Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: a co z uszami?  (Przeczytany 8994 razy)
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« : Listopad 30, 2008, 16:54:32 »

Mam prośbę, kompletnie nie wiem jak usuwać włosy z ucha, w jakim wieku u Berdie trzeba to zacząć robić? Co?, będę wdzięczna za każdą informację.
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 16:57:36 wys³ane przez Tyta » Zapisane
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« Odpowiedz #1 : Listopad 30, 2008, 21:46:21 »

Ja siê do³±czam do pytania. I jeszcze - czy i jak czy¶ciæ uszka? Oprócz pozbawiania ich w³osków.. Bo zauwa¿y³am u Skrawusia takie t³uszczenie siê w³osów w okolicy ucha. Jako¶ to nale¿y przecieraæ, I mean - ucho wewn±trz.. Bo skoro w³oski s± t³ustawe, to pewnie ucho wewn±trz te¿. Tak ma byæ, czy wchodzi w grê jakie¶ czyszczenie?

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #2 : Grudzieñ 01, 2008, 08:38:39 »

Mam prośbę, kompletnie nie wiem jak usuwać włosy z ucha, w jakim wieku u Berdie trzeba to zacząć robić? Co?, będę wdzięczna za każdą informację.

Mysle, ze wyrywanie wloskow z uszu mozesz zaczac juz teraz, jesli jest taka potrzeba, tzn. jesli jest ich na tyle, ze choc troche zatykaja kanal sluchowy. Wyrywa sie je zwyczajnie palcami. Zabieg powtarzasz, jak znowu odrosna. Tym sposobem usuwa sie tylko wloski znajdujace sie w kanale sluchowym.

Ja się dołączam do pytania. I jeszcze - czy i jak czyścić uszka? Oprócz pozbawiania ich włosków.. Bo zauważyłam u Skrawusia takie tłuszczenie się włosów w okolicy ucha. Jakoś to należy przecierać, I mean - ucho wewnątrz.. Bo skoro włoski są tłustawe, to pewnie ucho wewnątrz też. Tak ma być, czy wchodzi w grę jakieś czyszczenie?

Nie powinno sie czyscic uszu zbyt czesto, gdyz moze to wzmagac brudzenie sie ucha. Wg mnie wloski w uchu zawsze sa jakby tluste, jesli samo ucho jest rozowe i nie pachnie nieprzyjemnie tzn., ze jest czyste i nic sie z nim nie dzieje. Jesli zabrudzenie jest niewielkie, moze wystarczy samo przemycie lekkko namoczona watka? Jesli brudu jest wiecej lepiej kupic specjalny plyny do czyszczenia uszu, na kazdym znajdziesz instrukcje. Najczesciej albo owijasz watke zwilzona wczesniej takim plynem wokol palca i czyscisz wszystkie zaglebienia w uchu, albo wlewasz troche plynu do ucha, masujesz i sucha watka czyscisz ucho.

I jeszcze link do artykułu o pielęgnacji uszu: http://pies.onet.pl/911,14,20,pielegnacja_uszu,artykul.html
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 01, 2008, 13:39:28 wys³ane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Grudzieñ 01, 2008, 16:03:49 »

Próbowa³am wyskubaæ uszy, niestety nie uda³o siê  Zawstydzony Nie jestem w stanie uchwyciæ tego w³osa... spróbujê z pêset±.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Grudzieñ 02, 2008, 08:56:00 »

Moze sa zbyt krotkie i jest ich zbyt malo, zeby je wyrwac? Moze u Pandy nie ma jeszcze takiej potrzeby?

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Grudzieñ 02, 2008, 12:17:29 »

Mo¿e...
W czwartek jedziemy do Krysi na szczepienie (i operacjê królika  ) wiêc Krysia zerknie i oceni 
A mogê prosiæ o fotkê uszka kwalifikuj±cego siê do wyrwania k³aczków?
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Grudzieñ 02, 2008, 19:23:02 »

Ja próbowa³am i siê uda³o! - biedny Dizel.
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Grudzieñ 04, 2008, 08:22:40 »

Biedny? Czyli to jednak boli  Niezdecydowany Ale pewnie i tak mniej ni¿ zapalanie ucha 
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Grudzieñ 04, 2008, 09:19:58 »

Biedny? Czyli to jednak boli  Niezdecydowany Ale pewnie i tak mniej ni¿ zapalanie ucha 

Nie powinno, a nawet nie ma prawa boleæ...

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Grudzieñ 04, 2008, 10:46:47 »

Wiêc gdzie przyczyna?
Iwonko, proszê zrób fotkê uszka i zaznacz na tym zdjêciu kolorkiem miejsce z którego powinno sie wyrywaæ niechciane ow³osienie.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Grudzieñ 04, 2008, 10:55:50 »

Ale Tyta nie napisala, ze to Dizla bolalo, tylko, ze biedny - moze z innych powodow mu sie to nie podobalo? Mysle, ze najprosciej bedzie, jak poprosisz Krysie, zeby Ci dzis pokazala, jak bedziecie sie z nia widziec

Pozdrawiam,
Iwona
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 04, 2008, 11:19:31 »

Dizel nic sobie z tego nie robi, wydawa³o mi siê ¿e my¶li: co ty kombinujesz?. Napisa³am "biedny Dizel", bo mnie wydawa³o siê to straszne, ale wcale nie jest tak ¼le.
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #12 : Listopad 24, 2010, 09:32:20 »

Mam pro¶bê o u¶ci¶lenie o jakie w³osy chodzi
Czytaj±c w±tek mo¿na odnie¶æ wra¿enie, ¿e chodzi o wszelkie w³osy, które rosn± wewn±trz ucha. Natomiast w artykule, który podlinkowa³a Iwona jest wyra¼nie napisane, ¿e chodzi o „d³ugie, twarde w³osy, na których osiadaj± kurz, z³uszczony nab³onek i woszczyna”.

Uszy sprawdzam mniej wiêcej co tydzieñ, w razie potrzeby przemywam zwil¿onym wacikiem p³atek ucha od ¶rodka i je¶li jest zobaczê brudki wycieram je z kana³u s³uchowego, a w³oski tam rosn±ce odgarniam, ¿eby nie mia³y szansy siê ze sob± zbiæ. D³ugich, twardych w³osów nie ma wcale.

Maja
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Listopad 24, 2010, 12:34:53 »

Rzeczywi¶cie autor pisze tam o twardych w³osach - beardie w kanale s³uchowym ma raczej delikatne w³oski, ale powinno siê je wyrywaæ, ¿eby zapewniæ lepsza wentylacjê. Najlepiej nie wszystko od razu, ¿eby za bardzo nie podra¿niaæ skóry, ale mo¿na wyrywaæ np. po kilka dziennie.

Pozdrawiam,
Iwona
Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #14 : Listopad 24, 2010, 14:09:36 »

Trochê to przera¿aj±ce  Szok
Muszê siê zebraæ w sobie i spróbowaæ. Dam znaæ co z tego wynik³o.

Maja
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

catziee shd k-l cinemak madagaskar