Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kombinezon dla kud³acza  (Przeczytany 8682 razy)
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« : Listopad 17, 2008, 09:58:01 »

Nie wiem czy dobrze z tematem trafi³am do dzia³u, wiêc w razie czego proszê o przeniesienie
Kochani, jakis czas temu u kogo¶ widza³am beardeda w kombinezonie. Nie wiem jakie on dok³adnie ma zastosowanie (chyba ma chroniæ w³os przed wystaw±), ale czy nadawa³by siê by uchroniæ psa przez totalnym zabrudzeniem?? Oststnie spacery z Veg± koñcz± siê w takim stanie

O ile d³ugimi spacerami siê nie przejmujê, bowiem, jak to mówi± "szczê¶liwy pies to brudny pies", to ranne wypady "na szybko" ju¿ nie s± takie przyjemne. Pó¼niejsze p³ukanie i suszenie psa trochê czasu zajmuje, a prze¿ nie chodzi o to by zrywaæ siê i wychodziæ z ni± w ¶rodku nocy aby przypadkiem siê do pracy nie spó¼niæ
Czy taki kombinezon nadawa³by siê na poranne spacerki? Gdzie mo¿na dostaæ takie cudeñko?
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2008, 16:26:51 »

Kombinezon na poranne spacery jak najbardziej. U mnie sprawdza siê  ¶wietnie ( zw³aszcza od jesieni do wiosny , gdzie psy s± wiecznie brudne po spacerze)  Jest to zawsze jaka¶ oszczêdno¶æ czasu. www.grandefinale.pl       www.evab.republika.pl   Kupowa³am u nich i kombinezony i buty.

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2008, 17:31:06 »

Milka, jeste¶ zadowolona z butów? psiak siê nie burzy ¿e ma co¶ "nienaturalnego" na nogach? nie ¶lizga siê?

ja te¿ my¶lê nad butami [kombinezon nie przejdzie u mojego "mêskiego" mê¿a...  ] bo tak jak pisa³a Asia - rano po spacerze nie ma czasu na mycie nóg...

Pozdrawiam, AgA
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Listopad 18, 2008, 18:00:59 »

Zostaw mycie psa mê¿owi , to zobaczysz jak szybko polubi kombinezon. My¶lê, ¿e wystarczy tak z tydzieñ systematycznego podpierania i suszenia psa na okr±g³o ( oczywi¶cie przy paskudnej pogodzie). Jak nie jest mokro moje dziewczyny wietrz± futra. Zreszt± jak siê mieszka w mie¶cie to jest napewno wiêcej pracy , ¿eby pies przypomina³ psa. Wypróbowa³am wiele butów. Najbardziej zadowolona jestem  z firmy EVAB. Maj± tam kilka rozmiarów. ¯adne buty do biegania siê nie sprawdz±, bo to przecie¿ nie adidasy. Sprawdzaj± siê na wystawy ( dodatkowo wk³adam worek foliowy do srodka, zak³adad gumkê i dopiero buta), i jest szansa na czyste ³apy. Nie ¶lizga siê w nich pies, poniwa¿ pod spodem jest naszyta dodatkowa warstwa specjalnego mat. Zapinane s± 2razy po dwie rzepy. i najwa¿niejsze, s± wysokie i dobrze siê trzymaj±

Pozdrawiam

daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #4 : Listopad 18, 2008, 18:11:15 »

Mój siê nawet nie zabiera za mycie Vegi, wiêc zmuszona by³am my¶le nad innym rozwi±zaniem
Mam nadziejê, ¿e Vega nie bêdzie zbytnio oponowa³a przed takim ubrankiem. Milka, a czy one maj± jakie¶ "otwory" na brzuchu by sunia spokojnie i bez problemu siê za³atwi³a?
O butach co prawda nie my¶la³am, ale to faktycznie jest jakie¶ rozwi±zanie. O wiele szybciej i sprawniej siê zak³adaj±, a przecie¿ to ³apy najbardziej cierpi± na spacerach.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #5 : Listopad 18, 2008, 18:32:51 »

Zostaw mycie psa mê¿owi , to zobaczysz jak szybko polubi kombinezon

taaaak... popro¶ mê¿a o pomoc przynajmniej :-) Dziêki Milka, super pomys³ i dobre rady.

Kombinezony s± szyte tak, aby zwierzaki mog³y siê wysiusiaæ itp. Psy maj± g³êbsze wciêcie na brzuchu, nie polecam dla suczek bo... bo zawsze wiêcej futra wystaje, a przecie¿ nie o to chodzi aby wystawa³o :-)

Ja stosujê kombinezony bardzo rzadko, w³a¶nie wtedy, kiedy wiem, ¿e nie bêdê mia³a si³, czasu czy chêci na mycie 4 birdo³ków. Poniewa¿ ja siê nie zastanawiam nad tym czy im siê podoba pomys³ czy nie, moje nigdy nie oponowaly... w koñcu lepszy spacer fajny choæ w kombinezonie, ni¿ kilka kroków ko³o domu...

Buty, g³ównie wtedy gdy jad± na wystawê, gdy jadê w odwiedziny do kogo¶, gdzie b³otko z Birdo³ka niekoniecznie jest mile widziane, i przd jak±¶ imprez±, kiedy dom mam posprz±tany,czeka na go¶ci a nie chce izolowaæ psiaków. Czyli zawsze wtedy, gdy niezbêdna s± czyste ³apki.

Ja buty szyjê sama. Ot materia³ taki jak na kurtki przeciwdeszczowe, wyciête w "U" i zeszyte tzw ¶ciegiem po¶cielowym. Na wysoko¶ci nadgarstka, wszywam gumkê, aby mo¿na by³o owin±æ wokó³ ³apy i zawi±zaæ lub przypi±æ (np. rzep).
Moje w takich butach maj± ³apy suche i czyste. Nie przejmuje siê jak zgubi±... bo mam zapas :-) ale nie gubi± ich czêsto... to te¿ fakt. Materia³ który nie chwyta wilgoci, lepiej siê trzyma na ³apie, i nie spada. Mokry but zachowuje siê po namokniêciu jak... skarpetka, do której w³o¿ono kamyk i.. zrobiono wymach... wiêc spada.

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2008, 20:19:57 »

heh, niestety on mi pomaga w myciu m³odego wiêc ten sposób u nas nie przejdzie.
ale za to buty spotka³y siê z aprobat±
jako ¿e nie umiem szyæ [zazdroszczê Ma³gosiu] to dziêkujê Milka za adres stronki. zamówiê parê przy najbli¿szej okazji. porad¼cie jeszcze tylko proszê jaki rozmiar. widzia³am ¿e s± cztery: du¿e, ¶rednie, ma³e maleñkie. du¿e? ¶rednie?

Pozdrawiam, AgA
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Listopad 18, 2008, 22:07:03 »

Chyba to by³ rozmiar ¶redni ( oczywi¶cie mówimy o du¿ym psie, nie szczeniaku), Je¶li bêdziesz zamawiaæ w firmie EVAB to w³, jest bardzo pomocna. Powiesz, ¿e dla birdo³a to doradzi.

Pozdrawiam

zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #8 : Listopad 26, 2008, 17:51:55 »

Milka, jeste¶ zadowolona z butów? psiak siê nie burzy ¿e ma co¶ "nienaturalnego" na nogach? nie ¶lizga siê?

Mam propozycjê w tym temacie - botków.

Botki NATURALNE  - wykonane i u¿ywane przez Beautkê      

Polecamy !!!
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 253

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 17, 2009, 19:52:26 »

Podpinaj±c siê pod temat psiej garderoby chcê zapytaæ jakie buty bêd± dobre dla Beardeta. Z pewno¶ci± wiêkszo¶æ z was ju¿ przerobi³a ten temat, tak wiêc proszê o jak±¶ podpowied¼.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 18, 2009, 14:27:38 »

ja niestety zawiod³am siê na idei butów dla psów i ju¿ ich nie u¿ywam. po pierwsze pies odgryz³ rzepy trzymaj±ce buty  ale za nim to zrobi³ to buty spada³y mu podczas szaleñstw spacerkowych. zgubi³ 3 sztuki, ale uda³o mi siê je znale¼æ. kupowali¶my w sklepie internetowym poleconym w tym w±tku. ogólnie wykonanie by³o ok, tylko te rzepy... nie wiem co innego mo¿na wymy¶liæ ale rzepy nie s± najlepszym rozwi±zaniem szczególnie je¶li psu buty nie odpowiadaj± 

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 21, 2009, 08:15:29 »

Co do butów to jestem do¶æ sceptycznie nastwiona, w³asnie z tego powodu , ¿e przy lu¿nym spacerku sa gubione. Ja poranne mycie 8 ³apek opanowa³am chyba ju¿ do perfekcji poniewaz zajmuje mi to tylko 7-10 (mierzy³am sobie  czas, hi, hi) wiêc mnie to odpowiada. Bardziej by³abym za kombinezonem , jest wygodniejszy dla psa i nie krêpuje ruchów je¶li jest dobrze dobrany.

Ale mogê podpowiedzieæ, ¿e lepiej wychodzimy ze spacerkami na terenie typu las iglasty ni¿ tam gdzie s± drzewa li¶ciste. Przy drzewach iglastych jest jasniejszy i sypki pisek a nie czarna czy gliniasta ziemia. Oraz jest wiecej trawy i igie³ które przykrywaja piasek.Wiêc je¶li macie tak± mozliwo¶æ wyboru jak ja polecam ¶wierki i sosny  Chichot

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 21, 2009, 08:21:26 »

Moje maj± kombinezony z d³ugim rêkawem i to sie bardzo sprawdza. Je¶li s± chêtni to szyje je moja kole¿anka ( w³asnie szyjê nowe) - ortalion plus pod spodem bawe³enka albo flanelka - nie mechac± w³osów. W ten sposób brudz± siê tylko same stopu, ¿e tak powiem, wiêc niewiele, a moje kud³ate swobodnie w tym biegaj±.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 21, 2009, 08:36:28 »

Kombinezon, sk±dkowiek by nie by³, jest chyba w miarê dobrym rozwi±zaniem, poza tym, ¿e trzeba potem w domu zazwyczaj psa trochê przeczesaæ, szczególnie na karku, bo tam kombinezon "pracuje" i mechaci w³os. Ale fakt, wystaj± tylko ³apki, wiêc niewiele piasku i niewiele do ew. mycia.

Mój najlepszy szy³a mi moja kole¿anka. jest z materia³u, jakby imitacji skóry. Do¶æ mocne, a nawet nie za bardzo namaka, wiêc na porê mocno mokr± jest super. Inne, ortalionki namakaj± do¶æ szybko, ale te¿ szybko schn±, a pies i tak mokry jest tylko powierzchownie.

Nie lubiê tylko tzw. szlafroka. Jest bawe³niany, i... po namokniêciu rozci±ga siê i jest o 3 numery wiêkszy... jak ka¿da niemal bawe³na. Uzywam czasami po k±pieli, do wstêpnego podsuszenia ale... teraz w zasadzie le¿y w szafie. Niewygodny, Beardie siê potem w nim "gubi" Chichot Z tym trzeba uwa¿aæ. Zdecydowanie preferujê ortaliony i ortalionopodobne, które nie namakaj± i/lub nie robi± siê ciê¿kie pod wp³ywem wody z podszewk± delikatn±, lekk± a najlepiej "siateczkow±", dostatecznie ¶lisk±, aby nie "³apa³a" w³osa". Kombinezon nie chroni od zimna, Beardie tego nie potrzebuje, i pamiêtajmy, na ciele pies siê nie poci, cia³em "nie oddycha". Wystarczy wiêc dobry gatunek materia³u i dobrze uszyty z otworkami we w³a¶ciwych miejscach.

Myslê, ¿e warto jaki¶ mieæ. Wybór jest du¿y, wiêc wybieraæ mo¿na  Chichot
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2009, 08:42:04 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 21, 2009, 08:58:20 »

Ja do tej pory nie trafilam na dobre buty - podczas spacerow nawet nie probowalam, jedynie przed wystawami, a i tu nieraz nam sie gubily, spadaly, dziurawily itd. Na pewno przy okazji wystaw warto sie w buty zaopatrzyc, ale idealnych chyba jeszcze nie wyprodukowano Na pewno warto, zeby byly dosc wysokie i mialy mocne podeszwy oraz dobre rzepy.

Pozdrawiam,
Iwona
Strony: [1] 2 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell madagaskar k-l muzycznekoloseum mundonovelas