Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Wybór karmy
Strony:
1
...
4
5
[
6
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wybór karmy (Przeczytany 49139 razy)
Maja
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 148
Odp: Wybór karmy
«
Odpowiedz #75 :
Styczeñ 27, 2011, 20:25:27 »
Cytat: Ma³gorzata Styczeñ 27, 2011, 19:55:59
na jakim kursie fizjologii i zywienia psów by³a¶?
Nie by³am na ¿adnym kursie. Czy to przekre¶la posiadanie wiedzy?
Mówcie co chcecie, to ludzie maj± problem z b±kami, a nie psy.
PS Zrozumcie mnie dobrze. Nie chcê siê sprzeczaæ kogo pies puszcza b±ki, a kogo nie. Na pewno zbyt czêste puszczeni gazów, albo szczególnie ¶mierdz±ce s± sygna³em, ¿e co¶ w diecie jest nie halo. Ale puszczanie raz na jaki¶ czas gazów to norma. Prawdopodobnie jedne psy robi± to czê¶ciej inne rzadziej, ale b±k to nie tragedia. Nie chcia³abym, aby kto¶ kto czyta ten w±tek odniós³ wra¿enie, ¿e je¿eli jego pie pierdzi, to znaczy to, ¿e dzieje siê co¶ z³ego.
Z ciekawo¶ci popytam o to kilku weterynarzy, jestem ciekawa co odpowiedz±.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 27, 2011, 20:31:58 wys³ane przez Maja
»
Maja
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #76 :
Styczeñ 27, 2011, 21:34:09 »
nie, nie wyklucza wiedzy, ale niestety Twoje zdanie jej nie pokazuje, masz z³e informacje na ten temat, albo ¼le je zrozumia³a¶. Internet jest pe³en informacji, nie zawsze dobrych, czasami wyrwanych z kontekstu... róznie.
Gazy powstaj± w procesie fermentacji, i tylko wtedy, gdy jest ¼le zbilansowany z grubsza rzecz bior±c poziom i strawno¶æ bia³ka z energi±.
Gazy s± raczej niewskazane i niebezpieczne, mog± doprowadziæ nawet do skrêtu jelit np. Je¶li s± sporadyczne, OK, ale to nie tak, ¿e to rzecz normalna.
Im ni¿szej jako¶ci i strawno¶ci bia³ko, tym wiêcej energii potrzebuje aby nastepowa³o w³a¶ciwe trawienie. Niestety, czasami jako¶c bia³ka jest na tyle z³a, jest na tyle ciê¿kostrawne, ¿e sama regulacja ilo¶ci i poziom energii nie wystarczy.
U ludzi, jak kogo mêcz± gazy potrzebuje np. espumisanu, albo zmienia dietê, bo to co jad³ mu nie s³uzy. i te¿, nie jest to "norma".
Gdyby to by³ norma, to ja nie wsta³abym z ³ó¿ka, bo ze mna ¶pi co dzieñ w zamkniêtym pokoju 5 Beardetów....
napisa³a¶:
"Wszystkie zwierzêta, które maj± jelita i odbyt pierdz±. Jednie w co mogê uwierzyæ, to ¿e nie s± one bardzo ¶mierdz±ce i ich nie czuæ.
Aczkolwiek, psia dieta obfituje w miêso (bia³ko), które jest ¼ród³em siarki w organizmie. Z kolei bakterie uk³adu pokarmowego produkuj± z siarki - siarczki i tiole odpowiadaj±ce za ¶mierdz±c± woñ gazów."
I tu, gazy bez zapachu, szczególnie je¶li maj± byæ "norm±" wynikaæ mog± z tzw. £ykawo¶ci, czyli po³ykania powietrza przez zwierzê, co osoby zwi±zane z koñmi znaj± do¶c dobrze, i choæ to wada popuularna, znana, nie jest "normalno¶ci±" a napewno nie jest spraw± porz±dan±, czy OK.
Tak czy owak, jelita nie s³u¿± do wytwarzania i usówania gazów :-) Ka¿demu kto ma tego rodzju problemy ze zwierzakiem proponujê zrobiæ badania (trzustka, w±troba itp) a napewno zmieniæ dietê.
Wszystko zalezy od nasilenia "pierdzenia". Jwsli je zauwa¿asz, to znaczy ¿e jest ich wiêcej ni¿ "norma" przewiduje. Normalne gazy uchodz± wraz z oddaawaniem ka³u, niewielka ilo¶c, i ¿yj±c z pasami od wielu lat, twierdzê, ¿e jesli zaczynaj± byæ zauwa¿alne, to znaczy ¿e co¶ jest "nie halo", ¿e co¶ siê ¼le trawi. Inaczej, nie jeste¶my w stanie tego zauwa¿yæ, napewno nie na co dzieñ.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 27, 2011, 22:19:00 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #77 :
Styczeñ 27, 2011, 22:09:19 »
Cytat: Ma³gorzata Styczeñ 27, 2011, 21:34:09
nie, nie wyklucza wiedzy, ale niestety pokazuje jej brak
Ma³gosiu, jest mi przykro z powodu tego co napisa³a¶. Nie wiesz jak± wiedzê posiadam, jednak z du¿± ³atwo¶ci± przysz³o Ci j± oceniaæ. Nie mam nic wiêcej do dodania.
Maja
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #78 :
Styczeñ 27, 2011, 22:15:28 »
nie nie wiem, i nie chcia³am Ciê skrzywdziæ, jedynie u¶wiadomoæ, ¿e Twoja wiedzam ma jakie¶ luki, albo kto¶ Ci co¶ ¿le albo ma³o klarownie wyt³umaczy³.
Ten w±tek czyta wielu, i maj±c tê wiedzê, nie chcê aby ktokolwiek przez takie rozumienie tematu skrzywdzi³ swojego psa. Nie gniewaj siê. Nie o to mi chodzi³o.
www.smartness.com.pl
Maja
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #79 :
Luty 11, 2012, 21:41:36 »
Cytat: Marta Styczeñ 26, 2011, 09:57:30
Po przej¶ciu z RC na Pro Plan Puppy Digestion skoñczy³ siê najwiêkszy problem, czyli gazy
Ogólnie z tej karmy jestem zadowolona, Mufin chêtnie j± je, wygl±da na zdrowego i zadowolonego.
Chanti je karmê Purina Pro Plan Adult Digestion (jagniêcina z ry¿em) ju¿ oko³o pó³ roku, mo¿e troszkê wiêcej. Ostatnio przypomnia³o mi siê, ¿e rozmawiali¶my na ten temat i uzmys³owi³am sobie, ¿e mniej wiêcej od tego czasu, w ogóle nie pojawiaj± siê u niej gazy. To by potwierdza³o spostrze¿enia Marty.
Maja
Strony:
1
...
4
5
[
6
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
fenixlife
cinemak