Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wybór karmy  (Przeczytany 49122 razy)
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #60 : Listopad 23, 2010, 08:22:10 »

no, od ca³kiem ma³ego (u mamy) to by³a na Specific puppy plus CDD-HY (£oso¶) :-)

Ale kto? Bo na pewno nie Chanti

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #61 : Listopad 23, 2010, 09:00:29 »

Czyta³am wiele na temat solenia/b±d¼ nie solenia, zanim podjê³am decyzjê. Sama jem bardzo ma³o soli i lubiê potrawy solone bardzo lekko. Dla wiêkszo¶ci znajomych, to co ja uwa¿am za wystarczaj±co s³one jest w ogóle nie posolone. Tote¿ stwierdzi³am, ¿e takie w³a¶nie posolenie bêdzie akuratne dla mojego psa
tu nie chodzi o Twoje odczucia, a o zapotrzebowanie psa, które tak czy owak, jest mniejsze ni¿ Twoje.

Maja
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 148

« Odpowiedz #62 : Listopad 23, 2010, 09:41:36 »

Tak. Jestem ¶wiadoma, ¿e nie chodzi o moje odczucia. We wszystkich karmach znajduj± siê aniony chlorkowe i kationy sodowe - to jest w³a¶nie sól.
Czy lepiej jest nie soliæ jej miêsa? Mnie to nie robi ró¿nicy, chodzi mi o to ¿eby dla niej by³o lepiej.

Maja
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #63 : Listopad 23, 2010, 10:28:13 »

Czy lepiej jest nie soliæ jej miêsa? Mnie to nie robi ró¿nicy, chodzi mi o to ¿eby dla niej by³o lepiej.

Psy potrzebuj± naprawdê niewielkie ilo¶ci soli, skoro dostaje j± ju¿ w karmie, to mo¿e lepiej nie dawaæ jej dodatkowo z miêsem?

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #64 : Listopad 23, 2010, 19:34:50 »

dodaj±c cokolwiek do karmy, debilansujesz dzienn± porcjê wszystkiego co powinien dostaæ. Karmy nie powinny zawieraæ wiêcej soli, na pokrycie dodawanych innych surowców. Ka¿dy sk³adnik zawiera jakie¶ ilo¶ci soli, jakie? zale¿y od rodzaju i pochodzenia.
Wszystko te¿ zale¿y od ilo¶ci jakie dodajesz, bo je¶li to 5-10% ca³odziennej dawki, to nie soliæ, je¶li wiêcej, policzyæ ile pies mo¿e ile powinien dostawaæ, wg wagi i wieku, potem policzyæ ile dodajesz mu z jedzeniem poza karm± i bêdzie wiadomo czy dodawaæ i ile. 

daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #65 : Grudzieñ 16, 2010, 19:36:24 »

Czy s³yszeli¶cie jakie¶ opinie na temat karmy FRANK'S PRO GOLD? Co prawda obecnie Vega jest na Specyficu, ale widzê, ¿e ostatnio znów zaczyna wybrzydzaæ, wiêc my¶la³am o jakim¶ urozmaiceniu, a tu cz³owiek mi oferuje promocjê z uwagi na likwidacjê sklepu.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #66 : Grudzieñ 17, 2010, 11:29:18 »

nie nic nie slyszalam, i warto wiedziec do kiedy ta karma wazna. Poszukac producenta itd.

Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #67 : Styczeñ 26, 2011, 09:57:30 »

Po przej¶ciu z RC na Pro Plan Puppy Digestion skoñczy³ siê najwiêkszy problem, czyli gazy  Ogólnie z tej karmy jestem zadowolona, Mufin chêtnie j± je, wygl±da na zdrowego i zadowolonego.
Maja
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #68 : Styczeñ 26, 2011, 16:44:43 »

Marta, tak z ciekawo¶ci, dawa³a¶ mu zwyk³y RC czy liniê weterynaryjn±?
Ja pierwszy worek kupi³am zwyk³ej junior, bo nie mog³am znale¼æ weterynaryjnej i te¿ nie by³am zadowolona (z powodu lu¼nych kup )
Obecnie jedziemy na weterynaryjnej i jest OK.
A b±ki Chanti puszcza, owszem, jak ka¿dy , ale wed³ug mnie zwi±zane s± ze zjadaniem ko¶ci z cielêcej skóry.

Maja
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #69 : Styczeñ 26, 2011, 17:39:16 »

Najpierw zwyk³±, potem weterynaryjn±, ale nie zauwa¿y³am zmiany.
A b±ki Chanti puszcza, owszem, jak ka¿dy , ale wed³ug mnie zwi±zane s± ze zjadaniem ko¶ci z cielêcej skóry.

Tyle, ¿e on je puszcza³ co chwilê, mnóstwo razy dziennie i w dodatku okropnie ¶mierdz±ce  Teraz jest ju¿ ok
Maja
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #70 : Styczeñ 26, 2011, 18:00:17 »

No to faktycznie takiego przypadku nie wziê³am pod uwagê

Maja
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #71 : Styczeñ 27, 2011, 12:09:01 »

A b±ki Chanti puszcza, owszem, jak ka¿dy ,
a dlaczeg ka¿dy? moje nie puszczaj± b±ków, ale jesli to sporadyznie i zwi±zane jest np. z po¿eraniem np. nadgni³ej trawy. Ale to oczywi¶cie sporadycznie mo¿e 1-2 razy w roku...

Maja
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #72 : Styczeñ 27, 2011, 19:32:05 »

Wszystkie zwierzêta, które maj± jelita i odbyt pierdz±. Jednie w co mogê uwierzyæ, to ¿e nie s± one bardzo ¶mierdz±ce i ich nie czuæ.

Aczkolwiek, psia dieta obfituje w miêso (bia³ko), które jest ¼ród³em siarki w organizmie. Z kolei bakterie uk³adu pokarmowego produkuj± z siarki - siarczki i tiole odpowiadaj±ce za ¶mierdz±c± woñ gazów.

Maja
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #73 : Styczeñ 27, 2011, 19:55:59 »

na jakim kursie fizjologii i zywienia psów by³a¶?

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #74 : Styczeñ 27, 2011, 20:11:56 »

Moje psy równie¿ generalnie nie muszczaj± baków, mo¿e zdarzy siê jaki¶ ale bardzo rzadko. W¶ród moich klientów (sklep zoologiczny) równie¿ nie s³ysza³am aby psy puszcza³y b±ki. Osoby kóre mia³y taki problem z psem zmienia³y karmê i problem znika³.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar k-l shd fenixlife watahashiraberu