Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Wybór karmy
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
6
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wybór karmy (Przeczytany 49142 razy)
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
Odp: Wybór karmy
«
Odpowiedz #15 :
Grudzieñ 02, 2008, 11:42:08 »
Dla wiekszego porzadku nowsze wiadomosci, ktore dotyczyly problemu niejadków, przerzuciłam do watku Sposób na niejadka:
http://www.klubbeardedcollie.darmowefora.pl/index.php?topic=264.0
«
Ostatnia zmiana: Grudzieñ 02, 2008, 11:45:53 wys³ane przez Iwona
»
Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #16 :
Grudzieñ 02, 2008, 11:55:16 »
W sklepie pyta³am, miarek brak bo brak takiej karmy
Na miarce od Krysi do RC zaznaczê odpowiedni± skalê do Hill's (wycieczka do znajomej która ma wagê kuchenn±
) i chwilowo to bêdzie rozwi±zanie a przy nastêpnym zamówieniu w telekarmie poproszê o miarkê
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #17 :
Grudzieñ 09, 2008, 16:08:30 »
znalaz³am fajny artyku³ [je¶li kto¶ go ju¿ podawa³ to przepraszam za dubel]
http://pies.onet.pl/13789,14,20,zasady_prawidlowego_zywienia,1,artykul.html
Pozdrawiam, AgA
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #18 :
Marzec 26, 2009, 18:45:38 »
U Krysi Pandzisz jad³ RC, chwilê po przybyciu do domu te¿ RC (w wyprawce by³o), potem Hill's z kurakiem(15kg), nastêpnie Hill's z owc±(15kg), teraz zaczêli¶my drugi worek Hill'sa z owc± (15kg) i wygl±da na to, ¿e na Hill'sa z owc± ju¿ patrzeæ nie mo¿emy
Owszem Pandzisz to grzeczna dziewczynka (przynajmniej pod wzglêdem jedzenia
) i zje do koñca tego owczego Hill'sa.
Teraz mia³am zamówiæ (szukam promocji, jak to ja
) Hill'sa z kurczakiem, ale ACANA tak kusz±co wygl±da (sk³ad i cena) i jestem w kropce
ACANA dla szczeni±t -->
http://www.krakvet.pl/acana-puppy-junior-18kg-p-12932.html
ACANA Lamb & Apple 1+ (czyli jeszcze nie dla Pandziszy) -->
http://www.krakvet.pl/acana-lamb-apple-18kg-p-12931.html
ACANA Grasslands (brak podanego wieku) -->
http://www.krakvet.pl/acana-grasslands-135g-p-12600.html
ACANA Pacifica (brak podanego wieku) -->
http://www.krakvet.pl/acana-pacifica-135kg-p-12589.html
Czasami cenowo wychodzi podobnie do Hill's ale sk³ad bardziej mi siê podoba (owce nowozelandzkie!!! sama bym to zjad³a
)
Wnioski, sugestie na temat tych nowych produktów ACANA mile widziane
A mo¿e kto¶ dosta³ jakie¶ próbki, lub rozmawia³ z przedstawicielem i dosta³ lub wie sk±d wzi±æ jakie¶ ulotki czy poradnik ACANY?
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #19 :
Marzec 26, 2009, 19:00:42 »
Na stronie Acany jest wszystko w pdf
http://www.acana.com.pl/
Tej nowej psom jeszcze nie próbowa³am, moim kotom nie podpasi³a, ale one generalnie przebierne s±.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #20 :
Kwiecieñ 05, 2009, 18:47:19 »
Dorka, widzia³am, ¿e pisa³a¶ o Krakvecie [w kwestii karm]. zamawiasz karmê z tego sklepu? mam pytanie jak u nich wygl±da z czasem dostawy?
do tej pory zamawia³am na telekarmie. by³a genialna bo zamówi³am jednego dnia a nastêpnego ju¿ dostawa³am karmê. ale niestety ostatnimi czasy ceny Hill'sa to jakie¶ nieporozumienie... dopiero na Krakvecie znalaz³am Hill'sa w miarê przystêpnej cenie.
jutro MUSZÊ zamówiæ, bo m³ody jedzie na oparach tylko zastanawiam siê czy dowioz± mi do wtorku...?
chyba ¿e znacie jaki¶ inny godny polecenia sklep internetowy gdzie Hill's bêdzie poni¿ej 200z³ [15kilo] i dowioz± mi na drugi dzieñ od zamówienia? bêdê wdziêczna za sugestie.
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #21 :
Kwiecieñ 05, 2009, 19:09:24 »
znam :-) szczegoly wkrotce :-)
www.smartness.com.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #22 :
Kwiecieñ 05, 2009, 20:11:27 »
Ja zamawiam w Krakvecie RC 15kg + 3 kg gratis za 179,00 z³. Dostawa zwykle na drugi dzieñ. Ja jestem zadowolona.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #23 :
Kwiecieñ 06, 2009, 13:36:30 »
Tak Agatko, potwierdzam, ¿e z Krakvetu na nastêpny dzieñ ju¿ jest przesy³ka (po warunkiem, ¿e nie zamawiamy w pi±tek popo³udniu)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
nowa karma SPECIFIC (diety weterynaryjne i bytowe)
«
Odpowiedz #24 :
Sierpieñ 15, 2009, 09:41:21 »
Od 2 lat w Polsce, od kwietnia 2009 w wielkopolsce zaistnia³a nowa linia karm: diety bytowe i weterynaryjne SPECIFIC, które mo¿na nabyæ u weterynarza. (Producent Vetxx Dania, ten sam który dla Bayer's produkuje preparaty serii Vetiderm. Dystrybutor w Polsce - Polypharm, w wiêkszo¶ci krajów europy zach: Benelux, Szwajcaria i Francja - dystrybutorem jest Bayer)
Z uwagi na k³opoty z pazurami u mojej Bounty (¿ywiona od jesieni 2008 Hill'sem), i brzydk± sier¶æ i ³upierz u pozosta³ych (szczególnie u Princess) i to co mia³y ze sob± te karmy nie¶æ, zaczê³am ni± ¿ywiæ moje kud³ate. Pocz±tkowo tylko Bounty i Princess. Ch³opaki musia³y skoñczyæ to co mia³am w zapacie (Eukanuba i Hill's).
Bounty wesz³a na COD lub COD-HY (podobne dwie diety, tyle ¿e HY oznacza hydrolizowany ³oso¶). Zawiara to czego w tym momencie potrzebowa³a Bounty, czyli 1g EPA na swoj± wagê oraz podniesione warto¶ci minera³ów i mikroelementów.
Princess zaczê³a otrzymywaæ CXD-M, czyli karmê bytow± dla ras ¶rednich. Wszystkie te karmy zawieraj± witaminy, mikro/makroelementy i oleje omega 3 tej samej jako¶ci. Wszystkie maj± ich bardzo wysoki poziom. Zawieraj± hydrolizaty bia³ek miêsa oraz maczkê rybn±.
Po 4 miesi±cach stosowania widaæ u obu panienek podobne rezultaty. U Bounty pazury mia³y 4 mm zdrowego odrostu ju¿ po 4 tygodniach! Dzi¶ s± juz zdrowe! Opinia lekarza wet: "nadspodziewany efekt".
Nasza koteczka te¿ jest ¿ywiona t± karm±. Jak pokaza³ siê u niej gigantyczny ropieñ na skórze, to od momentu pojawiania siê go, poprzez koszmarny strup wielko¶ci 3-4 piêcioz³otówek który siê zrobi³ na ropniu zanim pêk³, poprzez pêkniêcie ropnia, do wyleczenia, ¿e ¶lad jest obecnie wielko¶ci jednogroszówki! reszta zdrowa i zaro¶nieta! poza ogólnym antybiotykiem, i przemywaniem wod± utlenion±, nic nie dostawa³a ani nic nie robili¶my wiêcej. To równie¿ wg opinii lekarzy wet - super szybko.
Zrobi³am kilka zdjêæ, mo¿ecie zobaczyæ jak wygl±daj± odrastaj±ce w³osy u Bounty i Princess:
http://picasaweb.google.com/smartness.beardies/OdrostWOsowPo4ChMiesiacachZywieniaSPECIFIC#
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 15, 2009, 12:10:54 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #25 :
Sierpieñ 15, 2009, 12:38:24 »
Ma³gosiu, a jak si± ma ta karma do odchowu szczeni±t? Zdzichu co prawda j± chwali, ale nie podaje aktualnie suce która karmi szczeniêta. st±d moje pytanie. Co do ³upie¿u to wystarczy ¿e w karmach jest zwiêkszona ilo¶æ omega 3 i 6 . problem znika. W karmie któr± ja podajê dla yorków ( specjalnie przygotowana pod tê rase) jest wiêcej dodatków pod k±tem futer, a co za tym idzie równie¿ pazury rosn± w¶ciekle.Co wcale mnie nie cieszy, bo ci±gle obcinam. W mojej ocenie to karma nie ma wp³ywu na leczenie ropnia (tu zas³uga antybiotyku). Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dlaczego psy m³ode maj± byæ karmione super delikatnymi karmami.A co bêd± dostawa³y w wieku pó¿niejszym, wtedy kiedy rzeczywi¶cie zaczn± chorowaæ.Spotyka³am siê z takimi opinami osób które mia³y m³odziutkie psy, ¿e bez badañ wet, od razu kaza³ karmiæ Royalem weterynaryjnym. A dlaczego? bo mia³ i rozprowadza³ j± na swojej lecznicy. Bo je¿eli pies ma konkretne schorzenie STWIERDZONE to zgadzam siê jak najbardziej na karmy wet.Znam hodowców którzy karmi± psy jedzeniem gotowanym, potrafi± je super zbilansowaæ (mnie by siê nie chcia³o) i psy zdrowe i piêknie wygl±daj±ce.Nie jestem ¿ywieniowcem, ale wiem ¿e na wygl±d psa nie wp³ywa tylko karmienie. Du¿y wp³yw ma ¶rodowisko w którym zwierze ¿yje, no i genetyka. Mam 3 birdety. Karmiê tym samym, a ka¿da jest inna.Dla mnie najwa¿niejsze ¿e s± zdrowe. Najwa¿niejsze ¿eby dopasowaæ karmê dla potrzeb zwierza tak, ¿eby i on i w³a¶ciciel byli zadowoleni. S³usznie Aneta zauwa¿y³a ¿e nie ma takiej karmy, ¿eby wszystkim pasowa³a.Super ¿e Ma³gorzata trafi³a na karmê z której jest zadowolona.Z tego co obserwujê to jednak wiêcej jest osób które narzekaj± na suche karmy
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #26 :
Sierpieñ 15, 2009, 16:44:53 »
Ja równie¿ zaczê³am niedawno karmiæ swoje kundle specyfikiem , zdecydowa³am siê kiedy zobaczy³am suczkê (kundelek) swojej kole¿anki, po 3 tygodniach jej karmienia, nie mog³am siê nadziwiæ jak piêknie ona zaczê³a wygl±daæ.Tutaj akurat by³ problem z oty³o¶ci± suczki i nie mo¿no¶æ odchudzenia jej mimo prób na ró¿nych karmach . Wprowadzi³ysmy dietê na odchudzenia a pó¼niej dietê na podtrzymanie wagi. Oprócz piêknej sylwetki suczka zyska³a piêny b³yszcz±cy w³os.
Ja narazie za krotko karmie swoje psy aby móc co¶ powiedzieæ a wydaje mi siê, ¿e co do odchowu szczeni±t dowiemy siê wkrótce jak Zdzisiu zacznie karmiæ maluchy, Gosia i mozê kto¶ jeszcze wiêc poczekajmy zobaczymy jakie bêd± oceny.
Mam zaufanie do skandynawów wiêc jestem dobrej my¶li.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #27 :
Sierpieñ 15, 2009, 17:12:28 »
Zapyta³am o odchów szczeni±t dlatego ¿e zrozumia³am ¿e Zdzichu karmi³ swoj± dziewczynkê przed porodem równie¿ t± karm±. Zastanowi³o mnie dlaczego podczas karmienia przez sukê szczeni±t przesta³ j± podawaæ. To tym bardziej nie s±dzê ¿eby karmi³ teraz maluchy. Dla mnie osobi¶cie by³oby to niezrozumia³e. Mo¿e co¶ pokrêci³am? Czyli rozumiem ¿e nie ma konkretnych ocen je¶li chodzi o karmienie suk w ci±¿y, podczas laktacji, czy karmienia ju¿ samych szczeni±t? Zainteresowa³a mnie ta karma na pro¶bê mojej kole¿anki hoduj±cej szpice i yorki. St±d by³o moje dociekanie. Ja osobi¶cie nie przerzucam siê na ¿adne inne karmy. A, seniora bêdzie jad³a moja weteranka. Anetko, sier¶æ u kundelka musia³a siê poprawiæ po podawaniu tej karmy. Ma³gorzata pisa³a ¿e wszystkie rodzaje tej karmy maj± bardzo wysoki poziom mikro/makroelementów no i oleje (co napewno genialnie wp³ywa na w³os)
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
«
Odpowiedz #28 :
Sierpieñ 15, 2009, 17:25:56 »
Do po³owy ci±zy Beautka jad³a specyfic, od po³owy Reproduction a w tej chwili jest na Starerze (oczywi¶cie z RC). Mniej wiêcej od 5-6 miesi±ca szczeniaki przejd± powoli na Specyfik puppy a Beautka z powrotem na Swoja stara karme. Rino ca³y czas je Specyfic. Wiem, ¿e nie ma karmy uniwersalnej, ale na razie ta karma s³uzy moim psiakom. Beautka by³a teraz na RC bo jednak to karna sprawdzona przy odchowie szczeni±t.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Sierpieñ 16, 2009, 10:12:20 »
6 tygodnia chyba Zdzisiu
Reproduction Beauty miala kupione na dlugo przed tym, jak Specific wpadl mi w rece, a starter... no coz, jest przetrenowany, nie chcielismy aby cokolwiek bylo nie tak. Stad teraz i Beauty i maluchy maja startera, na razie to byla karma NO1 dla malych szczeniat, choc pozostalych Royala nie koniecznie lubie. Starter RC (weterynaryjny!) to produkt na pierwsze dni i tygodnie, nie na pierwsze pol roku
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 18, 2009, 20:08:58 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Strony:
1
[
2
]
3
4
...
6
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
watahashiraberu
k-l