Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.
Forum Grupy Miłośników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
WybĂłr karmy
Strony: [
1
]
2
3
...
6
|
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: WybĂłr karmy (Przeczytany 49352 razy)
DorkaWD
Gość
WybĂłr karmy
«
:
Listopad 10, 2008, 09:08:14 »
Zakupy w telekarmie, wiĂŞc biorĂŞ pod uwagĂŞ ich asortyment, chyba, Âże znacie inny dobry a nawet lepszy sklep?
Do tej pory by³am nastawiona na Hill's, ale w³aœnie przeczyta³am kilka opinii, ¿e ta karma przelatuje przez psa! Inna sprawa to to, ¿e pewne karmy lepiej lub gorzej s³u¿¹ danym rasom psów (sierœÌ i te sprawy), wiêc jestem ciekawa czym karmicie swoje Brodacze?
Doradzicie coÂś? InteresujÂą mnie karmy w cenie nie wyÂższej niÂż Hill's.
Pandziszon i jej rodzeĂąstwo sÂą na RC weterynaryjnej, moÂże lepszym rozwiÂązaniem niÂż Hill's bĂŞdzie RC dla szczeniÂąt Âśrednich ras?
A jeÂśli Hill's to z kurczakiem czy jagniĂŞcinÂą? (o to najlepiej byÂłoby zapytaĂŚ PandĂŞ
)
DorkaWD
Gość
Odp: WybĂłr karmy
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 10, 2008, 11:42:28 »
Nikt nie pomoÂże?
Czytam jeszcze o Eukanubie...
GdybyÂście mieli wybraĂŚ miĂŞdzy trzema karmami Eukanuba, Hill's i Royal C to ktĂłrÂą byÂście wybrali? A moÂże jeszcze innÂą?
PorĂłwnuje skÂłady tych trzech, RC wydaje siĂŞ byĂŚ najbiedniejsza
a moÂże to Eukanuba i Hill's sÂą zbyt doÂładowane?
Jaka jest sierœÌ po tych karmach?
Milka
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 10, 2008, 13:46:45 »
Wszystkie moje psy od wielu lat karmiêEUKANUB¥. Zarówno beardedy jak i moje yorki maj¹ piêkne futra. A najwa¿niejsze, ¿e nie mia³am problemów jelitowych z psami. U mnie ta karma siê sprawdzi³a. Uwa¿am ,¿e jest dobrze zbilansowana co napewno s³u¿y zdrowiu. Do eukanuby nie s¹ dodawane jakieœ cuda smakowe. ¿eby psy chêtnie chcia³y j¹ jeœÌ.
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 10, 2008, 14:09:01 »
PomoÂżemy, pomoÂżemy ale... byÂła PoznaĂąska wystawa, dziÂś Âśliczna pogoda wiĂŞc trzeba byÂło korzystaĂŚ i w ogrodzie trochĂŞ poszaleĂŚ
StosowaÂłam kilka karm, z ktĂłrych u mnie sprawdziÂła siĂŞ zarĂłwno
Eukanuba jak i Hill's
. Z EukanubÂą miaÂłam tylko maÂły problem na lamb&rice, bowiem po dÂłuÂższym stosowaniu u moich psĂłw pojawiÂł siĂŞ ÂłupieÂż. ZgÂłosiÂłam firmie Stopa (gen.dystrybutor) i mam nadziejĂŞ, Âże coÂś dopracujÂą. Supr sÂą rĂłwnieÂż inne rodzaje tej karmy, kurczak teÂż. Skin, choĂŚ ponoĂŚ nie kaÂżdemu smakowaÂł (moim bardzo) super poprawiaÂł kondycjĂŞ skĂłry.
Obecnie podajĂŞ
Hill's Nature the best
(dla du¿ych ras, bowiem jest od 25 kg, czyli tak mniej wiêcej dla Bearded Collie, z dodatkiem na stawy). Stosowa³am kurczaka, wo³owinê i seniora. jak równie¿ puppy. Moje tê karmê uwielbiaj¹. Zupe³nie nie mogê potwierdziÌ opinii, ¿e Hill's przelatuje przez psa. Osobiœcie sprz¹tam kupy z ogrodu, gdzie w 90% za³atwiaj¹ siê moje psy, i nie ma ró¿nicy pomiêdzy Hill's a Eukanub¹.
TrochĂŞ wiĂŞksze kupy widziaÂłam na
Royal Canin
, ale ta karma jest rĂłwnie dobra jak Hill's czy Eukanuba. Kwestia dostĂŞpu do karmy w korzystnej cenie.
Bardzo sobie chwaliÂłam
Nutros Choice
, nie stosuje tylko i wy³¹cznie z uwagi na cenê, któr¹ w powy¿szych przypadkach mam zdecydowanie korzystniejsz¹. Jedynie puppy Nutro Choice by³o mo¿e trochê mniej chêtnie jedzone ale... to naprawdê kwestia upodobaù.
Jest jeszcze karma
Arion
najtaĂąsza z wymienionych ale stosunkowo dobra. JeÂśli mam okres "oszczĂŞdzania" stosujĂŞ jÂą swobodnie, psy ja lubiÂą, trawiona jest fajnie.
To co u mnie siĂŞ nie sprawdziÂło to:
Acana
Happy Dog
Bosch
+ wszystkie tanie, sklepowe i inne bardziej popularne, których iloœc jak¹ mia³by zjeœÌ Bearded Collie jest tak koszmarna, i¿ co tydzieù musia³abym targaÌ worek 15 kg do domu. Obecnie zu¿ywam na 4 Bearded Collie ok 20-25 kg/miesi¹c.
Nie wyklucza to, Âże innym moÂże pasowaÂły. Zaznaczam, Âże ja stosujĂŞ generalnie 100% podstawowego Âżywienia suchÂą karmÂą. WaÂżne jest dla mnie, jeÂżeli tak ÂżywiĂŞ, aby w jakimÂś momencie, mĂłj kaprys i dodatek np. 20% naturalnego jedzenia nie powodowaÂł biegunek. To niestety siĂŞ dziaÂło w przypadku stosowania ww karm ktĂłre uwaÂżam,Âże u mnie siĂŞ nie sprawdziÂły.
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Gość
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 10, 2008, 14:49:41 »
WiĂŞc generalnie wszystkie trzy karmy sÂą porĂłwnywalne jakoÂściowo...
Zastanawia mnie du¿a ró¿nica w sk³adach.
RC
- SkÂładniki:
Suszone miĂŞso drobiowe, gluten kukurydziany, izolat biaÂłek miĂŞsa drobiowego, droÂżdÂże, jaja, tran, olej roÂślinny.
Analiza skÂładu
Bia³ko 32%, t³uszcze 20%, sole mineralne 6,3%, skrobia 25,2%, w³ókno 7,5%, luteina 5mg/kg, tauryna ,19%.
Hill's
- SkÂładniki:
Kurczak i indyk razem 48% (kurczak minimum 36%), Kukurydza, mÂączka drobiowa, tÂłuszcz zwierzĂŞcy, suszone wysÂłodki buraczane, podroby, ryÂż, kukurydziana mÂączka glutenowa, olej roÂślinny, jaja w proszku, siemiĂŞ lniane, chlorek potasu, fosforan sodu, otrĂŞbby owsiane, sĂłl, witamina E, L-tryptofan, chlorek choliny, chlorowodorek L-lizyny, witamina C, siarczan Âżelaza, tlenek cynku, tauryna, mieszanka mineralno-witaminowa.
Analiza skÂładu
Bia³ko 27,2%, t³uszcz 17,9%, w³ókno 3,2%, popió³ 8,1%, wilgotnoœÌ 7,5%, wapù 1,34%, fosfor 1,10%, sód 0,48%, potas 0,66%.
Eukanuba
-SkÂładniki:
MiĂŞso z kurczÂąt (>24%), kukurydza, pszenica, mÂączka rybna, tÂłuszcz zwierzĂŞcy, jĂŞczmieĂą, sorgo, mÂączka drobiowa, suszona pulpa buraczana, suszone caÂłe jaja, miĂŞso z kurczÂąt wstĂŞpnie trawione enzymami, suszone droÂżdÂże piwne, chlorek potasu, sĂłl, siemiĂŞ lniane, DL-metionina, fosforan dwuwapniowy, wyciÂąg z nagietka.
Analiza skÂładu
Bia³ko 29%, t³uszcz 18%, popió³7,5 %, w³ókno 2,5%, wilgotnoœÌ 8%, wapù 1,2%, fosfor 1%, witamina A 15,000j.m./kg, witamina D3 900j.m./kg, witamina E (alfa-tokoferol) 200mg/kg, miedŸ w postaci siarczanu miedzi 25mg/kg, beta-karoten 1mg/kg.
(karmy dla szczeniÂąt)
Jestem kompletnym laikiem, ale na moje oko jest spora ró¿nica miêdzy RC a Eukanub¹ i Hill'sem. Mo¿e przy karmach dla doros³ych psów nie ma takich ró¿nic (nie sprawdza³am jeszcze) ale TU w wypadku szczeni¹t jest, albo wydaje siê byÌ. Proszê oceùcie sk³ady tych karm!
MaÂłgosiu za namiar na Ariona
DZIĂKUJĂ
, jak Pandziasta podroÂśnie to wyprĂłbujemy
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 14:54:36 wysłane przez DorkaWD
»
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 10, 2008, 16:12:10 »
Sk³ad podawany przez producentów wynika g³ównie z ich polityki. Zale¿y od tego czy:
1) deklaracja zawartoÂści miĂŞsa i pozostaÂłych surowcĂłw dotyczy skÂładnikĂłw surowych czy suszonych (i tu do jakiego poziomu wilgotnoÂści). MiĂŞso ma ok. 80% wody, ryÂż, marchew, skrobie, jaja itp - kaÂżdy z surowcĂłw w tym wzglĂŞdzie wyglÂąda inaczej.
2) wapù dop fosfor z za³o¿enia i tablic norm powinien wynosiÌ 1,2 : 1,0 - i w zasadzie siê zgadza we wszystkich wymienionych. Jesli chcia³abyœ rozpatrywaÌ dok³adne róznice, np. witamin, trzeba wzi¹Ì pod uwagê jednostki oraz rodzaj witaminy, s¹ bardziej i mniej wch³anialne i st¹d moga wystêpowaÌ ró¿nice.
3) Najbardziej lapidarny opis podaje RC... ale fakt faktem, iÂż niewiele osĂłb zna siĂŞ naprawdĂŞ na normach i Âżywieniu i niewiele im mĂłwi skÂład. Ja osobiÂście nie widzĂŞ poÂśrĂłd tych karm, Âżadnych nieprawidÂłowoÂści, ot, RC zawiera tran, ale nic nie piszÂą o dodatkach Âżywieniowych o ktĂłrych wspomina Hill's: np. L-tryptofan, chlorek choliny, chlorowodorek L-lizyn - czyli coÂś co wspomaga trawienie sporej iloÂści biaÂłka, lub dalej: tlenek cynku - zabezpiecza przed biegunkami, a ktĂłre zapewne sÂą w skÂładzie, tyle, Âże nie opisane. Eukanuba posiada w skÂładzie miĂŞso z kurczÂąt wstĂŞpnie trawione enzymami, czyli coÂś co jest zdecydowanie Âłatwiej strawne dla mÂłodych zwierzÂąt (matka zjada miĂŞso, i po jakimÂś czasie wymiotuje dla szczeniÂąt, dajÂąc im bardziej strawny pokarm), poza tym deklarujÂą DL-metionina, fosforan dwuwapniowy, wyciÂąg z nagietka - czyli wspomaganie trawienia, lepiej wchÂłanialne dla mÂłodych organizmĂłw fosforany i nagietek, ktĂłry dziaÂła przeciw zapalnie i ÂłagodzÂąco.
Generalnie karma powinna zawieraÌ ok 27-32% bia³ka ogólnego strawnego i w zale¿noœci od jego poziomu i tego na ile jest strawne odpowiedniej iloœci energii, bowiem ta wytycza ile strawi sie bia³ka, bo ono samo siê nie trawi, potrzebuje do tego energii. Poziom bia³ka mo¿e byÌ ró¿ny, w zale¿noœci od tego, na ile dane bia³ko jest przyswajalne dla organizmu.
Aby dokÂładniej poznaĂŚ zaleÂżnoÂści, tajniki, powody zastosowaĂą itp.. naleÂżaÂłoby ukoĂączyĂŚ wydziaÂł hodowli zwierzÂąt (dawniej zootechnika) na jakiejÂś rolniczej uczelni. Weterynaria nie ma aÂż tak rozbudowanej w tek kwestii tematyki.
Ka¿da firma jest zobowi¹zana do ujawniania wa¿niejszych sk³adników, jednak ka¿da chce zachowaÌ tajemnicê sk³adu i receptury. Nic w tym dziwnego. St¹d ró¿nie podawane sk³ady itd. Jakkolwiek, wszystkie wymienione przez Ciebie karmy mieszcz¹ siê w normach, i wszystkie s¹ zbilansowane prawid³owo.
Pamiêtajmy, normy, jak wszêdzie maja swoje min. i max. Zawsze mo¿na zmniejszyÌ iloœÌ podanego bia³ka, stosuj¹c lepiej przyswajalne, to samo dotyczy energii i witamin. Czasami, kiedy jest np. "moda" na dajmy na to wit "B", firmy chwytaj¹ siê tego i jako trik marketingowy deklaruj¹ tej witaminy niebotyczne iloœci... tylko organizm ma swoje ograniczenia i nie ka¿d¹ iloœÌ jest w stanie wch³on¹Ì i wykorzystaÌ! Jeœli ktoœ chce, mo¿e daÌ siê nabraÌ i... zap³aci za x wit B. któr¹ zwierz¹tko po prostu wydali. Taki trik mo¿e dotyczyÌ ka¿dego sk³adnika.
Dla przyk³adu, ka¿dy wie, ¿e np. poziom aminokwasów w ¿ywieniu œwiù powinien zachowaÌ okreœlony stosunek x - y - z. Tylko wtedy wszystkie aminokwasy bêd¹ wch³oniête, i dadz¹ pozytywny wynik. Zwiêkszenie któregokolwiek z nich, pozostawiaj¹c pozosta³e na dotychczasowym poziomie niczego nie zmieni poza... cen¹, bo ta musi uj¹Ì nadmiar dodanego aminokwasu (ktoœ musi za to zap³aciÌ). Poza tym, nale¿y pamiêtaÌ, i¿ ¿adna istota ¿ywa nie ma w³aœciwoœci wch³aniania ka¿dej iloœci, s¹ ograniczenia, s¹ iloœci powy¿ej których organizm nie jest w stanie przyswoiÌ niczego.
JeÂśli lubiĂŞ torty... to kaÂżdy kawaÂłek to dodatkowe zbĂŞdne kalorie (przynajmniej w moim przypadku
), jeÂśli zjem 1 lub 5 pewnie przytyjĂŞ x kg, ale jeÂśli zjem... 12 to przytyjĂŞ tyle samo czyli to samo x.
mam nadziejê, i¿ jest troszkê jaœniej, a przynajmniej i¿ rozwia³am strach, ¿e któraœ z tych karm jest "z³a". Ka¿da jest dobra, i to mniej wiêcej tak, jakby porównaÌ obiad sk³adaj¹cy siê z kotleta schabowego + dodatki z obiadem ze sznycla z dodatkami... oba dobre i pyszne, choÌ siê ró¿ni¹
www.smartness.com.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 10, 2008, 16:21:07 »
KiedyÂś dostaliÂśmy na wystawie za wygranÂą worek karmy ARION . Niestetyu u mnie siĂŞ nie sprawdziÂł. Milka (beardedka) dostaÂła ogromnego uczulenia. (z wielkimi czerwonymi plamami). OkazaÂło siĂŞ Âże jest uczulona na jakiÂś konserwant, ktĂłry zawiera ta karma. Czasem tak jest ze to co sÂłuÂży jednym psom drugim wcale.
Gość
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 10, 2008, 17:37:03 »
MaÂłgosiu
, BRAWA za wykÂład!!
RozjaÂśniÂłaÂś mi czym sÂą te nieznane dla mnie substancje o dziwacznych nazwach
RC jakoÂś mi nie pasuje
Mo¿liwoœÌ niepodania pe³nego sk³adu na opakowaniu jest podejrzana! Ale jeœli sk³ad jest podany pe³ny to i tak wypada blado w porównaniu z innymi karmami (Hill's i Eukanuba).
PrzesÂłaÂłam skÂłady Krysi (mam nadziejĂŞ, Âże nic nie namieszaÂłam, bo pisaÂłam sms-y
) i do jutra powinnam mieĂŚ porĂłwnanie skÂładĂłw z RC weterynaryjnym, chyba najsensowniej bĂŞdzie wybraĂŚ coÂś podobnego (?)
No tak co jednemu pasuje, drugiemu juÂż niekoniecznie
Ariona najpierw wyprĂłbujemy (kupimy jakiÂś kg na wagĂŞ) ale to za rok najpewniej.
Alma
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 10, 2008, 19:13:35 »
Ja moje maluchy karmi³am Arionem od 9 tygodnia, jad³y z apetytem i nie by³o ¿adnych problemów jelitowych czy skórnych, Alma im te¿ podbiera³a, a ona nigdy nie chcia³a jeœÌ karmy, teraz od czasu do czasu dostaje Arion Adult Lamb & Rice i zjada bez problemu.
Pozdrawiam
Anna
daisy
GMBC
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 11, 2008, 08:00:02 »
A co myÂślicie o tej karmie?
"BENTO KRONEN NUTRITIONAL BALANCE MEDIUM GROWTH jest kompletnym i zbilansowanym, wysokojakoÂściowym pokarmem dla psĂłw mÂłodych w okresie wzrostu.
Pies w tej fazie wzrostu potrzebuje duÂżych iloÂści skÂładnikĂłw pokarmowych. Lekki niedobĂłr w tym okresie moÂże skutkowaĂŚ nieodwracalnymi wadami. GROWTH zawiera wszelkie skÂładniki pokarmowe niezbĂŞdne dla idealnego i bezproblemowego rozwoju.
Analiza: 29 % biaÂłko, 18 % tÂłuszcz, 3 % bÂłonnik, 8 % mineraÂły,
33 % wĂŞglowodany, 9 % woda
kurczak (min 30%), mielona kukurydza, ryÂż, tÂłuszcz zwierzĂŞcy, pulpa buraczana, suszone peÂłne jaja, droÂżdÂże piwne, siemiĂŞ lniane (min 1,5%), mineraÂły, pierwiastki Âśladowe, frukto-oligosacharydy (min 1 %), fosforan sodowy, miĂŞso z kurczÂąt wstĂŞpnie trawione enzymami, sĂłl, dl-metionina, lecytyna (0,2 %)"
Narazie jesteÂśmy na RC, ale zastanawiam siĂŞ nad zmianÂą, bowiem mÂłodej chyba gust siĂŞ zmieniÂł i niechĂŞtnie wcina
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 11, 2008, 13:44:50 »
JeÂśli mĂłwimy o szczenietach, karma musi byĂŚ przeznaczona dla tej grupy. Growth znaczy - wzrost, czyli dla zwierzÂąt rosnÂących, czyli inaczej szczeniÂąt czy juniorĂłw (mÂłodzieÂży).
Do mnie osobiÂście BENTO KRONEN nie bardzo przemawiaÂł, ale jadÂły go znajome psy i byli wÂłaÂściciele i zwierzĂŞta zadowoleni.
RC mimo, Âże nie podaje caÂłego dokÂładnego skÂładu jest dobry. Jak na razie nie ma nic lepszego jak wÂłaÂśnie RC Starter (wersja weterynaryjna zdecydowanie). Niestety, to karma specjalnie dla maluszkĂłw, proszĂŞ nie kuÂście siĂŞ na Âżywienie tym rodzajem starszych szczeniÂąt. Ot pokazujĂŞ, Âże RC jest naprawdĂŞ dobry. ByĂŚ moÂże ich polityka nakazuje maksymalnie ukrywaĂŚ skÂład. Nie bardzo mam czas na dokÂładne Âśledzenie skÂładu i co wstawiajÂą jako opis na ulotkach i opakowaniach, ale jeÂśli dobrze pamiĂŞtam, moÂżna dokÂładniejszy skÂład wyczytaĂŚ w informatorach.
Cherry jest Âżywiona RC (z tego co wiem) i jak widaĂŚ ani futerko ani rozwĂłj nie ucierpiaÂły :-) szczeniÂątka urodziÂła swobodnie, odchowaÂła w doskonaÂłej kondycji...
Osobiœcie wybieram zawsze poœród tych najlepszych karm, i wybieram tê, która w danym momencie jest mi najkorzystniejsza z ró¿nych wzglêdów (cena, dostêp, termin przywozu, wybór rodzajów itp).
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Gość
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 12, 2008, 13:33:52 »
A co sÂądzicie o karmie
ACANA pupy junior
?
SkÂładniki
MÂączka z kurczaka (o niskiej zawartoÂści popioÂłu), parowana mÂąka owsiana, otrĂŞby ryÂżowe, tÂłuszcz z kurczaka, mielone siemiĂŞ lniane (naturalne ÂźrĂłdÂło Omega 3), wysÂłodki buraczane (bez cukru), olej Âśledziowy (naturalne ÂźrĂłdÂło DHA i EPA), bulion z kurczaka, ekstrakt z droÂżdÂży (MOS), korzeĂą cykorii (FOS), parowane sÂłodkie ziemniaki, kultury droÂżdÂży (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (ÂźrĂłdÂło luteiny), ekstrakt z rozmarynu, caÂły czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne ÂźrĂłdÂło ), parowane jabÂłka, Âżurawina, sĂłl morska, glukozamina, siarczan chongroityny, chlorek potasu, chlorek choliny, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™Âżelaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *mineraÂły chelatowane.
Analiza skÂładu
Bia³ko 29%, t³uszcz 17%, wilgotnoœÌ 10%, w³ókno 2,5%, wapù 1,4%, fosfor 1,1%, Omega 6 3%, Omega 3 1%, glukozamina 200 mg/kg, chondroityna 50 mg/kg, witamina E 250 IU/kg, luteina 50 mg/kg, skrobia 28%.
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #12 :
Listopad 17, 2008, 12:42:23 »
U mnie podstawa to co prawda zawsze jedzenie naturalne, do ktĂłrego i ja i psiaki mam najwiĂŞksze przekonanie, ale suche teÂż jest w jadÂłospisie.
Obecnie od kilku lat jest g³ównie Eukanuba, w ró¿nych odmianach.
Szczeniêtam podczas odchowu podajê g³ówniê tê dla œrednicj na zmianê z dla du¿ych ras - beardie jest na pograniczu, a dodatki na chrz¹stki mu nie zaszkodz¹ na pewno.
Niestety niektĂłrym psom zupeÂłnie nie smakuje - Rafi konsekwentnie odmawia, ale generalnie u niego suche to tylko na przeÂżycie, masĂŞ robi na kurczaczku
Lily - po "zwykÂłej" dla dorosÂłych widac braki dla skĂłry, za to Skin dziaÂła jak lekarstwo, jest bardzo ekonomiczna w podawaniu.
BliÂźniaki jedzÂą trochĂŞ juniora large breed.
Boxer - rewelacja dla serducha i kondycji, wyprĂłbowane na dogach.
KupiÂłam obecnie odmianĂŞ Owczarek Niemiecki - ma spore kulki, Lily ja dzisiaj wÂłaÂśnie zaczĂŞÂła.
Eukanuba u mnie jest bardzo wydajna i kupeczki maÂłe.
Poza EukanubÂą prĂłbowaliÂśmy:
- Hillsa - nie smakuje
- AcanĂŞ - odchowaÂłam na niej jeden miot dogĂłw w duzej czĂŞÂści, wyrĂłsÂł na niej Czajkowski, bardzo dobrze przyswajaÂł wapno, lubiĂŞ jÂą, choĂŚ u czeÂści psĂłw pojawia sie ponoĂŚ ÂłupieÂż
- Belcando - dobra karma do zalewania dla niejadkĂłw lub po zimowym spacerku na rozgrzewkĂŞ, wszystkim u mnie smakuje
- Royal - bardzo dobry jest starter (obenie wszedÂł tez Eukanuby, ale nie mam na kim testowaĂŚ), reszty nie stosuje bo mi Âśmierdzi ta karma tak, Âże aÂż mi sie unosi, mÂłode dogi "pĂŞdzi" i widziaÂłam juÂż kaleki po tym, jeÂśli nie dostawaÂły stosownych dodatkĂłw wapniowo-witaminowych
- Arion - nie tknĂŞÂła nawet wszystkozerna Etna
- Best Choice - stosowaÂłam ponad rok, byÂłam zadowolona i smakowaÂła
- Happy Dog seria premium - maluchy D zjadÂły worek, bardzo im samowaÂła, miaÂła miÂły mleczny zapach
- Eagle Pack - teÂż byÂła OK, ale zdenerwowali mnie wtedy krĂłtkimi terminami waÂżnoÂści i byÂła kiedyÂś maÂło dostĂŞpna
- Calibra - zjadÂły worek, sensacji negatywnych nie byÂło
- Josera - smakowaÂła im taka z sosem
Reasumuj¹c - uwa¿am, ze wiêkszoœÌ karm z najwy¿szej pó³ki jest zasadniczo dobra, nie ka¿da jednak smakuje danemu psu i mu w 100 proc. s³u¿y. Bez pewnego testowania czêsto siê nie obejdzie.
Przy czym super premium czy premium nie oznacza, ze karmienie jest bardzo drogie - z reguÂły zjadajÂą ich mniej - kiedyÂś z powodu braku w zaopatrzeniu musiaÂłam kupiĂŚ worek Pedigree - koszt na jednego psa byÂł porĂłwnywalny z EukanubÂą, a odchody mega - sÂłowem wszystko przeleciaÂło.
DorkaWD
Gość
«
Odpowiedz #13 :
Grudzień 01, 2008, 16:02:36 »
Ostatecznie wybraliÂśmy Hill's z kurczakiem
Pandziasta paÂłaszuje wszystko aÂż miÂło patrzeĂŚ jak miskĂŞ wylizuje
Chyba maÂłego grubaska siĂŞ dochowam
Mam problem... otworzyÂłam wĂłr karmy a w niej nie ma miarki
Tak z grubsza sprawdziÂłam rĂŞkÂą i nie wyczuÂłam. CzyÂżby Hill's nie dawaÂł miarek ?
Czy u Was w workach by³y te miarki? Jeœli tak przeszukam a nawet wysypiê to 15kg karmy byle by tylko mieÌ t¹ miarkê. Problem jest, bo nie mam nawet wagi by odmierzyÌ odpowiedni¹ iloœÌ. Jeœli miarek nie daj¹ do worów 15kg to bêdê musia³a zainwestowaÌ w wagê kuchenn¹
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Grudzień 02, 2008, 08:58:12 »
O miarke najczesciej trzeba sie upomniec w sklepie lub u dostawcy. Dodawane sa oddzielnie do kazdego opakowania, nie ma ich w workach, a sprzedawcy czesto o nich zapominaja. Jesli masz w poblizu sklep, w ktorym sprzedawany jest Hill's moze wystarczy usmiechnac sie do sprzedawcy?
Pozdrawiam,
Iwona
Strony: [
1
]
2
3
...
6
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowieÂści...
BirdoÂłkowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna...
BirdoÂłkowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna rĂłwnieÂż i tu
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
k-l
madagaskar
watahashiraberu