Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Wybór karmy
Strony: [
1
]
2
3
...
6
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Wybór karmy (Przeczytany 49130 razy)
DorkaWD
Go¶æ
Wybór karmy
«
:
Listopad 10, 2008, 09:08:14 »
Zakupy w telekarmie, wiêc biorê pod uwagê ich asortyment, chyba, ¿e znacie inny dobry a nawet lepszy sklep?
Do tej pory by³am nastawiona na Hill's, ale w³a¶nie przeczyta³am kilka opinii, ¿e ta karma przelatuje przez psa! Inna sprawa to to, ¿e pewne karmy lepiej lub gorzej s³u¿± danym rasom psów (sier¶æ i te sprawy), wiêc jestem ciekawa czym karmicie swoje Brodacze?
Doradzicie co¶? Interesuj± mnie karmy w cenie nie wy¿szej ni¿ Hill's.
Pandziszon i jej rodzeñstwo s± na RC weterynaryjnej, mo¿e lepszym rozwi±zaniem ni¿ Hill's bêdzie RC dla szczeni±t ¶rednich ras?
A je¶li Hill's to z kurczakiem czy jagniêcin±? (o to najlepiej by³oby zapytaæ Pandê
)
DorkaWD
Go¶æ
Odp: Wybór karmy
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 10, 2008, 11:42:28 »
Nikt nie pomo¿e?
Czytam jeszcze o Eukanubie...
Gdyby¶cie mieli wybraæ miêdzy trzema karmami Eukanuba, Hill's i Royal C to któr± by¶cie wybrali? A mo¿e jeszcze inn±?
Porównuje sk³ady tych trzech, RC wydaje siê byæ najbiedniejsza
a mo¿e to Eukanuba i Hill's s± zbyt do³adowane?
Jaka jest sier¶æ po tych karmach?
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 10, 2008, 13:46:45 »
Wszystkie moje psy od wielu lat karmiêEUKANUB¡. Zarówno beardedy jak i moje yorki maj± piêkne futra. A najwa¿niejsze, ¿e nie mia³am problemów jelitowych z psami. U mnie ta karma siê sprawdzi³a. Uwa¿am ,¿e jest dobrze zbilansowana co napewno s³u¿y zdrowiu. Do eukanuby nie s± dodawane jakie¶ cuda smakowe. ¿eby psy chêtnie chcia³y j± je¶æ.
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 10, 2008, 14:09:01 »
Pomo¿emy, pomo¿emy ale... by³a Poznañska wystawa, dzi¶ ¶liczna pogoda wiêc trzeba by³o korzystaæ i w ogrodzie trochê poszaleæ
Stosowa³am kilka karm, z których u mnie sprawdzi³a siê zarówno
Eukanuba jak i Hill's
. Z Eukanub± mia³am tylko ma³y problem na lamb&rice, bowiem po d³u¿szym stosowaniu u moich psów pojawi³ siê ³upie¿. Zg³osi³am firmie Stopa (gen.dystrybutor) i mam nadziejê, ¿e co¶ dopracuj±. Supr s± równie¿ inne rodzaje tej karmy, kurczak te¿. Skin, choæ ponoæ nie ka¿demu smakowa³ (moim bardzo) super poprawia³ kondycjê skóry.
Obecnie podajê
Hill's Nature the best
(dla du¿ych ras, bowiem jest od 25 kg, czyli tak mniej wiêcej dla Bearded Collie, z dodatkiem na stawy). Stosowa³am kurczaka, wo³owinê i seniora. jak równie¿ puppy. Moje tê karmê uwielbiaj±. Zupe³nie nie mogê potwierdziæ opinii, ¿e Hill's przelatuje przez psa. Osobi¶cie sprz±tam kupy z ogrodu, gdzie w 90% za³atwiaj± siê moje psy, i nie ma ró¿nicy pomiêdzy Hill's a Eukanub±.
Trochê wiêksze kupy widzia³am na
Royal Canin
, ale ta karma jest równie dobra jak Hill's czy Eukanuba. Kwestia dostêpu do karmy w korzystnej cenie.
Bardzo sobie chwali³am
Nutros Choice
, nie stosuje tylko i wy³±cznie z uwagi na cenê, któr± w powy¿szych przypadkach mam zdecydowanie korzystniejsz±. Jedynie puppy Nutro Choice by³o mo¿e trochê mniej chêtnie jedzone ale... to naprawdê kwestia upodobañ.
Jest jeszcze karma
Arion
najtañsza z wymienionych ale stosunkowo dobra. Je¶li mam okres "oszczêdzania" stosujê j± swobodnie, psy ja lubi±, trawiona jest fajnie.
To co u mnie siê nie sprawdzi³o to:
Acana
Happy Dog
Bosch
+ wszystkie tanie, sklepowe i inne bardziej popularne, których ilo¶c jak± mia³by zje¶æ Bearded Collie jest tak koszmarna, i¿ co tydzieñ musia³abym targaæ worek 15 kg do domu. Obecnie zu¿ywam na 4 Bearded Collie ok 20-25 kg/miesi±c.
Nie wyklucza to, ¿e innym mo¿e pasowa³y. Zaznaczam, ¿e ja stosujê generalnie 100% podstawowego ¿ywienia such± karm±. Wa¿ne jest dla mnie, je¿eli tak ¿ywiê, aby w jakim¶ momencie, mój kaprys i dodatek np. 20% naturalnego jedzenia nie powodowa³ biegunek. To niestety siê dzia³o w przypadku stosowania ww karm które uwa¿am,¿e u mnie siê nie sprawdzi³y.
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 10, 2008, 14:49:41 »
Wiêc generalnie wszystkie trzy karmy s± porównywalne jako¶ciowo...
Zastanawia mnie du¿a ró¿nica w sk³adach.
RC
- Sk³adniki:
Suszone miêso drobiowe, gluten kukurydziany, izolat bia³ek miêsa drobiowego, dro¿d¿e, jaja, tran, olej ro¶linny.
Analiza sk³adu
Bia³ko 32%, t³uszcze 20%, sole mineralne 6,3%, skrobia 25,2%, w³ókno 7,5%, luteina 5mg/kg, tauryna ,19%.
Hill's
- Sk³adniki:
Kurczak i indyk razem 48% (kurczak minimum 36%), Kukurydza, m±czka drobiowa, t³uszcz zwierzêcy, suszone wys³odki buraczane, podroby, ry¿, kukurydziana m±czka glutenowa, olej ro¶linny, jaja w proszku, siemiê lniane, chlorek potasu, fosforan sodu, otrêbby owsiane, sól, witamina E, L-tryptofan, chlorek choliny, chlorowodorek L-lizyny, witamina C, siarczan ¿elaza, tlenek cynku, tauryna, mieszanka mineralno-witaminowa.
Analiza sk³adu
Bia³ko 27,2%, t³uszcz 17,9%, w³ókno 3,2%, popió³ 8,1%, wilgotno¶æ 7,5%, wapñ 1,34%, fosfor 1,10%, sód 0,48%, potas 0,66%.
Eukanuba
-Sk³adniki:
Miêso z kurcz±t (>24%), kukurydza, pszenica, m±czka rybna, t³uszcz zwierzêcy, jêczmieñ, sorgo, m±czka drobiowa, suszona pulpa buraczana, suszone ca³e jaja, miêso z kurcz±t wstêpnie trawione enzymami, suszone dro¿d¿e piwne, chlorek potasu, sól, siemiê lniane, DL-metionina, fosforan dwuwapniowy, wyci±g z nagietka.
Analiza sk³adu
Bia³ko 29%, t³uszcz 18%, popió³7,5 %, w³ókno 2,5%, wilgotno¶æ 8%, wapñ 1,2%, fosfor 1%, witamina A 15,000j.m./kg, witamina D3 900j.m./kg, witamina E (alfa-tokoferol) 200mg/kg, mied¼ w postaci siarczanu miedzi 25mg/kg, beta-karoten 1mg/kg.
(karmy dla szczeni±t)
Jestem kompletnym laikiem, ale na moje oko jest spora ró¿nica miêdzy RC a Eukanub± i Hill'sem. Mo¿e przy karmach dla doros³ych psów nie ma takich ró¿nic (nie sprawdza³am jeszcze) ale TU w wypadku szczeni±t jest, albo wydaje siê byæ. Proszê oceñcie sk³ady tych karm!
Ma³gosiu za namiar na Ariona
DZIÊKUJÊ
, jak Pandziasta podro¶nie to wypróbujemy
«
Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 14:54:36 wys³ane przez DorkaWD
»
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 10, 2008, 16:12:10 »
Sk³ad podawany przez producentów wynika g³ównie z ich polityki. Zale¿y od tego czy:
1) deklaracja zawarto¶ci miêsa i pozosta³ych surowców dotyczy sk³adników surowych czy suszonych (i tu do jakiego poziomu wilgotno¶ci). Miêso ma ok. 80% wody, ry¿, marchew, skrobie, jaja itp - ka¿dy z surowców w tym wzglêdzie wygl±da inaczej.
2) wapñ dop fosfor z za³o¿enia i tablic norm powinien wynosiæ 1,2 : 1,0 - i w zasadzie siê zgadza we wszystkich wymienionych. Jesli chcia³aby¶ rozpatrywaæ dok³adne róznice, np. witamin, trzeba wzi±æ pod uwagê jednostki oraz rodzaj witaminy, s± bardziej i mniej wch³anialne i st±d moga wystêpowaæ ró¿nice.
3) Najbardziej lapidarny opis podaje RC... ale fakt faktem, i¿ niewiele osób zna siê naprawdê na normach i ¿ywieniu i niewiele im mówi sk³ad. Ja osobi¶cie nie widzê po¶ród tych karm, ¿adnych nieprawid³owo¶ci, ot, RC zawiera tran, ale nic nie pisz± o dodatkach ¿ywieniowych o których wspomina Hill's: np. L-tryptofan, chlorek choliny, chlorowodorek L-lizyn - czyli co¶ co wspomaga trawienie sporej ilo¶ci bia³ka, lub dalej: tlenek cynku - zabezpiecza przed biegunkami, a które zapewne s± w sk³adzie, tyle, ¿e nie opisane. Eukanuba posiada w sk³adzie miêso z kurcz±t wstêpnie trawione enzymami, czyli co¶ co jest zdecydowanie ³atwiej strawne dla m³odych zwierz±t (matka zjada miêso, i po jakim¶ czasie wymiotuje dla szczeni±t, daj±c im bardziej strawny pokarm), poza tym deklaruj± DL-metionina, fosforan dwuwapniowy, wyci±g z nagietka - czyli wspomaganie trawienia, lepiej wch³anialne dla m³odych organizmów fosforany i nagietek, który dzia³a przeciw zapalnie i ³agodz±co.
Generalnie karma powinna zawieraæ ok 27-32% bia³ka ogólnego strawnego i w zale¿no¶ci od jego poziomu i tego na ile jest strawne odpowiedniej ilo¶ci energii, bowiem ta wytycza ile strawi sie bia³ka, bo ono samo siê nie trawi, potrzebuje do tego energii. Poziom bia³ka mo¿e byæ ró¿ny, w zale¿no¶ci od tego, na ile dane bia³ko jest przyswajalne dla organizmu.
Aby dok³adniej poznaæ zale¿no¶ci, tajniki, powody zastosowañ itp.. nale¿a³oby ukoñczyæ wydzia³ hodowli zwierz±t (dawniej zootechnika) na jakiej¶ rolniczej uczelni. Weterynaria nie ma a¿ tak rozbudowanej w tek kwestii tematyki.
Ka¿da firma jest zobowi±zana do ujawniania wa¿niejszych sk³adników, jednak ka¿da chce zachowaæ tajemnicê sk³adu i receptury. Nic w tym dziwnego. St±d ró¿nie podawane sk³ady itd. Jakkolwiek, wszystkie wymienione przez Ciebie karmy mieszcz± siê w normach, i wszystkie s± zbilansowane prawid³owo.
Pamiêtajmy, normy, jak wszêdzie maja swoje min. i max. Zawsze mo¿na zmniejszyæ ilo¶æ podanego bia³ka, stosuj±c lepiej przyswajalne, to samo dotyczy energii i witamin. Czasami, kiedy jest np. "moda" na dajmy na to wit "B", firmy chwytaj± siê tego i jako trik marketingowy deklaruj± tej witaminy niebotyczne ilo¶ci... tylko organizm ma swoje ograniczenia i nie ka¿d± ilo¶æ jest w stanie wch³on±æ i wykorzystaæ! Je¶li kto¶ chce, mo¿e daæ siê nabraæ i... zap³aci za x wit B. któr± zwierz±tko po prostu wydali. Taki trik mo¿e dotyczyæ ka¿dego sk³adnika.
Dla przyk³adu, ka¿dy wie, ¿e np. poziom aminokwasów w ¿ywieniu ¶wiñ powinien zachowaæ okre¶lony stosunek x - y - z. Tylko wtedy wszystkie aminokwasy bêd± wch³oniête, i dadz± pozytywny wynik. Zwiêkszenie któregokolwiek z nich, pozostawiaj±c pozosta³e na dotychczasowym poziomie niczego nie zmieni poza... cen±, bo ta musi uj±æ nadmiar dodanego aminokwasu (kto¶ musi za to zap³aciæ). Poza tym, nale¿y pamiêtaæ, i¿ ¿adna istota ¿ywa nie ma w³a¶ciwo¶ci wch³aniania ka¿dej ilo¶ci, s± ograniczenia, s± ilo¶ci powy¿ej których organizm nie jest w stanie przyswoiæ niczego.
Je¶li lubiê torty... to ka¿dy kawa³ek to dodatkowe zbêdne kalorie (przynajmniej w moim przypadku
), je¶li zjem 1 lub 5 pewnie przytyjê x kg, ale je¶li zjem... 12 to przytyjê tyle samo czyli to samo x.
mam nadziejê, i¿ jest troszkê ja¶niej, a przynajmniej i¿ rozwia³am strach, ¿e która¶ z tych karm jest "z³a". Ka¿da jest dobra, i to mniej wiêcej tak, jakby porównaæ obiad sk³adaj±cy siê z kotleta schabowego + dodatki z obiadem ze sznycla z dodatkami... oba dobre i pyszne, choæ siê ró¿ni±
www.smartness.com.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 420
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 10, 2008, 16:21:07 »
Kiedy¶ dostali¶my na wystawie za wygran± worek karmy ARION . Niestetyu u mnie siê nie sprawdzi³. Milka (beardedka) dosta³a ogromnego uczulenia. (z wielkimi czerwonymi plamami). Okaza³o siê ¿e jest uczulona na jaki¶ konserwant, który zawiera ta karma. Czasem tak jest ze to co s³u¿y jednym psom drugim wcale.
Go¶æ
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 10, 2008, 17:37:03 »
Ma³gosiu
, BRAWA za wyk³ad!!
Rozja¶ni³a¶ mi czym s± te nieznane dla mnie substancje o dziwacznych nazwach
RC jako¶ mi nie pasuje
Mo¿liwo¶æ niepodania pe³nego sk³adu na opakowaniu jest podejrzana! Ale je¶li sk³ad jest podany pe³ny to i tak wypada blado w porównaniu z innymi karmami (Hill's i Eukanuba).
Przes³a³am sk³ady Krysi (mam nadziejê, ¿e nic nie namiesza³am, bo pisa³am sms-y
) i do jutra powinnam mieæ porównanie sk³adów z RC weterynaryjnym, chyba najsensowniej bêdzie wybraæ co¶ podobnego (?)
No tak co jednemu pasuje, drugiemu ju¿ niekoniecznie
Ariona najpierw wypróbujemy (kupimy jaki¶ kg na wagê) ale to za rok najpewniej.
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 388
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 10, 2008, 19:13:35 »
Ja moje maluchy karmi³am Arionem od 9 tygodnia, jad³y z apetytem i nie by³o ¿adnych problemów jelitowych czy skórnych, Alma im te¿ podbiera³a, a ona nigdy nie chcia³a je¶æ karmy, teraz od czasu do czasu dostaje Arion Adult Lamb & Rice i zjada bez problemu.
Pozdrawiam
Anna
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 203
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 11, 2008, 08:00:02 »
A co my¶licie o tej karmie?
"BENTO KRONEN NUTRITIONAL BALANCE MEDIUM GROWTH jest kompletnym i zbilansowanym, wysokojako¶ciowym pokarmem dla psów m³odych w okresie wzrostu.
Pies w tej fazie wzrostu potrzebuje du¿ych ilo¶ci sk³adników pokarmowych. Lekki niedobór w tym okresie mo¿e skutkowaæ nieodwracalnymi wadami. GROWTH zawiera wszelkie sk³adniki pokarmowe niezbêdne dla idealnego i bezproblemowego rozwoju.
Analiza: 29 % bia³ko, 18 % t³uszcz, 3 % b³onnik, 8 % minera³y,
33 % wêglowodany, 9 % woda
kurczak (min 30%), mielona kukurydza, ry¿, t³uszcz zwierzêcy, pulpa buraczana, suszone pe³ne jaja, dro¿d¿e piwne, siemiê lniane (min 1,5%), minera³y, pierwiastki ¶ladowe, frukto-oligosacharydy (min 1 %), fosforan sodowy, miêso z kurcz±t wstêpnie trawione enzymami, sól, dl-metionina, lecytyna (0,2 %)"
Narazie jeste¶my na RC, ale zastanawiam siê nad zmian±, bowiem m³odej chyba gust siê zmieni³ i niechêtnie wcina
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 11, 2008, 13:44:50 »
Je¶li mówimy o szczenietach, karma musi byæ przeznaczona dla tej grupy. Growth znaczy - wzrost, czyli dla zwierz±t rosn±cych, czyli inaczej szczeni±t czy juniorów (m³odzie¿y).
Do mnie osobi¶cie BENTO KRONEN nie bardzo przemawia³, ale jad³y go znajome psy i byli w³a¶ciciele i zwierzêta zadowoleni.
RC mimo, ¿e nie podaje ca³ego dok³adnego sk³adu jest dobry. Jak na razie nie ma nic lepszego jak w³a¶nie RC Starter (wersja weterynaryjna zdecydowanie). Niestety, to karma specjalnie dla maluszków, proszê nie ku¶cie siê na ¿ywienie tym rodzajem starszych szczeni±t. Ot pokazujê, ¿e RC jest naprawdê dobry. Byæ mo¿e ich polityka nakazuje maksymalnie ukrywaæ sk³ad. Nie bardzo mam czas na dok³adne ¶ledzenie sk³adu i co wstawiaj± jako opis na ulotkach i opakowaniach, ale je¶li dobrze pamiêtam, mo¿na dok³adniejszy sk³ad wyczytaæ w informatorach.
Cherry jest ¿ywiona RC (z tego co wiem) i jak widaæ ani futerko ani rozwój nie ucierpia³y :-) szczeni±tka urodzi³a swobodnie, odchowa³a w doskona³ej kondycji...
Osobi¶cie wybieram zawsze po¶ród tych najlepszych karm, i wybieram tê, która w danym momencie jest mi najkorzystniejsza z ró¿nych wzglêdów (cena, dostêp, termin przywozu, wybór rodzajów itp).
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 12, 2008, 13:33:52 »
A co s±dzicie o karmie
ACANA pupy junior
?
Sk³adniki
M±czka z kurczaka (o niskiej zawarto¶ci popio³u), parowana m±ka owsiana, otrêby ry¿owe, t³uszcz z kurczaka, mielone siemiê lniane (naturalne ¼ród³o Omega 3), wys³odki buraczane (bez cukru), olej ¶ledziowy (naturalne ¼ród³o DHA i EPA), bulion z kurczaka, ekstrakt z dro¿d¿y (MOS), korzeñ cykorii (FOS), parowane s³odkie ziemniaki, kultury dro¿d¿y (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (¼ród³o luteiny), ekstrakt z rozmarynu, ca³y czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne ¼ród³o ), parowane jab³ka, ¿urawina, sól morska, glukozamina, siarczan chongroityny, chlorek potasu, chlorek choliny, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™Â¿elaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minera³y chelatowane.
Analiza sk³adu
Bia³ko 29%, t³uszcz 17%, wilgotno¶æ 10%, w³ókno 2,5%, wapñ 1,4%, fosfor 1,1%, Omega 6 3%, Omega 3 1%, glukozamina 200 mg/kg, chondroityna 50 mg/kg, witamina E 250 IU/kg, luteina 50 mg/kg, skrobia 28%.
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #12 :
Listopad 17, 2008, 12:42:23 »
U mnie podstawa to co prawda zawsze jedzenie naturalne, do którego i ja i psiaki mam najwiêksze przekonanie, ale suche te¿ jest w jad³ospisie.
Obecnie od kilku lat jest g³ównie Eukanuba, w ró¿nych odmianach.
Szczeniêtam podczas odchowu podajê g³ówniê tê dla ¶rednicj na zmianê z dla du¿ych ras - beardie jest na pograniczu, a dodatki na chrz±stki mu nie zaszkodz± na pewno.
Niestety niektórym psom zupe³nie nie smakuje - Rafi konsekwentnie odmawia, ale generalnie u niego suche to tylko na prze¿ycie, masê robi na kurczaczku
Lily - po "zwyk³ej" dla doros³ych widac braki dla skóry, za to Skin dzia³a jak lekarstwo, jest bardzo ekonomiczna w podawaniu.
Bli¼niaki jedz± trochê juniora large breed.
Boxer - rewelacja dla serducha i kondycji, wypróbowane na dogach.
Kupi³am obecnie odmianê Owczarek Niemiecki - ma spore kulki, Lily ja dzisiaj w³a¶nie zaczê³a.
Eukanuba u mnie jest bardzo wydajna i kupeczki ma³e.
Poza Eukanub± próbowali¶my:
- Hillsa - nie smakuje
- Acanê - odchowa³am na niej jeden miot dogów w duzej czê¶ci, wyrós³ na niej Czajkowski, bardzo dobrze przyswaja³ wapno, lubiê j±, choæ u cze¶ci psów pojawia sie ponoæ ³upie¿
- Belcando - dobra karma do zalewania dla niejadków lub po zimowym spacerku na rozgrzewkê, wszystkim u mnie smakuje
- Royal - bardzo dobry jest starter (obenie wszed³ tez Eukanuby, ale nie mam na kim testowaæ), reszty nie stosuje bo mi ¶mierdzi ta karma tak, ¿e a¿ mi sie unosi, m³ode dogi "pêdzi" i widzia³am ju¿ kaleki po tym, je¶li nie dostawa³y stosownych dodatków wapniowo-witaminowych
- Arion - nie tknê³a nawet wszystkozerna Etna
- Best Choice - stosowa³am ponad rok, by³am zadowolona i smakowa³a
- Happy Dog seria premium - maluchy D zjad³y worek, bardzo im samowa³a, mia³a mi³y mleczny zapach
- Eagle Pack - te¿ by³a OK, ale zdenerwowali mnie wtedy krótkimi terminami wa¿no¶ci i by³a kiedy¶ ma³o dostêpna
- Calibra - zjad³y worek, sensacji negatywnych nie by³o
- Josera - smakowa³a im taka z sosem
Reasumuj±c - uwa¿am, ze wiêkszo¶æ karm z najwy¿szej pó³ki jest zasadniczo dobra, nie ka¿da jednak smakuje danemu psu i mu w 100 proc. s³u¿y. Bez pewnego testowania czêsto siê nie obejdzie.
Przy czym super premium czy premium nie oznacza, ze karmienie jest bardzo drogie - z regu³y zjadaj± ich mniej - kiedy¶ z powodu braku w zaopatrzeniu musia³am kupiæ worek Pedigree - koszt na jednego psa by³ porównywalny z Eukanub±, a odchody mega - s³owem wszystko przelecia³o.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #13 :
Grudzieñ 01, 2008, 16:02:36 »
Ostatecznie wybrali¶my Hill's z kurczakiem
Pandziasta pa³aszuje wszystko a¿ mi³o patrzeæ jak miskê wylizuje
Chyba ma³ego grubaska siê dochowam
Mam problem... otworzy³am wór karmy a w niej nie ma miarki
Tak z grubsza sprawdzi³am rêk± i nie wyczu³am. Czy¿by Hill's nie dawa³ miarek ?
Czy u Was w workach by³y te miarki? Je¶li tak przeszukam a nawet wysypiê to 15kg karmy byle by tylko mieæ t± miarkê. Problem jest, bo nie mam nawet wagi by odmierzyæ odpowiedni± ilo¶æ. Je¶li miarek nie daj± do worów 15kg to bêdê musia³a zainwestowaæ w wagê kuchenn±
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #14 :
Grudzieñ 02, 2008, 08:58:12 »
O miarke najczesciej trzeba sie upomniec w sklepie lub u dostawcy. Dodawane sa oddzielnie do kazdego opakowania, nie ma ich w workach, a sprzedawcy czesto o nich zapominaja. Jesli masz w poblizu sklep, w ktorym sprzedawany jest Hill's moze wystarczy usmiechnac sie do sprzedawcy?
Pozdrawiam,
Iwona
Strony: [
1
]
2
3
...
6
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
k-l
muzycznekoloseum
catziee