Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wybór karmy  (Przeczytany 49162 razy)
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #30 : Sierpieñ 16, 2009, 10:28:26 »

Ha, ha, ha  Chichot Chichot Chichot

Ale b³±d  kuñ by sie u¶mia³ - jasne ¿e ma byc tygodni a nie miesiêcy - dziêki Gosiu 
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #31 : Sierpieñ 16, 2009, 10:52:49 »

Ma³gosiu, a jak si± ma ta karma do odchowu szczeni±t? Zdzichu co prawda j± chwali, ale nie podaje aktualnie suce która karmi szczeniêta.
Nie podaje specifica, bowiem przed poprzedni± cieczk±, kiedy byli z Gra¿ynk± zdeydowani kryæ Beauty, ju¿ kupili RC Reproduction. Karma sta³a i czeka³a, nie warto wyrzucaæ. Poza tym, to produkcja wcze¶niejsza, i wielce prawdopodobnym by³o, ze jest receptura OK. Teraz jest wiêcej narzekañ, szczególnie na bytowe RC (ale nie tylko), ale te¿ jest prawd±, ¿e fabryka jest ju¿ w Polsce. Karmy to te¿ biznes... pamiêtajmy o tym.

Co do ³upie¿u to wystarczy ¿e w karmach jest zwiêkszona ilo¶æ omega 3 i 6 . problem znika.
Niestety, to nie takie proste. Poza kwasami omega 3, wa¿ne jest ich pochodzenie i proces uzyskiwania a potem ochrony w trakcie produkcji i pakowania. Poza tym, nie mniej wa¿ne jest zbilansowanie pozosta³ych sk³adników, tak, aby mo¿liwym by³o przetworzenie tych kwasów w organi¼mie a nie ich tylko przechodzenie przez przewód pokarmowy albo odk³adanie. Gdyby ¿ywienie by³o tak proste i przemiany tak ³atwe, nie by³oby studiów ¿ywienia ludzi ani zwierz±t. Spotka³am siê ju¿ w swojej praktyce ¿ywieniowej, ¿e dodawano gigantyczne ilo¶ci okreslonego "modnego" sk³±dnika, tyle, ¿e nie dodawano innych, równie wa¿nych sk³adników, aby to co dodano "modnego" mog³o byæ wykorzystane. To czasami naprawdê "mikoro" robi ogromna ró¿nicê. Dla przyk³±du podam, ¿e brak 1 mg siarki, ogranicza organizmy w przyswojeniu i budowie kilku kg bia³ek. ale jej nadmiar, niczego nie zmieni, brak jakiegokolwiek aminokwasu egzogennego, czy innego sk³adnika potrzebnego do budowy innych wykluczy ich syntezê, i siarka w tym przypadku staje siê niepotrzebbna. Koñczê tego rodzaju wynurzenia, bo bêd± nudne :-) tego jest ca³kiem sporo :-)

W karmie któr± ja podajê dla yorków ( specjalnie przygotowana pod tê rase) jest wiêcej dodatków pod k±tem futer, a co za tym idzie równie¿ pazury rosn± w¶ciekle.Co wcale mnie nie cieszy, bo ci±gle obcinam.
i tu siê nie zrozumia³y¶my, nie chodzi i szybko¶c wzrostu, a o zdrowy pazur, l¶ni±cy i gdzie trzeba ró¿owy, z mo¿d¿eniem we w³a¶ciwym miejscu, nie rozdwajaj±ce siê i nie pêkaj±ce. Pazury rozn± zdecydowanie ró¿nie, osobniczo. Jedna jest tylko zasada, na staro¶c rozn± szybciej.

W mojej ocenie to karma nie ma wp³ywu na leczenie ropnia (tu zas³uga antybiotyku).
Proces zarazstania sier¶ci± uszkodzonej skóry nie zalezy od antybiotyku, a od tego, na ile organizm jest dobrze "zaopatrzony" w sk³±dniki potrzebne do regeneracji skóry i odbudowy w³osa.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Dlaczego psy m³ode maj± byæ karmione super delikatnymi karmami.A co bêd± dostawa³y w wieku pó¿niejszym, wtedy kiedy rzeczywi¶cie zaczn± chorowaæ.
U szczeni±t delikatna karma to podstawa. Przewód pokarmowy nie jest od razu przystosowany do trawienia suchych karm. Nalezy rozbudziæ wszystkie narz±dy uk³adu pokarmowego, "nauczyæ" je w³a¶ciwego trawienia, w³a¶ciwego wydzielania enzymów, i nerki - nalezytej pracy. Najlepszym pokarmem jest naturalne ¿ywienie, wymiotowane przez matkê. Tak robi to natura. Nie próbujmy jej oszukaæ. Ma³ym dzieciom te¿ nie podajemy od razu szynki ani hamburgera :-)
Royal Canine Starter ma w swoim sk³adzie miêso wstêpnie trawione enzymami, czyli co¶ na podobieñstwo pokarmu który suka wymiotuje szczenietom (podaje im tym samym nadtrawione jedzenie i potrzebne enzymy). Poza tym, jest to karma, która w bardzo szybki sposób namaka, umozliwia w ten sposób p³ynn± regulacjê podawania maluchom karmy, i nie narzuca potem wyrzucania tego co zosta³o. Ot, zawsze mo¿na szybciutko dorobiæ jak s± jeszcze g³odne. Niestety, na to mamy ok 15 minut (Starter namaka 10 min), bo potem szczenieta otrzymuj± sygna³ z mózgu, ¿e poziom cukru we krwi jest OK, i ¿e s± ju¿ najedzone. Swoj± pracê te¿ zwalniaj± organy trawienne. Poza tym, im karma szybciej namaka, tym ma lepsze, ³atwiejsze surowce w sobie, ³atwiejsze do strawienia. Maluchy musz± j± wykorzystywaæ szybko, a nie trzymaæ w brzuchach.
Po pierwszym okresie odchowu, budowania i nauki przewodu pokarmowego, mo¿na przej¶æ na poziom wy¿szy, ale zawsze stopniowo.

Spotyka³am siê z takimi opinami osób które mia³y m³odziutkie psy, ¿e bez badañ wet, od razu kaza³ karmiæ Royalem weterynaryjnym. A dlaczego? bo mia³ i rozprowadza³ j± na swojej lecznicy.
Tak, to fakt, masz racjê w wielkim stopniu, szczególnie teraz, gdy w necie kupicie taniej ni¿ u niego. To biznes... niestety. Ale te¿ fakt, ¿e receptury dla weterynarii s± lepsze, na z regó³y na lepszych surowcach... st±d i dro¿sze.

Bo je¿eli pies ma konkretne schorzenie STWIERDZONE to zgadzam siê jak najbardziej na karmy wet. Znam hodowców którzy karmi± psy jedzeniem gotowanym, potrafi± je super zbilansowaæ (mnie by siê nie chcia³o) i psy zdrowe i piêknie wygl±daj±ce.Nie jestem ¿ywieniowcem, ale wiem ¿e na wygl±d psa nie wp³ywa tylko karmienie. Du¿y wp³yw ma ¶rodowisko w którym zwierze ¿yje, no i genetyka.
Masz racje - na wygl±d psa ma wp³yw genetyka, i to ogromny, ale te¿ i ¶rodowisko czyli utrzymanie psa, ale ¿ywienie to podstawa. Bez w³a¶ciwego ¿ywienia, nawet najlepszy szampon, od¿ywka, codzienne czesanie, super le¿aczek, spacerki - nie pomog±. Milka, to jaikie s± Twoje psy wynika z tego wszystkiego na raz, sumarycznie.

Mam 3 birdety. Karmiê tym samym, a ka¿da jest inna.Dla mnie najwa¿niejsze ¿e s± zdrowe. Najwa¿niejsze ¿eby dopasowaæ karmê dla potrzeb zwierza tak, ¿eby i on i w³a¶ciciel byli zadowoleni. S³usznie Aneta zauwa¿y³a ¿e nie ma takiej karmy, ¿eby wszystkim pasowa³a.
I to te¿ wiekla prawda.

Super ¿e Ma³gorzata trafi³a na karmê z której jest zadowolona.Z tego co obserwujê to jednak wiêcej jest osób które narzekaj± na suche karmy
Tak, trafi³am, i jestem z niej zadowolona, jednak nie wycisza to mojego wewnêtrznego ucha, i pilnowania czy co¶ siê nie ma zamiaru zmieniæ.
Niestety kryzys dopad³ wielku, równie¿ w³a¶ciciele marek karm psich siê pozamieniali. Ka¿dy chce czerpaæ zyski coraz wiêksze, albo przynajmniej takie same. Ka¿da inwestycja ma siê zwróciæ w rok albo kilka, i tu niestety s± pewne ograniczenia. Ludzie maj± coraz mniej pieniêdzy, ale kupiæ chc± co najlepsze, wiêc jak ju¿ lubi± dan± markê, jak ju¿ lekarz wet poleci³... sprzedaje siê to teraz kolej na szukanie oszczêdno¶ci... niestety, znam temat od podszewki... tnie siê kopszty surowców, wzmaga marketing... niestety, oto prawda o naszym ¶wiecie  Wszysto jest biznesem.
Na razie Specific jest produkowany przez firmê farmaceutyczn± i tylko do kana³u farmaceutycznego wpada. Miejmy nadziejê, ¿e tak zostanie. Tak jest na ca³ym ¶wiecie, od 1975 roku. Sprawdza³am, wszêdzie jest tylko u wetów. Nie ma tego w zoologach itp.

Czy stosowaæ weterynaryjne linie? tak, my¶lê, ¿e obecnie s± one bardziej bezpieczne i mimo wszystko na lepszych surowcach, ale nie koniecznie karmy na schorzenia. Specific ma te¿ karmy bytowe (te¿ tylko u wetow).
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 16, 2009, 11:00:07 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #32 : Sierpieñ 16, 2009, 11:47:38 »

U mnie nie by³o nigdy problemów z pazurami, ³upie¿em- widocznie karma któr± podajê w zupe³no¶ci zaspakaja ich potrzeby.W³os i pazury s± w porz±dku.Co do karmienia szczeni±t , oczywi¶cie zgadzam siê z tym co napisa³a¶. Te¿ namacza³am karmê szczeniêtom. Ale okres szczeniêcy siê koñczy a wiêkszo¶æ nadal karmi karmami dla psów wra¿liwych. Tak naprawdê nie wiedz±c czy co¶ im jest czy nie.Niektórzy nawet nie próbuj± podawaæ karm przeznaczonych dla psów zdrowych. Od razu kupuje siê z jagniêcin± , królikiem (czyli te które nie alergizuj±). Jak psiak nie dostanie w genach urody, to czy ¿ywienie mu w tym pomo¿e ¿eby jednak by³ ¶liczny?   
.

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #33 : Sierpieñ 16, 2009, 15:20:14 »

Niektórzy nawet nie próbuj± podawaæ karm przeznaczonych dla psów zdrowych. Od razu kupuje siê z jagniêcin± , królikiem (czyli te które nie alergizuj±). Jak psiak nie dostanie w genach urody, to czy ¿ywienie mu w tym pomo¿e ¿eby jednak by³ ¶liczny?   

niestety nie  nie taki ¶liczny jakiego chcieliby widzeæ, bo tak naprawdê, pewnie ¶liczny jest, tylko... inaczej.

Ka¿dy pies, to przede wszystkim sliczne serce i umys³. Byle by³ zdrowy.

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #34 : Sierpieñ 17, 2009, 09:04:08 »

Dyskusja o karmach to tak zawsze troszkê, jak o wy¿szo¶ci Wielkiej Nocy nad Bo¿ym Narodzeniem.  Ale watyo opisywaæ mimo wszystko swoje wra¿enia, co kto mia³ na plus i na minus - zawsze to moze innym podpowie.
Sama mam wiezne dylematy, szcególnie od czasu, gdy zawiod³am sie na Eukanubiê, któr± jad³y od lat.

Ja stosujê dwa podstawowe kryteria:
1. smakuje psu - co po najlepszej, jak muszê j± wciskaæ, a pies modli siê nad misk±,
2. widaæ, ¿e mu s³u¿y - kupy stosunkowo niewielkie i OK, dobra masa!!!, a nie chudzielec, ³adna sier¶æ, energia, dostosowana do wieku i ruchliwo¶ci. Plus zauwa¿y³am, ze musi byc z do¶æ wysok± zawartoscia t³uszczu (chetnie ³oso¶), inaczej wysusza im siê skóra.

Co do obecnych szczeniaczków i mamy - zaczê³y od startera RC - zawsze dobry, obecnie Mastery Puppy and Mummy (plus trochê Josera Family) - na 5 tyg. maj± ok. 3,5 kg, Lily za¶ ma 24 kg, czyli nawet ciut ponad normê, ale je jak koñ - jednak 9 to niez³a ekipa. Ciekawostk± mo¿e pewn± w Mastery jest zawarto¶æ glinki (na kupkê ³adn±) oraz sybstytutu mleka matki. Maluchy s± weso³e, kupeczki zwarte, a w³osek b³yszcz±cy. Plus dostaj± nieco  jedzonka naturalnego oraz pij± mleko Josery.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 17, 2009, 10:37:47 wys³ane przez Dagmara » Zapisane
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #35 : Sierpieñ 17, 2009, 12:42:54 »

Masz racjê Dagmaro- w ten sposób mo¿na prowadziæ dyskusjê w nieskoñczono¶æ. Ale po to jest forum. Niech ka¿dy karmi tym co s³u¿y jego psu.Mnie interesowa³o czy karma specyfik sprawdzi³a siê przy odchowie szczeni±t? Na opinie musimy poczekaæ.  I w³a¶ciwie w dalszym ci±gu nie wiem czemu psy m³ode "zdrowe" jedz± karmy przeznaczone dla psów bardzo wra¿liwych. I nie chodzi mi tu tylko o t± ale i inne karmy.A odchów szczeni±t ka¿dy z Nas  ma inny, co nie znaczy z³y. Wa¿ne ¿e psiaki s± zdrowe  I o to w tym wszystkim chodzi.  I mimo wszystko  wra¿enia i opinie osób, karmi±ce ró¿n± karm± ,s± jak najbardziej po¿±dane.

Pozdrawiam

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #36 : Sierpieñ 17, 2009, 13:10:06 »

Oczywiscie, napisa³am, jak to sie teraz u nas ma, i ¿e nowa karma siê sprawdzi³a. Bêdzie porównanie i info dla osób maj±cych szczeniaczki po nas.

Osobi¶cie najbardziej wierzê w ¿ywienie naturalne zreszt±.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 17, 2009, 13:14:39 wys³ane przez Dagmara » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #37 : Sierpieñ 17, 2009, 17:30:43 »

w dalszym ci±gu nie wiem czemu psy m³ode "zdrowe" jedz± karmy przeznaczone dla psów bardzo wra¿liwych. I nie chodzi mi tu tylko o t± ale i inne karmy.
Kochana Milko, tylko proszê nie pomy¶l, ¿e oceniam Twoje ¿ywienie psów jako b³êdne, NIE, jest OK, a widzia³am Twoje psiaki i wygl±daj± naprawdê fajnie, ot, pracuj±c i ¿yj±c w ¶rodowisku ¿ywienia i produkcji zwierz±t i weterynarii, znam odpowiedz. Niejednego siê ju¿ nas³ucha³am.

Dlaczego ludzie ¿ywi± najdelikatniejszymi karmami? pewnie dlatego, ¿e chc± daæ psu co najlepsze. Stykaj±c siê z róznymi opiniami, wierz± najbardziej lekarzom albo hodowcom, a Ci, maj± swoje spostrze¿enia i do¶wiadczenia, i wiedzê, ¿e to co zepsuje siê za m³odu w przewodzie pokarmowym, jest nie do odbudowania pó¼niej. St±d boj±c siê ryzyka, maj±c bardzo ograniczone zaufanie do producentów, znaj±c czêsto ceny surowców i porównuj±c to wszystko, zestawiaj±c ze sob±, wychodzi, ¿e te najdelikatniejsze, s± po prostu najbezpieczniejsze, choæ najdro¿sze. Szczeniêta ma³e jedz± ma³o, wiêc ró¿nica efektywna w cenach nie jest du¿a.
Dlaczego pó¼niej takie karmy s± stosowane? bo nadal ludzie chc± daæ to co najlepsze, a ¿e delikatne nie szkodzi, i akurat w tym przypadku, nie ma niebezpieczeñstwa "zepsucia przewodu pokarmowego" a jedynie jego dobry i spokojny rozwój.
W pó¿niejszym okresie, kiedy szczeniê zjada ju¿ wiêcej karny, cena mo¿e stanowiæ istotny powód do tego, aby przej¶æ na bytow± dla szczeniat normalnie siê rozwijaj±cych i zdrowych.
Przechodz±c z jednej karmy na drug± stopniowo - nie robimy b³êdu, wszystko dalej jest OK. Niezale¿nie od tego, w jakim wieku przestawiamy szczeniê z karmy najdelikatniejszej na mniej delikatn±.
Czy robimy dzieciom krzywdê karmi±c je tylko gotowanym miê¶em, nie daj±c parówek, bez hamburgerów McDonalda itp do 10 roku ¿ycia albo pó¼niej? chyba nie... i w przypadku psów to tak samo  Chichot

Je¶li kto¶ chce mieæ obraz, co do karmy mozna w³o¿yæ podam kilka danych:
miêso zawiera 20% suchej masy, wiêc z 1 kg miêsa jest 0,20 kg suszonego miêsa.
Cena skupu ¿ywca wieprzowego to ok 4,50 pln, przy tym jest tam ok 50% miêsno¶ci (czyli realnie miêso kosztuje w uboju 9 pln), reszta to ko¶ci skóra itp. Oczywi¶cie, do karm ogólnie nie idzie najlepsze miêso, ale... nie za zero pln! i tu, w tym miejscu zastanawiamy siê nad ma³ymi szczenietami i m³odymi zwierzêtami.
Je¶li chcecie mieæ 20% miêsa w karmie, to samo miêso bêdzie tam kosztowa³o trochê (licz±c, ¿e to nie szynka, i nie extra) ... a gdzie reszta? (fabryka, proces produkcji, przetworzenie miêsa na bardziej, ³atwiej sttrawne, nadzór wet, opakowanie, dodatki min, wit... transport, hurtownie...)

Druga prawda, ¿e du¿e koncerny maj± zawsze wiêksze mozliwo¶ci negocjacji cen surowców, szczególnie bardzo drogich, dodawanych do karm w minimalnych ilo¶ciach, takich jak witaminy czy mikroelementy i temu podobne. Mniejszy producent musi siê zadowoliæ gorszym surowcem bowiem cena by³aby nie do przyjêcia przez kupuj±cych. Ot, znowu prawo biznesu...

Wybieraj±c karnê, zastanówcie siê nad tym, i wybierajcie rozs±dnie.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 17, 2009, 17:40:28 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #38 : Sierpieñ 17, 2009, 19:01:45 »

Ja zostawiê sobie karmy dla wra¿liwców (czyt.alergików) i weterynaryjne na gorsze czasy, które mam nadziejê ¿e Nas nie dopadn±.

Pozdrawiam

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #39 : Pa¼dziernik 15, 2009, 15:45:13 »

No wiêc ju¿ mamy wiêcej ogólnodostêpnego info o karmach i dietach SPECIFIC:
http://polypharm.com.pl/produkty/?prod=1&p=1

oraz o produktach do pielêgnacji zwierz±t (warte polecenia, s± tam produkty jedyne w swoim rodzaju i typie, jak np. cleangenital czy paw protection):
http://polypharm.com.pl/produkty/?prod=2&p=1

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #40 : Marzec 04, 2010, 22:25:04 »

Poniewa¿ niektóre Bearded Collie jedz± tê smaczn± karmê - "SPECIFIC", a jest karm± nadal na rynku ma³o znan±, poza tym li tylko i wy³±cznie u lekarzy wet, podajê miejsca na ¦l±sku, gdzie mo¿na je kupiæ/zamówiæ. Mo¿na tam równie¿ nabyæ smako³yki Treat's'y - CTH mini i maxi. Oba rozmiary - super :-)
Katowice:
1.    Ceglana 67 Gierek
2.    Biedronek 1 Fornelski
3.    Brynowska 25 Czoga³a
4.    Chrobrego 25 Walkiewicz
5.    Gra¿yñskiego 11 wet serwis

Bytom:
1.    Schenka 1 Wilk
2.    Zabrzañska 85 Podlejski
3.    Chorzowska 27 Bednarska
4.    Powstañców Warszawskich 1 wet serwis

Zabrze:
1.    Cisowa 1 wet serwis

Bêdzin
1.    Bêdzin ul Pi³sudskiego 83 Bernacka
2.    Bêdzin ul. Zwyciêstwa 12 Kotela

Kraków
1.    Na Barciach 12/II, Nasze Zwierzak

Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #41 : Listopad 17, 2010, 21:46:50 »

A czy kto¶ z Was stosowa³ karmê Purina Pro Plan? Mufin je Royal Canin, ale nie jestem z niego zadowolona i chcê zmieniæ karmê i mam wielki dylemat,bo jest ich tyle, ¿e naprawdê trudno siê na co¶ zdecydowaæ.
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #42 : Listopad 18, 2010, 07:40:06 »

Deep w tym roku wygra³ worek na wystawie, odmiana z ³ososiem i zjad³y bardzo chêtnie, nie by³o ¿adnych sensacji. Osobi¶cie nie jestem zwolenniczk± suchego, choæ niestety zycie zmusza i do tego. Obecnie jedz± na zmianê i co komu smakuje Orijen, Acanê, Brit Care ³osiow±, a w weekendowej chacie Joserê Festival - te¿ z ³ososiem. Od czasu do czasu Happy Doga z ich serii "kuchnie ¶wiata".

Zasada ogólna - wybieram te które maja duzo miêsa w sk³adzie, unikam tegoco z pszenic± czy soj±. Najchêtnie karmy oparte na miêsie, warzywach, owocach, zio³ach - najbardziej zblizone do tego, co dostaj± gdy otrzymuj± naturalne.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #43 : Listopad 18, 2010, 08:17:10 »

U mnie Acana i Orijen zupe³nie siê nie sprawdzi³y , Ballada bardzo siê po nich drapa³a wydrapuj±c sobie pó³ kryzy. Moje psy oprócz tego jad³y eukanubê, royala, hillsa- niezbyt by³am zadowolona, dobra by³a Bozita ale najbardziej zadowolona jestem ze specifica.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #44 : Listopad 18, 2010, 09:00:23 »

Gaja od ma³ego by³a na Pro Planie. Dawa³am jej wersjê Puppy Lamb& Rice. Pomijaj±c jej fochy ³adnie jad³a i wszystko by³o ok
Raz zmieni³am na Eukanubê dla szczeni±t, ale ta akurat u nas siê nie sprawdzi³a
Strony: 1 2 [3] 4 5 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar catziee ultrawinterfell k-l muzycznekoloseum