Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wybór karmy  (Przeczytany 49107 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« : Listopad 10, 2008, 09:08:14 »

Zakupy w telekarmie, wiêc biorê pod uwagê ich asortyment, chyba, ¿e znacie inny dobry a nawet lepszy sklep? 
Do tej pory by³am nastawiona na Hill's, ale w³a¶nie przeczyta³am kilka opinii, ¿e ta karma przelatuje przez psa! Inna sprawa to to, ¿e pewne karmy lepiej lub gorzej s³u¿± danym rasom psów (sier¶æ i te sprawy), wiêc jestem ciekawa czym karmicie swoje Brodacze?
Doradzicie co¶? Interesuj± mnie karmy w cenie nie wy¿szej ni¿ Hill's.
Pandziszon i jej rodzeñstwo s± na RC weterynaryjnej, mo¿e lepszym rozwi±zaniem ni¿ Hill's bêdzie RC dla szczeni±t ¶rednich ras?
A je¶li Hill's to z kurczakiem czy jagniêcin±? (o to najlepiej by³oby zapytaæ Pandê  )
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2008, 11:42:28 »

Nikt nie pomo¿e?
Czytam jeszcze o Eukanubie...
Gdyby¶cie mieli wybraæ miêdzy trzema karmami Eukanuba, Hill's i Royal C to któr± by¶cie wybrali? A mo¿e jeszcze inn±?
Porównuje sk³ady tych trzech, RC wydaje siê byæ najbiedniejsza  Z politowaniem a mo¿e to Eukanuba i Hill's s± zbyt do³adowane?
Jaka jest sier¶æ po tych karmach?
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2008, 13:46:45 »

Wszystkie moje psy od wielu lat karmiêEUKANUB¡. Zarówno beardedy jak i moje yorki maj± piêkne futra. A najwa¿niejsze, ¿e nie mia³am problemów jelitowych z psami. U mnie ta karma siê sprawdzi³a. Uwa¿am ,¿e jest dobrze zbilansowana co napewno s³u¿y zdrowiu. Do eukanuby nie s± dodawane jakie¶ cuda smakowe. ¿eby psy chêtnie chcia³y j± je¶æ.

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #3 : Listopad 10, 2008, 14:09:01 »

Pomo¿emy, pomo¿emy ale... by³a Poznañska wystawa, dzi¶ ¶liczna pogoda wiêc trzeba by³o korzystaæ i w ogrodzie trochê poszaleæ  Chichot

Stosowa³am kilka karm, z których u mnie sprawdzi³a siê zarówno Eukanuba jak i Hill's. Z Eukanub± mia³am tylko ma³y problem na lamb&rice, bowiem po d³u¿szym stosowaniu u moich psów pojawi³ siê ³upie¿. Zg³osi³am firmie Stopa (gen.dystrybutor) i mam nadziejê, ¿e co¶ dopracuj±.  Supr s± równie¿ inne rodzaje tej karmy, kurczak te¿. Skin, choæ ponoæ nie ka¿demu smakowa³ (moim bardzo) super poprawia³ kondycjê skóry.

Obecnie podajê Hill's Nature the best (dla du¿ych ras, bowiem jest od 25 kg, czyli tak mniej wiêcej dla Bearded Collie, z dodatkiem na stawy). Stosowa³am kurczaka, wo³owinê i seniora. jak równie¿ puppy. Moje tê karmê uwielbiaj±. Zupe³nie nie mogê potwierdziæ opinii, ¿e Hill's przelatuje przez psa. Osobi¶cie sprz±tam kupy z ogrodu, gdzie w 90% za³atwiaj± siê moje psy, i nie ma ró¿nicy pomiêdzy Hill's a Eukanub±.
Trochê wiêksze kupy widzia³am na Royal Canin, ale ta karma jest równie dobra jak Hill's czy Eukanuba. Kwestia dostêpu do karmy w korzystnej cenie.

Bardzo sobie chwali³am Nutros Choice, nie stosuje tylko i wy³±cznie z uwagi na cenê, któr± w powy¿szych przypadkach mam zdecydowanie korzystniejsz±. Jedynie puppy Nutro Choice by³o mo¿e trochê mniej chêtnie jedzone ale... to naprawdê kwestia upodobañ.

Jest jeszcze karma Arion najtañsza z wymienionych ale stosunkowo dobra. Je¶li mam okres "oszczêdzania" stosujê j± swobodnie, psy ja lubi±, trawiona jest fajnie.

To co u mnie siê nie sprawdzi³o to:
Acana
Happy Dog
Bosch
+ wszystkie tanie, sklepowe i inne bardziej popularne, których ilo¶c jak± mia³by zje¶æ Bearded Collie jest tak koszmarna, i¿ co tydzieñ musia³abym targaæ worek 15 kg do domu. Obecnie zu¿ywam na 4 Bearded Collie ok 20-25 kg/miesi±c.

Nie wyklucza to, ¿e innym mo¿e pasowa³y. Zaznaczam, ¿e ja stosujê generalnie 100% podstawowego ¿ywienia such± karm±. Wa¿ne jest dla mnie, je¿eli tak ¿ywiê, aby w jakim¶ momencie, mój kaprys i dodatek np. 20% naturalnego jedzenia nie powodowa³ biegunek. To niestety siê dzia³o w przypadku stosowania ww karm które uwa¿am,¿e u mnie siê nie sprawdzi³y.

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #4 : Listopad 10, 2008, 14:49:41 »

Wiêc generalnie wszystkie trzy karmy s± porównywalne jako¶ciowo...
Zastanawia mnie du¿a ró¿nica w sk³adach.
RC - Sk³adniki:
Suszone miêso drobiowe, gluten kukurydziany, izolat bia³ek miêsa drobiowego, dro¿d¿e, jaja, tran, olej ro¶linny. 

Analiza sk³adu
Bia³ko 32%, t³uszcze 20%, sole mineralne 6,3%, skrobia 25,2%, w³ókno 7,5%, luteina 5mg/kg, tauryna ,19%.

Hill's- Sk³adniki:
Kurczak i indyk razem 48% (kurczak minimum 36%), Kukurydza, m±czka drobiowa, t³uszcz zwierzêcy, suszone wys³odki buraczane, podroby, ry¿, kukurydziana m±czka glutenowa, olej ro¶linny, jaja w proszku, siemiê lniane, chlorek potasu, fosforan sodu, otrêbby owsiane, sól, witamina E, L-tryptofan, chlorek choliny, chlorowodorek L-lizyny, witamina C, siarczan ¿elaza, tlenek cynku, tauryna, mieszanka mineralno-witaminowa.

Analiza sk³adu
Bia³ko 27,2%, t³uszcz 17,9%, w³ókno 3,2%, popió³ 8,1%, wilgotno¶æ 7,5%, wapñ 1,34%, fosfor 1,10%, sód 0,48%, potas 0,66%.

Eukanuba-Sk³adniki:
Miêso z kurcz±t (>24%), kukurydza, pszenica, m±czka rybna, t³uszcz zwierzêcy, jêczmieñ, sorgo, m±czka drobiowa, suszona pulpa buraczana, suszone ca³e jaja, miêso z kurcz±t wstêpnie trawione enzymami, suszone dro¿d¿e piwne, chlorek potasu, sól, siemiê lniane, DL-metionina, fosforan dwuwapniowy, wyci±g z nagietka.

Analiza sk³adu
Bia³ko 29%, t³uszcz 18%, popió³7,5 %, w³ókno 2,5%, wilgotno¶æ 8%, wapñ 1,2%, fosfor 1%, witamina A 15,000j.m./kg, witamina D3 900j.m./kg, witamina E (alfa-tokoferol) 200mg/kg, mied¼ w postaci siarczanu miedzi 25mg/kg, beta-karoten 1mg/kg.

(karmy dla szczeni±t)

Jestem kompletnym laikiem, ale na moje oko jest spora ró¿nica miêdzy RC a Eukanub± i Hill'sem. Mo¿e przy karmach dla doros³ych psów nie ma takich ró¿nic (nie sprawdza³am jeszcze) ale TU w wypadku szczeni±t jest, albo wydaje siê byæ. Proszê oceñcie sk³ady tych karm! 

Ma³gosiu za namiar na Ariona DZIÊKUJÊ, jak Pandziasta podro¶nie to wypróbujemy
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 14:54:36 wys³ane przez DorkaWD » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Listopad 10, 2008, 16:12:10 »

Sk³ad podawany przez producentów wynika g³ównie z ich polityki. Zale¿y od tego czy:
1) deklaracja zawarto¶ci miêsa i pozosta³ych surowców dotyczy sk³adników surowych czy suszonych (i tu do jakiego poziomu wilgotno¶ci). Miêso ma ok. 80% wody, ry¿, marchew, skrobie, jaja itp - ka¿dy z surowców w tym wzglêdzie wygl±da inaczej.

2) wapñ dop fosfor z za³o¿enia i tablic norm powinien wynosiæ 1,2 : 1,0 - i w zasadzie siê zgadza we wszystkich wymienionych. Jesli chcia³aby¶ rozpatrywaæ dok³adne róznice, np. witamin, trzeba wzi±æ pod uwagê jednostki oraz rodzaj witaminy, s± bardziej i mniej wch³anialne i st±d moga wystêpowaæ ró¿nice.

3) Najbardziej lapidarny opis podaje RC... ale fakt faktem, i¿ niewiele osób zna siê naprawdê na normach i ¿ywieniu i niewiele im mówi sk³ad. Ja osobi¶cie nie widzê po¶ród tych karm, ¿adnych nieprawid³owo¶ci, ot, RC zawiera tran, ale nic nie pisz± o dodatkach ¿ywieniowych o których wspomina Hill's: np. L-tryptofan, chlorek choliny, chlorowodorek L-lizyn - czyli co¶ co wspomaga trawienie sporej ilo¶ci bia³ka, lub dalej: tlenek cynku - zabezpiecza przed biegunkami, a które zapewne s± w sk³adzie, tyle, ¿e nie opisane. Eukanuba posiada w sk³adzie miêso z kurcz±t wstêpnie trawione enzymami, czyli co¶ co jest zdecydowanie ³atwiej strawne dla m³odych zwierz±t (matka zjada miêso, i po jakim¶ czasie wymiotuje dla szczeni±t, daj±c im bardziej strawny pokarm), poza tym deklaruj± DL-metionina, fosforan dwuwapniowy, wyci±g z nagietka - czyli wspomaganie trawienia, lepiej wch³anialne dla m³odych organizmów fosforany i nagietek, który dzia³a przeciw zapalnie i ³agodz±co.

Generalnie karma powinna zawieraæ ok 27-32% bia³ka ogólnego strawnego i w zale¿no¶ci od jego poziomu i tego na ile jest strawne odpowiedniej ilo¶ci energii, bowiem ta wytycza ile strawi sie bia³ka, bo ono samo siê nie trawi, potrzebuje do tego energii. Poziom bia³ka mo¿e byæ ró¿ny, w zale¿no¶ci od tego, na ile dane bia³ko jest przyswajalne dla organizmu.

Aby dok³adniej poznaæ zale¿no¶ci, tajniki, powody zastosowañ itp.. nale¿a³oby ukoñczyæ wydzia³ hodowli zwierz±t (dawniej zootechnika) na jakiej¶ rolniczej uczelni. Weterynaria nie ma a¿ tak rozbudowanej w tek kwestii tematyki. 

Ka¿da firma jest zobowi±zana do ujawniania wa¿niejszych sk³adników, jednak ka¿da chce zachowaæ tajemnicê sk³adu i receptury. Nic w tym dziwnego. St±d ró¿nie podawane sk³ady itd. Jakkolwiek, wszystkie wymienione przez Ciebie karmy mieszcz± siê w normach, i wszystkie s± zbilansowane prawid³owo.

Pamiêtajmy, normy, jak wszêdzie maja swoje min. i max. Zawsze mo¿na zmniejszyæ ilo¶æ podanego bia³ka, stosuj±c lepiej przyswajalne, to samo dotyczy energii i witamin. Czasami, kiedy jest np. "moda" na dajmy na to wit "B", firmy chwytaj± siê tego i jako trik marketingowy deklaruj± tej witaminy niebotyczne ilo¶ci... tylko organizm ma swoje ograniczenia i nie ka¿d± ilo¶æ jest w stanie wch³on±æ i wykorzystaæ! Je¶li kto¶ chce, mo¿e daæ siê nabraæ i... zap³aci za x wit B. któr± zwierz±tko po prostu wydali. Taki trik mo¿e dotyczyæ ka¿dego sk³adnika.

Dla przyk³adu, ka¿dy wie, ¿e np. poziom aminokwasów w ¿ywieniu ¶wiñ powinien zachowaæ okre¶lony stosunek x - y - z. Tylko wtedy wszystkie aminokwasy bêd± wch³oniête, i dadz± pozytywny wynik. Zwiêkszenie któregokolwiek z nich, pozostawiaj±c pozosta³e na dotychczasowym poziomie niczego nie zmieni poza... cen±, bo ta musi uj±æ nadmiar dodanego aminokwasu (kto¶ musi za to zap³aciæ). Poza tym,  nale¿y pamiêtaæ, i¿ ¿adna istota ¿ywa nie ma w³a¶ciwo¶ci wch³aniania ka¿dej ilo¶ci, s± ograniczenia, s± ilo¶ci powy¿ej których organizm nie jest w stanie przyswoiæ niczego.

Je¶li lubiê torty... to ka¿dy kawa³ek to dodatkowe zbêdne kalorie (przynajmniej w moim przypadku  ), je¶li zjem 1 lub 5 pewnie przytyjê x kg, ale je¶li zjem... 12 to przytyjê tyle samo czyli to samo x.

mam nadziejê, i¿ jest troszkê ja¶niej, a przynajmniej i¿ rozwia³am strach, ¿e która¶ z tych karm jest "z³a". Ka¿da jest dobra, i to mniej wiêcej tak, jakby porównaæ obiad sk³adaj±cy siê z kotleta schabowego + dodatki z obiadem ze sznycla z dodatkami... oba dobre i pyszne, choæ siê ró¿ni±  Chichot

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #6 : Listopad 10, 2008, 16:21:07 »

Kiedy¶ dostali¶my na wystawie za wygran± worek karmy ARION . Niestetyu u mnie siê nie sprawdzi³. Milka (beardedka) dosta³a ogromnego uczulenia. (z wielkimi czerwonymi plamami). Okaza³o siê ¿e jest uczulona na jaki¶ konserwant, który zawiera ta karma. Czasem tak jest  ze to co s³u¿y jednym psom drugim wcale.  

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #7 : Listopad 10, 2008, 17:37:03 »

Ma³gosiu, BRAWA za wyk³ad!!
Rozja¶ni³a¶ mi czym s± te nieznane dla mnie substancje o dziwacznych nazwach 
RC jako¶ mi nie pasuje  Niezdecydowany Mo¿liwo¶æ niepodania pe³nego sk³adu na opakowaniu jest podejrzana! Ale je¶li sk³ad jest podany pe³ny to i tak wypada blado w porównaniu z innymi karmami (Hill's i Eukanuba).
Przes³a³am sk³ady Krysi (mam nadziejê, ¿e nic nie namiesza³am, bo pisa³am sms-y  Chichot) i do jutra powinnam mieæ porównanie sk³adów z RC weterynaryjnym, chyba najsensowniej bêdzie wybraæ co¶ podobnego (?)

No tak co jednemu pasuje, drugiemu ju¿ niekoniecznie Z politowaniem Ariona najpierw wypróbujemy (kupimy jaki¶ kg na wagê) ale to za rok najpewniej.
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #8 : Listopad 10, 2008, 19:13:35 »

Ja moje maluchy karmi³am Arionem od 9 tygodnia,  jad³y z apetytem i nie by³o ¿adnych problemów jelitowych czy skórnych, Alma im te¿ podbiera³a, a ona nigdy nie chcia³a je¶æ karmy, teraz od czasu do czasu dostaje Arion Adult Lamb & Rice i zjada bez problemu.

Pozdrawiam
Anna
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #9 : Listopad 11, 2008, 08:00:02 »

A co my¶licie o tej karmie?
"BENTO KRONEN NUTRITIONAL BALANCE MEDIUM GROWTH jest kompletnym i zbilansowanym, wysokojako¶ciowym pokarmem dla psów m³odych w okresie wzrostu.

Pies w tej fazie wzrostu potrzebuje du¿ych ilo¶ci sk³adników pokarmowych. Lekki niedobór w tym okresie mo¿e skutkowaæ nieodwracalnymi wadami. GROWTH zawiera wszelkie sk³adniki pokarmowe niezbêdne dla idealnego i bezproblemowego rozwoju.

Analiza: 29 % bia³ko, 18 % t³uszcz, 3 % b³onnik, 8 % minera³y,
33 % wêglowodany, 9 % woda

kurczak (min 30%), mielona kukurydza, ry¿, t³uszcz zwierzêcy, pulpa buraczana, suszone pe³ne jaja, dro¿d¿e piwne, siemiê lniane (min 1,5%), minera³y, pierwiastki ¶ladowe, frukto-oligosacharydy (min 1 %), fosforan sodowy, miêso z kurcz±t wstêpnie trawione enzymami, sól, dl-metionina, lecytyna (0,2 %)"

Narazie jeste¶my na RC, ale zastanawiam siê nad zmian±, bowiem m³odej chyba gust siê zmieni³ i niechêtnie wcina Smutny
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Listopad 11, 2008, 13:44:50 »

Je¶li mówimy o szczenietach, karma musi byæ przeznaczona dla tej grupy. Growth znaczy - wzrost, czyli dla zwierz±t rosn±cych, czyli inaczej szczeni±t czy juniorów (m³odzie¿y).

Do mnie osobi¶cie BENTO KRONEN nie bardzo przemawia³, ale jad³y go znajome psy i byli w³a¶ciciele i zwierzêta zadowoleni.

RC mimo, ¿e nie podaje ca³ego dok³adnego sk³adu jest dobry. Jak na razie nie ma nic lepszego jak w³a¶nie RC Starter (wersja weterynaryjna zdecydowanie). Niestety, to karma specjalnie dla maluszków, proszê nie ku¶cie siê na ¿ywienie tym rodzajem starszych szczeni±t. Ot pokazujê, ¿e RC jest naprawdê dobry. Byæ mo¿e ich polityka nakazuje maksymalnie ukrywaæ sk³ad. Nie bardzo mam czas na dok³adne ¶ledzenie sk³adu i co wstawiaj± jako opis na ulotkach i opakowaniach, ale je¶li dobrze pamiêtam, mo¿na dok³adniejszy sk³ad wyczytaæ w informatorach.

Cherry jest ¿ywiona RC (z tego co wiem) i jak widaæ ani futerko ani rozwój nie ucierpia³y :-) szczeni±tka urodzi³a swobodnie, odchowa³a w doskona³ej kondycji...

Osobi¶cie wybieram zawsze po¶ród tych najlepszych karm, i wybieram tê, która w danym momencie jest mi najkorzystniejsza z ró¿nych wzglêdów (cena, dostêp, termin przywozu, wybór rodzajów itp).

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #11 : Listopad 12, 2008, 13:33:52 »

A co s±dzicie o karmie ACANA pupy junior?

Sk³adniki
M±czka z kurczaka (o niskiej zawarto¶ci popio³u), parowana m±ka owsiana, otrêby ry¿owe, t³uszcz z kurczaka, mielone siemiê lniane (naturalne ¼ród³o Omega 3), wys³odki buraczane (bez cukru), olej ¶ledziowy (naturalne ¼ród³o DHA i EPA), bulion z kurczaka, ekstrakt z dro¿d¿y (MOS), korzeñ cykorii (FOS), parowane s³odkie ziemniaki, kultury dro¿d¿y (Saccharomyces Cerevisiae), yucca shidigera, ekstrakt z nagietka (¼ród³o luteiny), ekstrakt z rozmarynu, ca³y czosnek, algi atlantyckie, parowana marchew, natka pietruszki, pomidory (naturalne ¼ród³o ), parowane jab³ka, ¿urawina, sól morska, glukozamina, siarczan chongroityny, chlorek potasu, chlorek choliny, suplement witaminy A, octan DL alfa-tokoferolu (witamina E), metionina, L-karnityna, suplement witaminy D3, *Bioplex™Â¿elaza, *Bioplex™cynku, *Bioplex™manganu, biotyna, *Bioplex™miedzi, niacyna, ryboflawina, jednoazotan tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny (witamina B6), witamina B12, kwas foliowy, jodan wapnia, *minera³y chelatowane.

Analiza sk³adu
Bia³ko 29%, t³uszcz 17%, wilgotno¶æ 10%, w³ókno 2,5%, wapñ 1,4%, fosfor 1,1%, Omega 6 3%, Omega 3 1%, glukozamina 200 mg/kg, chondroityna 50 mg/kg, witamina E 250 IU/kg, luteina 50 mg/kg, skrobia 28%.
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #12 : Listopad 17, 2008, 12:42:23 »

U mnie podstawa to co prawda zawsze jedzenie naturalne, do którego i ja i psiaki mam najwiêksze przekonanie, ale suche te¿ jest w jad³ospisie.

Obecnie od kilku lat jest g³ównie Eukanuba, w ró¿nych odmianach.
Szczeniêtam podczas odchowu podajê g³ówniê tê dla ¶rednicj na zmianê z dla du¿ych ras - beardie jest na pograniczu, a dodatki na chrz±stki mu nie zaszkodz± na pewno.
Niestety niektórym psom zupe³nie nie smakuje - Rafi konsekwentnie odmawia, ale generalnie u niego suche to tylko na prze¿ycie, masê robi na kurczaczku
Lily - po "zwyk³ej" dla doros³ych widac braki dla skóry, za to Skin dzia³a jak lekarstwo, jest bardzo ekonomiczna w podawaniu.
Bli¼niaki jedz± trochê juniora large breed.
Boxer - rewelacja dla serducha i kondycji, wypróbowane na dogach.
Kupi³am obecnie odmianê Owczarek Niemiecki - ma spore kulki, Lily ja dzisiaj w³a¶nie zaczê³a.
Eukanuba u mnie jest bardzo wydajna i kupeczki ma³e.

Poza Eukanub± próbowali¶my:
- Hillsa - nie smakuje
- Acanê - odchowa³am na niej jeden miot dogów w duzej czê¶ci, wyrós³ na niej Czajkowski, bardzo dobrze przyswaja³ wapno, lubiê j±, choæ u cze¶ci psów pojawia sie ponoæ ³upie¿
- Belcando - dobra karma do zalewania dla niejadków lub po zimowym spacerku na rozgrzewkê, wszystkim u mnie smakuje
- Royal - bardzo dobry jest starter (obenie wszed³ tez Eukanuby, ale nie mam na kim testowaæ), reszty nie stosuje bo mi ¶mierdzi ta karma tak, ¿e a¿ mi sie unosi, m³ode dogi "pêdzi" i widzia³am ju¿ kaleki po tym, je¶li nie dostawa³y stosownych dodatków wapniowo-witaminowych
- Arion - nie tknê³a nawet wszystkozerna Etna
- Best Choice - stosowa³am ponad rok, by³am zadowolona i smakowa³a
- Happy Dog seria premium - maluchy D zjad³y worek, bardzo im samowa³a, mia³a mi³y mleczny zapach
- Eagle Pack - te¿ by³a OK, ale zdenerwowali mnie wtedy krótkimi terminami wa¿no¶ci i by³a kiedy¶ ma³o dostêpna
- Calibra - zjad³y worek, sensacji negatywnych nie by³o
- Josera - smakowa³a im taka z sosem

Reasumuj±c - uwa¿am, ze wiêkszo¶æ karm z najwy¿szej pó³ki jest zasadniczo dobra, nie ka¿da jednak smakuje danemu psu i mu w 100 proc. s³u¿y. Bez pewnego testowania czêsto siê nie obejdzie.
Przy czym super premium czy premium nie oznacza, ze karmienie jest bardzo drogie - z regu³y zjadaj± ich mniej - kiedy¶ z powodu braku w zaopatrzeniu musia³am kupiæ worek Pedigree - koszt na jednego psa by³ porównywalny z Eukanub±, a odchody mega - s³owem wszystko przelecia³o.
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Grudzieñ 01, 2008, 16:02:36 »

Ostatecznie wybrali¶my Hill's z kurczakiem 
Pandziasta pa³aszuje wszystko a¿ mi³o patrzeæ jak miskê wylizuje Chyba ma³ego grubaska siê dochowam  Z politowaniem
Mam problem... otworzy³am wór karmy a w niej nie ma miarki  Tak z grubsza sprawdzi³am rêk± i nie wyczu³am. Czy¿by Hill's nie dawa³ miarek ?
Czy u Was w workach by³y te miarki? Je¶li tak przeszukam a nawet wysypiê to 15kg karmy byle by tylko mieæ t± miarkê. Problem jest, bo nie mam nawet wagi by odmierzyæ odpowiedni± ilo¶æ. Je¶li miarek nie daj± do worów 15kg to bêdê musia³a zainwestowaæ w wagê kuchenn±  Smutny
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #14 : Grudzieñ 02, 2008, 08:58:12 »

O miarke najczesciej trzeba sie upomniec w sklepie lub u dostawcy. Dodawane sa oddzielnie do kazdego opakowania, nie ma ich w workach, a sprzedawcy czesto o nich zapominaja. Jesli masz w poblizu sklep, w ktorym sprzedawany jest Hill's moze wystarczy usmiechnac sie do sprzedawcy?

Pozdrawiam,
Iwona
Strony: [1] 2 3 ... 6 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cinemak k-l ultrawinterfell madagaskar fenixlife