Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
Pomó¿cie w znalezieniu szko³y!
Strony: [
1
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Pomó¿cie w znalezieniu szko³y! (Przeczytany 5925 razy)
DorkaWD
Go¶æ
Pomó¿cie w znalezieniu szko³y!
«
:
Listopad 04, 2008, 11:46:57 »
Szukam dobrej szko³y dla Pandy
Problem jest bo zrobi³am przegl±d i nie jestem zadowolona z tego co znalaz³am
Nie do¶æ, ¿e ma to byæ dobra szko³a to jeszcze musi byæ blisko. Pocz±tkowo my¶leli¶my o Katowicach (Gostar i Pastel przypad³ mi do gustu), nastêpnie Kraków ale, albo raczej "ALE"!
Szkolenia s± zazwyczaj 2 x w tygodniu i tu zaczyna siê problem. Krak i Katowice to oko³o godzina drogi, dochodzi do tego samo szkolenie i ju¿ robi siê oko³o 4 godzin, na cztery godziny mam problem z zostawieniem dziecka. Wiêc... szukam szko³y w bli¿szej okolicy
Interesuje mnie O¶wiêcim, Che³mek, Chrzanów, Jaworzno, Trzebinia no i oczywi¶cie mój rodzinny Libi±¿ - choæ szczerze w±tpiê na sukces w poszukiwaniach na terenie Libi±¿a
Potem trafi³am na Jamar, zrobi³am ma³y wywiad i mam w±tpliwo¶ci, na fotkach widzia³am psy w kolczatkach!
P.S. Iwonko, my¶lê, ¿e temat tej szko³y do sprawdzenia ju¿ mamy z g³owy bo ona odpada
DorkaWD
Go¶æ
Odp: Pomó¿cie w znalezieniu szko³y!
«
Odpowiedz #1 :
Listopad 04, 2008, 13:06:24 »
Dzwoni³am do Pastela, odebra³a bardzo sympatyczna Pani
Szkolenie w Chrzanowie jest mo¿liwe je¶li uzbiera siê 6 piesków. Trzymajcie kciuki!
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 203
«
Odpowiedz #2 :
Listopad 04, 2008, 13:30:41 »
Kciuki zaci¶niête, jednak wrzucê Ci jeszcze dane o innych szkó³kach szkoleniowych w Twoich okolicach.
http://www.szkoleniepsow.of.pl/
http://www.dogi_niemieckie_hodowla.republika.pl/
i samo zestawienie
http://www.tresura.com/index.php?cat=wojewodztwo&woj=s
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #3 :
Listopad 04, 2008, 13:46:54 »
No teraz mam wiêkszy wybór
Podzwoniê, popytam i ... kciuki trzymaæ dalej proszê ;-)
Daisy, wielgachny
leci do Ciebie! Dziêki!!
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #4 :
Listopad 04, 2008, 13:55:44 »
Cytat: DorkaWD Listopad 04, 2008, 13:06:24
Dzwoni³am do Pastela, odebra³a bardzo sympatyczna Pani
Szkolenie w Chrzanowie jest mo¿liwe je¶li uzbiera siê 6 piesków. Trzymajcie kciuki!
Mam nadzieje, ze uda sie zebrac taka grupe - Pastel to chyba dobra szkola, a przynajmniej dobrze mi sie kojarzy
Trzymam kciuki!
Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #5 :
Listopad 04, 2008, 14:40:13 »
Dzwoni³am do Krysi w sprawie PASTELA
Zrobi wywiad w ¶rodowisku (dobrze mieæ tak± znajom±
) o szko³ê i jak bêdzie O.K. to mo¿e uda nam siê co¶ zebraæ by by³o 6
Jeszcze znajoma chwali³a mi szko³ê - "Weso³a ³apka". Ale to ju¿ jutro zadzwoniê... a teraz spacer z rozdartkiem
(czyt Malw±)
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 199
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 06, 2008, 08:19:08 »
My na razie wisimy na Alteri. Zrezygnowali¶my ostatecznie z tego szkolenia, które leci od 3 listopada. Zestawi³am wiele plusów i minusów i dosz³am do wniosku, ¿e przede wszystkim chcê najpierw przyzwyczaiæ malucha do nas, oswoiæ go ze smycz±, z siusianiem, przerobiæ kwarantanny, a dopiero pó¼niej i¶æ z nim do przedszkola. Zanim zacznie siê szkolenie - po³owa stycznia - mogê go sama uczyæ podstaw. Byli¶my ostatnio chwilê na pierwszych zajêciach i nie by³o tam niczego, czego nie mogliby¶my zrobiæ sami w domu - grupa zaczê³a od siadu z naprowadzaniem
Czy kto¶ ma do¶wiadczenia z t± szko³± - Alteri w Krakowie - oraz z instruktork±? Leciutki niesmak wywo³a³ w nas nacisk, z jakim pani Agata namawia³a nas koniecznie na to aktualne szkolenie - nie wa¿ne, ¿e jeszcze nie mamy psa, nie wa¿ne, ¿e on sam straci 20% lekcji, nie wa¿ne ¿e trzeba bêdzie na niego uwa¿aæ w czasie kwarantanny - proszê siê zapisaæ, najlepiej natychmiast. Ja rozumiem, ¿e kto¶ chce zarobiæ pieni±dze, ale mia³am nadziejê, ¿e dobro psa jest tu na pierwszym miejscu a nie na drugim..
Aczkolwiek samo szkolenie wygl±da³o bardzo dobrze. No i odbywa siê w kameralnej sali teatralnej
"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #7 :
Listopad 06, 2008, 09:08:41 »
Fru, a ja mam coraz wiêcej obaw... Okazuje siê, ¿e znalezienie dobrego trenera jest jeszcze trudniejsze ni¿ nalezienie dobrej niani do dziecka
Od pewnego czasu nic innego nie robiê jak tylko wa³êsam siê po psich forach, szukam wzmianek o szko³ach i pytam ludzi na PW i
MASAKRA! Prawie wszêdzie co¶ jest nie tak! Albo kolczatki, albo wmawia siê ludziom, ¿e psa trzeba zdominowaæ a najlepiej to upodliæ a jak siê nie da to u¶piæ, bo to dzikie zwierze które tylko czyha by nam g³owê odgry¼æ
W kilku tylko przypadkach by³y pozytywy. Marzenia o szkoleniu na miejscu staj± coraz bardziej nierealne
Dosta³am nazwisko pewnego hodowcy can corso z Jaworzna, poleci³a mi go znajoma hodowczyni Bernañczyków (ufam jej bo wiem jakiego "hopla" ma na punkcie psów), wczoraj obca osoba z psiego forum te¿ same pozytywy o nim pisa³a
Ale za nic nie mogê tego cz³owieka zlokalizowaæ w sieci
Mam dwa wyj¶cia, albo zebraæ grupê u siebie i zaprosiæ szkoleniowca albo zacisn±æ uzêbienie i wybraæ siê w ¶wiat. Rozmawia³am o szkoleniu indywidualnym i okaza³o siê, ¿e w naszym wypadku nie jest to dobry pomys³. Owszem takie szkolenia s± dobre je¶li pies ma chorobê lokomocyjn± lub jest agresywny, natomiast przy szczeniaku czy ogólnie przy m³odym psie lepiej pracowaæ w grupie.
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Listopad 06, 2008, 09:50:03 »
No to faktycznie masz wiêkszy problem.. Bo je¶li chodzi o moj± pani± Agatkê, to ona szkoli klikerem. Jest to metoda, w której zakocha³am siê przez znajom±, u¿ywaj±c± jej od dawna. Kiedy pierwszy raz zobaczy³am jak Basia w 10 minut nauczy³a Megi dotykaæ nosem ¿ó³tej nakrêtki od stoj±cej w poblizu butelki pepsi, os³upia³am. I pomiñmy przydatno¶æ tej czynno¶ci
Chodzi o to, ¿e bez najmniejszego karania, ba! bez s³owa i gestu [poza podawaniem smako³yków], mo¿na osi±gn±æ wszystko. Pies dodatkowo jest uszczê¶liwiony wspania³± zabaw±
Dlatego tak siê trzymam szko³y Alteri, bo innej podobnej w okolicy nie znalaz³am.
Metody s± w³a¶nie takie, odpowiednie, wspania³e, dla psa nie tylko nie uci±¿liwe czy dra¿ni±ce, ale wrecz przeciwnie - zacie¶niaj±ce wiê¼ miêdzy wami i sprawiaj±ce, ¿e pies wrêcz bêdzie siê doprasza³ o wiêcej
co widaæ na moim ukochanym filmiku:
http://pl.youtube.com/watch?v=5jIaHtvCd2Y
i jeszcze na jednym:
http://pl.youtube.com/watch?v=mEZkFSHAh1c&feature=related
[przy czym tu chyba nie ma klikera, ale same smako³yki
]
Zwróæ uwagê, jak te maluchy na pierwszym filmiku siê zachowuj± - popatrz na mnie, popatrz! umiem siadaæ/le¿eæ! popatrz, siadam! o to ci chodzi? nie? to mo¿e siê po³o¿ê? no popatrz, ju¿ le¿ê, prawda jak ³adnie? zas³u¿y³em na nagrodê? daj smako³yk! no daaaj! Rozbraja mnie to, a na ¿ywo widzia³am wiele podobnych przyk³adów i to w³a¶nie tak wygl±da
Dlatego nawet nie biorê pod uwagê innych sposobów szkolenia, jak kliker. I tylko ta szko³a mnie zastanawia, ale muszê powiedzieæ, ¿e po pierwszej lekcji wszystkie psiaki wygl±da³y na zadowolone
A w ogóle to tak sobie my¶lê - mo¿e zadzwoñ do tej pani i spytaj j±, bo w naszej przedostatniej rozmowie ona co¶ wspomina³a o kursach sobotnich.. Te w tygodniu trwaj± 2x 1h - w poniedzia³ek i ¶rodê, ale mo¿e weekendowo uda³oby siê to jako¶ inaczej rozwi±zaæ.. Gdyby¶ oczywi¶cie nie znalaz³a nic bli¿ej siebie. Stronka szko³y -
www.alteri.pl
A i jeszcze jedna rzecz, która mo¿e Was zainteresowaæ! Pani Agata nie tylko pozwala, ale wrêcz zaleca, aby w zajêciach brali udzia³ wszyscy cz³onkowie rodziny, chocia¿ oczywi¶cie jedna osoba musi byæ t± sta³±, która bêdzie na wszystkich zajêciach. Chodzi o to, aby ca³a rodzinka mia³a ¶wiadomo¶æ, ile pracy trzeba w³o¿yæ w wychowanie psa
Mo¿e wiêc przyje¿d¿aliby¶cie do przedszkola z Pandusi± i Malw±?
¶ciski
Fru
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #9 :
Listopad 06, 2008, 10:11:56 »
Kochani, ja na pocz±tek ka¿demu polecam szkolenie w dom,u... ale podstawow±, konieczn± i super ciekaw± lektur±, która umo¿liwia i bardzo pomaga jest zapomniany jêzyk psów Janet Fennel. Teraz jest jeszcze kolejna jej publikacja, ale musze znale¿æ tytu³... ale ka¿da z jej ksi±¿ek jest warta przeczytania. Od tego polecam start.
Najpierw patrzeæ, widzieæ, zrozumieæ a potem szkoliæ :-)
Pierwsza lekcja NAJWA¯NIEJSZA - zostawanie w domu!!!!! tego musicie malucha mnauczyæ w pierwszych dniach... potem bêdzie to nie do nadrobienia. To jedna ze specyfik bBarded Collie. Cieszcie siê maluchem, szko³a.. przyjdzie i na ni± czas!
Janet Fennel w swojej ksi±¿ce poprowadzi Was za rêkê. w³a¶nie przez pierwsze dni, potem, ... potem wszystko pójdzie ³atwo. Dacie radê! Beardie potrzebuje mi³o¶ci i akceptacji, resztê zrobi tylko dlatego, ¿e Was kocha i ¿e Wy go kochacie. To doskona³y "materia³" do nauki tzw. pozytywnej szko³y. Pochwa³a czyni cuda!!! ... sami zobaczycie :-)
www.smartness.com.pl
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #10 :
Listopad 06, 2008, 11:19:12 »
Cytat: Ma³gorzata Listopad 06, 2008, 10:11:56
Kochani, ja na pocz±tek ka¿demu polecam szkolenie w dom,u... ale podstawow±, konieczn± i super ciekaw± lektur±, która umo¿liwia i bardzo pomaga jest zapomniany jêzyk psów Janet Fennel.
Powinno byæ chyba Jan Fennel. Mnie uda³o siê znale¼æ tylko tak± osobê. Poszukiwania Janet Fennel by³y bardzo nieowocne
¶ciskam
Fru
ps. Z tych powodów o których piszesz Ma³gosiu zrezygnowalismy na razie ze szko³y. A nauka zostawania psa w domu jest dla nas o tyle wa¿na, ¿e nasze s³oneczko bêdzie musia³o bez nas wytrzymaæ jakie¶ 8 godzin dziennie niestety. Ju¿ od stycznia, kiedy to skoñcz± nam siê urlopy
Na szczê¶cie nie bêdzie to równe 5 dni w tygodniu, bo ja pracujê na nieregularny grafik
T. Pratchett,
Carpe Jugullum
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #11 :
Listopad 06, 2008, 18:02:51 »
sorki, rzeczywi¶cie Jan Fennel :-) wa¿ne, ¿e kto szuka ten znajdzie nawet po tytule, a ten napewno brzmi "Zapomniany Jêzyk psów". ta publikacja jest wg mnie podstaw±, pozosta³e wspania³ym dodatkiem.
www.smartness.com.pl
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
ultrawinterfell
cinemak
catziee