Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Bearded Collie szuka domu  (Przeczytany 10121 razy)
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« : Pa¼dziernik 14, 2008, 19:56:34 »

My¶la³am, ¿e ten dzia³ d³ugo nie bêdzie nam przydatny, ale niestety ¿ycie to nie bajka.

W Szczecinie 14 miesiêczny piesek szuka domu.
Jest to rowodowodowy pies z hodowli Hau-Beauty o imieniu "Hau-Beauty Zizu" w domu nazywany Primo. Primo jest ³adnym, dorodnym pieskiem ale niestety aktualna rodzina nie radzi sobie z jego wychowaniem. Piesek jest  w typie dominanta o bardzo energicznym usposobieniu. Z informacji uzyskanych od aktualnej w³a¶cicielki Primo ma chore serduszko i niewykszta³con± prawid³owo tchawicê (nie mam potwierdzenia weterynaryjnego). Wg opini weterynarza oba schorzenia mog± powodowaæ niedotlenienie, a za tym id± braki swiadomo¶ci.

Moim skromnym zdaniem g³ówny problem wychowczy to brak pracy wychowawczej i brak umiejêtno¶ci w postêpowaniu  z tym psem. Temu psu za ma³o po¶wiêcono uwagi ze strony doros³ych i nikt z doros³ych z nim nie pracowa³.
Pomijaj±c kwestie chorób fizycznych piesek powinien trafiæ do osób mlodych i do¶wiadczonych, potrafi±cych podporzadkowaæ sobie niesforne zwierzê i wypracowaæ u niego autorytet do w³a¶ciciela. Na pewno potrzebuje intelektualnego zajêcia ale ze wzglêdów chorobowych na pewno nie wysi³kowego. Potrzebuje du¿ego zainteresowania, mi³o¶ci i zrozumienia ze strony domowników.

Primo znam osobiscie, by³ kilka razy na zajêciach w mojej szkole. Niestety w³a¶cicielka od samego poczatku narzeka³a na psa i problemy tylko sie pog³êbi³y.
Mam nadziejê, ¿e uda mi siê osobiscie w najbli¿szych dniach odwiedziæ rodzinê Primo wraz ze znajom± behawiorystk± i zobaczymy jaka bêdzie jej diagnoza.

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 20, 2008, 07:39:56 wys³ane przez Aneta » Zapisane

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 15, 2008, 08:49:13 »

Rowniez mialam nadzieje, ze watek ten dlugo nie bedzie potrzebny. Przykro sie czyta takie historie, tym bardziej jesli dotycza beardie. Czy zupelnie nie ma szans, zeby wlasciciele sprobowali z nim popracowac pod okiem specjalisty?

Pozdrawiam,
Iwona
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 15, 2008, 18:05:58 »

Nasz Baflo te¿ jest typem dominanta.
Próbowa³ nas zdominowaæ pocz±wszy od mojego syna koñcz±c na mojej osobie, ale praca z psem to podstawa.
Chodzili¶my z nim na szkolenia, na pocz±tku przedszkole aktualnie I stopieñ pos³uszeñstwa i piesek jest tak grzeczny i u³o¿ony a¿ mi³o.
Pan Lisiecki na szkoleniu powiedzia³ nam, ¿e psa mo¿na u³o¿yæ do 3 roku ¿ycia psa tak¿e mam nadziejê, ¿e ten Birdo³ek w potrzebie znajdzie odpowiedni± rodzinê która po¶wiêci mu wiêcej czasu na socjalizacjê i wychowanie psa.

Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 15, 2008, 19:39:41 »

Niestety w³a¶cicielka tak jak wspomnia³am bardzo szybko po zakupieniu psa narzeka³a na k³opoty wychowawcze, nadmieniê, ze trafi³ on do nowej rodziny w wieku oko³o 6 miesiêcy. Pada³  wtedy temat "schroniska"  . Po namowach Natali (Mila)trafili do mnie na szkolenie. Szybko zorientowa³am siê, ze kobitka zupelnie nie wiedzia³a co za rasê kupi³a i  z jakimi konsekwencajmi to moze siê wi±zaæ. Ma dzieci w wieku chyba 5 i 10 lat .I to ta 10 latka g³ównie zajmowa³a siê psem. Wiele rozmawia³am i t³umaczylam, prosilam o cierpliwo¶æ w wychowaniu Prima i wyra¼nie uprzedzalam, ze wymaga on specjalistycznego zajêcia-szkolenia, aby pochodzili  z  nim jeszcze przynajmniej 3 miesiace. Niestety , nie wiem czy z braku chêci czy czasu byli tylko na kilku zajêciach i zniknêli. By³am gotowa po¶wiêciæ im indywidulanie czas , niestety ... Kilka dni temu zadzwoni³a i do¶c d³ugo rozmawia³ysmy, ona jest bezsilna i bezradna, wogóle sobie  z nim nie radzi i zdeterminowana aby oddaæ psa w dobre rêce. Owszem s± do niego przywi±zani, ale stwarza bardzo du¿o k³opotów a tam nie ma nikogo kto moze po¶wiêciæ psu tak du¿o czasu i zainteresowania aby to wszystko odkrêciæ.
Niestety nie ma tu zainteresowania od strony hodowcy co jest chyba najbradziej tragiczne.

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 17, 2008, 11:01:10 »

Bardzo wazne jest, aby psiak znalazl jak najszybciej nowy dom. Z uwagi na fakt, iz goscie niezarejestrowani nie moga wpisywac postow i wysylac wiadomosci prywatnych na forum, podam moj nr. tel. zainteresowanych prosze o kontakt, mam nadzieje, ze wszystko jeszcze da sie w tym psiaku poukladac, by;le tylko szybko znalazl nowy dom, i opuscil ten, w ktoprym nie jest akceptowany! Beardie musi byc kochany i akceptowany... dla zainteresowanych podaje kontaktowy nr. tel. 061 427 59 12 lub 515 689 403.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 19, 2008, 16:23:40 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 19, 2008, 14:27:44 »

Dla u¶ci¶lenia i podkre¶lenia faktów informujê, ¿e powy¿szy w±tek zosta³ przeze mnie zamieszczony na wra¼n± pro¶bê w³a¶cicielki psa, która w dniu 11 pa¼dziernika zwróci³a siê do mnie telefonicznie z pro¶b± o pomoc.

Mam nadziejê, ¿e wszystkie zamieszczone przeze mnie informacje bêd± pomocne w znalezieniu w³a¶ciwego, nowego domu dla Prima !!!!!!!!!!!!

www.bearded-collie.pl
agus2401
Go¶æ
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 2

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 20, 2008, 20:52:52 »

Biedny piesek. Gdybym mog³a to wziê³a bym go do siebie. Smutny Swojego znalaz³am na ulicy. Zosta³ po¿ucony. Nie rozumiem ludzi którzy bior± psy do siebie tylko dlatego ¿e s± ³adne a kiedy nadch±dz± obowi±zki to pies jest ju¿ nie dobry. Jak tak mo¿na?  Tacy ludzie zas³uguj± najwy¿ej na pluszaka którego mo¿na od³o¿yæ na pó³kê ale ze zwierzêtami tak siê nie postêpuje... Smutny

[za³±cznik usuniêty przez administratora]
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 22, 2008, 17:47:44 »

w do¶æ popularnej lekturze mo¿na by³o wyczytaæ: "..Panie, pomó¿ mi byæ takim cz³owiekiem, za jakiego berze mnie mój pies...",

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #8 : Listopad 17, 2008, 12:54:48 »

My¶lê, ¿e przyda³aby siê równie¿ rzetelna diagnoza jego problemów zdrowotnych i rokowania oraz fotki.

Biedaczek...
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Listopad 18, 2008, 18:40:20 »

...... i nie karci³abym, nie ocenia³a od razu samej w³a¶cicielki. Od Hodowcy zale¿y, komu sprzedaje szczeniê i na ile ¶wiadomie to robi. Uk³ony w tym momencie dla wszystkich z naszej grupy, za niesion± pomoc, a dla "pocz±tkuj±cych" za pytania i dociekliwo¶æ. O to w tym chodzi.

Adopcj± tego psa ju¿ siê zajê³y osoby niejako z nim "spokrewnione". Nie bêdzie to ³atwy kawa³ek, ale mam nadziejê, ¿e znajdzie swoje cieple i kochaj±ce miejsce na ¶wiecie.

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Listopad 25, 2008, 19:45:09 »

Chcia³am przekazaæ wszystkim dobra nowinê, ¿e Primo znalaz³ ju¿ nowy dom w Czechach.

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Grudzieñ 05, 2008, 22:11:43 »

Super, miejmy nadziejê, ¿e tam znajdzie ciep³y dom, i ludzi. którzy wiedz± jak opiekowaæ siê Beardie. Naprawdê super.

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mundonovelas cinemak shd madagaskar muzycznekoloseum