Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kastracja, sterylizacja?  (Przeczytany 36013 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #15 : Listopad 06, 2008, 15:39:13 »

Ciekawy artyku³ http://www.vetserwis.pl/sterylizacja_pies.html
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #16 : Listopad 06, 2008, 17:58:43 »

dziwny ten artyku³.... nie wiem sk±d te dane, ale wynika³oby z tego artyku³u, ¿4e rak sutka siêga niemal po³owy populacji suk! musia³abym znaæ przynajmniej 1 szt... sporo znam suk...
Nie pisz± nic o tym, jak NEGATYWNY ma wp³yw brak hormonów... w koñcu natura po cos je stworzy³a... znam suki gospodarskie... trzymane jak na wsiach toi popularne, luzem w obej¶ciu... i rodz±  w wieku 15 lat!!!
suki rodz±ce co rok wg artyku³u ¿yj± do 5 lat!!! sk±d te dane!! a utrzymywane domowo,  18-20 lat!!! jakich psów to dotyczy? Dogów niemieckich? a mo¿e owczarków niemieckich czy labladorów? a mo¿e bokserów?
To ¿e sterylizowana suka siê bardziej pilnuje, jest bardziej przywi±zana i u³o¿ona... nigdy wiêkszej bzdury nie s³ysza³am i nie czyta³am... Mam w domu sterylizowan± sukê... i nie tylko ja... nie widzê zwi±zku. To ¿e nie ucieka w czasie cieczki, nie czyni jej ogólnie ani bardziej przywi±zanej ani bardziej u³o¿onej.

Dobrze, ¿e opisali negatywy, choæ nie mogê siê z niektórymi opisami ich zgodziæ, bowiem widaæ w nich wyra¼nie ogromn± tendencyjno¶æ, czyli chêæ nak³onienia do sterylizacji i to wczesnej.

Zastanówmy siê, czy lekarz podpisze z nami umowê, i¿ w razie ryzyka zgonu lub nietrzymania moczu np. poniesie konsekwencje finansowe? czy zwróci nam pe³ne koszty zakupu szczeniaka odpowiedniej hodowli? jego wy¿ywienie, opiekê, szczepienia, zniszczenia (zjedzona para butów itp, bo przy nowym szczeniaku znowu co¶ stracimy) do powiedzmy jak oni sugeruja 6 m-ca ¿ycia?
Czy bêdzie ponosi³ koszty specjalnej opieki nad suk± która moczu nie trzyma? zapewni jej opieke, która pozwoli w³a¶cicielowi pracowaæ?
³atwo jest podejmowaæ takie tematy i prowokowaæ decyzje, lecz... bez odpowiedzialno¶ci.

G³êboko w mym sercu mam do¶wiadczenie, gdzie sama zaproponowa³am kole¿ance sterylizacjê kotki. Do dzi¶ mnie boli i czuje siê winna. Koteczka na stó³ operacyjny trafi³a m³oda i zdrowa, i bardzo nietypowa w kolorach. Na sobie mia³a ³ateczki we wszystkich kolorach jakie mog± nosiæ koty. Operacja siê "uda³a", koteczka wybudzi³a siê i..... odesz³a w za¶wiaty. Niby zdrowe serce, a nie wytrzyma³o stersu. Klinika jak najbardziej sprawdzona, najlepsza z mo¿liwych, lekarz znaj±cy siê na sprawie i zaprzyja¼niony... a jednak.... Sterylizacja to pieni±¿ki dla weta, opowie¶ci o "plotkach" ¿e lekarz czego¶ nie doci±³, nie wyci±³ - s± jak najbardziej prawdziwe...

Nale¿y siê naprawdê nad tak± decyzj± zastanowiæ. Za i przeciw, przemy¶leæ, pouk³adaæ. Moim zdaniem musi byæ na to i czas i powód.

a... a mo¿e lepiej mieæ psa?

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #17 : Listopad 06, 2008, 18:13:49 »

Ma³gosiu, teraz to jestem ju¿ strasznie sko³owana tym wszystkim  Smutny Mia³am sukê bez sterylki, nie by³o m³odych - by³a pilnowana! Ale by³y nowotwory! Na teraz my¶lê, ¿e nowotwory s± bardziej paskudne ni¿ nietrzymanie moczu M³odych nie chcê, ale to nie powód sterylki. Z drugiej strony mo¿e lepiej raz w roku "mieæ oczy do o ko³a g³owy" na spacerach, podmywaæ pupê czêsto i liczyæ na to, ¿e BC to zdrowa rasa ni¿ straciæ psa z powodu nieudanego zabiegu? Szukam dalej odpowiedzi w necie... Niestety równie czêsto s± "ZA" jak "PRZECIW" Smutny
Jest czas, nawet sporo bo chyba ko³o 2 lata siê czeka na okres po drugiej cieczce, mo¿e do tego czasu co¶ wiêcej siê rozja¶ni w temacie, mo¿e do tego czasu bêd± inne mo¿liwo¶ci??? ?
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #18 : Listopad 07, 2008, 05:53:25 »

i tu masz racjê , i na to chcia³am zwróciæ uwagê. jest dok³adnie 50% na 50%. Do tego czasu, postaram siê sama, i chêtnie z Wasz± pomoc±, (i to mogê obiecaæ), ¿e wywiem/y siê o wszystkim w ca³ym ¶wiecie (ca³a europa, ameryki, azja) ad. Bearded Collie i rak sutka, ropomacicze etc.

Starsze suki, które maj± regularne urojone ci±¿e, na pewno warto, bo tu moim zdaniem ryzyko utraty suczki jest dok³adnie takie samo a mo¿e i wiêsze jesli nie starylizujemy, bowiem czekanie na ropomacicze, i sterylizowanie w chorobie utrudnia operacjê i wiadomo, ¿e wtedy rokowania mog± byæ gorsze (szczególnie je¶li zauwa¿y siê to pó¼no). M³ode suczki... to tak jakby¶my chcieli przechytrzyæ naturê, a tego uwa¿am siê po prostu nie da... 

Dorka, g³owa do góry! ju¿ nied³ugo rozpoczniemy swoje badanie, swoje wywiady i bêdziesz wiedzia³a wiêcej, i miejmy nadziejê pomo¿e Ci to podj±æ decyzjê.

Bearded Collie jest naprawdê do¶æ zdrow± ras±, i zdarzaj± siê oczywi¶cie choroby nêkaj±ce niektóre osobniki, ale trudno tu mówiæ o jakich bardzo charakterystycznych obejmuj±cych powy¿ej 10-max.15% populacji.

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #19 : Listopad 07, 2008, 10:37:00 »

Wydaje mi sie, ze nie mozna znalezc jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: kastrowac/sterylizowac czy nie. Kazdy powienien rozwazyc wszystkie za i przeciw oraz miec swiadomosc, ze kazdy wybor wiaze sie z pewnym ryzykiem. Decyzja powinna zalezec od tego, w jakim celu kastrujemy/sterylizujemy - jesli zalety zabiegu przewazaja nad prawdopodobnym ryzykiem, to decyzja staje sie prostsza.

O ile kwestia badan dotyczacych nowotworow sutka w rasie jest do wyjasnienia, to wydaje mi sie, ze ropomocicze jest juz dosc realna grozba - i tak jak napisala Gosia, kiedy juz choroba bedzie miala miejsce, operacja jest o wiele bardziej niebezpieczna niz ta wykonana na zdrowej suczce.

Inna sprawa to fakt, jak suczka znosi cieczki i czas po nich. W przypadku suczki, ktora wykazuje bardzo silna chec do bycia pokryta (u mojej Sammy pojawila sie dopiero przy 3 cieczce, wczesniej miala to gdzies) oraz powtarzajace sie ciaze urojone - sterylizowalabym bez wahania (oczywiscie mowie o suczkach nie przeznaczonych do hodowli).

Pozdrawiam,
Iwona
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #20 : Kwiecieñ 04, 2012, 12:40:09 »

podpowiedzcie co zrobiæ - Baflo nadal panicznie boi siê strzelania po wizytach u dr Kaczora i stosowaniu wielu leków po wizycie pani behawiorystki pomys³y wyczerpa³y siê nic nie przynosi efektów dochodzi nawet do tego ¿e nie mo¿emy wyj¶æ z domu bo Baflo pcha siê do drzwi i jest agresywny po kolejnej wizycie u dr Kaczora zaproponowa³ on kastracjê co s±dzicie na ten temat?

Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #21 : Kwiecieñ 04, 2012, 15:12:41 »

Ja nie widzê zwi±zku kastracji z lêkiem przed strza³ami  Co?  Kastracjê poleca siê dla samców o zbytnim popêdzie seksualnym lub przy zbytniej dominacji. Moje zdanie jest takie, ¿e jest bardzo trudno ( a pewnie i nie mo¿liwe ) by wyleczyæ psa ze strachu przed wystrza³ami.
Tylko zastanawiam siê dlaczego Twój Baflo nie chce wychodziæ z domu skoro to nie jest sezon sylwestrowy? Mieszkacie przy strzelnicy? Dla mnie trochê za ma³o wiem o zachowaniu Baflo aby co¶ doradziæ, potrzebujê wiêcej szczegó³owych informacji.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecieñ 04, 2012, 17:20:01 »

mieszkamy przy poligonie w Biedrusku a kastracja mia³aby spowodowaæ ¿e nie bêdzie nas gryz³ jak bêdziemy wychodziæ z domu i byæ agresywny

Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecieñ 04, 2012, 17:21:13 »

i próbowaæ ucieczki z domu

Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #24 : Kwiecieñ 04, 2012, 19:28:06 »

w zwi±zku z moj± praca i tym i¿  uczestniczy³am w kursach behawiorystycznych dla psów ( i nie mam zamiaru tutaj siê w ¿aden sposób wym±drzaæ bo ¿aden pies nie jest taki sam ) ale wg mojej wiedzy agresja nie ma istotnego zwi±zku ze strachem . No i oczywi¶cie proponujê zmieniæ Pani± psi± psycholo¿kê. Na pewno wszyscy wiedz± ¿e oduczanie strachu i z³ych nawyków jest milion razy trudniejszy ni¿ szkolenie. To z pewno¶ci± trudna i ciê¿ka psychicznie dla nas praca z psem ale siê op³aca. A kastracja niczego nie zmieni z pewno¶ci± w tej konkretnej sprawie i zgadzam sie z reszt± w/w.
« Ostatnia zmiana: Kwiecieñ 04, 2012, 19:29:19 wys³ane przez Aga - Greta » Zapisane

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Kwiecieñ 04, 2012, 20:41:24 »

Nie zgodzê siê z Agnieszk± , niestety strach ma bardzo du¿y zwi±zek z agresj±. W wiêkszo¶ci przypadków agresja u psa wynika w³a¶nie ze strachu.
Nadal nie widzê zwi±zku kastracji w przypadku Waszego psa, bo z tego co sugerujesz agresja u niego wynika ze strachu przed strza³ami a nie z powodu hormonów. Podejrzewam, ¿e z Baflo jest du¿o wiêkszy problem ni¿ tylko strach przed wybuchami i strza³ami. Jest on rozchwiany emocjonalnie i trzeba by zdiagnozowaæ dok³adnie z jakiego powodu. Niew±tpliwie utrudnieniem jest tu fakt, ¿e mieszkacie blisko poligonu, co czê¶ciej ni¿ raz w roku nara¿a psa na g³êboki stres.
Ciê¿ko jest tak jednoznacznie to wszystko zdiagnozowaæ maj±c tylko te kilka informacji. Trzeba by spotkaæ siê z Wami, porozmawiaæ, zobaczyæ psa w normalny zwyczajny dzieñ i w sytuacji jego napadów agresji.  Nie da siê tego zrobiæ przez internet. Nie jestem specjalist± w tej dziedzinie, mogê podaæ Wam namiar na znajom± , która jest szkoleniowcem i ma przede wszystkim styczno¶æ z psami stwarzaj±cymi problemy, mam do niej zaufanie. Mo¿e spróbowaliby¶cie najpierw porozmawiaæ z ni± telefonicznie, ale niestety ona jest ze Szczecina. Mo¿e dziewczyny z Poznania mog± kogo¶ poleciæ lub osobi¶cie Wam pomóc. Poczekajmy a¿ wiêcej osób wejdzie na forum, mo¿e Gosia, Daga lub Ania kogo¶ polec±.

www.bearded-collie.pl
Aga - Greta
Ekspert

Wiadomo¶ci: 504

« Odpowiedz #26 : Kwiecieñ 05, 2012, 06:46:57 »

mo¿e uzupe³niê moj± wypowied¼..... nie ma istotnego zwi±zku ale lek przechodz±cy w agresjê ma pierwsze bardzo istotne sygna³y jak warkniêcia itp Lêk w wielu przypadkach pozostaje tylko lêkiem. Taka agresja jak siê rozwinie ma ju¿ wtedy tylko tendencjê wzrostow± bo uczymy psa ¿e ta jego ( na pocz±tku delikatna dominacja szarpanie, pokazywanie zêbów daje skutek) strategia dzia³a. Wiele takich sytuacji wynika w litowaniu siê nad psem w traumatycznej sytuacji. My okazujac serce dla swojego pupila pog³êbiamy jego stan.

Napisa³am ¿e agresja nie ma istotnego zwi±zku ze strachem bo sam strach na pocz±tku nie jest agresj± ale czêsto w ni± przechodzi.  przyk³ad .... Przychodzi do salonu ma³y wyniuniany yok, zero zasad. Pani oczywi¶cie oznajmia ¿e malutki to taki s³odki i wykochany ale niestety j± gryzie i nie da nic przy sobie zrobiæ. Wtedy postepowanie jest takie ¿e podchodzisz do psa bierzesz bez ¿adnego s³owa, k³adziesz na stó³ i zaczynasz prace zero niuniania. Oczywi¶cie pierwsze minuty to tak jak z Pañci± ale mija chwilka konsekwencja i artysta wymiêka.
Oczywi¶cie s± przypadki ¿e to nie dzia³a ale to ju¿ ostateczne stadium po³±czenia strachu który poprzez zaniedbanie pozwoli³ w³a¶ciciel rozwin±c w agresjê.

"Pies jest jedyn± istot± na tej ziemi, która kocha ciê bardziej ni¿ ty kochasz siebie"
www.beardedcollie.com.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Kwiecieñ 05, 2012, 07:17:30 »

Aga piêknie to napisa³a¶, nic dodaæ nic uj±æ.

www.bearded-collie.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Kwiecieñ 05, 2012, 19:21:37 »

Czy ja dobrze kojarzê Baflo, ¿e jest z hodowli Dom Etny ?

www.bearded-collie.pl
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #29 : Kwiecieñ 05, 2012, 19:29:17 »

Tak

Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar fenixlife catziee ultrawinterfell muzycznekoloseum