Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Kastracja, sterylizacja?  (Przeczytany 36018 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« : Pa¼dziernik 07, 2008, 12:33:15 »

Mam na oku pewne dwa urocze szczeniaczki - pieska lub suñkê.
Dla nas p³eæ nie ma znaczenia! Zarówno suñka jak i psiak bêd± musia³y byæ wysterylizowane/kastrowane. Suñka z wiadomych wzglêdów, natomiast psiak... wola³abym unikn±æ jego "mi³osnych" zapêdów wzglêdem córki ;-)
Zastanawiam siê... w jakim wieku najwcze¶niej mo¿na dokonaæ takiego zabiegu? Jakie jest ryzyko wyst±pienia komplikacji po sterylizacji?
Kastracja to do¶æ prosty zabieg (tak mi siê wydaje - kot jest po kastracji i z tego co pamiêtam to po godzinie ju¿ by³ do odbioru od weta)
Jaki wp³yw na psychikê ma taki zabieg?
Nasz kot - kastrat, pomimo kastracji w dalszym ci±gu chodzi na randki (nie mam pojêcia po co  Z politowaniem ), natomiast charakter ma raczej nie kastratowy 
Znacie osobi¶cie BC po takim zabiegu? Jakie s±? Czy maj± problemy z nadwagê?
Pierwszy raz bêdê mieæ psa po takim zabiegu i chcê siê przygotowaæ na ewentualne "niespodzianki"
Z góry dziêkujê!
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #1 : Pa¼dziernik 07, 2008, 21:55:17 »

Co prawda nie mam beardeda po kastracjia ale mam owczarka, który zosta³ wykastrowany w wieku oko³o 5 lat z powodu pojawienia siê mojej Balluni. Faktycznie pies po zabiegu bardzo szybko dochodzi do siebie i jesli wszystko robi³ dobry fachowiec nie powinna¶ sie martwiæ powik³aniami.

Co prawda nie widzê zwi±zku kastrowany/niekastrowany z zapêdami mi³osnymi do dziecka  Szok. Pies niezaleznie od tego czy w pe³ni jest facetem czy nie moze mieæ sk³onno¶ci dominacyjne, które bêdzie æwiczy³ na kim siê da. Wygl±da to tak, ze wykonuje ruchy kopulacyjne na innych psach lub np na twojej nodze czy dziecku i kastracja nie ma z tym nic wspólnego. Stereotypem jest stwierdzenie, ze po kastracji pies przestaje byæ mêski i nie bêdzie mia³ sklonnosci dominacyjnych. To zalezy przede wszystkim od waszego wychowania. Aczkolwiek  dorastaj±cy p³ciowo samczyk bedzie próbowa³ swoich si³ i trudno mieæ o to do niego pretensje.

Mój owczarek po kastracji nie tyje ma ¶wietn± figurê pomimo, ze ruchu mu bardzo uby³o i w³a¶ciwie ca³ymi dniami poprostu siê wyleguje. Nie dzia³aj± tylko hormony, które nakrêca³yby go przy cieczce. Ale to nie znaczy, ze jej nie wyczuwa  czy nie interesuje. Jak najbardziej interesuj± go pozostawione w trawie li¶ciki mi³osne ale nie do przesady , poprostu jest to dla niego mi³y zapach i nawet gdyby próbowa³ co¶ zdzia³aæ mia³by bezpieczny sex
S³ysza³am juz historie o seksie sterylizowanej suczki z kastrowanym psem hi, hi  mam nadziejê, ¿e nikogo nie zgorszy³am.

Powiem szczerze, ze sterylizacja suczki tak ale z psem to bym siê tak mocno nie spieszy³a, moze wcale nie bêdzie takiej koniecznosci, moze bêdzie spokojnym psem  i niespecjalnie interesuj±cym siê suczkami. Tak± decyzjê mozesz podj±c w ka¿dym momencie.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #2 : Pa¼dziernik 08, 2008, 08:59:51 »

Anetko, BARDZO DZIÊKUJÊ za wyja¶nienia!

A jak zmienia siê charakter (i czy zmienia) suczki po sterylizacji?
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 08, 2008, 09:08:44 »

Z nami mieszkaj± 2 suczki po sterylizacji posokowiec i dobermanka co do zmian charakteru to nie zauwa¿y³am ¿adnych zmian, w tej chwili s± wspania³ymi ciotkami które opiekuj± siê ma³ymi beardetami, no chyba troszkê maja sk³onnosci do tycia.

Pozdrawiam
Anna
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 08, 2008, 09:22:12 »

W Polsce zaleca sie kastracje/sterylizacje po osiagnieciu dojrzalosci fizycznej i psychicznej. Dla suki najwczesniej jest to czas po pierwszej cieczce, choc w przypadku beardie poczekalabym moze do momentu, kiedy bedzie miala za soba dwie cieczki. Sterylizuje sie w okresie tzw. ciszy hormonalnej, czyli pomiedzy kolejnymi cieczkami. Psa mozna wykastrowac praktycznie w kazdym momencie, ale tu tez radzilabym poczekac az dojrzeje. W USA kastruje sie juz male szczenieta, ale zastanawiam sie jaki wplyw na ich rozwoj ma taki zabieg w tak mlodym wieku?

Zgadzam sie z Anetka, ze najwazniejszy jest dobry weterynarz. Wtedy ryzyko wystapienia jakichkolwiek powiklan jest naprawde niewielkie. Tu moge Ci polecic Janusza Grzebinoge z lecznicy w Oswiecimiu, gdzie pracuje Krysia. Nie znam nikogo, kto lepiej wykona taki zabieg

Jestem za sterylizacja suk nie przeznaczonych do hodowli. Sama miesiac temu wysterylizowalam Sammy (ze wzgledu na dysplazje nie chce jej kryc) i poki co nie widze zadnych niepokojacych zmian. Zabieg wykonal lek. Grzebinoga, naciecie liczylo ok. 2 cm (spodziewalam sie czegos o wiele wiekszego!), a Sammy juz na drugi dzien szalala jak wariatka. Az musielismy ja caly czas pilnowac, bojac sie, ze jeszcze za wczesnie na takie szalenstwa. Sterylizacja to jednak dosc powazny zabieg, dlatego spodziewalam sie, ze Sammy przynajmniej przez tydzien bedzie obolala, ale nic z tych rzeczy. Nie wiem z czeggo to wynika, ale ona wyjatkowo dobrze go zniosla. Dzis blizna nie jest juz praktycznie widoczna. Karmie ja tak samo jak wczesniej i nie zauwazylam, zeby przybierala na wadze. Choc takie tendencje miala juz wczesniej, wiec jej porcje i tak sa duze mniejsze niz np. Basiego. Nieprawda jest rowniez, ze pies/suka po zabiegi zmienia charakter czy staje sie leniwy. Znami kilka wykastrowanych suk i psow - wszystkie to szczesliwe i zadowolone z zycia psiaki, a ich charakter bynajmniej nie jest nijaki.

Artus tez nie jest hodowlany, jednak nie zostal wykastrowany. Nie sprawia zadnych wiekszych problemow typowych dla bardziej pobudliwych samcow innych ras. Nie ucieka, nie wyje, gdy w okolicy sa cieczki, a apetyt caly czas mu dopisuje. Rowniez Basie, mimo, ze dwa razy w roku mial pod nosem Sammy w ciecze, nie sprawial wiekszych problemow - poza brakiem apetytu. Sammy wysterylizowalam, zeby uniknac cieczek i chronic ja przed typowo "kobiecymi" chorobami, jak ropomacicze, nowotwory sutkow itd. W przypadku psa zagrozeniem moga byc choroby prostaty, jesli sie chce tego uniknac, tez lepiej wykastrowac. Czasami po sterylizacji/kastracji zmienia sie struktura siersci (z tego co wiem to dosc rzadkie przypadki) - wlos staje sie welnisty i bardzo trudny w pielegnacji, jesli jednak tak by sie zdarzylo i nie bedziecie sobie radzic z czesaniem, psa mozna zaczac strzyc - Artusek bardzo sobie chwali swoja fryzurke

Nie wydaje mi sie, zeby psiak przejawial milosne zapedy w stosunku do Twojej corki, jesli sie to zdarzy to raczej w wieku szczenicym/mlodziezowym, kiedy i tak jeszcze nie bedzie wykastrowany, a wystarczy psu pokazac, ze nie akceptujesz takiego zachowania. Zreszta to Wy bedziecie ustalac zasady obowiazujace w domu, prawda?

I bardziej fachowa lektura niz moje porady: http://pies.onet.pl/166,sterylizacja,klucze_artykuly.html

« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 08, 2008, 09:24:08 wys³ane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 08, 2008, 10:21:23 »

I jeszcze jakby na zamowienie: http://pies.onet.pl/13,15601,42,pociag_seksualny_do_dzieci,ekspert_artykul.html

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 08, 2008, 11:08:28 »

No i dosta³am wiêcej ni¿ siê spodziewa³am 
Iwonko, dziêkuje za namiar na sprawdzonego lekarza  Buziak Skorzystamy i my z jego umiejêtno¶ci 

Po tym co TU przeczyta³am i po dodatkowej lekturze z onetu, jestem ju¿ spokojniejsza o relacje córki i ewentualnego psiaka.
Mam nadziejê, ¿e moja potencjalna suñka zniesie zabieg podobnie dobrze jak Sammy.

Almo z tego co piszesz, wynika, ¿e suñki po sterylizacji nie trac± instynktu macierzyñskiego - dobrze zrozumia³am?

Dziêkujê za wszystkie odp! Bardzo wiele mi wyja¶ni³y 
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #7 : Pa¼dziernik 08, 2008, 12:04:39 »

Mo¿na tak powiedzieæ, s± naprawde bardzo dobrymi i cierpliwymi ciociami.

Pozdrawiam
Anna
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #8 : Pa¼dziernik 08, 2008, 22:31:56 »

A zapomnia³am faktycznie dodaæ, ¿e mój Hunterek nie zmieni³ swojego charakteru ani usposobienia po kastracji. 

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #9 : Pa¼dziernik 11, 2008, 13:28:43 »

No i mo¿e jeszcze ja swoje 3 grosze dodam.

Charakter... u suczek w³a¶ciwie nie widaæ tych zmian, czasami mo¿na zauwa¿yæ tendencje do tycia, ale to dotyczyæ mo¿e ka¿dego Beardie, one zazwyczaj lubi± je¶æ (o wyj±tkach nie piszemy  ). Sterylizacja mo¿e mieæ wp³yw na futro, które mo¿e byæ bardziej we³niste po starylizacji, ale i to w du¿ej mierze zale¿y od tego jakie futo wogóle ma sunia/pies (bo to i psów dotyczy). Mo¿na siê wiêc spodziewaæ, i¿ futerko bêdzie nieco trudniejsze w pielêgnacji, ale tylko nieco, nie nie wiêcej. Warto wiêc w przypadku suczek poczekaæ, a¿ naprawdê wydoro¶lej± i te 2-3 cieczki upilnowaæ.
Jesli w domu jest wiêcej osób, upilnowanie psa/suki jest zdecydowanie trudniejsze, ka¿dy wierzy ¿e ten drugi pamiêta i wie... i to wykorzysta ka¿de zwierz±tko i suczka w cieczce... no i potem jest niechciany przychówek lub np. wypadek,.  bo samotny pies/suka na drodze to niestety ryzyko. W tym wzglêdzie dewiza "umiesz liczyæ licz na siebie"  to jedyna w³a¶ciwa.

Psy, jesli kastrowaæ, to w miarê wcze¶nie, zanim psychicznie dojrzeje. Wtedy, jest wiêksza szansa na to, ¿e bêdzie spokojniejszy i nie bêdzie mia³ zapêdów dominacyjnych. U psa, który nie jest dominantem, ró¿nicy nie zauwa¿ymy. Je¶li wykastrujemy dominanta w pó¼niejszym wieku, niczego to nie zmieni. Czym skórka za m³odu... itd.

Reszta omówiona nader dok³±dnie, nie ma czego dodawaæ.

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Pa¼dziernik 14, 2008, 09:06:31 »

Warto wiêc w przypadku suczek poczekaæ, a¿ naprawdê wydoro¶lej± i te 2-3 cieczki upilnowaæ.

No to teraz troszkê siê zmartwi³am...
W artykule pisze, ¿e najwiêksze szanse zapobiegniêciu chorobie nowotworowej daje sterylizacja po pierwszej cieczce, a ju¿ po nastêpnych, zabieg zmniejsza ryzyko choroby tylko o 30%
Najbardziej w ¶wiecie bojê siê choroby nowotworowej u psa! Ju¿ to przerabia³am  Smutny
Mia³am Bokserkê, fakt - te psy s± jedn± z ras bardziej zagro¿onych t± chorob± i pewnie ju¿ jestem przewra¿liwiona  Z politowaniem

Czy znacie przypadek suczki BC która pomimo przeprowadzenia sterylizacji mia³a problemy?
Z tego co widzê to generalnie chyba tylko ze wzglêdu na jako¶æ futra powinno siê odczekaæ z zabiegiem - tak? Ale je¶li ryzyko wyst±pienie choroby nowotworowej u tej rasy jest stosunkowo niskie to mo¿e op³aci siê czekaæ? (g³o¶no my¶lê  )

Dobra, ju¿ zanudzam w tym temacie... hihi
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Pa¼dziernik 14, 2008, 20:48:37 »

Bearded Collie nie jest specjalnie chorowit± ras±, nie s±dzê aby zaczekanie do 3 cieczki powodowa³o wzrost prawdopodobieñstwa zachorowania na raka... nie znam takich danych z faktycznie przeprowadzonych badañ. Poza tym, jakiego rodzaju nowotworu? Top raczej przypuszczenia i przemy¶lenia niektórych wetów... tylko ¿e liczebno¶æ zwierz±t obserwowanych w tym temacie na pewno nie jest dostatecznie du¿a aby wysnuwaæ wnioski.

Tak jak nic wspólnego z ropomaciczem nie ma dopuszczenie do rozrodu suki lub nie, tak nie widzê powodu wyst±pienia ani zale¿no¶ci pomiêdzy sterylizacj± a wyst±pieniem raka... no chyba ¿e maj± na my¶li raka macicy której ju¿ nie bêdzie 

Mimo wszystko, sterylizacja pozbawia suczkê hormonów, potrzebnych do rozwoju tak fizycznego jak i mentalnego. Nie doradzam sterylizacji tak wczesnej, tym bardziej, ¿e Bearded Collie naprawdê rozwija siê bardzo wolno... jako 2 letni wygl±da jak podlotek i nikt nie zobaczy w nim doros³ego osobnika, tak jak jest to w przypadku wiêkszo¶ci ras.

Bearded Collie s± ma³o w Polsce popularne, st±d i weterynarze czêsto nie maj± na ich temat dostatecznej wiedzy.

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Pa¼dziernik 15, 2008, 08:44:57 »

Mysle, ze Dorocie chodzilo o nowotwory sutków. A badania ewidentnie wskazuja, ze sterylizacja zmniejsza ryzyko ich wystapienia. Ja, mimo wszystko, odczekalabym przynajmniej 2 cieczki. Choroba to jedno, a prawidlowy rozwoj psycho-fizyczny to drugie, trzeba znalezc zloty srodek.

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Pa¼dziernik 17, 2008, 10:56:17 »

Iwonka, podaj prosze informacje ad wyniki badan, bedzie latwiej sie odnosci do nich:
1) w jakich badaniach takie rzeczy sa opublikowane, jakies linki? temat i uczelnia czy cokolwiek, aby mozna bylo je poczytac, chocby w angielskim
2) jaki procent suk zapada na raka sutka/ ew. innego do 3 lub 5 roku zycia? warto wiedziec z jakiego pulapu startujemy mowiac ze cos wzrasta o 30%. Jesli jest to wzrost 30% z pulapu np.jesli choruje na raka 5% populacji suk liczac wszystkie rasy to nie jest to znaczacy wzrost (ok.2%), co odnosnie rasy Bearded Collie?

Aby bac sie czegokolwiek, i mowic o jakichkolwiek procentach wzrostu szansy zachorowania, musimy wiedziec od jakiego poziomu startujemy, o czy mowiumy... mysle ze to wazne, bo ja osobiscie nie widze problemu, aby zaczekac do 3 czy nawet dalszej coieczki. Gdyby wzrost zachorowan byl znaczny, byloby o tym bardzo glosno w swiatku hodowlanym, bowiem, niemal 30% suk hodowlanych bylaby chora na raka....

NOrmalnym jest, iz ryzyko wystapienia jakiejkolwiek choroby wzrasta z wiekiem, pamietajmy jednak, ze Beardie rozwija sie wolno, dlugo jest mlody, i ze rak nie jest jego "specjalnoscia", co dotyczy niestety bokserow, w tej rasie jest to bardzo czeste.

Nadmienic warto, iz nie ma potwierdzonych zadnych badan o tym, ze suki nie rodzace szczeniat zachorowuja na ropomacicze czesciej niz te ktore rodzily, ze nie prawda jest, ze jednokrotne dochowanie sie szczeniat daje szanse na uchronienie sie przed ropomaciczem itd... to tylko obiegowe opinie, moze wrazenia, ale niestety zupelnie nie maja odzwierciedlenmia w rzeczywistosci. Jedno jest faktem, sterylizacja likwiduje szanse na ropomacicze... :-) bo macicy po prostu nie ma :-)

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #14 : Pa¼dziernik 17, 2008, 11:18:12 »

Mysle, ze Dorocie chodzilo o nowotwory sutków.
Tak, od tego siê u nas zaczê³o, a potem (pomimo intensywnego leczenia) posz³o ju¿ z górki... w ci±gu niespe³na roku by³o ju¿ po psie.
Lek. wet. nam powiedzia³, ¿e powodem by³y ci±¿e urojone i laktacja (skutek ci±¿y). Z drugiej strony Viki jak na boksera by³a zdrowa, d³ugo jak na te psy ¿y³a bo troszkê ponad 11 lat (podobno to du¿o).
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar watahashiraberu catziee k-l muzycznekoloseum