Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Kastracja, sterylizacja?
Strony:
1
2
[
3
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Kastracja, sterylizacja? (Przeczytany 35980 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: Kastracja, sterylizacja?
«
Odpowiedz #30 :
Kwiecieñ 05, 2012, 19:32:40 »
Anetko, dziêki za zaufanie.
Nie znam osobi¶cie nikogo, kto z Poznania móg³by pomóc. Nie s±dzê aby kastracja by³a rozwi±zaniem problemu. Ma³o tu informacji (np. wyniki badañ?), wiêc i ja nie mam pomys³u. Jego "agresja" zapewne nie jest dok³adnie agresj±, a ma g³êbsze pod³o¿e. To zapewne panika, strach, brak poczucia bezpieczeñstwa, co¶ z tej galerii powodów, a nie agresja w powszechnym tego s³owa rozumieniu, ale i do tego trudno siê odnie¶æ maj±c tylko skrawki informacji.
Tu pomóc mo¿na tylko widz±c psa, dobrze je¶li w jego naturalnym, domowym ¶rodowisku, rozumiej±c Beardie, ich naturê, potrzeby, itd. Behawiorysta, nie zawsze mo¿e pomóc, szczególnie, gdy nie zna rasy, jej uwarunkowañ, natury i potrzeb. Beardie to nie ka¿dy pies.
Lekarz leczy/stara siê leczyæ skutki, objawy a nie podstawê problemu. Lek.wet. Kaczor jest dobrym lekarzem, ale nie zoopsychologiem czy behawioryst±.
www.smartness.com.pl
Krysia
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 297
«
Odpowiedz #31 :
Kwiecieñ 05, 2012, 22:50:20 »
Pozwole sobie i ja cos dodac kastracja w takim wypadku jak Ty opisujesz nie przyniesie skutku gdyz agresja psa nie wynika z dominacji tylko ze strachu i utartego juz zachowania psa wobec danej sytuacji..Pies dominuje nad wlascicielem w wielu sytuacjach wrecz na kazdym kroku a nie tylko wtedy jak slyszy strzaly.Krotko mowiac jakby byl psem dominujacym szczerzyl by zeby w wielu innych sytuacjach/chyba ze tak robi
/.Jezeli pies boi sie wystrzalow to leki tez nie rozwiaza problemu bo moga to robic tylko chwilowo np na sylwestra inaczej jak niewiesz kiedy beda strzaly/a sa czesto/to nic nie poradzisz musialabys miec psa ciagle na prochach a tak sie nie da.Jezeli u psa ten strach sie nasila i przeradza w agresje to tylko kompetentny behawiorysta moze temu zaradzic lub przeprowadzka psa w miejsce gdzie strzaly sa np tylko1-2 razy w roku/bo to da sie przezyc/
Pozdrawiam,
Krysia
www.amberose.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #32 :
Kwiecieñ 06, 2012, 07:01:16 »
Zgadzam siê, ¿e kastracja nic tu nie pomo¿e. Praca z lêkiem przed wystrza³ami jest bardzo trudna, a je¶li pies ma je do tego tak czêsto, jak Baflo, to zgadzam siê z Krysi±, ¿e (choæ brzmi to mo¿e niedorzecznie) jedyn± form± pomocy psu mo¿e byæ przeprowadzka. Co do behawiorystów, to podobnie jak ze szkoleniowcami i przedstawicielami innych zawodów, ró¿nie z nimi jest, a dok³adniej z poziomem wiedzy i kompetencji. Nie chce podwa¿aæ tu kompetencji tej Pani, bo nie wiem, jakie zalecenia Wam da³a i jak Wy siê do nich stosowali¶cie, ale czasami warto spróbowaæ pomocy u kogo¶ innego. Je¶li chcecie mogê popytaæ o kogo¶ godnego polecenia w okolicy Poznania.
Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #33 :
Kwiecieñ 06, 2012, 10:02:36 »
Tak Baflo jest ode mnie. Proponujê wizytê w szkole ABC - do tej osoby mam pe³ne zaufanie - Piotra Lisieckiego. Zna beardety, zna rodzinê Baflo (która akurat strza³ów siê nie boi nawet jak s± polowania u nas w lesie). Adres
www.abc.poznan.pl
, powo³ajcie siê na mnie.
kaarool
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 12
«
Odpowiedz #34 :
Kwiecieñ 07, 2012, 19:47:07 »
No to i ja siê wypowiem.
Nie chcê siê tutaj jako¶ wychwalaæ bo uwa¿am, ¿e po pierwsze nie miejsce na to a po 2 nie mam tak du¿ego do¶wiadczenia, lecz uwa¿am, ¯E.
Kastracja w tym wypadku mo¿e pogorszyæ sprawê poniewa¿ to hormon odwagi. Mo¿e staæ siê tak, ¿e pog³êbimy jego strach.
Mo¿na próbnie zastosowaæ kastracje chemiczn± i w podczas trwania tej metody chyba 6 miesiêcy obserwowaæ psa jak siê zachowuje. Sam stojê ze swoim Lucjanem border collie przed podobnym problemem, poniewa¿ jest mega cykorem. Wszystko bêdê jednak robi³ pod okiem swoich instruktorów.
Po 2 je¿eli piszecie o "dominacji" no to siê zastanówcie dok³adnie czy wystêpuje ona miedzy psem a cz³owiekiem.
Czy przypadkiem nie zmuszacie psa do czego¶ czego on siê panicznie boi?
Jak by¶cie siê zachowali je¿eli kazano by wam przej¶æ boso po ¿arze? Wiemy o tym, ¿e siê da wyj¶æ z tego bez szwanku prawda?
Lecz trzeba potrafiæ to te¿ prawda. Mam racje? I¶æ pewnie w równym tempie. Nie biec!
Wiêc z tym psiakiem podejrzewam jest podobnie. Pokazuje, ¿e siê boi. Wszystkimi metodami jakie zna przypuszczam, a ¿e wy nadal go pchacie w ¿ar! no to pokazuje zêby, bo po to on je ma!
Gdyby kto¶ chcia³ mnie na si³ê wrzuciæ w taki ¿ar no to te¿ bym macha³ rêkoma i poprzeklina³. ZAKOMUNIKOWA£BYM jak ten pies, ¿e nie podoba mi siê to.
Psy te¿ nam komunikuj± czego siê boj±. Wrzucaj±c je na g³êbok± wodê nic nie naprawimy a wrêcz pog³êbimy.
Problem który opisujecie jest nie ³atwy i naprawienie tego co przypuszczam z premedytacja jeszcze pog³êbili¶cie nie bêdzie ³atwe, ani szybkie.
Praca nad takim problemem jest trudna, d³uga i mozolna. Trzeba byæ cierpliwym i skrupulatnym.
Ja wyobra¿am sobie jak mo¿na to rozwi±zaæ, ale nie jestem zwolennikiem podpowiadania takich poczynañ poprzez fora internetowe, poniewa¿ osoba czytaj±ca moje wypociny mo¿e b³êdnie zinterpretowaæ to za ja napisa³em.
Znam osoby z Poznania które, maja do¶wiadczenie w takich sprawach. Chêtnie pomogê, bo nie da siê ukryæ z tym trzeba co¶ zrobiæ.
W tym momencie prosi³bym was aby¶cie nie wpuszczali tego psiaka w tak stresuj±ce sytuacje jakimi jest spacer podczas strza³ów.
Zaufajcie psiakowi.
Proszê o kontakt wiadomo¶ci± prywatn± a dam namiary na osoby naprawdê pewne z do¶wiadczeniem. Od razu mówiê tutaj cudów w ci±gu jednej sesji ze szkoleniowcem nie bêdzie!
Co do szko³y ABC i samego Pana Lisieckiego no to ja bym swojego psa tam nie pos³a³...
Czekam na wiadomo¶æ i pozdrawiam
Karol i Lucjan
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #35 :
Kwiecieñ 08, 2012, 13:08:51 »
¶wie¿e spoj¿enie, i wiele w tym racji
choæ szko³y ABC bym nie ocenia³a, i nie oceniam, bo nie znam faceta osobi¶cie, ale wiele dobrego i madrego dociera o nim do mnie. Daga go chwali, wiec co osoba to opinia.
www.smartness.com.pl
Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 67
«
Odpowiedz #36 :
Kwiecieñ 10, 2012, 10:52:58 »
U p.Lisieckiego byli¶my kilka razy niestety nic to nie da³o.
Na spacery gdy s± strza³y nie wychodzimy a¿ tak g³upi nie jeste¶my, ale s³ychaæ je w domu i nie mamy na nie wp³ywu, przeprowadzka raczej nie wchodzi w rachubê.
Prosimy o namiary na "dobrych", sprawdzonych behawiorystów z Poznania i okolic.
Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
kaarool
Nowy u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 12
«
Odpowiedz #37 :
Czerwiec 22, 2012, 16:12:00 »
I jak sie potoczy³a sprawa?
Strony:
1
2
[
3
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
shd
catziee