Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Wyprawka dla szczeniaka  (Przeczytany 10011 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« : Wrzesieñ 26, 2008, 13:18:46 »

Czyli wszystko to co m³ody BC powinien zastaæ w swoim nowym domu 
Proszê o listê konkretnych SPRAWDZONYCH artyku³ów, tych z najwy¿szej pó³ki i tych równie dobrych a tañszych. Mile widziane adresy internetowe
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 26, 2008, 14:19:26 »

M±drze kochaj±cych w³a¶cicieli to po pierwsze i na zawsze pierwsze po ostatnie :-) akceptacja to dla Beardo³ka najwa¿niejsza rzecz.

CZAS - szczeniê potrzebuje po¶wiêcenia mu uwagi, nauczenia go i socjalizacji. Beardie nie jest nadaktwny, ale inteligentny, i nudy nie znosi.

poza tym:
1) karmê któr± jad³ w rodzinnym domu. Na now± inn± zmieniæ mo¿na ale nie wczesniej ni¿ po ok. 2 tyg. Oczywi¶cie zachowuj±c zasadê mieszania i zmniejszania ilo¶ci dotychczasowej, na rzecz nowej
2) miska, ja osobi¶cie dajê miseczkê szczeniakowi na now± drogê zycia. U¿ywana miska dzia³a cuda :-) + nale¿y mieæ miseczkê na wodê.
3) miejsce w centrum domu gdzie po³ozy siê szmatkê z domu rodzinnego, aby wiedzia³ gdzie ma sikaæ :-)
4) jakie¶ legowisko, niewa¿ne do koñca jakie, byle z materia³u, który nie chwyta w³osów (np. ortalion). Musi wiedzieæ ¿e ma jakie¶ swoje miejsce, które wykorzysta wtedy kiedy bêdzie chcia³ i na co bêdzie chcia³. Jeden z mojej hodowli pieseczek, Portos wykorzystywa³ legowisko na... zabawki :-)
5) szczotkê, poczatkowo ma³o wa¿ne jak±, byle z w³osia, miêkka i przyjemna, z czasem polecam Masona Pearsona (koszt. min 170-180 pln)
6) grzebieñ metalowy o szerokich zêbach, miêkko wyszlifowanych (nie mo¿e drapaæ) i grzebie ñ z obrotowymi zêbami.
7) zabawki, ró¿ne, byle nie za du¿o.
Spoko dobrze siê zaopatrzyæ w dobrego weta... wywiad ¶rodowiskowy, chyba ¿e ju¿ go mamy :-)

pewnie oczym¶ zapomnia³am... ale s± tacy co dopisz±  Chichot

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 29, 2008, 18:47:42 »

Gosia wymienila wlasciwie wszystkie niezbedne akcesoria.

Dla poczatkujacych wlascicili dodalabym do listy dobra ksiazke o wychowaniu psa. Polecam "Jak przechytrzyc psa" z Wydawnictwa Galaktyka - ksiazka napisana fajnym i przystepnym jezykiem, porusza najczestsze problemy z jakimi borykaja sie wlasciciele szczeniat/psow. Jest tam takze rozdzial o dziecku i psie, wiec cos dla Ciebie Dorota

To link do fragmentu z tej ksiazki: http://pies.onet.pl/4518,13,17,jak_przechytrzyc_psa,artykul.html, pod nim znajdziesz linki do innych fragmentow.

Mozna tez pomyslec o kupnie jakiegos szamponu dla szczeniat, bo na pewno bedzie trzeba malucha od czasu do czasu wykapac, chociazby w celach przyzwyczajenia go do tej czynnosci. Jesli szampon, to i jakies reczniki, ktore beda przeznaczone tylko dla niego.

No i oczywistosc, ale warto przypomniec - smycz i obroza

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #3 : Pa¼dziernik 06, 2008, 10:57:41 »

Bardzo proszê o sprecyzowanie sformu³owania "jaki¶ szampon dla szczeni±t"
Zrobi³am przegl±d tego w czym mo¿na wyk±paæ psa i  Szok
Nie mam do¶wiadczenia z psem o takim w³osie jaki ma BC i wybór kosmetyków to dla mnie "czarna magia"

Co to jest "grzebieñ metalowy o szerokich zêbach"? Ma to jak±¶ oficjaln± nazwê? Poproszê o foto (bêdzie mi ³atwiej szukaæ)

Zabawki 
Kto¶ ma pomys³ na zabawkê dla psa i równocze¶nie dziecka, do wspólnej zabawy?
W chwili pojawienia siê psiaka w domu córka bêdzie mieæ 11 m-cy - to jeszcze zbyt wcze¶nie na wspólne obcowanie (na spanie mo¿e pozwolê  ), ale ju¿ teraz szukam pomys³u.

Smako³yki 
Czym¶ trzeba przekonaæ psiaka do nauki... Czego u¿ywacie przy swoich psach?

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #4 : Pa¼dziernik 07, 2008, 08:01:08 »

Nie mam do¶wiadczenia z psem o takim w³osie jaki ma BC i wybór kosmetyków to dla mnie "czarna magia"

Od ponad roku uzywam dla moich psow szamponu Bio-Groom EXTRA BODY: http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=5601&action=prod oraz odzywki Bio-Groom SILK CONDITIONIER: http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=5621&action=prod Widze, ze Bio-Groom ma tez szampon dla szczeniat, nigdy nie uzywalam, ale powinien byc OK: http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=5602&action=prod

Mozesz tez wyprobowac szampon dla szczeniat firmy IV SAN BERNARD: http://karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=4221&action=prod

Kto¶ ma pomys³ na zabawkê dla psa i równocze¶nie dziecka, do wspólnej zabawy?

Poszukam i popytam, jak cos znajde, to dam Ci znac

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #5 : Pa¼dziernik 07, 2008, 10:24:20 »

Dziêkujê za link do szamponu, wypróbujemy ten dla szczeni±t z Bio-Grom 
Na stronie z szamponem jest p³yn do czyszczenia uszu (tej samej firmy), znacie go? Jest O.K.?
Zamówi³abym go razem z szamponem...

Na allegro, jaki¶ czas temu widzia³am takie pud³a, w które chowa siê smako³yki - mo¿e to jest jaki¶ pomys³ na zabawê dziecka i psa? 
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Pa¼dziernik 08, 2008, 13:04:57 »

do czyszczenia uszu Biogroom ma specjalny puder, jest naprawde super, bardzo ulatwia.

Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« Odpowiedz #7 : Listopad 08, 2008, 15:47:25 »

Mamy z Dork± dylemat Jaki rozmiar legowiska wybraæ dla naszych birdo³ków.. Z lu¼nych obliczeñ wysz³o mi, ¿e doros³y ch³opiec ma oko³o 75 na 60 cm

Czy lepsze jest legowisko o wymiarach wewnêtrznych 100 na 85, czy na przyk³ad 90 na 70 wystarczy?

¶ciskam
Fru

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Listopad 08, 2008, 22:49:39 »

My nie uzywamy takich legowisk, ale wydaje mi sie, ze 90x70 moze byc za male na doroslego psa, a chyba lepiej kupic za duze niz za male? Gorna granica wzrostu dla psa to 56 cm w klebie, a musi sie jeszcze zmiescic szyja i glowa Ale moze lepiej, zeby doradzil Wam ktos, kto ma takie legowisko?

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #9 : Listopad 09, 2008, 14:08:34 »

A my obawia³y¶my siê, ¿e ogl±damy legowiska dla Dogów (100x85) 
To na czym ¶pi± Wasze kud³acze? Ko³derka, kocyk, dywanik, KANAPA?
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2008, 14:20:53 wys³ane przez DorkaWD » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Listopad 10, 2008, 14:12:52 »

pod³oga... byle ch³odna... po k±pieli.. najlepiej co¶ w co dobrze woda wsi±ka, np... ³ó¿ko :-)

moje psy niechêtnie korzystaj± z legowisk, ale.. tu nie kryjê, mog± le¿eæ na kanapach, co czyni± czêsto Chichot ale równie czêsto le¿± na p³ytkach (glazura).

Boogie jako starszawa dama bardzo lubi le¿eæ na tzw dry-bed'ach. To taki rodzaj dywanika, niby to takie futerko, ale ³atwo wyczy¶ciæ z w³osów. Zachowuje suche pod³o¿e i widaæ jest wygodne. Boogie czasami ma problem z utrzymaniem moczu, i jak popu¶ci... ma sucho.

Je¶li legowisko, to moje lubi± chyba najbardziej tzw. "ponton", bo mog± sobie siê wygodnie u³o¿yæ i maj± gdzie g³owê wesprzeæ. Wbrew pozorom wcale nie kocha³y tych najwiêkszych, a te ¶rednie, ok. 1 m d³.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2008, 14:16:51 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Listopad 10, 2008, 14:29:27 »

Ja u¿ywam najczê¶ciej 1 All System - professiona shampoo i botanical - od¿ywkê tej firmy.
równie czêsto:
Iv Saint Bernard zielone jab³uszko jako zestaw i PEC conditioner.

Co to jest "grzebieñ metalowy o szerokich zêbach"? Ma to jak±¶ oficjaln± nazwê? Poproszê o foto (bêdzie mi ³atwiej szukaæ)

Najlepiej szukaæ grzebieni firmy Oester (chyba tak siê to pisze).
Polecam:
1)http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,337688,0.html
albo: http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,337688,0.html
2) z obrotowymi zêbami, super sprawa i oszczêdza w³os http://onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,444516,0.html

Je¶li o zabawki chodzi... to polecam zwróciæ siê do Anetki, ma wiêksze do¶wiadczenie i orientacjê.

DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #12 : Listopad 10, 2008, 14:43:30 »

Dziêkujê  Buziak
Szampon ju¿ kupi³y¶my z BIO -groom dla maluszków a grzebieñ z obrotowymi zêbami, ale zapomnia³am jakiej firmy... Fru, pamiêtasz co to za firma?
Ma³gosiu, my¶lisz, ¿e do tego szamponu bêdzie potrzebna od¿ywka?
Zapomnia³y¶my o od¿ywce  Zawstydzony ale chyba przez najbli¿sze miesi±c i tak by nam siê nie przyda³a...

A zabawki...
co ja znalaz³am  Normalnie pad³am! Je¶li dobrze pójdzie to bêdê mieæ najm±drzejszy i najbardziej zgrany duet (dziecko-pies  )
Czy¿ te zabawki nie s± superrrr?
http://www.zooplus.pl/shop/psy/zabawki_szkolenie_psa/interaktywne
Jak mi dzieci (Malwa i Panda) podrosn± to im podarujê np. na Walentynki które¶ z tych drewnianych cudeniek  Choæ nie powiem, bo ta pluszowa kostka te¿ mi siê podoba 

A na pomys³y Anetki oczywi¶cie czekamy, bo im wiêcej pomys³ów tym lepiej!
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Listopad 10, 2008, 16:17:02 »

od¿ywka jest wskazana, bowiem, powoduje i¿ w³os ³atwiej siê czesze, jest bardziej "¶liski". Im mniej przykre czesanie, tym ³atwiej psiak je zaakceptuje.
zabawki - w³a¶nie o to mniej wiêcej chodzi³o!

S± jeszcze takie inne, nie pamiêtam firmy, co¶ takiego drewnianego, jak puzzle, gdzie w jakie¶ miejsce na planszy np. chowa siê smako³yk, a pies musi tak przesun±æ tarcz± albo czym¶ poruszyæ by wydostaæ smako³yk. Super zabawa dla dwóch, gdzie dziecko chowa i podpowiada, a pies... uczy siê i my¶li.

Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

madagaskar muzycznekoloseum shd watahashiraberu ultrawinterfell