Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 2 [3] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czy Bearded Collie jest dla mnie odpowiedni?  (Przeczytany 18018 razy)
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #30 : Wrzesieñ 16, 2008, 09:48:45 »

Nie dowiemy sie jednak co miala na mysli Dorota, dopoki sama nam o tym nie napisze

dok³adnie poczekajmy zatem z naszym rozczarowaniem do momentu, a¿ sama zainteresowana siê nie wypowie 

Pozdrawiam, AgA
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #31 : Wrzesieñ 16, 2008, 10:01:35 »

Ale Peanut jest rodowodowym beardie, mimo ¿e formalnie nie wyst±pili¶cie o wystawienie dokumentu. W tym sensie mo¿na by powiedzieæ, ze Bli¼niaki nie s± rodowodowe, bo nam Zwiazek jeszcze rodowodów nie przes³a³ . Mo¿e nie komplikujmy pojêæ bo siê pogubimy... Szczeniaczek z metryk± jest "rodowodowy", za¶ "nierodowodowy" jest pies z chowu kundelków w typie danej rasy.
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #32 : Wrzesieñ 16, 2008, 14:20:58 »

No tak dziwnie wysz³o  Zawstydzony
Wiêc mamy na oku dwie hodowle i czekamy na "b³êdnie" umaszczonego psiaka. Owszem, ¿yczymy by wszystkie psiaki by³y idealne i dobrze zapowiadaj±ce siê na wystawach ale... czekamy na jednego - niewystawowego Psiak wystawowy by³by u Nas "niewykorzystany" - wystawy to nie dla nas, hodowla tym bardziej nas nie interesuje (bez wzglêdu na p³eæ planujemy kastracjê/sterylizacjê)!
Mam nadziejê, ¿e niesmak min±³ 
Pozdrawiam!
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #33 : Wrzesieñ 16, 2008, 14:49:42 »

Czyli po prostu poszlo o terminologie, ciesze sie, ze nie przyszedl Wam do glowy pomysl kupna psa bez rodowodu i przepraszam, ze tak pomyslalam Z politowaniem

Wydaje mi sie, ze trudno bedzie Wam trafic na blednie umaszczone szczenie, ale musicie tez wiedziec, ze nie kazde szczenie z miotu, nawet z prawidlowym umaszczeniem, nadaje sie na wystawy czy do hodowli. Jesli wiec powiecie hodowcy, ze nie planujecie wystaw i rozmnazania to sprzeda Wam wlasnie szczeniaka, z ktorym nie wiaze wiekszych nadziei wystawowych (choc i tu czasami bywaja niespodzianki, bo z brzydkiego kaczatka moze wyrosnac piekny beardie ). A wtedy nikomu nie bedzie przykro, ze piesek lub dziewczynka nie sa nigdzie wystawiane. Pisze o tym na wypadek, gdyby na blednie umaszczone szczenieta przyszlo Wam czekac baardzo dlugo

Pozdrawiam,
Iwona
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #34 : Wrzesieñ 16, 2008, 14:53:08 »

Co prawda dopiero trafi³am na tê debatê, ale cieszê siê, ¿e wszystko siê wyja¶ni³o
U mnie równie¿ mieszka sunia z wadami w umaszczeniu, ale w niczym mi, a tym bardziej jej to nie przeszkadza. Kochani, propo papierków itd. o¶wieæcie mnie jak to jest jakbym chcia³a psiaka w zawodach sportowych pod patronatem zkwp wystawiæ? Muszê byæ cz³onkiem prawda? Tylko jak sprawa z rodowodami i innymi dokumentami. Co jest potrzebe by psa zarejestrowaæ?
PS. Wiem, ¿e trochê nie na temat, ale wybaczcie
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2008, 14:55:28 wys³ane przez daisy » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #35 : Wrzesieñ 16, 2008, 15:48:52 »

no i ja swoje 5 groszy, tak dla porzadku i informacji calego swiata.

Szczenieta w Polsce otrzymuja TYLKO METRYKE, wszystkie bez wyjatku, i WSZYSTKIE bez wyjatku moga zglosic sie do zkwp i otrzymac RODOWOD, niezaleznie od wady umaszczenia, bo ta tylko obniza ocene a nie dyskwalifikuje(!!!). O tym warto wiedziec. Tu Agata ma racje, nie bedzie on mial przyznanych praw hodowlanych, tylko tyle ( a i to w naszym kraju nie wykluczone ). Rodowod to tylko poswiadczenie pochodzenia, jak akt urodzenia Wasz czy moj. Metryczka mowi dokladnie to samo, ot, rodowod otrzymuja tylko czlonkowie zkwp, po prostu inny rodzaj dokumentu (np. tak jak dowod osobisty i paszport). Oba dokumenty wazne sa cale zycie psa.

Z tego co wiem, bywaly szczenieta Bearded Collie bez rodowodu... podobno... tyle ze ciezki byl ich los... zmienialy wlascicieli, niektore skonczyly bardzo zle bo... byly agresywne!!! ... co jednoczesnie wyklucza fakt bycie Beardie... Osobiscie, jak kto mi pokaze ladna kudlata kulka, nie stwierdze bez dokumentu, ze to napewno Bearded Collie... mimo, ze mam je od wielu lat...

Dorotko, zastanow sie, czy chodzi Ci tylko o cene czy o cos innego? Uwiez mi, najwazniejsze sa Twoje intencje, przekonanie, kontakt z hodowca, a nie pieniadze. Nie wszystkie szczenieta z miotu sa championami... i w wielu wypadkach widac to juz jak maja 5-6 tygodni.

Przelicz, na ile wystaw my zglaszamy psy w ich zyciu? a ile jest dni w ciagu ich 15 letniego srednio zycia? Daga napisala wielka prawda, wystawy to tylko epizod, troche wazny dla hodowcy, czasami dobra zabawa dla innych, tylko tyle.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2008, 15:53:03 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #36 : Wrzesieñ 16, 2008, 21:30:19 »

Zauwazy³am jeszcze , ¿e ca³y czas osoby nie zwiazane z hodowl± pisz±, ze nie potrezbujê rodowodu, bo nie bêdê wystawiac psa na wystawach. Ale to przeciez nie ma nic do rzeczy. Wszystkie szczeniêta po rodzicach hodowlanych otrzymuj± metryczki i s± szczeniêtami "rodowodowymi" niezaleznie czy maja jakies b³êdy czy nie i czy zapowiadaj± sie na super championy.
Bardzo czêsto zdarza sie przecie¿ , ze rodzi siê miot i nikt z kupuj±cych nie chce wystawiac przysz³ego psa, czy to znaczy, ze mamy sprzedawac je jako nierasowe. NIE !!!!!! One nie zaleznie od swojej przysz³o¶ci s± psami rodowodowymi i ich cena jest w³a¶ciwie niezale¿na od chêci kupujacego. Poniewa¿ dzisiaj chcemy to a za 2 lata mo¿emy chcieæ zupe³nie cos innego.

Najwa¿niejsze jest to aby zrozumiec, ¿e kupuj±c psa z tzw papierami mamy po¶wiadczenie, ¿e kupujemy na pewno przedstawiciela tej rasy i mamy najwiêksze prawdopodobieñstwo, ze wyro¶nie z niego to co chcielibysmy.

Dorota taki miot jaki urodzi³ siê w mojej hodowli (b³êdy w umaszczeniu) to niezmierna rzadko¶c i tak naprawde niuans, poniewa¿ za 2 lata pewnie nie bêdzie tego widaæ.
Proszê  Chichot NIE SZUKAJ OKAZJI tylko dobrej hodowli i cierpliwie czekaj na swoje przysz³e szczê¶cie, bo czesto pozorne oszczêdno¶ci pakuj± nas w bardzo du¿e koszty i rozczarowania.
Ja czeka³am na dzieci konkretnej suczki i wiem, ¿e warto  Dzisiaj zrobi³abym dok³adnie to samo co 3 lata temu.

Aha , my Agatko nie zniechêcamy Doroty tylko bardzo chcemy j± przekonaæ do tej jedynej trafnej decyzji czyli kupno PRAWDZIWEGO Bearded Collie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2008, 21:38:54 wys³ane przez Aneta » Zapisane

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #37 : Wrzesieñ 16, 2008, 22:20:31 »

Ca³y czas mam wra¿enie, ¿e ca³e to zamieszanie wynika z faktu, i¿ po prostu inaczej rozumiemy pojêcia. Tak jak pisa³a Iwona. Dla laika pies bez rodowodu niekoniecznie musi oznaczac psa nierasowego, z pseudo hodowli. Dla mnie - laika racjonalisty - pies bez rodowodu oznacza psa FIZYCZNIE nie posiadaj±cego papieru zwanego Rodowodem [takim psem jest np. Peanut, który jest rasowy, z metryk±, ale bez wyrobionego rodowodu]. Dla Was, do¶wiadczonych beardeciarzy i hodowców, pies "bez rodowodu" automatycznie kojarzy siê z psem nierasowym. Oba podej¶cia s± s³uszne, zatem aby dotrzec do sedna trzeba poznac intencje osoby, która u¿y³a sformu³owania "nierasowy" [generalizujê. Bo nie uwa¿am ¿eby Dorota musia³a siê ponownie t³umaczyc].

Je¶li chodzi o pieni±dze [bo widzê, ¿e z jakiego¶ powodu zaczyna siê ten temat tutaj przewijac, chocia¿ Dorota o tym ani s³owem nie wspomnia³a] to jest to indywidualna sprawa ka¿dego z nas. Je¶li kto¶ nie ma ochoty/nie mo¿e wydac "ilu¶tam" z³otych na "co¶tam" i szuka oszczêdno¶ci w jakikolwiek [aczkolwiek moralny, racjonalny i inteligentny sposób] to nie ma w tym nic z³ego.   

Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #38 : Wrzesieñ 17, 2008, 20:20:39 »

Ca³y czas mam wra¿enie, ¿e ca³e to zamieszanie wynika z faktu, i¿ po prostu inaczej rozumiemy pojêcia. Tak jak pisa³a Iwona. Dla laika pies bez rodowodu niekoniecznie musi oznaczac psa nierasowego, z pseudo hodowli. Dla mnie - laika racjonalisty - pies bez rodowodu oznacza psa FIZYCZNIE nie posiadaj±cego papieru zwanego Rodowodem [takim psem jest np. Peanut, który jest rasowy, z metryk±, ale bez wyrobionego rodowodu]. Dla Was, do¶wiadczonych beardeciarzy i hodowców, pies "bez rodowodu" automatycznie kojarzy siê z psem nierasowym. Oba podej¶cia s± s³uszne, zatem aby dotrzec do sedna trzeba poznac intencje osoby, która u¿y³a sformu³owania "nierasowy" [generalizujê. Bo nie uwa¿am ¿eby Dorota musia³a siê ponownie t³umaczyc].

nikt nie oczekuje t³umaczenia  temat siê wywo³a³ i dobrze, bo przynajmniej ludzko¶æ siê dowie, ¿e:
1) nie ma psów rasowych nierodowodowych
2) zdementuje siê plotka, ¿e z miotu tylko 5 czy 6 otrzymuje "papiery", bo otrzymuja je wszystkie psy, nawet je¶li w miocie bêdzie ich 20 
3) metryka dla szczeniêcia to 18 pln, max 20 + koszt przegl±du miotu 25 z³ + dojazd (nasz lub osoby wykonuj±cej przegl±d) + tatuarz ok. 6 pln, czyli pozosta³e koszty odchowu szczeni±t z i bez rodowodu zale¿± od cen rynkowych szczepionek, karmy, lek.wet itp - czyli tego na ile odpowiedzialny i dbaj±cy jest hodowca/w³a¶ciciel suki.
3) ¿e w Polsce jest na tyle ma³o Bearded Collie, ¿e nik³e s± szanse na prawdziwe rodowodowe pochodzenie, choæ bez rodowodu (czyli suka i pies rodowodowe, ale nie s± zarejestrowane w zkwp i nie by³y wystawiane i st±d szczeniêta nie maj± metryk, tu dla wyja¶nienia, niezale¿nie od tego co mysli Agata, jej Penaut jest psem RODOWODOWYM w pe³nym tego s³owa znaczeniu, bo ma wystawion± metrykê).

Ja rozumiem, ¿e Dorocie zale¿y na kud³atym s³odkim Beardie, takim jakiego spotka³a w Chorzowie. Bêdzie kilka miotów od teraz, po koniec przysz³ego roku - napewno co¶ znajdzie 
i skoro tak wiele pyta, szuka, dopomina siê, to osi±gnie co chce.  Chichot

Dorota ma racjê, nie ka¿dy laik wie o co w tym wszystkim chodzi, ale bêdzie mia³ okazjê siê dowiedzieæ czytaj±c np. to forum. Kto szuka ten znajdzie... i bêdzie wiedzia³.

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 17, 2008, 20:26:02 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #39 : Wrzesieñ 18, 2008, 12:54:34 »

Cieszy mnie bardzo, ze wszystko siê pozytywnie wyja¶ni³o, przy okazji na forum wyja¶nili¶my kilka podstawowych pojêæ, co siê mo¿e przydac na przysz³o¶æ osobom zainteresowanym kupnem beardie.

Cieszê sie tym bardziej, ¿e to ja powiedzia³am na wystawie o tym, ¿e czasami zdarzaj± siê szczeniêta RODOWOWE, ale niewystawowe z ró¿nych wzglêdów. Zdarza³y siê ju¿ przecie¿ w naszych hodowlach szczeniaczki np. b³êdnie umaszczone, z problemem z j±derkami - jest to przecie¿ nie do unikniêcia i siê po prostu zdarza. Co zupe³nie nie dyskredytuje ich jako ukochane beardusie. I dobrze przecie¿, ¿e i dla nich s± potencjalne dobre domy.
Strony: 1 2 [3] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

fenixlife mundonovelas catziee cinemak muzycznekoloseum