Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
Czy Bearded Collie jest dla mnie odpowiedni?
Strony:
1
[
2
]
3
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Czy Bearded Collie jest dla mnie odpowiedni? (Przeczytany 18051 razy)
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
Odp: Czy Bearded Collie jest dla mnie odpowiedni?
«
Odpowiedz #15 :
Wrzesieñ 08, 2008, 10:11:23 »
Widzicie jak sie dobrze sk³ada
. Charakterystycznym punktem naszej forumowej grupy bêdzie zapewne mój bia³y z czarnymi uszami dog niemiecki - trudno go raczej przeoczyæ
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #16 :
Wrzesieñ 08, 2008, 11:03:59 »
A wiêc "punkt" orientacyjny te¿ jest zapewniony
Oby jeszcze tylko pogoda dopisa³a
Dagmaro, tak siê sk³ada, ¿e Dogi Niemieckie s± moj± niespe³nion± mi³o¶ci±.
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #17 :
Wrzesieñ 08, 2008, 11:21:45 »
No proszê, znalaz³am pokrewn± duszê - kocha dogi i marzy o beardie. Czajkowski chêtnie pozna kolejn± wielbicielkê - uwielbia kobiety
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #18 :
Wrzesieñ 09, 2008, 10:19:51 »
Bardzo siê cieszê na spotkanie z Czajkowskim (ju¿ go ogl±da³am na Twojej stronce
)
A wiêc do soboty
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #19 :
Wrzesieñ 09, 2008, 10:23:26 »
Na wszelki wypadek napisze i tutaj: mamy juz potwierdzona informacje, ze sedziowanie zaczyna sie o 10 - nie wiem, jak Wy, ale my juz nie mozemy doczekac sie spotkania
Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #20 :
Wrzesieñ 11, 2008, 08:30:25 »
Okaza³o siê, ¿e w sobotê mo¿emy mieæ problem by siê wyrobiæ w czasie
M±¿ o 13 najpó¼niej musi byæ w domu, wiêc ca³y wyjazd mieliby¶my ciut nerwowy z zegarkiem w rêce i rozwa¿amy jeszcze niedzielê.
Nie dzia³a u mnie skrzynka PW, czy to normalne?
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #21 :
Wrzesieñ 11, 2008, 10:19:43 »
Byloby szkoda - moze w niedziele sie uda? Jesli chodzi o PW to sprobuj raz jeszcze, powinno byc juz OK.
Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #22 :
Wrzesieñ 11, 2008, 10:43:20 »
Iwonko, w sobotê lub niedzielê siê pojawimy.
Dagmaro, czy wybieracie siê z Czajkowskim na niedzieln± wystawê?
P.S.
Skrzynka dzia³a
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #23 :
Wrzesieñ 11, 2008, 11:11:02 »
Tak, Czajus bêdzie wystawiany.
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #24 :
Wrzesieñ 15, 2008, 17:17:02 »
Dagmaro, Czajkowski jest CUDNY! Zakocha³am siê w nim
Wierzê, ¿e bêdzie wspania³ym terapeut±!
Podjêli¶my ju¿ decyzjê i bêdzie w naszym domy BC
Po rozmowach z hodowcami (i nie tylko) doszli¶my do wniosku, ¿e skoro nie my¶limy o wystawach i tym bardziej o hodowli, to skusimy siê tym razem na psiaka bez rodowodu (mam nadziejê, ¿e uda nam siê takiego znale¼æ...)
Bardzo dziêkujê i POZDRAWIAM!
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #25 :
Wrzesieñ 15, 2008, 18:30:03 »
Dorota, skad bedziesz miala pewnosc, ze pies ktorego kupisz jest bearded collie? Brak rodowodu, to brak potwierdzenia pochodzenia psa, a nawet jesli rodzicami sa rzeczywiscie bearded collie, tylko bez uprawnien hodowlanych, to warto sie zastanowic dlaczego ich nie maja. Jaka bedziesz miala gwarancje, ze ze slodkiego szczeniaczka bez papierow wyrosnie radosny i przyjaznie nastawiony do swiata bearded collie?
Pies z rodowodem z dobrej hodowli (to warte podkreslenia, bo i hodowle sa rozne), gdzie hodowca starannie dobiera rodzicow i odchowuje szczenieta to jedyna gwarancja, ze dostaniesz to co chcesz, czyli bearded collie wraz ze wszystkim zaletami rasy. Rasowy = rodowodowy, nie ma psow rasowych bez rodowodu, tak jak nie ma hodowcow sprzedajacych takie psy - to raczej pseudohodowcy.
Dodatkowo kupujac psa bez papierow wspierasz produkcje szczeniat, ktora czesto wyglada tak:
http://pies.onet.pl/82,1,1,koszmar_w_pseudohodowli,galeria.html
W internecie znajdziesz wiele "ciekawych" historii z psami bez rodowodu w roli glownej...
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2008, 09:39:31 wys³ane przez Iwona
»
Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #26 :
Wrzesieñ 15, 2008, 19:56:16 »
Bardzo mnie to rozczarowuje
. Nie ma beardie bez rodowodu - bez niego jest to tylko w³ochaty kundelek, oby zdrowy i oby bez "spapranej" psychiki. Mam szczer± nadziejê, ¿e nie uda Ci siê takiego znale¼æ - przykre by by³o dla mnie, ¿e beardie w Polsce spotyka taki los i ¿e tak¿e tê cudown± rasê - jak to juz siê sta³o z dogami - spotyka los dojnych krów w rêkach rozmna¿aczy
.
I nie ma to nic wspólnego z wystawami czy hodowl±, wiêkszo¶æ beardie z naszych hodowli jest przecie¿ "tylko" do kochania, ale s± owocem czyjej¶ przemy¶lanej pracy, starañ, mi³o¶ci do rasy. Tak¿e beardie, które mamy my hodowcy s± przede wszystkim dlatego z nami, wystawy czy hodowla to przecie¿ tylko epizody w ca³ym ich, najczê¶ciej d³ugim, ¿yciu. A na co dzieñ to przede wszystkim ogromna przyjemno¶æ w obcowaniu z "prawdziwym" beardie.
«
Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 16, 2008, 08:50:01 wys³ane przez Dagmara
»
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #27 :
Wrzesieñ 16, 2008, 07:52:55 »
Co prawda nie uczestniczy³am czynnie w tym watku ale z ciekawo¶ci± ¶ledzi³am go i muszê przyznac, ze ja równie¿ poczu³am siê rozczarowana Twoj± decyzj±. W³±¶ciwie bardzo ³adnie skomentowa³a to Dagmara ale ja musze dodac tu swoje 4 grosze. Jestem pewna, ze gdybym postawi³a CI maleñkie szczeniêta bobtaila, pona i beardeda czy poprostu w³ochatego kundelka w takim umaszczeniu nie by³abys wstanie powiedziec który jest dla cIebie. Wiêc zastanów siê jak± bêdziesz mia³a pewno¶æ, ¿e kupuj±c szczeniê bez rodowodu (je¶³i takie znajdziesz) to jest na pewno Bearded Collie.
Pomy¶l, skoro to takie bez znaczenia mieæ papier czy nie to dlaczego my hodujemy psy rasowe a nie bez rodowodu?
Mam okazjê napatrzeæ siê (prowadzac szkó³kê dla szczeniat) co wyrasta z pseudo labradorów, goldenów czy owczarków niemeickich a ostatnio zw³aszcza yorków (wszystko oczywi¶cie pisane w cudzys³owie), rêce sie za³amuj± i dlatego mamy teraz yorki w 3 podrasach- totalna bzdura.
Doroto przemy¶l to jeszcze raz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #28 :
Wrzesieñ 16, 2008, 09:24:50 »
A zastanawia³y¶cie siê co Dorota mia³a na my¶li pisz±c "bez rodowodu"? mo¿e nie chodzi³o jej o przypadkowego beardie z przypadkowej hodowli, tylko o fakt ¿e nie bêdzie wystawiaæ swojego malucha ani nie planuje hodowli. Peanut przecie¿ te¿ nie ma rodowodu. Ma metrykê, ale rodowodu nie ma. A to nie znaczy, ¿e mam go ze z³ej, przypadkowej hodowli. Wrêcz przeciwnie! Pamiêtasz Anetko, jak rozmawia³y¶my, ¿e rodowód nie jest mi niezbêdny? Nie znam Doroty wiêc nie wiem jakie s± jej intencje, ale wierzê ¿e nie ma z³ych.
Dorotko, mój s³odziak jest b³êdnie umaszczony [przez to jest jeszcze ¶liczniejszy
]. Na wystawach pewnie nie mia³by szans, na psa hodowlanego siê nie nadaje. Ale mi to kompletnie nie przeszkadza, bo podobnie jak Ty nie planujê wystaw.
Chodzi mi o to, ¿eby nie zniechêcaæ Doroty do posiadania beardie. Oczywi¶cie sama wychodzê z za³o¿enia, ¿e je¶li chce siê mieæ prawdziwego beardie [z oryginalnym charakterkiem, ³agodnym usposobieniem, dobrze zsocjalizowany itd] to warto rozejrzeæ siê za dobr± hodowl±. Dlatego nie kupi³am psa od N. z Lubonia. Ale nie ukrywam, ¿e gdy Ma³gosia napisa³a mi o szczeniakach Anetki, które urodzi³y siê b³êdnie umaszczone [czyli "ma³o ciekawe" dla hodowców i osób które kupuj± psa równie¿ po to ¿eby go wystawiaæ] ucieszy³am siê [wi±za³o siê to z mniejszym jednorazowym wydatkiem, co w tamtym okresie by³o dla mnie bardzo wa¿ne].
Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #29 :
Wrzesieñ 16, 2008, 09:38:57 »
Je¶li Dorota mia³a na my¶li po prostu niehodowlanego beardie, czyli np. b³ednie umaszczonego - to zmienia postac rzeczy. Po prostu jestesmy uczuleni na sforumlowanie "bez rodowodu" i co innego mamy na mysli, gdy go uzywamy. Stad nasza reakcja. Nie dowiemy sie jednak co miala na mysli Dorota, dopoki sama nam o tym nie napisze
Pozdrawiam,
Iwona
Strony:
1
[
2
]
3
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
fenixlife
shd
muzycznekoloseum