Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czy Bearded Collie jest dla mnie odpowiedni?  (Przeczytany 18027 razy)
DorkaWD
Go¶æ
« : Wrzesieñ 04, 2008, 11:48:01 »

Mam nadziejê, ¿e w odpowiedniej sekcji 
Do tej pory przewinê³y siê przez nasz dom dwa psy - Owczarek Podhalañski (14 lat) i Bokser (11 lat)
W tej chwili zaczynamy my¶leæ o nowym psiaku, ale - tym razem sprawa jest bardziej skomplikowana! Mianowicie od stycznia jeste¶my rodzicami i wybór psa w du¿ej mierze podporz±dkowany jest pod bezpieczeñstwo dziecka! Nasza uwaga skupi³a siê na BC poniewa¿ jest pies który odnosi du¿e sukcesy w dogoterapii, nie jest agresywny, ³atwo siê uczy... ale o tym chyba nie muszê pisaæ To wszystko jest na TAK! Psiak spe³nia nasze warunki co do obcowania z ma³ym dzieckiem, teraz pozostaje pytanie czy MY spe³niamy jego wymogi?

- Dom z ogrodem (ogród nie jest dopieszczony, poprzednie psy mia³y tam "woln± ³apê" je¶li chodzi o kopanie, przemeblowywanie etc... i tak bêdzie te¿ tym razem)

- Spacery oko³o 2h dziennie. Poniewa¿ bêd± wyj¶cia z rodzicami ma³ego dziecka i tym¿e dzieckiem to bêd± to wolne spacery - czy BC musi siê wyszaleæ na spacerze? Nasza wcze¶niejsza Viki (bokserka) musia³a siê porz±dnie wygoniæ by mieæ satysfakcjê  Z politowaniem

- BC ma d³ug± piêkn± sier¶æ - czy pielêgnacja takiej sier¶ci jest bardzo pracoch³onna? Czy musi ona odbywaæ siê codziennie czy te¿ raz na tydzieñ wystarczy? Jak ju¿ wspomnia³am jeste¶my rodzicami ma³ego dziecka (8 m-cy, w chwili gdy do³±czy do nas pies, córka bêdzie mia³a oko³o pó³tora roku) wiêc to ona bêdzie poch³ania³a wiêkszo¶æ naszego czasu.

- Koszty utrzymania psa?
Bardzo proszê o info jak to plus/minus wygl±da przy tej rasie.

W tej chwili tylko orientujê siê co i jak... do podjêcia ostatecznej decyzji pozosta³o nam jeszcze troszkê czasu, my¶lê, ¿e najwcze¶niej bêdziemy gotowi na powitanie nowego "cz³onka rodziny" w lecie 2009r. Co powinnam wiedzieæ o BC? Jak siê przygotowaæ?
Wcze¶niej brali¶my pod uwagê psa rasy Beagle, jednak po wg³êbieniu siê w temat zrezygnowali¶my...

Proszê o odp, sugestie, pytania
Pozdrawiam!

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Wrzesieñ 05, 2008, 07:50:45 »

Podoba mi sie, ze w tak odpowiedzialny sposob podchodzicie do wyboru rasy. Nieczesto sie to zdarza Mysle tez, ze slusznie zrezygnowaliscie z kupna beagla - to pies mysliwski, nielatwy w prowadzeniu, wymagajacy sporo aktywnosci i czasu, co przy malym dziecku jest nielada wyzwaniem.

Jesli chodzi o beardie, to przede wszystkim mysle, ze podjeliscie sluszna decyzje, wstrzymujac sie na jakis czas z zakupem szczeniaka. Male dziecko i szczeniak sa bardzo absorbujace, dodatkowo kazde na inny sposob Im starsze dziecko, tym bedzie Wam latwiej. Bo jak nauczyc np. szczeniaka czystosci, kiedy opiekujemy sie malym dzieckiem? Pieska trzeba wynosic jak najczesciej na siku, a przeciez dziecka nie mozna pozostawic w tym czasie bez opieki. Maly szczeniak potrzebuje sporo czasu i nie mozna go zostawic samemu sobie. Chyba, ze mieszka z Wami ktos, kto moze pomoc.

Wazne jest tez, by kupic beardie z dobrej hodowli, ktora odpowiednio socjalizuje szczenieta i dopuszcza do rozrodu tylko psy o prawidlowej psychice.

Obawiam sie, ze wolne spacery przy wozku sa zdecydowanie niewystarczajace. Po pierwsze, jak to pogodzic z nauka chodzenia na smyczy, prowadzac jednoczesnie wozek? Po drugie, beardie to aktywny pies pasterski, ktory wymaga, by zapewnic mu odpowiednia ilosc aktywnosci fizycznej i psychicznej. Nie mowiac o tym, ze szczeniaki maja tu o wiele wieksze wymagania niz psy dorosle. Nie wystarczy sam spacer, psu trzeba dac zajecie. Ale dla chcacego nic trudnego Jesli spacery beda sie odbywaly z wiecej niz 1 osoba, mozna to psu zapewnic. Macie rowniez ogrod, ktory mozna wykorzystac do zmeczenia psa.

Jesli chodzi o pielegnacje, to sporo zalezy od danego osobnika, a dokladniej od tego, co przekazali mu przodkowie. Sa psy, ktore wystarczy przeczesac raz na miesiac, a sa i takie, ktore wymagaja cotygodniowego szczotkowania. Najtrudniejszym okresem jest wiek mlodzienczy, kiedy siersc o wiele latwiej sie koltuni, wtedy moze sie zdarzyc, ze beardie bedzie wymagal czesania nawet kilka razy w tygodniu. Ale to mija, dorosly wlos jest o wiele latwiejszy w pielegnacji. Srednio wystarczy szczotkowanie raz na 1-2 tygodnie. Do tego dochodza kapiele, mycie lapek po spacerach itp.

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #2 : Wrzesieñ 05, 2008, 07:52:29 »

Z tego co piszesz, to Bearded Collie by³by odpowiedni± ras±, ale.. ale warto wiedzieæ o tej rasie wiêcej. Zapraszamy do dzia³ów o szkoleniu itd. Trzeba wiedzieæ, ¿e to rasa niezwykle m±dra, wrêcz telepatyczna, wiedz±ca niemal wszystko co siedzi w naszej pod¶wiadomo¶ci.
Bardzo wa¿ne jest:
1) ustawienie psa na odpowiedniej pozycji, co w przypadku pierwszeñstwa waszego dziecka nie powinno nastrêczaæ problemu. Beardie powinien byæ traktowany jak pe³noprawny cz³onek rodziny, MUSI MIESZKAÆ  W DOMU, z rodzin±, z ni± spêdzaæ czas zarówno aktywny jak i leniuchowanie  
Powinien znaæ granice co wolno a czego nie. Nie wolno pozwoliæ mu "wej¶æ sobie na g³owê".

2) Ogród - super, ale.. nie jako pies ogrodowy!!!! im bardziej zapuszczony tym... ciekawszy i ¿e do³ki mo¿e kopaæ to super, tyle tylko, ¿e ³apy bêd± brudne. Mój ogród nie jest zadbany ot, staram siê trawê kosiæ nie pozwalam na to, aby w ogrodzie ros³y ro¶liny które do futra siê czepiaj± (rzepy, przytulia czepna, takie zielone ma³e kuleczki, klej±ce siê do wszystkiego wiosn±/latem)
Jak pies ma brudne ³apy i podwozie, to.. zostaje jaki¶ czas w przedpokoju i tam zazwyczaj wiêkszo¶æ piasku spada. Mo¿na ³apy myæ. Mo¿na pamiêtaæ, kiedy jest rosa, i wypuszczaæ wtedy, kiedy nie upapra siê zanadto. Butki na ogrodzie siê nie sprawdz±, Beardie wie jak siê ich pozbyæ, albo po prostu - z nich wyskoczy. Sprawdzaj± siê na wyjazdy do "cioci", gdzie musi mieæ czyste ³apy id±c w go¶ci. Kubraczek, na naprawdê du¿e s³oty, tak, zawsze bêdzie czy¶ciejsze podwozie, ale... jako¶ ja nie mam takiej potrzeby. Ot, mam wiêcej pisaku do pozamiatania.

3) spacery - ogólnie 2 h wystarcz±, je¶li w domu, mo¿e z nami byæ, bawiæ siê z dzieckiem, towarzyszyæ wszelakim naszym zajêciom. Dziecko tu jest atutem, Beardie kochaj± dzieci, a zabawy z psem urozmaicaj± czas. Beardie potrzebuje sporo ruchu, ale te¿ i sporo psychicznego zajêcia. Widzia³am super zabawki, takie dla psów i... dla dzieci  uk³adanki, i znajdowanki smako³yków w odpowiedni sposób chowane. To zabawa dla dwojga wtedy!

4) Ja szczotkujê 2 x na 2-3 tygodnie. Praktycznie razem z k±piel±, albo co drugie czesanie z k±piel±, a co drugie z myciem podwozia. Czyste futro lepiej siê czesze, nie sprawia bólu, no i nie zrywamy w³osa. Fakt, zale¿y to od linii. Moja stara Persa potrzebowa³a czesania... 3 x w tygodniu.. a i tak wygl±da³a jak nieuczesana  Z politowaniem brrr. Gatunek futra jest dziedziczny, i genetyka w tym wzglêdzie ma du¿o do powiedzenia.
Te Beardie które teraz mam, sprawiaj± k³opoty w okresie 1-2 lat, wtedy wymieniaj± futerko, ale to dziaæ siê mo¿e zawsze. Jakkolwiek, dok³adne czesanko 1 x w tygodniu wystarcza.

Futerka gubi± zdecydowanie mniej ni¿ rasy krótkow³ose!!! W³os ka¿dy ro¶nie mniej wiêcej tak samo szybko, po osi±gniêciu genetycznie zaprogramowanej d³ugo¶ci wypada, wiêc je¶li pies ma mieæ futro d³ugie, to ile¿ razy mniej wymieni samego siebie ni¿ taki co ma futerko d³. 1-2 cm? Zdecydowanie wolê sprz±tanie d³ugich w³osów ni¿ krótkich...

5) Córeczka powinna zajmowaæ mnóstwo czasu, taki jej przywilej i prawo - je¶li bêdzie to wspólnie z psem w sporej czê¶ci, to uszczê¶liwi to i Beardeta :-)

6) koszty. Ad. szczepienie i odrobaczenia - takie same jak inne ¶rednie psy (w tym bokser). ¯ywienie - u mnie, to zale¿y od rodzaju karmy, ale doros³y Beardie zjada ok 180 g Eukanuby czy Hil's. Innych karm trochê wiêcej (np. Arion, dobra, w dobrej cenie). Korzystaj±c z programów hodowlanych tych firm mo¿na 20 kg kupiæ za ok. 180 pln. ale na Allegro czy w www.telekarma.pl s± podobne oferty dla ludzi spoza klubu hodowców. Szczeniak rozwijaj±cy siê je oczywi¶cie trochê wiêcej, ale nie s± to gigantyczne ilo¶ci. Moje zazwyczaj nie jad³y wiêcej ni¿ 400g/dzieñ, ale to dotyczy³o 1-2 miesiêcy w ich ¿yciu.
Weterynarz... to nie jest chorowita rasa, ale.. liczyæ siê z tym trzeba. S± ró¿ne przypadki. Moja Effie "zjad³a" lwi± czê¶æ kosztów weterynaryjnych ( ale to Babeszia siê tak przyczyni³a.. kleszcz ), ale Greg, Bounty czy Plindza w³a¶ciwie wcale z tego nie korzystali. Boogie, która dzi¶ ma 12 lat w wieku ok. 2 lat za³apa³a gronkowca z³ocistego, wiêc wymaga³a badañ, antybiotykogramów i autoszczepionki. Potem, w 9-10 roku ¿ycia przez 2 lata chc±c mieæ szczeniaki (niestety jest X-zero, czyli bezp³odna niedorozwój jajników) fiksowa³a z ci±¿a urojon±, wiêc trzeba by³o dzia³aæ zastrzykiem, aby koñczyæ te fanaberie, które i tak swój fina³ mia³y w sterylizacji. Poza tym, wycinany ma³y guzek na ³apie. Stara Persa... oj, nie pamiêtam, ¿eby chorowa³a... jak mia³a 12 lat dopad³o j± ropomacicze, i mia³a sterylizacjê.. ale to siê zdarza niezale¿nie od rasy.

Nie mówiê tu o kosztach weterynaryjnych w kwestii rozmna¿ania suczek.. to odrêbna sprawa.

No i na sam koniec... Iwonka ma racjê, w wielu kwestiach, jednak¿e... ja mia³am i dziecko i psa, i wystawy i... pomimo posiadania wówczas mê¿a.. by³am z tym wszystkim absolutnie sama... wszystko jak siê chce mo¿na pogodziæ. Przyk³adem s± moje co najmniej 2 beardie, które sz³y w³a¶nie do rodzin z ma³ym dzieckiem (Masza i Smart - dogoterapeuta!!!).

Osobi¶cie uwa¿am, ¿e ³atwiej jest mieæ dziecko 1 roczne i psa (bardziej panujemy nad dzieckiem, a Ty masz ogród wiêc i z sikaniem lepiej), ni¿ 3-4 letnie, bo wtedy trzeba bardzo uwa¿aæ na relacje dziecko - pies! dziecko wtedy mo¿e zrobiæ psu krzywdê, psychiczn± (namolno¶æ, brak pozostawienie psu minimum rezerwy) lub fizyczn± typu podnoszenie psa, czêsto nieodpowiednie, a trudno przyuwa¿yæ dziecko w ka¿dym momencie. Dementuje tê jednak teoriê Ania , która odchowywa³a miot szczeni±t w³a¶nie z takim dzieckiem (moja Bounty i Basie z tego miotu pochodz±),  i wszystko by³o OK, poza tym, ¿e niektóre szczeniêta ... unika³y ma³ej córeczki... ale inne mia³y super kontakt...  wiêc, wszystko zale¿ny od cz³owieka, od nas samych, jacy jeste¶my, naszych priorytetów i .. osobowo¶ci.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 05, 2008, 08:06:14 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Wrzesieñ 05, 2008, 09:18:25 »

No i na sam koniec... Iwonka ma racjê, w wielu kwestiach, jednak¿e... ja mia³am i dziecko i psa, i wystawy i... pomimo posiadania wówczas mê¿a.. by³am z tym wszystkim absolutnie sama... wszystko jak siê chce mo¿na pogodziæ. Przyk³adem s± moje co najmniej 2 beardie, które sz³y w³a¶nie do rodzin z ma³ym dzieckiem (Masza i Smart - dogoterapeuta!!!).

Mam nadzieje, ze wszystko mozna pogodzic, bo wkrotce sama bede miala dziecko, dwa psy, a moj maz pracuje ok. 10 godzin dziennie, z wystaw nie chcialabym rezygnowac - na pewno wiec nie bedziemy sie nudzic

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #4 : Wrzesieñ 05, 2008, 09:34:45 »

Choæ sama nie mam dzieci, to dzieci, które nas odwiedzaj± - np. kuzynostwa, nawet te, które raczej boj± siê psów, na birdo³ka reaguj± bardzo dobrze, a i moje beardie mimo ¿e nie chowane z maluchami umiej± siê znale¼æ i ci±gn± do dzieci. Wiêkszo¶æ szczeni±t z naszej hodowli mieszka z dzieæmi w ró¿nym wieku i nie mia³am ¿adnych niepokoj±cych sygna³ów. Oczywi¶cie kontrolowaæ trzeba wg mnie ka¿d± parê pies-dziecko.
Moim zdaniem jest to odpowiednia rasa dla rodzin z dzieæmi, a nawet najbardziej w takie miejsca lubiê gdy trafiaj± - beardie lubi± stado, gdy maj± kogo pilnowaæ, gdy siê co¶ dzieje.

Co do spacerów - beardie lubi pobiegaæ, ale jeszcze bardziej lubi wysi³ek intelektualny. Mo¿na wzi±æ dziecko na spacer i w czasie, gdy bêdzie sobie np. spa³o w wózeczku pobawiæ siê z beardie w aportowanie, æwiczenie pos³uszeñstwa itp. Gdy bêd± starsze pewnie zapewni± te¿ sobie wzajemnie rozrywkê - np. nasza Lily uwielbia pograæ w pi³kê ze starszymi dzieæmi.
Oceni³abym je jako mniej energetyczne ni¿ boksery, które pozna³am, a bardziej ni¿ Podhalany.
Ogród - przydaje siê u mnie raczej ¶rednio - i tak chc± przebywaæ tam, gdzie my, same prawie nie korzystaj±.

Pielêgnacja oczywi¶cie zabiera czas - u mnie doros³y pies to ok. 3 godzin co 2 tygodnie. M³ode co tydzieñ s± czesane i myte ³apki, pychol i podwozie -wyrzucaj± w³a¶nie pierwsze futerko. W³osów jest mniej ni¿ krótkow³osych dogów, które te¿ z nami mieszkaj±.

Koszty utrzymania - jedzenie - jak ka¿dego psa ¶redniej wielko¶ci, je¶li siê troszkê poszuka  w internecie np. to niezbyt wielkie, plus witaminy na w³os, kosmetyki, szczotki itp.
Weterynarz -w zasadzie oprócz jednego przeziêbienia i wizyt u weta zwi±zanych z rozrodem nasza 6-letnia Lily - odpukaæ - widuje dra Kaczora tylko z okazji szczepieñ. Raf - 2,5 latek tak samo, bli¼niaki - 9 miesiêcy zero problemów. Ale oczywi¶cie nigdy nie wiadomo, czy natura i los nie sprawi± nam przykrej niespodzianki. Zasadniczo jednak rasa jest zdrowa i do¶æ d³ugowieczna.

W zasadzie jedynym minusem jest to, ze w mokre dni wnosz± sporo piachu, wiêc jak kto¶ jest pedantem to ma mycie ³apek, ja czekam a¿ piasek opadnie - staram siê, by by³o to w jednym pomieszczeniu - i zamiatam.

Co do przygotowañ - my¶lê, ¿e warto odwiedziæ hodowlê beardie, pobyæ trochê z nimi, przekonaæ sie jakie s± na ¿ywo, porozmawiaæ z hodowc± - wiêkszo¶æ z nas to beardiemaniacy , którzy na pewno chêtnie udziel± wszystkich informacji, poka¿±, jak pielêgnowaæ itp. Sk±d jeste¶cie?
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #5 : Wrzesieñ 05, 2008, 10:31:04 »

Witam ja chyba te¿ moge dodac swoje 3 grosze. Dziewczyny powiedzia³y juz chyba wszystko co i ja mia³abym do powiedzenia ale ja mogê dodac co¶ na teamt dzieci. Kupuj±c swoj± suczkê Balladê moja córeczka mia³a 2 lata, w domu by³ jeszcze owczarek niemicki i pomimo posiadania mê¿a  i starszego syna by³am zdana w opiece nad psem sama i jakos da³am sobie radê . Mo¿na to jak najbrdaziej pogodziæ z obowi±zkami nad dziekiem i domem. Jest jednak ma³e "ale" szczenieciu trzeba jeszcze poswiêciæ tzw czas indywidulany tylko dla niego. Nie musi to byæ godz. dzienie ale kilka minut, które poswiecimy na indywidualna naukê i zabawê.
I wazna uwaga , nie maj±c zami³owañ sportowych wybieramy z miotu raczej spokojne szczeniê bez sk³onnosci do dominacji aby przy dorastaj±cym , biegaj±cym i piszcz±cym dziecku zbytnio siê nie rozkrêca³o w zabawie.

Podkreslê to co napisa³a wcze¶niej Iwonka: uwa¿nie wybieramy hodowlê.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #6 : Wrzesieñ 05, 2008, 14:56:52 »

Jestem pe³na podziwu i uznania dla wszystkich wypowiadaj±cych siê TU osób!
DZIÊKUJÊ!

W zasadzie dosta³am odp na wszystkie nurtuj±ce mnie pytania, a nawet dodatkowo pewne moje pytania zosta³y wyprzedzone. Dziêkujê za poruszenie tematu zdrowotno¶ci rasy! Nie pyta³am jeszcze o to ale mia³am zamiar, gdy¿ ostatnie dwa lata z nasz± Viki by³y dla nas ogromnie wyczerpuj±ce zarówno emocjonalnie jak i finansowo (ka¿dy kto mia³ powa¿nie chorego pasa wie o czym mowa). Niestety w du¿ej mierze brak sterylizacji by³ przyczyn± naszych problemów, czy w przypadku BC konieczna jest sterylizacja je¶li nie planujemy rozmna¿ania?

Ró¿nice miêdzy psem a suk±
Zdajê sobie sprawê, ¿e charakter w du¿ej mierze dziedziczy siê po rodzicach + odpowiednie wychowanie, ale mo¿e jednak p³eæ te¿ odgrywa tu rolê?

Nale¿y siê sprostowanie co do ogrodu.
Mamy ogród a w zasadzie sad (drzewa owocowe + ma³y warzywniak) jest to miejsce ca³kowicie bezpieczne, regularnie sprz±tane, grabione, koszone! I to jest miejsce z przeznaczeniem na figle i psoty, do tego dochodzi ma³a czê¶æ "reprezentacyjna" (kwiaty) w którym siê nie bawimy
Nie mamy i nie planujemy kojca dla psa w ogrodzie = sadzie!
Poprzednie psy mieszka³y w domu i tak te¿ tym razem bêdzie (Viki mia³a nawet swój pokój - ot taka ma³a fanaberia bezdzietnego wówczas ma³¿eñstwa)

Zabiegi pielêgnacyjne
Jestem zaskoczona!  Szok Przy tak piêknej, d³ugiej sier¶ci wystarczy cotygodniowe czesanie? Bokserka by³a czesana (g³askana specjaln± rêkawic±) podobnie czêsto.
Czy przy BC s± konieczne wizyty u fryzjera? Je¶li tak to jak czêsto i jaki to jest orientacyjny koszt?

Piach i brudne "podwozie"
Moja Viki nauczy³a siê wycieraæ ³apy przed wej¶ciem do domu. Mimo braku d³ugiej sier¶ci potrafi³a sporo piachu przytargaæ (czasami nie tylko piachu) wiêc zasadniczo nauczy³a nas pokory w tym wzglêdzie

Dobrym pomys³em jest odwiedzenie hodowli! Przyznajê, zupe³nie o tym nie pomy¶la³am - b³±d!
Do tej pory nie mia³am okazji spotkaæ BC na ¿ywo. Zasadniczo pomys³ z BC jest stosunkowo ¶wie¿y, wynik³ w drodze poszukiwania/ selekcji, wiêc prawdopodobnie st±d to niedopatrzenie.
Bardzo proszê o kilka namiarów na hodowle z ma³opolski Kraków-Katowice (mieszkam w Libi±¿u, okolica O¶wiêcimia)

Bierzemy równie¿ pod uwagê zakup rocznego psa po szkoleniu, jednak gdyby to okaza³o siê problemem to wówczas zdecydujemy siê na szczeniê.

Dziecko + pies
Takiego po³±czenie chyba nigdy nie mo¿na pozostawiæ samego sobie... Znam domy w których to Amstafy czy Dobermany towarzyszy³y dorastaj±cym dzieciom i wszystko by³o dobrze, ale i bywa³o, ¿e maleñki kundelek sta³ siê zagro¿eniem... Sama wychowywa³am siê z Podhalanem i pomimo jego gabarytów nigdy nie odnios³am nawet wra¿enia o zagro¿eniu z jego strony (z bezpieczeñstwem psa podobno bywa³o ro¿nie ) Nie wyobra¿am sobie wychowywanie dziecka bez psa... Dla mnie rodzina bez psa jest niekompletna!

Mam nadzieje, ze wszystko mozna pogodzic, bo wkrotce sama bede miala dziecko, dwa psy, a moj maz pracuje ok. 10 godzin dziennie, z wystaw nie chcialabym rezygnowac - na pewno wiec nie bedziemy sie nudzic
GRATULUJÊ!
Wierzê, ¿e mo¿na to pogodziæ... Dzieci czasami sypiaj±
Mieszkamy z dziadkami, jednak to nie rozwi±zuje w pe³ni sytuacji! Pozwolê sobie poleciæ przysz³ej mamie pewien cudowny wynalazek - chustê do noszenia dzieci Dziêki niej opiekuj±c siê dzieckiem mam jednocze¶nie czas dla siebie.

Przepraszam za off-topic!
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 05, 2008, 15:17:36 wys³ane przez DorkaWD » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Wrzesieñ 05, 2008, 20:15:16 »

PIES CZY SUKA? - to trudne okre¶lenie, jednak je¶li nie planujecie rozmna¿ania, to pewnie lepiej piesek. Charakterowo, przynajmniej u mnie, psiaki s± czê¶ciej wielkimi misiami, a dziewczynki.. czê¶ciej ³obuzuj±... ale nie ma na to regu³y.

Z moich do¶wiadczeñ i obserwacji u bearde Collie psy to "wielcy faceci-Misie", raczej dobrotliwe, kochaj±ce, patrz±ce na nas "cielêcymi", zakochanymi oczyma 

Suczki, to kokietki, zaborcze, ale i filutere. Typowe kobietki 

STERYLIZACJA - nie jest konieczna,  a ju¿ na pewno nie za wcze¶nie. Beardie rozwijaj± siê zdecydowanie wolniej ni¿ inne rasy. Hormony s± potrzebne. Sterylizacja mo¿e czasem wp³yn±æ na futro, które mo¿e zrobiæ siê bardziej we³niste, miêkkie (nie jest to absolutna regu³a). W pó¼niejszym czasie, mimo wszytko polecê sterylizacjê, nie ma co ryzykowaæ. Ropomacicze dopada wszystkie rasy.
Zdementujê od razu plotkê, ¿e suki które rodz± szczeniêta maj± mniejsze szanse na ropomacicze -  BZDURA! Ka¿dej suce siê to przydarzyæ mo¿e, tej co rodzi³a 1, tej co 3 razy i tej co wcale nie rodzi³a. Wiem, takie rzeczy gadaj± weterynarze,, ale.. nie mam pojêcia sk±d oni takie dane maj±.

FRYZJER - Beardie nie wymaga absolutnie ¿adnych zabiegów specjalnych. Ot, regularnej, typowej pielêgnacji. Dobrej szczotki, szamponu i od¿ywki. Zawsze polecam szczotki Mason-Pearson, drogie, ok. 200 pln, ale warto bo jest najlepsza i jest na lata. To taka inwestycja. W³os nie rwany, nie rozdwojony szarpaniem, mniej siê ko³tuni. Polecana szczotka jest angielskiej firmy, dla ludzi, ale... 80-90% w³a¶cicieli Beardie kupuje j±...

NAMIARY NA HODOWLE - Ma³opolska  super trafi³a¶. Iwonka, Zdzisiu... no i Ania Gibu³a w Katowicach mieszka, ma 2 starszawe dzi¶ suczki i córeczkê Leê.

pozdrawiam :-)

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Wrzesieñ 06, 2008, 07:29:07 »

Pozwolę sobie polecić przyszłej mamie pewien cudowny wynalazek - chustę do noszenia dzieci Dzięki niej opiekując się dzieckiem mam jednocześnie czas dla siebie.
Dzięki, na pewno skorzystam Dobrze, ze pojawilas sie na forum, dzieki temu i ja czegos sie dowiem

Bardzo proszę o kilka namiarów na hodowle z małopolski Kraków-Katowice (mieszkam w Libiążu, okolica Oświęcimia)
Rzeczywiscie jest nas tu troche w okolicy. Jak juz napisala Gosia, jest Ania w Katowicach, Zdzisiu i Grazynka w Jaworznie, a my do wyboru: Krakow lub Oswiecim. Basie i Sammy mieszkaja w Krakowie, a Artusek i Cherry w Oswiecimiu. Co kilka tygodni odwiedzamy moich rodzicow wlasnie w Oswiecimiu, wiec mozemy sie umowic tam kiedys na spacer. Bardzo prawdopodobne, ze bedzie to weekend 20-21.09.

Jesli macie ochote na troche dalsza wycieczke to zapraszam 13.09 do Świerklańca na wystawe - bedzie nas tam troche wiecej, bo i Daga spod Poznania przyjedzie, a wystawa odbywa sie w pieknym parku, wiec przy okazji mozemy sobie piknik urzadzic.

A wracajac do Twoich pytan, to na podstawie mojego stadka stwierdzam, ze psy bearded collie to typowe mamisynki, co by sie pokrywalo z opinia Gosi Sa tez bardziej dumne niz suczki i czasami lubia demonstowac swoja meskosc w obliczu innych psow, ale najczesciej ogranicza sie to do postawienia ogona (bez brzydkich skojarzen Zdzisiu ) i specyficznej postawy ciala. Dziewczynki sa bardziej niezalezne i czesciej bywaja uparte - jak to kobietki (co sie troche kloci z obiegowa opinia, ze to psy sa bardziej niezalezne). Od pewnego szkoleniowca slyszalam, ze suczki maja wiecej cierpliwosci dla dzieci, ale u mnie to akurat Artus ma jej najwiecej.

Ja osobiscie jestem zwolenniczka sterylizacji, jesli ktos nie planuje rozrodu, ale chyba lepiej z tym poczekac do osiagniecia przez beardie dojrzalosci psychicznej.

Pozdrawiam,
Iwona
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #9 : Wrzesieñ 06, 2008, 08:45:51 »

Sa tez bardziej dumne niz suczki i czasami lubia demonstowac swoja meskosc w obliczu innych psow, ale najczesciej ogranicza sie to do postawienia ogona (bez brzydkich skojarzen Zdzisiu )

Nuu, nuu - bedzie bez skojarzeñ 

Od pewnego szkoleniowca slyszalam, ze suczki maja wiecej cierpliwosci dla dzieci ....

Suczki BC s± BARDZO cierpliwe i wytrwa³e w swoich d±¿eniach i bardziej stanowcze od samców.
Nasza Beautka pomimo fatalnego "powitania" w domu przez Rina (wtedy trzyletni briard) potrafi³a z czasem "omotaæ" go sobie wokó³ "³apki".
Dochodzi obecnie nawet do takiej sytuacji, ¿e Rino zostaje przez ni± wypchniêty z miski z wod± - wychowanie koedukacyjne - wspólna micha z wod±. nie wspomnê o tym, ¿e ledwie Rino odwróci pychol od miski a Beautka ju¿ wylizuje jego miche z resztek. A smako³yk, który Rino chowie na "czarn± godzinê" - Beautka zabiera jak swój (chodz±c za nim jak cieñ) i ewentualnie pozostawi mu resztki.
Do tej pory mieli¶my psy - Demon, Bross, Rino, ale teraz jeste¶my zdecydowanie zwolennikami suczki 
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #10 : Wrzesieñ 06, 2008, 10:09:52 »

No masz... a ja my¶la³am, ¿e przyjdzie mi szukaæ psa na drugim koñcu kraju, a tu siê okazuje, ¿e mam dos³ownie pod nosem (Jaworzno czy O¶wiêcim to zaledwie kilkana¶cie minut drogi, Katowice czy Kraków do godziny)

Wystawa w ¦wierklañcu brzmi bardzo zachêcaj±co! W sobotê 13.09 dysponujemy czasem w godzinach dopo³udniowych do wczesnego popo³udnia ³±cznie, od której start imprezy?

Weekend 20-21.09 jeste¶my na urlopie, wracamy 26.09... Iwonko, w pa¼dzierniku czeka nas wyjazd do Krakowa, mo¿e przy okazji uda³oby siê po³±czyæ ten wyjazd ze spacerem? Lub zaczekamy na nastêpny termin Waszych odwiedzin u rodziny w O¶wiêcimiu - wierzê, ¿e co¶ siê wymy¶li

Mam nadziejê, ¿e kto¶ z Pañstwa planuje potomstwo BC w interesuj±cym nas terminie... ale do tego czasu pozosta³o jeszcze kilka d³uuugich miesiêcy

Ogromnie dziêkujê za wszelkie informacje!
Biegnê do czytania innych w±tków...

Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Wrzesieñ 06, 2008, 14:49:28 »

ano... tak, szczeni±tka s± w planach :-) z koñcem wrze¶nia spodziewam siê narodzin ... w O¶wiêcimiu  (Iwonka, Krycia), trochê pó¼niej te¿ siê spodziewamy w Twoim rewirze  .

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Wrzesieñ 06, 2008, 17:43:26 »

ano... tak, szczeni±tka s± w planach :-) z koñcem wrze¶nia spodziewam siê narodzin ... w O¶wiêcimiu  (Iwonka, Krycia), trochê pó¼niej te¿ siê spodziewamy w Twoim rewirze  .
Mysle, ze Dorocie chodzilo o pozniejszy termin niz jesien-zima tego roku

Wystawa w ¦wierklañcu brzmi bardzo zachêcaj±co! W sobotê 13.09 dysponujemy czasem w godzinach dopo³udniowych do wczesnego popo³udnia ³±cznie, od której start imprezy?

Weekend 20-21.09 jeste¶my na urlopie, wracamy 26.09... Iwonko, w pa¼dzierniku czeka nas wyjazd do Krakowa, mo¿e przy okazji uda³oby siê po³±czyæ ten wyjazd ze spacerem? Lub zaczekamy na nastêpny termin Waszych odwiedzin u rodziny w O¶wiêcimiu - wierzê, ¿e co¶ siê wymy¶li
Ciesze sie, ze pomysl z wystawa jest zachecajacy Sedziowanie beardie powinno sie zaczac o godz. 10 (jeszcze nie ma planu sedziowania, ale jak sie upewnie co do godziny, to napisze). Wiekszosc z nas bedzie tam juz od 8-9, zeby zdazyc przygotowac psy. Tu znajdziesz mapke i plan dojazdu: http://www.zkwp-chorzow.net/wyst_2008/pasterskie/ulotka_pasterskie_08.htm
Na drugi dzien jest tez wystawa w ¦wiêtoch³owicach: http://www.zkwp-chorzow.net/wyst_2008/48-krajowa/ulotka_48.htm, gdzie rowniez bedziemy, ale w ¦wierklañcu bedzie o wiele przyjemniej ze wzgledu na miejsce, w jakim wystawa sie odbywa.

A jak bedziecie w Krakowie w pazdzierniku, to tez serdecznie zapraszam.

Pozdrawiam,
Iwona
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #13 : Wrzesieñ 06, 2008, 18:08:04 »

Owszem interesuje nas znacznie pó¼niejszy termin...
Prawdopodobnie wiosna - lato 2009 lub nawet lato-jesieñ (chyba bardziej prawdopodobne). Mam nadziejê, ¿e nikt nie odbiera mojego zainteresowania (tak wcze¶nie) negatywnie (zawracanie g³owy). Oboje z mê¿em staramy siê planowaæ wa¿niejsze kroki, a do³±czenie do rodziny nowego cz³onka (poniek±d pies jest cz³onkiem rodziny) to dla nas powa¿na zmiana, która wymaga wielu przygotowañ (np. wybranie odpowiedniej rasy!)
Przy wcze¶niejszym psie nie by³o tyle ceregieli - zwyczajnie kupili¶my psa który nam siê podoba³ (z ró¿nymi tego skutkami  Z politowaniem )

Sêdziowanie powinno siê odbyæ oko³o 10 - wspania³a wiadomo¶æ!
A wiêc w sobotê jeste¶my w stanie zobaczyæ Brodacze w akcji  Moja Malwa (córka) bêdzie pewnie zauroczona widokiem tylu czworonogów 
Za mapkê dziêkujê - skorzystamy chêtnie
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Wrzesieñ 06, 2008, 19:31:15 »

Co bêdzie wiosn±/latem czy jesieni±/zim± przysz³ego roku, dok³adnie przewidzieæ siê nie da.. Plany miotów mo¿na znale¼æ zawsze tutaj i na www.grupa.bearded.pl. Tak czy owak, od urodzin do odej¶cia nowych domków, up³ywa minimum 2 miesi±ce.

Nikt chyba nie odebra³ Waszego wczesnego zainteresowania ¼le  , raczej odwrotnie, po¶ród nas, jest wielu takich co czekali na szczeniê, i nie zawsze dlatego, ¿e nie by³o, ale w³a¶nie czekali na odpowiedni moment. To dobra decyzja  Chichot. Poznajcie Beardie bli¿ej, czêsto opisy nasze, mimo wszystko osób zakochanych w tej rasie, s± z lekka "skrzywione", my je po prostu ju¿ mamy i kochamy, Wy macie przed sob± z nimi spotkanie  Chichot

Jednak skoro szczeniêta bêd± tak blisko, pewnie uda Wam siê zobaczyæ jakiego¶ malucha, obserwowaæ rozwój na foteczkach/filmikach, bo niew±tpliwie bêd± w sporej ilo¶ci (liczê na to)

Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l muzycznekoloseum madagaskar shd watahashiraberu