Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: wrodzona inteligencja? naturalna potrzeba? Instynkt?  (Przeczytany 5425 razy)
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« : Sierpieñ 29, 2008, 12:12:09 »

Jestem pod wra¿eniem! Musicie mi wybaczyæ bo dla mnie to nowo¶æ - obcowaæ z tak m±dr± psin± - wiêc strasznie mnie to podbudowuje i cieszy, a jak mnie co¶ cieszy to lubiê o tym g³o¶no mówiæ [czyt. pisaæ]. Pewnie siê oka¿e, ¿e nie ma siê z czego cieszyæ [jak to zwykle w ¿yciu bywa] ale co tam i tak spróbuje. No ale o co chodzi...
Byli¶my na spacerku i m³ody dorwa³ krzak z rzepami.. wiadomo, rzep + futerko = nieszczê¶cie. Wiêkszo¶æ tego ustrojstwa z niego usunê³am, ale ominê³am jednego, którego Peanut postanowi³ sobie sam usun±æ. Niestety, zjad³ tego rzepa... Nigdy nie jad³am rzepów, ale domy¶lam siê ¿e nie jest to przyjemne uczucie, ju¿ PO zjedzeniu. No i Peanutowi faktycznie siê to bardzo nie spodoba³o. Mia³ odruchy wymiotne, chcia³ siê pozbyæ rzepa z brzuszka [albo prze³yku...?!]. Nie móg³ jednak wyrzuciæ go z siebie ot tak, wiêc pobieg³ na ogród i zacz±³ wcinaæ trawê. Tak namiêtnie - du¿o, szybko! Wiedzia³am, ¿e po trawie psy wymiotuj± wiêc mu nie przeszkadza³am w pa³aszowaniu. Po jakim¶ czasie Piotrek wyszed³ na taras szukaj±c resztek, Peanut le¿y obok niego. Po chwili m³ody wsta³, poszed³ w k±t tarasu i spojrza³ najpierw na Piotrka a potem pod nogi. Pokazywa³ gdzie zwymiotowa³... Jaka to inteligentna kochana bestia!
No w³a¶nie: inteligencja? natura? instynkt? co to by³o? chodzi mi o to ¿e wiedzia³ i¿ po trawie bêdzie wymiotowa³ a to oznacza pozbycie siê intruza z brzuszka... sk±d wiedzia³, ¿e warto nam pokazaæ gdzie zwymiotowa³?

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 29, 2008, 14:40:49 »

Psy wyczuwaj± nasze troski równie¿ te w stosunku do nich. Je¶³i dziejê sie jaka¶ krzywda czêsto same przychodz± do nas po ratunek i chca nam powiedziec co , jak i dlaczego. Niestety nie dane nam jest porozumiewac siê tym samym jêzykiem. Peanut wyczuwa³ Wasze zainteresowanie i cheæ pomocy wiêc przyszed³ i pokaza³, ze ju¿ wszystko OK, juz mi lepiej. Kochany ch³opczyk  Buziak, to na prawdê s³odka historyjka . Potwierdza, ze bearded jest cudownym i nietuzinkowym psem.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 29, 2008, 20:34:30 »

Bearded Collie to szczególny pies, wrêcz telepatyczny... wyczuwa nasze nastroje, widzi my¶li, pod¶wiadomo¶æ, nawet wtedy, gdy wydaje nam siê, ¿e przestali¶my o czym¶ my¶leæ, nasza pod¶wiadomo¶æ pracuje, a Beardie to widzi 

Wielokrotnie ju¿ to obserwowa³am.

a teraz inna historyjka, która równie dobrze poka¿e, jak inteligentne s± Birdo³ki. Ma³e szczeniê, 8-9 tygodni. Dopiero co zawita³o w nowym domku. Kochana Pañcia szczê¶liwa i troskliwa, robi wszystko jak nale¿y, aby pieseczek jad³ i dobrze siê rozwija³. W domu jest inny pies, raczej suka Briard.
Oba psy karmione s± razem, pocz±tkowo ma³y akceptuje swoje jedzonko, ale patrzy co ma w misce Briardka. Kochana Pañcia jest ¶wiadomym w³a¶cicielem, i stara siê traktowaæ psy równo, nie wywo³uj±c zazdro¶ci ani odrzucenia ale... Bearded Collie to zaborczy piesek, uwielbia byæ w centrum zainteresowania i troski i.. jak moje obserwacje mi podpowiadaj±, zawsze staraj± siê manipulowaæ w³a¶cicielami  wiêc i ma³y nie by³ inny w tym wzglêdzie..
Odbieram smsa "ma³y nie chce je¶æ karmy szczeniêcej, tylko t± co je doros³a.. ". Có¿ mia³am radziæ? tylko to, ¿e ma³y, 9 tygodniowy szczeniak nie mo¿e byæ ¿ywiony karm± przeznaczon± dla doros³ych psów.. ale serce podpowiedzia³o mi, o co chodzi ma³emu i da³am mniej wiêcej tak± oto radê: "kiedy bêdziesz stawia³a miski na pod³odze, powiedz mu, ¿e nie dasz sob± manipulowaæ i ¿e nie pozwolisz sobie na to, aby on dyktowa³ co je a czego nie..." dopowiedzia³am, ¿e on oszukuje, chce zwróciæ na siebie uwagê i troskê skupiæ bardziej na sobie.
MOja rada okaza³a siê zbawienna, ale zapewne tylko dlatego, ¿e w³a¶cicielka uwierzy³a mi i tak naprawdê lekko siê wkurzy³a, ¿e daje sob± manipulowaæ. Stawiaj±c kolejny raz miski powiedzia³a maluchowi : "nie oszukuj, nie dam siê!".. i ... ma³y spoj¿a³ na ni±, na miskê i.... zacz±³ je¶æ 

Wielu z nas mo¿e przytoczyæ opowiastki, ¶wiadcz±ce o niesamowitej, nieprzeciêtnej inteligencji Bearded Collie.

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 30, 2008, 09:50:53 »

Historyjka z jedzonkiem przypomina mi niedawne zdarzenie. Po wystawie w Sopocie postanowi³am podtuczyæ Ballu aby lepiej pokaza³a sie we Wroc³awiu , dwa dni przed up³ywem terminu zg³oszeñ do Wroc³awia rankiem pisze do Gosi , ze jadê na ta wystawê . Pe³na energi biorê sie za podtuczanie Ballu ale ona oczywiscie tego dnia ani nic nie chce jesæ , wkurzona wieczorkiem dzwoniê do Gosi, ze jednak nie jade, bo mam dosyæ wybrzydzania Ballu i nie mam si³y z ni± walczyc , mam to gdzie¶.  Mijaj± dwa dni, termin zg³oszeñ do Wroc³awia skoñczy³ siê i co wtedy robi Ballu zaczyna wcinac jak g³upia i nawet jednej chrupeczki nie zostawia w misce i tak jest do tej pory.
Nastênym razem jak bêdê chcia³a jechac na wystawê to napewno nie powem o tym Ballu  , bo ona woli je¿dziæ na zawody  Chichot
Ja jestem ewidentnym przyk³adem manipulacji beardeda, mimo ¿e juz o tym dawno wiem Ballu nauczyla sie jak to robiæ i mam w domu wieczne przepychanki w tej kwesti, ona jest równie uparta jak ja.

www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 30, 2008, 12:29:18 »

hahaha fajny temat siê zrobi³
Chodz±c z Peanutem na spacer na pole puszczam go ze smyczy ¿eby sobie pohasa³. Ch³opak uwielbia zabawê "ty siê zbli¿asz a ja uciekam" tzn ze odbiega na kilkana¶cie metrów, zatrzymuje siê i czeka a¿ kawa³ek podejdê i ponownie rusza pêdem do przodu. Kiedy¶ podczas jednego takiego spaceru krzyknê³am "czekaj" [nie æwicz±c z nim wcze¶niej tej komendy], stan±³ i poczeka³ a¿ do niego podesz³am Chichot nie uciek³ Chichot oczywi¶cie dosta³ smaczek i teraz ju¿ zawsze czeka na komendê tylko trochê siê teraz wycwani³ bo wie ¿e dostanie smaka wiêc jak us³yszy "czekaj" to zatrzymuje siê, ale zamiast staæ w miejscu i CZEKAÆ wraca do mnie po przysmak ;p

Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 30, 2008, 17:54:08 »

To mo¿e i ja Którego¶ dnia stwierdzi³am, ¿e czas umyæ okna, ale przy fretach lepiej uwa¿aæ bo nie maj± poczucia wysoko¶ci, wiêc stwierdzi³am, ¿e zamknê ich w klatce. Grafiego wywo³a³am piszcza³k±, ale Draco gdzie¶ siê zaszy³ i nie mog³am go nigdzie znale¼æ. Spanikowana lata³am po mieszkaniu i nie zwraca³am uwagi na Vegê, która ³ap± próbowa³a otworzyæ szufladê ze skarpetkami. W koñcu usiad³am by na spokojnie pomy¶leæ gdzie on móg³ siê schowaæ i wtedy Vega zaszczeka³a (dodam, ¿e to u niej nie czêsto zdarza), wiêc podesz³am do niej, otwieram szufladê a tam Draco zwiniêty w k³êbek s³odko ¶pi
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 30, 2008, 19:05:33 »

No nie  poprostu moje dzieciaczki s± przem±dre, to na pewno po Pañci-Babci  Nie ujmuj±c roli Ballusi po mamusi troszeczkê 

www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 30, 2008, 21:31:41 »

hehehe to jeszcze dodatkowo brawa dla fretki, ¿e wymy¶li³a jak wej¶c do szuflady i j± za sob± zamkn±c hihihi wiêcej takich historyjek!
Daisy, podsunê³a¶ mi pomys³ na nowy temat ;p

Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 31, 2008, 06:25:02 »

AgataW-B po fretach wszystkiego siê mo¿na spodziewaæ, ju¿ wielokrotnie znajdowa³am ch³opaków w iejscach, które wydawa³y by siê niemo¿liwe - pojemnik z brudnym praniem, kube³ na ¶mieci, moja torebka
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l ultrawinterfell shd catziee madagaskar