Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.
Forum Grupy Miłośników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
kitka?
Strony: [
1
] |
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: kitka? (Przeczytany 7767 razy)
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
kitka?
«
:
Sierpień 14, 2008, 10:02:06 »
zmieniajÂąc temat z przykrego [licytacja na allegro] na zdecydowanie przyjemniejszy, jako paĂącia 6 miesiĂŞcznego szczeniaka - FACETA, zastanawiam siĂŞ czy spinacie swoim chÂłopakom grzwkĂŞ, np. gumeczkÂą? Na forum mamy zdecydowanie wiĂŞcej dziewczyn, ale chÂłopaki teÂż przecieÂż sÂą [mowa o psach
]. Beardety sÂłynÂą z roztapiajÂącego serca spojrzenia, ale Âże czas szybko leci a wÂłos szybko roÂśnie owo spojrzenie ginie w gÂąszczu grzywki
czy wypada ch³opakowi chodziÌ w kitce? Piotrek uwa¿a, ¿e nie, i tak ju¿ wystarczaj¹co czêsto myl¹ Peanut'a z dziewczêciem [wiêkszoœÌ osób s³yszy "Tina" zamiast Peanut...], a ja uwa¿am ¿e mê¿czyŸni te¿ czasami chodz¹ w kitkach i jakoœ to im nie przeszkadza.. a Wy co myœlicie?
Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Odp: kitka?
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 14, 2008, 10:15:55 »
Mysle, ze jesli pies ma na tyle geste wlosy, ze ograniczaja mu pole widzenia to nalezy je spinac. Kiedys psom nie spinalam wlosow. Do czasu pewnego wypadku. Basie, ktory ma dosc dlugie wloski niebezpiecznie zderzyl sie z lawka - zielona lawka w ciemnym parku pelnym zieleni.
Nie uwazam, zeby przez zapiecie wlosow stal sie bardziej zniewiescialy badz by mu to w jakikolwiek sposob uwlaczalo. Ktos kto nie zna rasy i tak bedzie zgdywal czy to pies, czy suczka, a zdrowie i komfort psa jest najwazniejsze. Zreszta jakbym sie przejmowala tym co ludzie mowia i jakie maja teorie na rozne psie tematy, to pewnie przestalabym wychodzic z psami z domu. Tak jak slusznie napisalas mezczyzni tez spinaja wlosy
Po prostu wybierz bardziej meski kolor i nie przejmuj sie. Ja kocham oczy beardie i za nic nie chcialabym ich zaslaniac
Pozdrawiam,
Iwona
zdzichu
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 14, 2008, 13:19:40 »
No có¿, niech pogada z naszym "facetem" co jest lepsze;
- bez kitki,
- jedna kitka,
- czy dwie kitki
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 14, 2008, 13:36:17 »
hahaha i jeszcze ró¿owa gumeczka
ja tam jestem za kitkÂą, zastanawiam siĂŞ tylko jak uczesaĂŚ mÂłodego Âżeby Pan siĂŞ nie burzyÂł...
Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 14, 2008, 21:40:33 »
Potwierdzam, ze oczy beardie sa tak piĂŞkne, ze nalezy je odsÂłaniaĂŚ.
Pomijam oczywiscie kwestiĂŞ wpadania na sprzety domowe kiedy nie ma kitki, a Ballu czesto siĂŞ to zdarza , potrafi nawet wpaÂśc na mnie kiedy idzie do mnie tak jakby nie mogÂła odmierzyĂŚ odlegÂłosci.
Jeden z moich pieskĂłw Axel(Asklepios) nosi czasami nawet rĂłzowÂą spineczkĂŞ jakoÂś nie traci wcale na mĂŞskoÂści.
UWIELBIAM KITKI U BEARDIE
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #5 :
Sierpień 15, 2008, 20:10:50 »
jeÂśli wÂłosy zasÂłaniajÂą oczy, i wyraÂźnie pies ma problemy z widzeniem - to kitka jest wÂłaÂściwie koniecznoÂściÂą.
Ja mam czasami z tym problem np. u Bounty (choĂŚ to dziewczynka), bo choĂŚ jej kiteczkka jest do twarzy i wÂłaÂściwie "na miejscu" to Bounty latem bardzo tego nie lubi... chodzi chyba o sÂłoĂące, ktĂłre jÂą razi. Jedynym rozwiÂązaniem jest kupienie takich bardzo cieniutkich gumeczek, i w kiteczkĂŞ chwytanie tylko maÂłej iloÂści wÂłosĂłw pomiĂŞdzy oczyma, i delikatnie z linii brwi, - jak najmniej, tak aby te chwycone w kitkĂŞ podtrzymywaÂły resztĂŞ wÂłosĂłw, aby nie spadaÂły na oczy.
Takie gumeczki kupujê na stoiskach w.. TESCO (z bi¿uteri¹, spinkami i gumkami), po 1, 60 czy coœ takiego, maj¹ paczuszki ró¿nokolorowych gumek. Mo¿na wybraÌ bia³e czy czarne, tak, ¿eby ich kolor wtopi³ siê w kolor w³osów psa, wtedy nie bêdzie "zniewieœcia³y"
Gumeczki sÂą wÂłaÂściwie - jednorazowe, ale za to bardzo tanie.
www.smartness.com.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Sierpień 16, 2008, 07:43:29 »
heh no Peanut juÂż ma zakupione gumeczki - full professional ze sklepu dla zwierzakĂłw
wÂłaÂśnie takie jednorazowe, czarne z jasnym "podbiciem", takie "co nie ciÂągnÂą". wczoraj zrobiÂłam drugie podejÂście do kitki. Jeden sukces za mnÂą - Piotrek nie protestowaÂł
niestety m³ody œci¹gn¹³ sobie gumkê po jakimœ czasie. No i nie przepada za sam¹ procedur¹ robienia kitki, ale to kwestia przyzwyczajenia
DziĂŞkujĂŞ za wszystkie odpowiedzi, chciaÂłam po prostu upewniĂŚ siĂŞ, Âże nie robiĂŞ jakiegoÂś psiowego faux pas czeszÂąc chÂłopaka "na dziewczynkĂŞ"
a co do obserwacji osĂłb postronnych to zauwaÂżyÂłam, Âże bardziej podoba im siĂŞ Peanut z grzywkÂą bo wtedy "wyglÂąda Âłobuzersko" [fakt!]
za to ja chyba wolĂŞ jak ma kitkĂŞ, bo widzĂŞ jego oczka
Pozdrawiam, AgA
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #7 :
Sierpień 16, 2008, 09:31:13 »
nie to Âładne co Âładne ale co siĂŞ komu podoba
www.smartness.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #8 :
Sierpień 20, 2008, 07:06:03 »
Jestem za kitkami - bez nich np. Rafi wlatuje w przedmioty. A swoja meskosc i tak potrafi udowodnic
))))
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Sierpień 04, 2009, 22:24:22 »
Powracam do tematu kitki, choÌ dawno ju¿ nie by³ on poruszany. Mam jednak pytanie. S³ysza³am ostatnio, ¿e nie powinno siê zmieniaÌ psu fryzury, gdy¿ ma to negatywny wp³yw na jego wzrok. Tzn. albo robi siê kitkê ca³y czas, albo siê z niej rezygnuje. Przyznam szczerze, ¿e Brock nie nosi jej na sta³e, a tylko sporadycznie. Czy to b³¹d?
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Sierpień 05, 2009, 07:03:22 »
Moje te¿ ró¿nie. Lila ma praktycznie zawsze, bo ma grzywkê siêgaj¹c¹ dalej ni¿ nos, i Rafi tez prawie zawsze, bo ma bardzo gêst¹ i zda¿a mu siê po prostu w coœ wejsÌ bez tego. BliŸniaki raz tak raz owak. Myœlê, ze to kolejny przes¹d, choÌ zapewne wiêkszoœci z kitk¹ wygodniej.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Sierpień 05, 2009, 07:24:57 »
Ja rowniez uwazam, ze to przesad. Nie powinniscie tym sie przejmowac i czesac Brocka jak Wam wygodnie
Pozdrawiam,
Iwona
Mavi
GoœÌ
UÂżytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Sierpień 06, 2009, 21:37:08 »
DziĂŞki za rozwianie wÂątpliwoÂści. Lepiej zapytaĂŚ bardziej doÂświadczonych
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #13 :
Sierpień 08, 2009, 10:09:25 »
Cytat: AgataW-B Sierpień 14, 2008, 13:36:17
hahaha i jeszcze ró¿owa gumeczka
ja tam jestem za kitkÂą, zastanawiam siĂŞ tylko jak uczesaĂŚ mÂłodego Âżeby Pan siĂŞ nie burzyÂł...
To ja mam dziwneo mĂŞÂża, bo to on wybiera spineczki
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, Âżywienie i pielĂŞgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowieÂści...
BirdoÂłkowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna...
BirdoÂłkowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliĂŚ siĂŞ moÂżna rĂłwnieÂż i tu
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
muzycznekoloseum
shd