Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: kitka?  (Przeczytany 7744 razy)
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« : Sierpieñ 14, 2008, 10:02:06 »

zmieniaj±c temat z przykrego [licytacja na allegro] na zdecydowanie przyjemniejszy, jako pañcia 6 miesiêcznego szczeniaka - FACETA, zastanawiam siê czy spinacie swoim ch³opakom grzwkê, np. gumeczk±? Na forum mamy zdecydowanie wiêcej dziewczyn, ale ch³opaki te¿ przecie¿ s± [mowa o psach ]. Beardety s³yn± z roztapiaj±cego serca spojrzenia, ale ¿e czas szybko leci a w³os szybko ro¶nie owo spojrzenie ginie w g±szczu grzywki czy wypada ch³opakowi chodziæ w kitce? Piotrek uwa¿a, ¿e nie, i tak ju¿ wystarczaj±co czêsto myl± Peanut'a z dziewczêciem [wiêkszo¶æ osób s³yszy "Tina" zamiast Peanut...], a ja uwa¿am ¿e mê¿czy¼ni te¿ czasami chodz± w kitkach i jako¶ to im nie przeszkadza.. a Wy co my¶licie?

Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Sierpieñ 14, 2008, 10:15:55 »

Mysle, ze jesli pies ma na tyle geste wlosy, ze ograniczaja mu pole widzenia to nalezy je spinac. Kiedys psom nie spinalam wlosow. Do czasu pewnego wypadku. Basie, ktory ma dosc dlugie wloski niebezpiecznie zderzyl sie z lawka - zielona lawka w ciemnym parku pelnym zieleni.

Nie uwazam, zeby przez zapiecie wlosow stal sie bardziej zniewiescialy badz by mu to w jakikolwiek sposob uwlaczalo. Ktos kto nie zna rasy i tak bedzie zgdywal czy to pies, czy suczka, a zdrowie i komfort psa jest najwazniejsze. Zreszta jakbym sie przejmowala tym co ludzie mowia i jakie maja teorie na rozne psie tematy, to pewnie przestalabym wychodzic z psami z domu. Tak jak slusznie napisalas mezczyzni tez spinaja wlosy Po prostu wybierz bardziej meski kolor i nie przejmuj sie. Ja kocham oczy beardie i za nic nie chcialabym ich zaslaniac

Pozdrawiam,
Iwona
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #2 : Sierpieñ 14, 2008, 13:19:40 »

No có¿, niech pogada z naszym "facetem" co jest lepsze;
- bez kitki,
- jedna kitka,
- czy dwie kitki         
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpieñ 14, 2008, 13:36:17 »

hahaha i jeszcze ró¿owa gumeczka Chichot
ja tam jestem za kitk±, zastanawiam siê tylko jak uczesaæ m³odego ¿eby Pan siê nie burzy³...

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #4 : Sierpieñ 14, 2008, 21:40:33 »

Potwierdzam, ze oczy beardie sa tak piêkne, ze nalezy je ods³aniaæ.  Pomijam oczywiscie kwestiê wpadania na sprzety domowe kiedy nie ma kitki, a Ballu czesto siê to zdarza , potrafi nawet wpa¶c na mnie kiedy idzie do mnie tak jakby nie mog³a odmierzyæ odleg³osci.
Jeden z moich piesków Axel(Asklepios) nosi czasami nawet rózow± spineczkê jako¶ nie traci wcale na mêsko¶ci.
UWIELBIAM KITKI U BEARDIE 

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #5 : Sierpieñ 15, 2008, 20:10:50 »

je¶li w³osy zas³aniaj± oczy, i wyra¼nie pies ma problemy z widzeniem - to kitka jest w³a¶ciwie konieczno¶ci±.
Ja mam czasami z tym problem np. u Bounty (choæ to dziewczynka), bo choæ jej kiteczkka jest do  twarzy i w³a¶ciwie "na miejscu" to Bounty latem bardzo tego nie lubi... chodzi chyba o s³oñce, które j± razi. Jedynym rozwi±zaniem jest kupienie takich bardzo cieniutkich gumeczek, i w kiteczkê chwytanie tylko ma³ej ilo¶ci w³osów pomiêdzy oczyma, i delikatnie z linii brwi, - jak najmniej, tak aby te chwycone w kitkê podtrzymywa³y resztê w³osów, aby nie spada³y na oczy.
Takie gumeczki kupujê na stoiskach w.. TESCO (z bi¿uteri±, spinkami i gumkami), po 1, 60 czy co¶ takiego, maj± paczuszki ró¿nokolorowych gumek. Mo¿na wybraæ bia³e czy czarne, tak, ¿eby ich kolor wtopi³ siê w kolor w³osów psa, wtedy nie bêdzie "zniewie¶cia³y" Chichot

Gumeczki s± w³a¶ciwie - jednorazowe, ale za to bardzo tanie.

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpieñ 16, 2008, 07:43:29 »

heh no Peanut ju¿ ma zakupione gumeczki - full professional ze sklepu dla zwierzaków w³a¶nie takie jednorazowe, czarne z jasnym "podbiciem", takie "co nie ci±gn±". wczoraj zrobi³am drugie podej¶cie do kitki. Jeden sukces za mn± - Piotrek nie protestowa³ niestety m³ody ¶ci±gn±³ sobie gumkê po jakim¶ czasie. No i nie przepada za sam± procedur± robienia kitki, ale to kwestia przyzwyczajenia
Dziêkujê za wszystkie odpowiedzi, chcia³am po prostu upewniæ siê, ¿e nie robiê jakiego¶ psiowego faux pas czesz±c ch³opaka "na dziewczynkê"
a co do obserwacji osób postronnych to zauwa¿y³am, ¿e bardziej podoba im siê Peanut z grzywk± bo wtedy "wygl±da ³obuzersko" [fakt!]  za to ja chyba wolê jak ma kitkê, bo widzê jego oczka  Buziak

Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #7 : Sierpieñ 16, 2008, 09:31:13 »

nie to ³adne co ³adne ale co siê komu podoba 

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #8 : Sierpieñ 20, 2008, 07:06:03 »

Jestem za kitkami - bez nich np. Rafi wlatuje w przedmioty. A swoja meskosc i tak potrafi udowodnic ))))
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #9 : Sierpieñ 04, 2009, 22:24:22 »

Powracam do tematu kitki, choæ dawno ju¿ nie by³ on poruszany. Mam jednak pytanie. S³ysza³am ostatnio, ¿e nie powinno siê zmieniaæ psu fryzury, gdy¿ ma to negatywny wp³yw na jego wzrok. Tzn. albo robi siê kitkê ca³y czas, albo siê z niej rezygnuje. Przyznam szczerze, ¿e Brock nie nosi jej na sta³e, a tylko sporadycznie. Czy to b³±d?
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 05, 2009, 07:03:22 »

Moje te¿ ró¿nie. Lila ma praktycznie zawsze, bo ma grzywkê siêgaj±c± dalej ni¿ nos, i Rafi tez prawie zawsze, bo ma bardzo gêst± i zda¿a mu siê po prostu w co¶ wejsæ bez tego. Bli¼niaki raz tak raz owak. My¶lê, ze to kolejny przes±d, choæ zapewne wiêkszo¶ci z kitk± wygodniej.
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 05, 2009, 07:24:57 »

Ja rowniez uwazam, ze to przesad. Nie powinniscie tym sie przejmowac i czesac Brocka jak Wam wygodnie

Pozdrawiam,
Iwona
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 06, 2009, 21:37:08 »

Dziêki za rozwianie w±tpliwo¶ci. Lepiej zapytaæ bardziej do¶wiadczonych
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 08, 2009, 10:09:25 »

hahaha i jeszcze ró¿owa gumeczka Chichot
ja tam jestem za kitk±, zastanawiam siê tylko jak uczesaæ m³odego ¿eby Pan siê nie burzy³...

To ja mam dziwneo mê¿a, bo to on wybiera spineczki
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l cinemak mundonovelas fenixlife ultrawinterfell