Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Wychowanie, szkolenie, sport i praca
(Moderator:
Dagmara
) >
FRISBEE
Strony: [
1
]
2
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: FRISBEE (Przeczytany 8883 razy)
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
FRISBEE
«
:
Lipiec 31, 2008, 13:12:44 »
Asiu powiedz czy Vega mocno nakrêca sie w zabawie i czy wtedy podgryza CIebie. Np kiedy szarpiesz sie z ni± frisbee lub kiedy uczysz chwytac z rêki dysk?
My¶lê, ze warto otworzyc taki w³a¶nie w±tek.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 05, 2008, 09:39:15 wys³ane przez Aneta
»
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 203
Odp: FRISBEE
«
Odpowiedz #1 :
Lipiec 31, 2008, 14:39:10 »
M³oda faktycznie siê strasznie nakrêca i podczas skoków do trzymanego w rêku frisbee czasami wyceluje w rêkê. Na chwilê obecn± nie wiem jak sobie z tym poradziæ
Z szarpaniem i podgryzaniem jako¶ sobie dajemy radê... po prostu zostawiam dysk, odwracam siê i udajê, ¿e odchodzê. Wówczas Vega podbiega, siada przede mn± i czeka
Wtedy wystarczy tylko komenda "zostaw" i frisbee jest moje.
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Sierpieñ 01, 2008, 10:43:08 »
Czyli teoria siê potwierdza, ze beardeciochy to podgryzacze.
Rozmawia³am z p.Pecoldem co prawda hodowc± borderów ale mia³ 2 beardedy , potwierdzi³, ze niestety bearded w tej kwesti jest uci±zliwy . Ja Ballu oduczy³am podgryzania , poprostu karci³am j± s³ownie "¼le, fe , nie" itp. Jak zaczyna³am z ni± pracê w agility biega³am z w rêkawiczkach skórzanych
. Ambrozja posz³a w 100 % po mau¶ce i gryzie jak diabe³ek a z Kropeczk± nie mam problemów, rzadko zdarza jej siê mnie uk±siæ.
Ale teraz jak zaczynam uczyæ Ballu ³apania frisbee mam powtórkê z rozrywki, na seminarium jak próbowa³am uczyc j± aby mnie obiega³a za nim rzucê dysk to 2 razy ugryz³a mnie w ty³ek
Ale i tak kocham ta moj± wariatkê.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 01, 2008, 10:51:11 wys³ane przez Aneta
»
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #3 :
Sierpieñ 01, 2008, 13:07:30 »
Cytat: Aneta Sierpieñ 01, 2008, 10:43:08
2 razy ugryz³a mnie w ty³ek
ojej pop³aka³am siê ze ¶miechu
Zachêcona fotkami Daisy [a raczej Vegi
] zamówi³am polecany przez Anetê Sofflite. Zobaczymy co mój ³obuz wymy¶li jak zaczniemy rzucaæ. Wczoraj [zreszt± po przeczytaniu Twojego maila, Anetko] Peanut po spacerze PO RAZ PIERWSZY doskoczy³ do mojej rêki i chapn±³... ja nie wiem, mo¿e on te¿ czyta to forum
Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #4 :
Sierpieñ 01, 2008, 14:02:10 »
Nie¼le Anetko
Ja jeszcze nie zosta³am w zadek ugryziona, ale koszulkê którego¶ razu mi Vegisko rozerwa³o jak do frisbee chcia³a doskoczyæ. Nie wiem czemu zamiast w dysk, celowa³a w brzuch
AgataW-B gwarantujê, ¿e bêdziecie mieli super zabawê przy nauce
U mnie Vega siê wycwani³a, wie gdzie chowam frisbee i ju¿ sama z szafki ¶ci±ga dysk
Wracaj±c jednak do podgryzania, czy u Was, podczas biegu psiaki próbuj± skacz±c i podgryzaj±c Was zatrzymaæ?
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #5 :
Sierpieñ 01, 2008, 14:40:54 »
znam to...Peanut te¿ kiedy¶ za³atwi³ moj± ulubion± koszulkê
w trakcie zabawy skoczy³ i zahaczy³ z±bkami.
cieszê siê ¿e powsta³ ten w±tek bo ju¿ planowa³am pytaæ czy to normalne: m³ody uwielbia k³a¶æ siê na pleckach, domagaj±c siê tym samym miziania po brzuszku. szczê¶liwy jest przy tym nieziemsko - bu¼ka mu siê u¶miecha, jêzor wywalony, ale ZAWSZE przy tym obgryza mi rêce. Generalnie uwielbia gry¼æ rêce. w 99% przypadków podczas zabaw. teraz widzê, ¿e chyba nie jestem osamotniona w swoim "problemie"...?
czasami kiedy bawimy siê np. pi³k± [generalnie w aportowanie], kiedy trzymam j± w rêkach Peanut podskakuje i zamiast z³apaæ pi³kê gryzie mnie w rêkê. ¿eby¶cie widzia³y mój dres
teraz jest ju¿ ok, ale jak by³ m³odszy namiêtnie gania³ i gryz³ nogawki.
w kwestii samego biegania [bez aportu] siê nie wypowiem bo jestem raczej nieruchliwa
aczkolwiek zdarza nam siê biegaæ po polu i nie zauwa¿y³am ¿eby jako¶ specjalnie podgryza³. raczej ¶ciga siê ze mn± ["kto pierwszy ten lepszy"] ni¿ biega przy mnie.
Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #6 :
Sierpieñ 01, 2008, 16:31:17 »
He, he jeszcze wszystko przed WAmi
Z Ballu ju¿ nie mam problemów z podgryzaniem ale by³y i wzasadzie do dzisiaj jak biegnê poza torem (np,³±ka) mam obiekcje czy mnie nie ciapnie w nogê albo poskakuj±c w cycka, bo te¿ jej siê kiedy¶ zdarza³o. Zasadniczo podgryzanie wynika z ich przesz³osci pasterskiej, oczywiscie nie ma to nic wspólnego z agresj±, poprostu tak mocno zatracaj± siê w zabawie a niegdys w pracy pasterskiej.
Agata co do frisbee, pamiêtaj , ze na poczatku nie rzucamy frisbee tak aby pies skaka³ i ³apa³ w locie. One sa jeszcze za ma³e na takie podskoki. Na pocz±tku robi siê tzw rolery. Aby nuczyly sie prawidlowo chwytac dysk. Mo¿e uda mi siê nakrêciæ jak ja to robiê (amatorszczyzna
) i wstawiê na forum. I moze Asi uda siê te¿ co¶ nakrêciæ.
Super dziewczyny , ze robicie co¶ z maluchami.
Dzisiaj w nocy jedziemy na dwódniowe zawody agility.Trzymajcie za nas kciuki
Coprawda Ballu nie jest w zbyt dobrej formie ale nigdy nic nie wiadomo.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 01, 2008, 16:35:30 wys³ane przez Aneta
»
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #7 :
Sierpieñ 02, 2008, 07:14:51 »
fajnie ¿e piszesz bo nie wiedzia³am. To jeszcze poproszê o info co to te rolery i jak siê je robi [filmik by³by super
].
To pytanie pewnie do innego w±tku, ale w sumie w temacie rozmowy: w jakim wieku ko¶ci/stawy s± ju¿ na tyle wykszta³cone ¿e psy mog± swobodnie skakaæ? Peanut uwielbia skakaæ - robi to namiêtnie próbuj±c z³apaæ wodê z wê¿a kiedy podlewamy ogródek... zabroniæ?
a tymczasem powodzenia w zawodach!
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #8 :
Sierpieñ 02, 2008, 13:05:17 »
Trudno powiedzieæ kiedy ko¶ci sa gotowe do skakania. U Beardie szkielet kostnieje zazwyczaj ok 1-1,5 roku, ale czasem trawa to i do 2 roku ¿ycia.
Osobi¶cie zalecam, aby nie ograniczaæ Beardie w swobodnym i spontanicznym skakaniu, one potrzebuj± tego, jednak nie wolno pod ¿adnym pozorem robiæ im treningów, gdzie wymusza siê okre¶lone skoki. Mo¿na przeci±¿yæ stawy i ¶ciêgna. Nie wolno te¿ trenowaæ biegów przy rowerze zanim beardie nie skoñczy ok 1,5 roku. Wcze¶niej s± mo¿liwe ale krótkie, nie za szybkie przeja¿d¿ki, tak celem nauki i przyzwyczajenia.
www.smartness.com.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #9 :
Sierpieñ 02, 2008, 13:55:48 »
Cytat: AgataW-B Sierpieñ 02, 2008, 07:14:51
fajnie ¿e piszesz bo nie wiedzia³am. To jeszcze poproszê o info co to te rolery i jak siê je robi [filmik by³by super
].
Kurcze, nie wiem jak to opisaæ, ale frisbee zamiast lecieæ powinno siê turlaæ po ziemi
takie turlaj±ce pies powinien próbowaæ ³apaæ zanim upadnie i w ten sposób uczy siê psa ³apania dysku
Pó¼niej mo¿na próbowaæ z rzutami by pies w locie, z wyskoku ³apa³ frisbee. Z filmikiem bêdzie ciê¿ko, jako¶ nie mogê aparatem go dobrze nakrêciæ
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #10 :
Sierpieñ 05, 2008, 08:02:40 »
Agata, je¶li tylko nie bêdzie dzisiaj padac obiecujê nakrêciæ filmik i wtawic na forum
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #11 :
Sierpieñ 05, 2008, 08:08:45 »
to cudownie, bo dzisiaj przysz³o ¿ó³ciutkie frisbee
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
«
Odpowiedz #12 :
Sierpieñ 05, 2008, 17:38:25 »
a co zrobiæ, je¶li pies patrzy na turlaj±ce siê kó³ko ale... nie przynosi? nie ³apie? podbiega, je¶li do wnêtrza rzucam smako³yk, wtedy dobiegnie, poczeka a¿ freesbie sie po³o¿y i wyje smako³yka... jako¶ nie znajduje powodu aby freesbie ³apaæ :-( .... jak nauczyæ Plindzê tej zabawy?
www.smartness.com.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Sierpieñ 05, 2008, 20:10:48 »
Gosiu nie wiem jak inni, ale ja siê z Veg± bawi³am w "szarpanego" a pó¼niej rzuca³am frisbee na malutk± odleg³o¶æ by do niego podbieg³a. Jak bra³a w zêby, przychodzi³a i podtyka³a mi pod rêkê by jej wyrywaæ by³a nagradzana. Pó¼niej dosz³a komenda zostaw. Na dzieñ dzisiejszy nie ma problemu z aportem, gorzej z moimi rolerami
Aneta
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Sierpieñ 05, 2008, 21:00:43 »
Prawda jest jeszcze taka, ze nie kazdy pies bedzie aportowa³, nie ka¿dy siê do tego nadaje.Frisbee jest rodzajem aportu. Najpierw szarpiemy sie z psem i dotyczy to ka¿dego rodzaju aportu. U mnie przyk³adem jest Afrodyta, która bardzo byla zdegustowana kiedy próbowa³am sk³onic j± do szarpania lub wziêcia cokolwiek do pyska a jej siostry wrêcz przeciwnie chetnie "odgryz³y" by Ci rekê za jak±kolwoek zabawkê.
Probój Gsiu szarpac siê z nia , sk³oniæ by trzyma³a zabawkê kiedy Ty ci±gniesz. Podobne jest to do tego jakby¶ chcia³a rozdra¿niæ psa. Mozesz an poczatek spróbowac z jak±¶ inn± zabawk±, któr± bardziej lubi.
www.bearded-collie.pl
Strony: [
1
]
2
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
fenixlife
catziee
ultrawinterfell