Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Dysplazja stawów biodrowych
Strony: [
1
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Dysplazja stawów biodrowych (Przeczytany 7242 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Dysplazja stawów biodrowych
«
:
Lipiec 24, 2008, 16:28:31 »
warto poczytaæ. Jako za³±cznik fotka, aby zrozumieæ o co chodzi z tymi k±tami
http://www.wolfdog.org/pol/articles/1125.html
www.smartness.com.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
Odp: Dysplazja stawów biodrowych
«
Odpowiedz #1 :
Sierpieñ 19, 2008, 14:12:45 »
ok, wiem ¿e wyjdê na przewra¿liwionego hipochondryka, ale ja po prostu lubiê dmuchaæ na zimne. poza tym jak wiecie jestem pocz±tkuj±c± psiar± wiêc muszê du¿o pytaæ.
Ma³gosiu, piszesz w w±tku Anety o agility, ¿eby Ambrozja za du¿o nie skaka³a bo stawy... w w±tku Daisy o frisbee te¿ pojawi³o siê ostrze¿enie ¿eby m³ode nie skaka³y jak kózki bo to dla nich niezdrowe. A co ja mam zrobiæ z Peanutem który uwielbia hasaæ, biegaæ, skakaæ i ogólnie wariowaæ w swoim rozbrykanym, dzieciêcym stylu? Przecie¿ nie bêdê uczyæ go aportowaæ jednocze¶nie zabraniaj±c skakaæ do zabawki, któr± trzymam w rêku. Owszem, staram siê nie stosowaæ zabaw czy æwiczeñ które wymaga³yby nadmiernego skakania. wrêcz staram siê skakania unikaæ, ale wiadomo ¿e nie da siê tego ca³kowicie wyeliminowaæ. mam siê martwiæ i go uspokajaæ czy raczej i¶æ do psychologa z t± swoj± hipochondri±?
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #2 :
Sierpieñ 19, 2008, 17:57:33 »
Agatko,
dobrze ¿e pytasz. Jeste¶ ciekawa a chyba nie hipochondryczka :-). Nie ograniczaj ruchu Penutowi! on go potrzebuje du¿o - byle swobodnego.
Beardie nie mog± skakaæ na hipodromach, ale nie dotyczy to zupe³nie swobodnych wyskoków czy biegania. Nasze uwagi w watkach szkoleniowych (!) i li tylko tam, dotycz± zwrócenia uwagi na to, aby chêtnemu Beardie nie stawiaæ sporych wymagañ. One, m³ode i chêtne, ale jeszcze "g³upiutkie" nie potrafi± odmówiæ, i bêd± jak ka¿dy m³odzieniaszek stara³y siê sprostaæ zadaniu. Tu mo¿emy pope³niæ b³±d, bo "on przecie¿ chcia³". Musimy uwa¿aæ, aby nie przeoczyæ momentu spontanicznego skakania czy biegania, gdzie natura podpowie na ile mo¿na.
Anetka o tym wie, wspomnia³a przecie¿ o tym, ¿e zorientowa³a siê, ale za pó¼no. Jeden skok, nie czyni choroby ani niebezpieczeñstwa, ot, zwróci³am uwagê, jak ³atwo jest siê nam zapomnieæ.
Dopóki nie my stawiamy wymagania (a postawiona przeszkoda i zachêta do skakania le¿y po naszej stronie), i pies podskakuje swobodnie - nie nale¿y mu tego zabraniaæ! Beardie musi siê ruszaæ i rozwijaæ, a ruch, byle swobodny (!!!) mu w tym pomaga.
Istnieje jak zawsze kilka wyj±tków, np. uraz czy m³odzieñcze zapalenie ko¶ci - gdzie Beardie musi byæ bardzo kontrolowany, ale to s± WYJ±TKOWE sytuacje. Pamiêtajmy, Beardie to pies pracuj±cy, zwinny i lekki, i bardzo chêtny do wszelakiej aktywno¶ci.
Ograniczenia dotycz± tylko wysi³ku wymuszonego takiego jak w³a¶nie hipodrom, trening freesbee (mo¿e byæ, ale trzeba uwa¿aæ) i rower - bowiem tam to MY narzucamy psu ile i jak szybko biega i/lub skacze.
«
Ostatnia zmiana: Sierpieñ 19, 2008, 18:01:20 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #3 :
Sierpieñ 21, 2008, 08:43:57 »
Z moich doswiadczeñ wyniki, ze ch³opcy miewaj± wiêksze problemiki niz suczki jako m³ode. Przy czym nie tylko "ciêzko¶æ" psa ma tu znaczenie - Rafi by³ raczej chudawy d³ugo i jest mniejszy ni¿ Deep bêdzie, a mia³ ³apki gorsze (a¿ mu nadgarstki "skrzypia³y") i bardziej siê oszczêdza³ - sam z siebie.
Deepcio w pewnym momencie zacz±³ trochê odbiegaæ od Daisy w ruchliwo¶ci, ale 2 tygodnie podawania preparatu na chrz±stki spowodowa³o wyrównanie.
Jestem jak najbardziej ZA swobodnym ruchem, ale z wiêkszymi æwiczeniami bym siê wstrzyma³a. Bieganie, szczególnie po miêkkim pod³ozu - las, ³±ka - super. Deep jest maniakiem aportowania - bawiê siê z nim, ale staram by nie wyskakiwa³ bardzo wysoko do zabawki, raczej staram siê j± nisko przy ziemi rzucaæ.
W pierwszym miocie mieli¶my maniaka skakania i musieli¶my podwy¿szyæ p³otki - raz zrobi³ sobie krzywdê
Tak samo radzê kontrolowaæ zabawy z wiêkszymi albo ciêzkimi psami - nie pozwalam ma³ym szaleæ z dogami moimi np. Faktem jest, ze jako hodowca dogów, na punkcie ³apek mam z lekka fizia - odchowaæ 80 kg kruszynkê nie jest ³atwo
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #4 :
Sierpieñ 21, 2008, 21:28:39 »
a z moich do¶wiadczeñ, obserwacji nie tylko w³asnych (patrz statystyki Bearded Collie Szwedzkiego Kennel Clubu BC
http://www.bcstat.se/bccstat.htm
dzgdzie avelshannar - to psy a avelstikar - to suki) i literatury wynika... ze p³eæ nie ma tu ¿adnego znaczenia :-) a to ¿e Daga ma fizia.. to fakt
w kwestii wzrostu i ³apek, ogólnie stawów, gdzie mo¿e nast±piæ przeci±¿enie itp, ma znaczenie szybko¶æ i moment wzrostu, im szybciej "wyskakuje" ze wzrostem (Beardie czesto rosn± "skokowo") tym delikatniejsze s± wtedy stawy, ale to jeszcze nie oznacza k³opotów ani choroby. Czêsto widzi,y w tym okresie "balerinê" z przodu, albo miêkkie ³apy. Mo¿na i wskazane jest podawanie wtedy preparatów witaminowych z wapniem i fosforem + wit.D3 lub czê¶ciej tylko D3. czêsto spotykam siê z sytuacj±, i¿ nic nie jest podawane i zwierzê otrzymuj±c dobr± karmê dochodzi do siebie bez problemów. Beardie to nie Dogi. Trzeba wiedzieæ, ¿e samo wapno siê nie wch³ania. Ilo¶æ wch³anianego wapna jest warunkowana m.in. przez fosforany i wit.D2/3. Do tego nale¿y dodaæ inne witaminy, które bior± udzia³ w przemianach pozwalaj±cych na "monta¿" tego sk³adnika w chrz±stkach i ko¶ciach.
Jakkolwiek - DYSPLAZJA to nie m³odzieñcze k³opoty ogólnie ze stawami koñczyn. Ko¶æ biodrowa to du¿a ko¶æ i jednak dysplazja to nie uszkodzenie stawu a z³a jego budowa, warunkowana genetycznie, i tylko z³y staw, genetycznie ju¿ tak zaprogramowany bêdzie w okresie wzrostu ulega³ wiêkszym uszkodzeniom ni¿ normalny.
Zapalenie stawu - ostre i potem przewlek³e, z bólem i kulawizn±, nie leczone mo¿e byæ przyczyn± zniszczenia stawu i nabytej dysplazji, ale s± to sytuacje bardzo sporadyczne (nie znam takiej u Beardie) i wynikaj±ce z koszmarnego niedopatrzenia i lekcewa¿enia bardzo chorego psa.
M³odzieñcze zapalenie stawu, nawet je¶li wyst±pi, to odpowiednio poprowadzone NIE POWODUJE DYSPLAZJI.
www.smartness.com.pl
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #5 :
Sierpieñ 22, 2008, 09:15:56 »
Cytat: Ma³gorzata Sierpieñ 21, 2008, 21:28:39
M³odzieñcze zapalenie stawu, nawet je¶li wyst±pi, to odpowiednio poprowadzone NIE POWODUJE DYSPLAZJI.
Potwierdzam, co prawda tylko pojedyncze do¶wiadczenie mam, ale za to z owczarkiem niemieckim (duze sk³onno¶ci do dysplazji) . Pomimo przej¶cia zapalenia stawów i kosci i obecnych z nimi problemów mój pies nie ma dysplazji.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #6 :
Sierpieñ 22, 2008, 09:52:24 »
Dziêkuje za odpowiedzi. potwierdzi³y¶cie moje przeczucia, co mnie cieszy bo nie u¶miecha³o mi siê ograniczanie zabaw z m³odym do minimum.
Odno¶nie dysplazji, poczyta³am o tym co nieco i mocno w pamiêci utrwali³o mi siê zdanie, ¿e dysplazja jest chorob± genetyczn±, która nie mo¿e byæ wywo³ana mechanicznie je¶li pies nie ma do niej wrodzonych predyspozycji.
Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #7 :
Sierpieñ 22, 2008, 10:07:17 »
Cytat: AgataW-B Sierpieñ 22, 2008, 09:52:24
Odno¶nie dysplazji, poczyta³am o tym co nieco i mocno w pamiêci utrwali³o mi siê zdanie, ¿e dysplazja jest chorob± genetyczn±, która nie mo¿e byæ wywo³ana mechanicznie je¶li pies nie ma do niej wrodzonych predyspozycji.
Ale NIGDY nie masz pewnosci, czy Twoj pies ma wrodzone predyspozycje, czy nie. No chyba, ze dysplazje mozna juz potwierdzic badaniem RTG. Dlatego w³a¶nie warto uwazac i nie przeciazac nadmiernie mlodych stawów.
Pozdrawiam,
Iwona
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
«
Odpowiedz #8 :
Sierpieñ 22, 2008, 11:43:06 »
Cytat: Iwona Sierpieñ 22, 2008, 10:07:17
Ale NIGDY nie masz pewnosci, czy Twoj pies ma wrodzone predyspozycje, czy nie.
wiem, zdajê sobie z tego sprawê
Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #9 :
Sierpieñ 22, 2008, 15:13:17 »
Mechanicznie wywo³aæ ... chyba przez po³amanie ko¶ci, wtedy po zro¶niêciu mo¿e byæ ró¿nie.. zle¿y od lekarza, choroba - zapalenie stawów - ju¿ pisa³am, tylko w naprawdê wyj±tkowych przypadkach.
Zgadzam siê z Iwonka, nigdy nie wiadomo, lecz nie nale¿y ograniczaæ SWOBODNEGO (spontanicznego) ruchu psa, a na pewno do momentu, kiedy nie ma ¿adnych objawów typu kulawizna.
www.smartness.com.pl
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 453
«
Odpowiedz #10 :
Sierpieñ 22, 2008, 15:31:46 »
I moje trzy grosze na temat dysplazji, któr± ma nasz Rino.
Ruchu nie ograniczaj, lecz bacznie przygl±daj siê zachowaniu psa. Wczesne oznaki zapalenia stawów lub dysplazji to przede wszystkim k³opoty ze wstawaniem, BRAK lub zbyt ma³a ilo¶æ "naci±gania siê - przeci±gania" psa. Zwróæ uwagê na spasób stawiania tylnych ³ap - ich zbyt w±skie prowadzenie i "marynarski" chód te¿ mo¿e byæ sygna³em, ¿e co¶ siê zaczyna robiæ w stawach. No i wszelkie kulawizny na koniec spaceru. Lepiej parê razy niepotrzebnie pój¶æ do weta ni¿ raz za pó¼no.
A poza tym niech biega jak najwiêcej, bo tylko podczas wysi³ku zbuduje "wspania³±" masê mie¶niow± tak wa¿n± dla psa.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Sierpieñ 22, 2008, 18:43:50 »
jako podsumowanie, podajê dok³adny link do statystyk zbiorowych Bearded Collie w Szwecji.
Dla u³atwienia podam, ¿e liczby podane w kolejnych kolumnach to:
http://www.bcstat.se/irena/beardis.nsf/YearStatFrame
!OpenFrameSet
13612 ilo¶æ urodzonych szczeni±t
2089 ilo¶æ miotów
6,52 ¶rednia liczba szczeni±t w miocie
6857 (50%) w tym psów
6752 (50%) w tym suk
3,662 nie bardzo wiem co to... :-(
4864 ogólna ilo¶æ prze¶wietlanych bioder psów/suk
35,7% procent prze¶wietlanych bioder psów/suk ogólnej liczby urodzonych
438 liczba osobników z dysplazj± biodrow± (og. rzecz ujmuj±c C, D itd. akceptowane jest A i B)
9,0% procent osobników z dysplazj± biodrow±
1098 ogólna ilo¶æ prze¶wietlanych ³okci psów/suk
8,1% procent prze¶wietlanych ³okci psów/suk ogólnej liczby urodzonych
49 liczba osobników z dysplazj± ³okciow± (og. rzecz ujmuj±c C, D itd. akceptowane jest A i B)
4,5% procent osobników z dysplazj± ³okciow± (og. rzecz ujmuj±c C, D itd. akceptowane jest A i B)
i to jest mimo wszystko optymistyczny akcent. Wyniki s± jak dla rasy naprawdê niez³e. Nie ma takiej mo¿liwo¶ci, aby dysplazja czy jakakolwiek choroba zupe³nie omija³a rasê.
Bior±c pod uwagê z³o¿ono¶æ genetycznego przekazywania tej wady, cieszmy siê, i dbajmy dalej, aby Beardie ca³y czas zamyka³y siê w takich wynikach.
www.smartness.com.pl
Ania i Angus
Go¶æ
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 60
«
Odpowiedz #12 :
Styczeñ 29, 2009, 13:32:41 »
Podajê wam bardzo ciekawy link do strony ,na której w zaprezentowane s± sposoby poruszania siê psów z dysplazj± i bez niej .w prawdzie jest ona po angielsku ale wydaje mi siê ze jest bardzo przydatna .
http://accad.osu.edu/~hcaprett/COTA_741_sp04/CanineLO_090504.html
pozdrawiamy
Ania i ANGUS
"w ¿yciu tylko to siê liczy ,by i¶æ razem na 6 nogach i jednej smyczy"
Strony: [
1
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
cinemak
fenixlife
mundonovelas