Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 ... 3 4 [5] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Normy rozwojowe  (Przeczytany 41650 razy)
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #60 : Sierpieñ 13, 2009, 09:01:31 »

Potwierdzam opinie Gosi, karmi³em Specyfikiem Beauty (przed porodem) i Rina ca³y czas (od kwietnia). Dla moich psów karma jest super. Rino ma problem skorny,  który tylko po podaniu oleju lnianego z kwasami omega 3 i 6 znikal. Obecnie podczas jedzenia specyfiku w ogóle sie nie pojawi³. Ju¿ nie wspomnê o w³osie, który na wysterylizowanym psie powinien byæ gorszej jako¶ci a jest bardzo dobry. A beautka jak tylko zakoñczy kaarmienie zaraz wraca na specyfik.
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #61 : Sierpieñ 13, 2009, 09:09:45 »

Fajnie je¶li wam s³u¿y ta nowa Duñska karma. Z tego co siê zorientowa³am to jest ona ko³o roku na naszym rynku (czy s± jakie¶ dane odno¶nie odchowu na niej szczeni±t? nie znalaz³am). A zdania osób które karmi± lub próbowa³y s± ró¿ne. Czyli tak jak w przypadku innych karm.  Je¿eli karmi siê czym¶ z doskoku i suche i gotowane to naprawdê trudno stwierdziæ co ¿le dzia³a . Natomiast karmi±c tylko i wy³±cznie jedn± karm± i owszem mo¿na mieæ wyrobione zdanie na jej temat.No có¿ interesu ¿adnego w zachwalaniu karmy nie mam.
U mnie jedz± tyle samo, futra maj± , ³upie¿u zero, zdrowie dopisuje- wiêc Ja na szczê¶cie nie muszê eksperymentowaæ. Czego i innym u¿ytkownikom forum ¿yczê.

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #62 : Sierpieñ 13, 2009, 16:35:29 »

Kompletnie Anetko nie rozumiem o jak± panikê chodzi? Nikomu nie mówiê ¿e ma karmiæ tak jak Ja.My¶la³am ¿e forum jest po to ¿eby wymieniaæ siê do¶wiadczeniami. Je¶li o mnie chodzi to wasze birdety mog± byæ chude przez ca³e ¿ycie. mnie osobi¶cie to nie przeszkadza. Podzieli³am siê tylko swoim do¶wiadczeniem.

Chodzi³o mi raczej o panikê Asi w karmieniu Vegi  Chichot, poniewa¿ JA zasia³am u niej w±tpliwo¶ci.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #63 : Sierpieñ 14, 2009, 07:34:55 »

Anetko panika to jeszcze nie by³a tylko lekkie w±tpliwo¶ci Vega to du¿ych i masywnych birdetów nie nale¿y, teraz jej waga oscyluje miêdzy 17-18kg. Ostatnio obserwujê, ¿e trochê siê wyd³u¿y³a, ale porównuj±c j± z innymi psami to chyba jeszcze nie jest koniec jej dojrzewania, wiêc póki co ¶piê spokojnie, przynajmniej je¶li o ni± chodzi, bowiem problem mam z fretkami (leczyny niemal dwukrotnie powiêkszone nadnercza). W ka¿dym b±d¼ razie, w przysz³ym miesi±cu, przy okazji czipowania zrobiê jej niezbêdne badania, tak dla czystego sumienia
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #64 : Sierpieñ 20, 2009, 14:07:29 »

I pamiêtajcie co pisa³a Gosia,¿e ju¿ dawno zauwa¿ono, ¿e beardedy w m³odym wieku czêsto s± chude, poczekajcie a bêdzie dobrze.
[/quote]

Mnie to jednak zawsze drêczy, dlaczego s± chude? Bo tak? Bo co? Dla mnie mimo wszystko jest to oznaka, ¿e co¶ nie do koñca idzie, jak nale¿y... I staram siê z tym walczyæ. Wiele BC jest za chudych wg mnie, nawet pamiêtacie w opisach, wnioskach z krajowej BC W sopocie sêdzina zwróci³a na to uwagê - hodowczyni beardie z ogromnym do¶wiadczeniem, którego nikt w Polsce nie ma i jeszcze d³ugo mieæ nie bêdzie. Wiêc mo¿e za ³atwo si¿ godzimy z tym, ¿e tak jest, bo jest?
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #65 : Sierpieñ 20, 2009, 18:31:01 »

Zgadzam sie z Daga, ze niektore beardie sa zbyt chude i powinno sie z tym walczyc, choc wiem, ze nie zawsze jest to takie proste.

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #66 : Sierpieñ 21, 2009, 07:44:11 »

Nale¿y walczyæ o to, aby by³y choæ szczup³e, ale nie chude, ale to naprawdê indywidualne sytuacje. Widzia³am ju¿ wiele, wiele przyk³adów, gdzie w³a¶ciciele starali siê bardzo, "cudowali" i nie mieli efektów lepszych ni¿ ja karmi±c swoje such± karm±. Kiedy¶ te¿ próbowa³am, dosmaczaæ, zmieniæ co¶.. i nic to nie da³o, a raczej sz³o w gorszym, a nie lepszym kierunku. Ot Beardie "trenowa³ mnie". Jak siê wkurzy³am, "zamknê³am" serce na jego umizgiwania i wybrzydzanie - sytuacja zawsze siê prostowa³a. Pies zaczyna³ je¶æ, a dzi¶ wogóle nie wiem co to znaczy, ¿e Bearded wybrzydza.

Zwróciæ te¿ trzeba uwagê na to, gdzie pies je. Czy ma tam spokój, czy nic mu tam nie przeszkadza, odstrasza? a mo¿e lepiej je widz±c kota zza okna? (konkurencja) a mo¿e lepiej nie, bo jest uleg³y i bêdzie odchodzi³ od miski aby oddaæ mu swoj± porcjê.

Jest wiele rzeczy na które nale¿y patrzeæ, ale zawsze proponujê nie robiæ z jedzenia NO1 i wielkiego wyczynu.
Bearded Collie to bardzo "psychiczny" pies, i badzo czêsto tu le¿y problem, a nie w metaboli¼mie, choæ i to siê zdarza. Konsekwencja, obserwacje, czasami badania - wiele powiedz±. Na odleg³o¶æ nie da siê oceniæ tuszy.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 21, 2009, 08:22:06 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #67 : Wrzesieñ 08, 2009, 18:20:27 »

Dla orientacji na przysz³o¶æ (choæ wiadomo, ze ka¿dy ma swoje tempo, a i waga nie jest super, bo ³azienkowa) - mo¿e siê przyda - 8 tygodni dzieciaki E maj± miêdzy 5,5 - 6 suczki a 6-7 kg ch³opcy.
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #68 : Luty 04, 2010, 13:17:25 »

Wczorajsze pomiary:
- Rafi - 25 kg
- Lily - 23 (hurra udaje siê trzymaæ wagê po sterylizacji)
- Deep - 23 (jeszcze z rok i mo¿e bêdzie z tego pies
a sunie 6,5 miesi±ca:
- Rosie -19
- Joy - 17.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #69 : Luty 04, 2010, 14:25:56 »

Oj to z ma³ej Rosie bêdzie kawa³ baby jak i z mojej Jolly.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #70 : Luty 04, 2010, 16:38:11 »

Oj chyba tak, jedynie ja jestem wiotk± kobietk± w tej rodzinie  Z politowaniem.

A Jolly ile ma i Asklepios?
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #71 : Luty 07, 2010, 23:33:04 »

Pomiary 10-11 tygodniowych "maluchów"
10 tyg:
Favourite Dream (boy 3-Bounty) - 7300 g
11 tyg:
Frodo (boy 2 - Bounty) - 7200 g
Eden (moja Toffifee) - 8000 g