Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Normy rozwojowe  (Przeczytany 41639 razy)
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #45 : Marzec 18, 2009, 22:15:51 »

nie do¶æ ¿e wsiowe burki to w dodatku 'psy podwórkowe' mój najchêtniej spêdza³ by 24/7 na ogródku. z przerw± na pitku, papu i ewentualne CHWILOWE ogrzanie siê gdy na dworze mróz...  Z politowaniem 

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #46 : Marzec 19, 2009, 09:36:35 »

W koñcu nie daleko pada jab³ko od jab³oni hi, hi 

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #47 : Marzec 19, 2009, 09:56:53 »

masz to samo u siebie? 

Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #48 : Sierpieñ 12, 2009, 08:32:41 »

No i tu chyba jest to w³a¶ciwe miejsce.
Carol Gold napisa³a bardzo fajny artyku³ "Watching Beardie Grow", i tam jest napisane to, co obserwujê praktycznie na co dzieñ.
Niemal wszystkie Bearded Collie w wieku dorastania s± bardzo szczup³e "Pan skóra i ko¶ci" jak nazwa³a to Carol Gold. To jedna z norm rozwojowych obserwowana bardzo czesto.

Agatka ma jeszcze jedn± propozycjê, bo Penaut nie nardzeka na karmê, ale to niestety droga wersja, st±d nma³e oczekiwanie, ale my¶lê, ze ju¿ niebawem Penaut bêdzie mia³ wiêcej cia³ka 

Co do gotowania - OK, fajne, ale nie ka¿dy ma czas, a dosmaczanie tuszy nie przyda... bo jak ju¿ wiemy, Penaut zjada tylko okreslon± ilo¶æ. Jesli za mozno zaczniemy dosmaczaæ, psujemy zachowanie psa, i w efekcie bêdzie jad³ tylko z du¿ym dodatkiem gotowanego, a potem... tylko wybrane k±ski, bo skoro Pañcia daje... czyli bêdzie jad³ coraz mniej i z naszego planu nici.

Rafa³ek do grubych te¿ nie nale¿y  pomimo gotowania Dagu¶  a moja Bounty do kuleczek, choc nie ma dosmaczania, i Plindza, te¿ ju¿ musi na liniê uwa¿aæ, i Conti te¿, podczas, gdy w tym samym domu Duchi (m³odsza siostra, w wieku Penauta) jest na ten moment chudziutka, a na apetyt nie narzeka i kuchniê maj± wspania³±.

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 420

« Odpowiedz #49 : Sierpieñ 12, 2009, 09:00:46 »

Agata, próbowa³a¶ podawaæ karmê dla psów aktywnych?
Zwykle karmione s± psy sportowe, które bardzo siê spalaj± i trudno jest zeby nabra³y trochê masy. Poza tym te karmy s± bardziej kaloryczne ( najlepiej posprawdzaæ wcze¶niej sk³ad). Ja mia³am du¿y problem z Milk±, bardzo d³ugo by³a za chuda. Tylko futro j± ratowa³o. By³y¶my ze dwa lata na karmie EUKANUBA PROFESSIONAL PERFORMANCE ALL BREEDS HIGH ACTIVITY  (wszystkie rasy, wysoka aktywno¶æ.)U Nas pomog³o.Oczywi¶cie nie chodzi mi o promocjê akurat tej karmy. Z wielu innych firm robione s± karmy pod takie w³a¶nie psy.

Pozdrawiam

http://www.beardedyork.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #50 : Sierpieñ 12, 2009, 11:27:36 »

Agatka ma jeszcze jedn± propozycjê, bo Penaut nie nardzeka na karmê, ale to niestety droga wersja, st±d nma³e oczekiwanie, ale my¶lê, ze ju¿ niebawem Penaut bêdzie mia³ wiêcej cia³ka 

Gosiu, przepraszam ale tego fragmentu nie rozumiem. Ja mam jak±¶ propozycjê czy Ty masz dla mnie jak±¶ propozycjê? 

Jesli za mozno zaczniemy dosmaczaæ, psujemy zachowanie psa, i w efekcie bêdzie jad³ tylko z du¿ym dodatkiem gotowanego, a potem... tylko wybrane k±ski, bo skoro Pañcia daje... czyli bêdzie jad³ coraz mniej i z naszego planu nici.

mam podobne zdanie. kierujê siê przeczuciami, które w tym wypadku mówi± mi "nie rozpu¶æ psa bo bêdziesz mia³a przer±bane". Peanut testuje mnie na ka¿dym kroku - "na ile mogê sobie pozwoliæ". czasami mu ulegam co mnie pó¼niej wkurza bo obraca siê przeciwko mnie... jak mu zacznê dosmaczaæ to gadzina ju¿ mi suchej nie ruszy  przynajmniej takie jest moje przekonanie a jak to kiedy¶ kto¶ napisa³ - bearded dok³adnie wie o czym my¶limy, wiêc najpewniej w³a¶nie tak to by siê skoñczy³o

generalnie nie panikujê z powodu jego tuszy. wiadomo, ¿e jak ka¿da "mamcia" chcia³abym aby moje "dziecko" nie wygl±da³o jak po obozie zag³ady, ale staram siê podej¶æ do tematu rozs±dnie. pytanie zada³am bo nie znam siê na tej rasie tak jak Wy, wiêc wola³am upewniæ siê czy jest w tej kwestii jaka¶ "norma" czy raczej dowolno¶æ [jak u ludzi].

Jolu, m³ody dostaje karmê Specific. odda³am siê w tej kwestii Gosi. poleci³a Specific no to jemy Specific  na razie wygl±da na to ¿e wszystko jest ok [jest na niej od 5m-cy]. ta karma chyba nie jest dla aktywnych, ale g³owy nie dam...

Pozdrawiam, AgA
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #51 : Sierpieñ 12, 2009, 12:01:04 »

No có¿ , prosi³a¶ o radê. Ja poradzi³am sobie w ten sposób z moim (naszym) problemem ¿ywieniowym. Nie znam karmy któr± podajesz. U jednych mo¿e siê sprawdziæ a u innych wcale. Piszesz ¿e podajesz ju¿ 5 miesiêcy t± karmê ( u mnie zmiana widoczna by³a ju¿ w 3 miesi±cu.) Wed³ug mnie 19 kg dla psa to nieco ma³o.

Pozdrawiam

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #52 : Sierpieñ 12, 2009, 13:44:34 »

Co do gotowania - OK, fajne, ale nie ka¿dy ma czas, a dosmaczanie tuszy nie przyda... bo jak ju¿ wiemy, Penaut zjada tylko okreslon± ilo¶æ. Jesli za mozno zaczniemy dosmaczaæ, psujemy zachowanie psa, i w efekcie bêdzie jad³ tylko z du¿ym dodatkiem gotowanego, a potem... tylko wybrane k±ski, bo skoro Pañcia daje... czyli bêdzie jad³ coraz mniej i z naszego planu nici.

Rafa³ek do grubych te¿ nie nale¿y -
No nie wiem, w Poznaniu sêdzina powiedzia³a, ze jest wrêcz utuczony . Na pewno jest grubszy ni¿ np. Plindza.

Ale cia³ko ma, a bez tego i on i Deep to by by³y ko¶ciotrupy. Wiêc siê Gosiu z tob± nie zgodzê, ¿e to nic nie daje. Dziêki temu ze swego rodzeñstwa mêskiego je¶li pamietam by³y mimo wszystko najgrubsze w okresie wzrostu i  m³odzie¿owym. I nie prawda, ¿e to tak juz nasta³e, bo i Raf je teraz lepiej suche, i Etna, i Lily - doskonale (wrêcz za du¿o), a w okresie dorastania nie rusza³y praktycznie.
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #53 : Sierpieñ 12, 2009, 16:33:03 »

Nie polecam karmy dla aktywnych w przypadku psów o normalnej aktywno¶ci, a Peanut tak± w³asnie ma, zazwyczaj s± one zbyt wysokobia³kowe.

www.bearded-collie.pl
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #54 : Sierpieñ 12, 2009, 18:19:50 »

Mojej Milce wysz³y na zdrowie, mimo ¿e super sportowa nie by³a.
W badaniach krwi nigdy nie by³o nic niepokoj±cego. gdyby by³a przebia³czona napewno by³yby zmiany warto¶ci krwi. ) tak mia³am u yorki). Zaznaczam ¿e robimy profilaktycznie badania krwi. Zawsze wtedy mo¿na co¶ odstawiæ je¶li s± jakie¶ niepokoj±ce  sygna³y.
Zreszt± zawsze mo¿na sprawdziæ kilka firm, jaki sk³ad maj± u nich karmy dla aktywnych.Nikogo na si³ê nie namawiam. U mnie siê sprawdzi³o.  .Tak jak pisa³am wcze¶niej Milka tak karmiona by³a przez 2 lata,potem nie by³o takiej potrzeby.Natomiast te moje 2,5 letnie jedz± Adulta i wagê maj± ok.Nie potrzebowa³y karmy dla aktywnych, bo nigdy nie by³y chude.

Pozdrawiam

daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #55 : Sierpieñ 12, 2009, 19:40:27 »

Czytaj±c wasze wpisy totalnie zg³upia³am. W koñcu trafi³am na karmê, która Vedze smakuje (dla aktywnych psów) i teraz zastanawiam siê czy jej tym nie zaszkodzê, szczególnie w okresie wakacyjnym, kiedy treningi agility siê nie odbywaj±.
Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #56 : Sierpieñ 12, 2009, 20:28:55 »

Oczywi¶cie ¿e jej nie szkodzisz. wcale nie musi pies uprawiaæ agility ¿eby je¶æ karmê dla psów aktywnych. Je¿eli nie wyleguje siê na kanapie ca³ymi dniami i jest porz±dnie wybiegana to nic jej nie grozi. my¶lê tu o karmach z wysokiej pó³ki. Zrób jej badanie krwi i sprawd¿ czy wszystko w porz±dku.Tak na wszelki wypadek. ¯ywiê moje psy kilkana¶cie lat. Ostatnie 10 karmiê Eukanub±. sprawdza³am wszystkie jej rodzaje. od odchowu szczeni±t (kilka miotów) do seniora.Nigdy z powodu ¿ywienia nie mia³am k³opotów.Je¶li Vega du¿o wa¿y to oczywi¶cie nie polecam tej karmy, jest bardziej kaloryczna.

Pozdrawiam

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #57 : Sierpieñ 13, 2009, 08:29:22 »

S³uchajcie stop, stop nie róbmy zamieszania i paniki odno¶nie chudych psów. Nie ma idealnego karmy dla psa, kazdy musi dobrac jedzonko wedle swojego burka. Jednym bedzie pasowa³o innym nie , je¶³i Vega je karmê dla aktywnych i nic z³ego siê  nie dzieje to niech je , badania zawsze mo¿na dla uspokojenia zrobiæ. Najwa¿niejsze to nie panikowac i nie przesadzaæ . Ballu jest chudzielcem , Jolly klocuszkiem i przeciez mam taki sam sposób ich karmienia.

I pamiêtajcie co pisa³a Gosia,¿e ju¿ dawno zauwa¿ono, ¿e beardedy w m³odym wieku czêsto s± chude, poczekajcie a bêdzie dobrze.

www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #58 : Sierpieñ 13, 2009, 08:36:18 »

Hej.
Agatko, jak pamietasz, mowilysmy o karmie, zawierajaca ogromne ilosci witami, mikrolelementow, i wysokostrawnych acz lekko strawnych tez tluszczy (w tym Omega 3) i bialek. To COD (C-canine, O-omega, D-dry czyli sucha) - Specific. Pe³niejsza nazwa to Specific Skin & Joint Support (Widziala Agatka efekty na Plindzy i Bounty) Jest równie¿ odmiana tej karmy na hydrolizowanym ³ososiu COD-HY, dla psów bardzo m³odych, nawet szczeni±t, alergików oraz psów z problememi wch³aniania, trzustki i innymi problemami jelitowymi. Jest super delikatna.  To droga karma, i owszem, ale za to obecnie w mojej ocenie najlepsza na rynku. Nie da jej siê porównaæ z innymi tak na wprost. Ma zdecydowanie inne parametry niz Eukanuba czy Royal, czy te¿ Hill's i pozostra³e na rynku.

Jak wiecie sama stosowa³am ju¿ i Royala i Eukanube i Hills'a, ale niestety z przykro¶ci± stwierdzam, i¿ ich jako¶c zdecydowanie siê pogorszy³a. Nie chcê robiæ krzywdy producentom, nie mam w tym interesu. Niestety, ale nawet hodowcy w Szwecji po 20 latach wspó³pracy odchodz± od Eukanuby z uwagi na jako¶æ, ¿e psy ¿ywione na niej w ostatnim kwartale zesz³ego roku i pierwszym tego, mia³y zdecydowanie wiêksze zapotrzebowani (jad³y 2-3 razy wiêcej) chudn±c przy tym lub ew. utrzymuj±c wagê, a o ilo¶ciach odchodów czy jako¶ci skóry i w³osa nie wspomnê. To niestety obrazek receptury :-(
Narzekania na Hills'a i Royala coraz czê¶ciej s³yszê, a sama do¶wiadczy³am efektów Hill's i nie bêdê ju¿ tej karmy nigdy stosowa³a! Wydawa³o siê oK, ale po pó³ roku, braki i niedobory miko-makro elementów wysz³y mi u Bounty. Mam ju¿ to poza sob±, jest obecnie super, ale nikomu nie by³o to potrzebne. Jeszcze niedawno, sama wymienia³am te marki jako jedne z najlepszych, dzi¶, zastanawiam siê, co oni chc± osiagn±æ? czy licz± na to, ¿e zmiany receptur na tañsze nie dadz± gorszych efektów?... nie wiem.

Jako ¿ywieniowiec, poleci³am Agacie karmê z olejami z uwagi na dwa fakty - ma najwy¿sz± na rynku zawarto¶æ kwasów omega 3 i 6 (chronionych, pochodz±cych z ryb, silnie dzia³aj±cych), to z uwagi na jegio rozwój stawów i chrzastek i miê¶ni, aby nie by³o zapaleñ itp, poza tym, to czas wymiany futerka, wiêc warto wspomóc skórê, poza tym, ogromne ilo¶ci m.in.witamin z grupy B pozwol± przyspieszyæ przemianê materii i w ten sposób zwiêkszyæ apetyt, a ¿e to karma do¶c ciê¿ka, mniejsza jej ilo¶æ (objeto¶æ) daje wiêksz± spo¿yt± wagê karmy, czyli wiêcej sk³adników. M.in.dlatego w³a¶nie COD a nie COD-HY, bo ta druga jest l¿ejsza, i aby zjad³ np.250 g musia³by zje¶æ jej ok 20-30% objêto¶ciowo wiêcej. Da³am Agacie trochê tej karmy i Penautowi bardzo smakowa³a, wiêc szansa, i¿ bêdzie j± jad³ chêtnie, w du¿ych ilo¶ciach jest spora  Chichot, jak osi±gniemy co chcemy, wróci na karmê bytow±.

Co to za karma? Duñska, firma kooperuj±ca z Bayer'em. Ten w krajach Beneluxu , Szwajcarii i Francji  dystrybuuje tê karmê. To karma przeznaczona tylko i wy³±cznie do sprzeda¿y poprzez weterynarzy. Je¶li kto¶ jej szuka, musi pytaæ weta (ale tu uwaga, nie ka¿dy wet j± zna, czêsto jeszcze nie) , albo przedstawicieli Polypharm. Je¶li komu¶ z Was trudno do niej dotrzeæ, pytajcie mnie. Jest w Polsce od oko³o 2 lat.
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 13, 2009, 08:58:27 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Milka
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #59 : Sierpieñ 13, 2009, 08:46:15 »

Kompletnie Anetko nie rozumiem o jak± panikê chodzi? Nikomu nie mówiê ¿e ma karmiæ tak jak Ja.My¶la³am ¿e forum jest po to ¿eby wymieniaæ siê do¶wiadczeniami. Je¶li o mnie chodzi to wasze birdety mog± byæ chude przez ca³e ¿ycie. mnie osobi¶cie to nie przeszkadza. Podzieli³am siê tylko swoim do¶wiadczeniem.

Pozdrawiam

Strony: 1 2 3 [4] 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

k-l muzycznekoloseum shd mundonovelas cinemak