Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Normy rozwojowe  (Przeczytany 41640 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 06, 2008, 14:51:31 »

no i ¿eby nie by³o tak ³atwo, wa¿enie dzi¶... Princessa, 2,5 roku, nie za szczup³a, i wcale nie ma³a... 19,3 kg!!!

daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 07, 2008, 08:31:54 »

Vega na dzieñ dzisiejszy: prawie 7 miesiêcy, w k³êbie:48, waga: 14,9.
« Ostatnia zmiana: Wrzesieñ 07, 2008, 08:33:41 wys³ane przez daisy » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 07, 2008, 12:44:19 »

Nie wydaje mi siê, aby waga Vegi by³a za niska. Ocena wagi/miary wynika z budowy. Dotykaj±c szczeniaka, musimy czuæ trochê cia³ka, nie tylko skórê i ko¶ci. To zdarzy siê zapewne, kiedy bêdzie Vega podlotkiem. Na razie, musi miec troszkê t³uszczyku i miê¶ni. Ot, tak ¿eby mi³o by³o dotkn±æ, ¿eby ¿ebra by³y okryte nie tylko skór±, i ¿eby wyrostki kolczyste (górne) krêgos³upa nie wystawa³y  To samo dotyczy zadu. Musi byæ okr±g³y a nie ko¶cisty.

Zaznaczam, ¿e Dagi szczeniêta, choæ wa¿± sporo nie s± grube! Wielko¶ci± ju¿ niemal dogoni³y Plindzê (a ta ma 2,5 roku). Nie ma wiêc ¿adnej u¶rednionej normy wagowej ani wzrostu.

Zale¿y to w du¿ej mierze od linii, jak siê rozwijaj±, wolno czy szybko, kiedy zakoñcz± swój wzrost? jako 12 czy 24 miesiêczne, itd... Carol Gold napisa³a wielk± prawdê, ¿e oceniaæ Beardie tak naprawdê mo¿na w wieku ok. 6 tygodni, potem ogóln± konstrukcjê kiedy ma ok. 18-24 mies.  i... kiedy ma 3-4 lata :-) jako w pe³ni doros³ego Beardie. To co siê dzieje pomiêdzy 6 tygodniem a 18-24 miesi±cem ¿ycia mo¿e byæ dos³ownie wszystkim. Mo¿e byæ koszmarem, które jak brzydki ³ab±dek wyro¶nie na ¶licznego ³abêdzia, lub ¶licznym kurcz±tkiem, z którego wyro¶nie zwyk³a kwoka  .
Mo¿na zauwa¿yæ czasem, ¿e jaki¶ Beardie w klasie m³odzie¿y wygrywa niemal wszytko i... znika w wieku 18-24 miesiêcy z ringów... a czasami jako¶ w m³odzie¿y nie idzie, to ³apki robi± "balerinê", to ty³ek jest wy¿ej ni¿ k³±b, to futerko jest tak sk±pe, ¿e nie ma na czym oka zawiesiæ... ale... ale kiedy dorasta, to piêknieje i pozostaje na d³ugo piêknym (bliski przyk³ad - Natterjack Jay Key).

Vega ma teraz 7 miesiêcy i jedyne co mo¿na zrobiæ, to wierzyæ ¿e bêdzie ¶liczna, i kochaæ to co ucieka najszybciej - jej szczeniêcy urok, u¶miech, beztroskê. Czas mija bezpowrotnie... 

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 07, 2008, 13:15:54 »

no i ¿eby nie by³o tak ³atwo, wa¿enie dzi¶... Princessa, 2,5 roku, nie za szczup³a, i wcale nie ma³a... 19,3 kg!!!

I tu wychodzi, ze nie nalezy sugerowaæ sie wag± innego psa. Ballu przy tej wadze to chudzielec  a nie wydaje mi siê jako¶ wiêksza od Plindzy 

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 07, 2008, 13:17:45 »

Vega na dzieñ dzisiejszy: prawie 7 miesiêcy, w k³êbie:48, waga: 14,9.

Ambrozji nie mierzylam ostatnio i nie wazylam ale mysle, ze bêdzie to bardzo podobnie, za to Axel na pewno jest ju¿ wielkosci Ballu czyli oko³o 52 cm i wa¿y 20 kg

www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 07, 2008, 16:48:32 »

Vega ma teraz 7 miesiêcy i jedyne co mo¿na zrobiæ, to wierzyæ ¿e bêdzie ¶liczna, i kochaæ to co ucieka najszybciej - jej szczeniêcy urok, u¶miech, beztroskê. Czas mija bezpowrotnie... 

Ma³gosiu, dla mnie Vega i tak jest najpiêkniejszym psem i waga, wzrost, czy te¿ jakie¶ uchybienia w ubarwieniu nie maj± dla mnie znaczenia. Nie, ¿ebym w ogóle nie zwraca³a uwagi na sier¶æ i wagê, ale to, ¿e jest mniejsza, l¿ejsza, bardziej nieporadna dodaje jej jeszcze uroku, ot, ci±gle taki psi dzieciak
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 07, 2008, 18:03:46 »

i tak trzymaj  Chichot

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 07, 2008, 19:22:22 »

Peanut wa¿ony 27 sierpnia u weta [ok. 6,5 miesiêca] 18,5kg ;p
niestety jeszcze go nie mierzylam

Pozdrawiam, AgA
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 07, 2008, 21:03:16 »

przed chwil± go zmierzy³am i zwa¿y³am: wzrost 53cm [pierwszy raz to robi³am wiêc nie wiem czy idealnie wymierzone], waga 16,9kg. schud³ ch³opaczyna. ostatnio trochê marudzi z jedzeniem i sporo biega wiêc to ca³kiem mo¿liwe.

Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 08, 2008, 06:56:08 »

Z tego co piszesz to Peanut ju¿ jest sporym kawalerem Wyg³askaj go ode mnie i wytarmo¶ od siostrzyczki 
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 08, 2008, 07:39:23 »

przed chwil± go zmierzy³am i zwa¿y³am: wzrost 53cm [pierwszy raz to robi³am wiêc nie wiem czy idealnie wymierzone], waga 16,9kg. schud³ ch³opaczyna. ostatnio trochê marudzi z jedzeniem i sporo biega wiêc to ca³kiem mo¿liwe.

Z t± miar± to chyba co¶ nie tak , bo przy tej wadze by³by strasznym chudzielcem  W k³êbie mierzy siê do wyczuwalnych na grzbiecie ³opatek. Najlepiej zrobiæ to przy ¶cianie przyk³adaj±c np linijkê i dopiero zmierzyæ miark± . Albo mo¿e waga oszukana  W ka¿dym b±d¼ razie cos mi nie pasuje 

www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Wrzesieñ 08, 2008, 09:37:45 »

albo Peanut jaki¶ dziwny nie nie hehehe, to wiem na pewno: 27 sierpnia waga weterynaryjna 18,5kg.
7 wrze¶nia waga domowa Chichot najpierw wa¿ona agata potem wa¿ona agata z Peanutem a do tego odpowiednia matematyka i kalkulator - wysz³o 16,9kg. wzrost mierzony po raz pierwszy [nie przy ¶cianie Smutny] od pod³ogi wzd³u¿ ³apki do ³opatki. poprawimy wieczorem ;p na chudzielca nie wygl±da, dupka ro¶nie jak siê uda to go ³adnie obfotografujê z ka¿dej strony.
Asiu, dziêki za tarmoszki, przeka¿emy Dla Vegi du¿y buziak w nosek  Spoko

Pozdrawiam, AgA
DorkaWD
Go¶æ
« Odpowiedz #27 : Marzec 03, 2009, 14:43:41 »

Peanuta nie mierzy³am ale wa¿y troszkê ponad 13 kilo, maj±c 5 miesiêcy.

Pandzisz ma 5 m-cy  Chichot waga (stan z zesz³ego tygodnia) 15 kg
W³a¶nie j± wyk±pa³am i stwierdzam, ¿e ona bardziej na Borzoja mi wygl±da ni¿ na owczarka  Szok
Dostaje dok³adnie wed³ug wytycznych na opakowaniu + jakie¶ suszki (¿wacze, prze³yki, uszy) i to co ukradnie (zaczynaj±c od marchewki, jab³ka a koñcz±c na naszych obiadach  )

Peanut i Vega w tym wieku wa¿yli po 13kg (czyli mniej ni¿ moja panna) wiêc chyba nie powinnam siê martwiæ  Co? Ale... ona gdy jest w k±pieli to tak przera¿aj±co wygl±da jak jaki¶ anorektyk  Z politowaniem
hmmm... a mo¿e Beardety s± takiej smuk³ej budowy, tylko ten d³ugi w³os to tuszuje?
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #28 : Marzec 03, 2009, 14:55:24 »

Osobi¶cie nie dajê wg tego co na opakowaniu - ró¿ne psy, ró¿ne przyswajanie. Lily przy 3 kulkach jest gruba, a Raf zjada prawie tyle co suczka doga... Polega³abym bardziej na w³asnej obserwacji.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #29 : Marzec 03, 2009, 14:56:46 »

na temat norm siê nie wypowiadam bo nie wiem, ale powiem Ci ¿e ja ju¿ kompletnie przesta³am siê przejmowaæ jedzeniem Peanuta. znam swojego psa na tyle ¿eby wiedzieæ ¿e jest wystarczaj±co inteligentny ¿eby zje¶æ posi³ek   hehe tzn. je¶li nie je to nie, jego sprawa, bêdzie g³odny. jedzenie dostaje, nie jest g³odzony wiêc je¶li nie je a widzê ¿e ma siê dobrze [w sensie humorku] to go po prostu zlewam. przesta³am siê stresowaæ, bo wiem ¿e jak zg³odnieje to zje. u mnie miska mo¿e staæ bo mam tylko jednego psa i ¿adnych dzieci   rano dostaje je¶æ, nie je od razu. idê do pracy, wracam, miska pusta [wiêc nie wiem o której szamanko znika]. wieczorem dostaje regularnie o 20 i na ogó³ zjada od razu, je¶li nie zje po 30min/1h to miska znika i wraca dopiero na ¶niadanie.
a ¿e Pandzia by³a "chuda" podczas k±pieli...? to chyba normalne, skoro na co dzieñ widzisz górê futra lataj±c± weso³o po domu a tu nagle w k±pieli zmoczona okleja siê tym w³osem i widzisz jej kszta³ty. to tak jak postawisz labka i beardeta obok siebie - na pierwszy rzut oka birdo³ wygl±da na du¿o wiêkszego mimo ¿e de facto labek wa¿y ponad 30kg a birdziak "tylko" 23kg. w³osy!    jak na moje nie ma siê co martwiæ, ale niech siê eksperci wypowiedz±  

Pozdrawiam, AgA
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

ultrawinterfell cinemak mundonovelas muzycznekoloseum watahashiraberu