Forum Grupy Miłośników Bearded Collie

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Oficjalna strona Grupy MiÂłoÂśnikĂłw Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, ogÂłoszenia, szczeniĂŞta, wystawy.

Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Normy rozwojowe  (Przeczytany 41758 razy)
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 06, 2008, 14:51:31 »

no i Âżeby nie byÂło tak Âłatwo, waÂżenie dziÂś... Princessa, 2,5 roku, nie za szczupÂła, i wcale nie maÂła... 19,3 kg!!!

daisy
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 07, 2008, 08:31:54 »

Vega na dzieù dzisiejszy: prawie 7 miesiêcy, w k³êbie:48, waga: 14,9.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 08:33:41 wysłane przez daisy » Zapisane
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 07, 2008, 12:44:19 »

Nie wydaje mi siĂŞ, aby waga Vegi byÂła za niska. Ocena wagi/miary wynika z budowy. DotykajÂąc szczeniaka, musimy czuĂŚ trochĂŞ ciaÂłka, nie tylko skĂłrĂŞ i koÂści. To zdarzy siĂŞ zapewne, kiedy bĂŞdzie Vega podlotkiem. Na razie, musi miec troszkĂŞ tÂłuszczyku i miĂŞÂśni. Ot, tak Âżeby miÂło byÂło dotkn¹Ì, Âżeby Âżebra byÂły okryte nie tylko skĂłrÂą, i Âżeby wyrostki kolczyste (gĂłrne) krĂŞgosÂłupa nie wystawaÂły  To samo dotyczy zadu. Musi byĂŚ okrÂągÂły a nie koÂścisty.

Zaznaczam, ¿e Dagi szczeniêta, choÌ wa¿¹ sporo nie s¹ grube! Wielkoœci¹ ju¿ niemal dogoni³y Plindzê (a ta ma 2,5 roku). Nie ma wiêc ¿adnej uœrednionej normy wagowej ani wzrostu.

ZaleÂży to w duÂżej mierze od linii, jak siĂŞ rozwijajÂą, wolno czy szybko, kiedy zakoĂączÂą swĂłj wzrost? jako 12 czy 24 miesiĂŞczne, itd... Carol Gold napisaÂła wielkÂą prawdĂŞ, Âże oceniaĂŚ Beardie tak naprawdĂŞ moÂżna w wieku ok. 6 tygodni, potem ogĂłlnÂą konstrukcjĂŞ kiedy ma ok. 18-24 mies.  i... kiedy ma 3-4 lata :-) jako w peÂłni dorosÂłego Beardie. To co siĂŞ dzieje pomiĂŞdzy 6 tygodniem a 18-24 miesiÂącem Âżycia moÂże byĂŚ dosÂłownie wszystkim. MoÂże byĂŚ koszmarem, ktĂłre jak brzydki ÂłabÂądek wyroÂśnie na Âślicznego ÂłabĂŞdzia, lub Âślicznym kurczÂątkiem, z ktĂłrego wyroÂśnie zwykÂła kwoka  .
Mo¿na zauwa¿yÌ czasem, ¿e jakiœ Beardie w klasie m³odzie¿y wygrywa niemal wszytko i... znika w wieku 18-24 miesiêcy z ringów... a czasami jakoœ w m³odzie¿y nie idzie, to ³apki robi¹ "balerinê", to ty³ek jest wy¿ej ni¿ k³¹b, to futerko jest tak sk¹pe, ¿e nie ma na czym oka zawiesiÌ... ale... ale kiedy dorasta, to piêknieje i pozostaje na d³ugo piêknym (bliski przyk³ad - Natterjack Jay Key).

Vega ma teraz 7 miesiĂŞcy i jedyne co moÂżna zrobiĂŚ, to wierzyĂŚ Âże bĂŞdzie Âśliczna, i kochaĂŚ to co ucieka najszybciej - jej szczeniĂŞcy urok, uÂśmiech, beztroskĂŞ. Czas mija bezpowrotnie... 

Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 07, 2008, 13:15:54 »

no i Âżeby nie byÂło tak Âłatwo, waÂżenie dziÂś... Princessa, 2,5 roku, nie za szczupÂła, i wcale nie maÂła... 19,3 kg!!!

I tu wychodzi, ze nie nalezy sugerowaĂŚ sie wagÂą innego psa. Ballu przy tej wadze to chudzielec  a nie wydaje mi siĂŞ jakoÂś wiĂŞksza od Plindzy 

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 07, 2008, 13:17:45 »

Vega na dzieù dzisiejszy: prawie 7 miesiêcy, w k³êbie:48, waga: 14,9.

Ambrozji nie mierzylam ostatnio i nie wazylam ale mysle, ze bĂŞdzie to bardzo podobnie, za to Axel na pewno jest juÂż wielkosci Ballu czyli okoÂło 52 cm i waÂży 20 kg

www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 07, 2008, 16:48:32 »

Vega ma teraz 7 miesiĂŞcy i jedyne co moÂżna zrobiĂŚ, to wierzyĂŚ Âże bĂŞdzie Âśliczna, i kochaĂŚ to co ucieka najszybciej - jej szczeniĂŞcy urok, uÂśmiech, beztroskĂŞ. Czas mija bezpowrotnie... 

Ma³gosiu, dla mnie Vega i tak jest najpiêkniejszym psem i waga, wzrost, czy te¿ jakieœ uchybienia w ubarwieniu nie maj¹ dla mnie znaczenia. Nie, ¿ebym w ogóle nie zwraca³a uwagi na sierœÌ i wagê, ale to, ¿e jest mniejsza, l¿ejsza, bardziej nieporadna dodaje jej jeszcze uroku, ot, ci¹gle taki psi dzieciak
MaÂłgorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 07, 2008, 18:03:46 »

i tak trzymaj  Chichot

AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 07, 2008, 19:22:22 »

Peanut waÂżony 27 sierpnia u weta [ok. 6,5 miesiĂŞca] 18,5kg ;p
niestety jeszcze go nie mierzylam

Pozdrawiam, AgA
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 07, 2008, 21:03:16 »

przed chwilÂą go zmierzyÂłam i zwaÂżyÂłam: wzrost 53cm [pierwszy raz to robiÂłam wiĂŞc nie wiem czy idealnie wymierzone], waga 16,9kg. schudÂł chÂłopaczyna. ostatnio trochĂŞ marudzi z jedzeniem i sporo biega wiĂŞc to caÂłkiem moÂżliwe.

Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny uÂżytkownik

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 08, 2008, 06:56:08 »

Z tego co piszesz to Peanut juÂż jest sporym kawalerem WygÂłaskaj go ode mnie i wytarmoÂś od siostrzyczki 
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 08, 2008, 07:39:23 »

przed chwilÂą go zmierzyÂłam i zwaÂżyÂłam: wzrost 53cm [pierwszy raz to robiÂłam wiĂŞc nie wiem czy idealnie wymierzone], waga 16,9kg. schudÂł chÂłopaczyna. ostatnio trochĂŞ marudzi z jedzeniem i sporo biega wiĂŞc to caÂłkiem moÂżliwe.

Z tÂą miarÂą to chyba coÂś nie tak , bo przy tej wadze byÂłby strasznym chudzielcem  W k³êbie mierzy siĂŞ do wyczuwalnych na grzbiecie Âłopatek. Najlepiej zrobiĂŚ to przy Âścianie przykÂładajÂąc np linijkĂŞ i dopiero zmierzyĂŚ miarkÂą . Albo moÂże waga oszukana  W kaÂżdym bÂądÂź razie cos mi nie pasuje 

www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 08, 2008, 09:37:45 »

albo Peanut jakiÂś dziwny nie nie hehehe, to wiem na pewno: 27 sierpnia waga weterynaryjna 18,5kg.
7 wrzeÂśnia waga domowa Chichot najpierw waÂżona agata potem waÂżona agata z Peanutem a do tego odpowiednia matematyka i kalkulator - wyszÂło 16,9kg. wzrost mierzony po raz pierwszy [nie przy Âścianie Smutny] od podÂłogi wzdÂłuÂż Âłapki do Âłopatki. poprawimy wieczorem ;p na chudzielca nie wyglÂąda, dupka roÂśnie jak siĂŞ uda to go Âładnie obfotografujĂŞ z kaÂżdej strony.
Asiu, dziĂŞki za tarmoszki, przekaÂżemy Dla Vegi duÂży buziak w nosek  Spoko

Pozdrawiam, AgA
DorkaWD
Gość
« Odpowiedz #27 : Marzec 03, 2009, 14:43:41 »

Peanuta nie mierzyÂłam ale waÂży troszkĂŞ ponad 13 kilo, majÂąc 5 miesiĂŞcy.

Pandzisz ma 5 m-cy  Chichot waga (stan z zeszÂłego tygodnia) 15 kg
WÂłaÂśnie jÂą wykÂąpaÂłam i stwierdzam, Âże ona bardziej na Borzoja mi wyglÂąda niÂż na owczarka  Szok
Dostaje dokÂładnie wedÂług wytycznych na opakowaniu + jakieÂś suszki (Âżwacze, przeÂłyki, uszy) i to co ukradnie (zaczynajÂąc od marchewki, jabÂłka a koĂączÂąc na naszych obiadach  )

Peanut i Vega w tym wieku waÂżyli po 13kg (czyli mniej niÂż moja panna) wiĂŞc chyba nie powinnam siĂŞ martwiĂŚ  Co? Ale... ona gdy jest w kÂąpieli to tak przeraÂżajÂąco wyglÂąda jak jakiÂś anorektyk  Z politowaniem
hmmm... a moÂże Beardety sÂą takiej smukÂłej budowy, tylko ten dÂługi wÂłos to tuszuje?
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Marzec 03, 2009, 14:55:24 »

Osobiœcie nie dajê wg tego co na opakowaniu - ró¿ne psy, ró¿ne przyswajanie. Lily przy 3 kulkach jest gruba, a Raf zjada prawie tyle co suczka doga... Polega³abym bardziej na w³asnej obserwacji.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany uÂżytkownik

« Odpowiedz #29 : Marzec 03, 2009, 14:56:46 »

na temat norm siĂŞ nie wypowiadam bo nie wiem, ale powiem Ci Âże ja juÂż kompletnie przestaÂłam siĂŞ przejmowaĂŚ jedzeniem Peanuta. znam swojego psa na tyle Âżeby wiedzieĂŚ Âże jest wystarczajÂąco inteligentny Âżeby zjeœÌ posiÂłek   hehe tzn. jeÂśli nie je to nie, jego sprawa, bĂŞdzie gÂłodny. jedzenie dostaje, nie jest gÂłodzony wiĂŞc jeÂśli nie je a widzĂŞ Âże ma siĂŞ dobrze [w sensie humorku] to go po prostu zlewam. przestaÂłam siĂŞ stresowaĂŚ, bo wiem Âże jak zgÂłodnieje to zje. u mnie miska moÂże staĂŚ bo mam tylko jednego psa i Âżadnych dzieci   rano dostaje jeœÌ, nie je od razu. idĂŞ do pracy, wracam, miska pusta [wiĂŞc nie wiem o ktĂłrej szamanko znika]. wieczorem dostaje regularnie o 20 i na ogó³ zjada od razu, jeÂśli nie zje po 30min/1h to miska znika i wraca dopiero na Âśniadanie.
a Âże Pandzia byÂła "chuda" podczas kÂąpieli...? to chyba normalne, skoro na co dzieĂą widzisz gĂłrĂŞ futra latajÂącÂą wesoÂło po domu a tu nagle w kÂąpieli zmoczona okleja siĂŞ tym wÂłosem i widzisz jej ksztaÂłty. to tak jak postawisz labka i beardeta obok siebie - na pierwszy rzut oka birdoÂł wyglÂąda na duÂżo wiĂŞkszego mimo Âże de facto labek waÂży ponad 30kg a birdziak "tylko" 23kg. wÂłosy!    jak na moje nie ma siĂŞ co martwiĂŚ, ale niech siĂŞ eksperci wypowiedzÂą  

Pozdrawiam, AgA
Strony: 1 [2] 3 4 5 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

catziee madagaskar ultrawinterfell watahashiraberu fenixlife