Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 ... 5 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Normy rozwojowe  (Przeczytany 41644 razy)
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« : Lipiec 08, 2008, 14:25:07 »

S³uchajcie, czy kto¶ z Was prowadzi³ "normy rozwojowe" Beardie? Chodzi mi o to, jak wagowo i wzrostowo szczeniak powinien siê kszta³towaæ w ró¿nych fazach swojego ¿ycia.
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #1 : Lipiec 14, 2008, 09:23:47 »

Ró¿nie siê rozwijaj± a i jako doros³e s± ró¿ne, wiêc to do¶æ ciê¿ko powiedzieæ. Rafi np. ma ponad 2 lata i nadal widaæ, ¿e jest w rozwoju.
Moje obecne dzieciaki s± do¶æ du¿e i mocne. Tata Greg jest du¿ym psem, Lily ma 23 kg. Jako 6-miesiêczne mia³y - te co wiem - ok. 20 kg. Najwa¿niejsze, ze szczeniê nie jest chude, lubiê nawet jak ma troszkê cia³ka, które jest jak znalaz³, gdy czêsto wchodz± w etap - nastolatka-niejadka, chudziny, jest zdrowe i weso³e.
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #2 : Lipiec 14, 2008, 10:23:35 »

Vegunia urodzi³a sie raczej mniejsz± suczk±, Tatu¶  jest nie duzym samcem a Ballu do grubasków nie nale¿y (20 kg)wiec malutka moze byæ trochê drobniejsza w stosunku do innego szczeniecia w tym wieku. Jej siostra "bli¼niaczka" Ambrozja jest najmniejsza  z trzech sióstr. Raczej ma³o prawdopodobne aby w wieku 6 miesiêcy mia³y 20 kg jak u Dagi.
Przy delikatnym dotkniêciu nie powinno sie czuæ ¿eber ale jak bêdzie to tez nie panika. U mnie dziewczyny jedz± tyle ile chc± a ze jedz± normalnie (w przeciwieñstwie do ich mamu¶ki w tym wieku) to i maj± trochê cia³ka  ale nie s± grubaskami.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #3 : Lipiec 14, 2008, 14:18:37 »

super pytanie! szczególnie dla pocz±tkuj±cych beardeciarzy, takich jak ja
Peanuta nie mierzy³am ale wa¿y troszkê ponad 13 kilo, maj±c 5 miesiêcy. Wygl±da zdrowo moim zdaniem, jest szczê¶liwy - wci±¿ siê u¶miecha, jedzenie wcina jak g³upi [my¶la³am ¿e dajê mu za ma³o ale z tego co mi Anetka pisa³a i z "tabelki" na karmie wynika ¿e dostaje odpowiedni± ilo¶æ].  Ale w³a¶nie brakuje mi jakiej¶ "normy" [je¶li takowa istnieje] ¿eby wiedzieæ czy na pewno jest wszystko ok.

Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 14, 2008, 14:29:33 »

Dziêki za odpowiedzi Ja, w³a¶nie jako pocz±tkuj±ca, zastanawia³am siê czy m³oda siê prawid³owo rozwija. Szczeniaki na zdjêciach jako¶ wiêksze siê wydawa³ay od niej, ale jak wiadomo zdjêcia czêsto przek³amuj± rzeczywisto¶æ i st±d te pytania. W ka¿dym b±d¼ razie Vega obecnie ma oko³o 45 cm w k³êbie (przynajmniej tydzieñ temu tyle mia³a) a wagowo porównywalenie z Peanutem. Je z apetytem, choæ przy ostatnich upa³ach karmê musia³am moczyæ, bo suche chyba w zêby gryz³o  Poza tym, ostatnio z Olg± i jej Majk± wybra³y¶my siê na spacer i mimo pochwa³ m³odej Vegi, jaka¶ taka ma³a, krótka itd mi siê wydawa³a przy doros³ej suczce.
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2008, 18:07:16 »

Majka jest w takim wieku , ze nie ma jeszcze doros³ego w³osa. Pewnie jest do¶æ puszysty zw³aszcza na zadzie i wtedy suczka wydaje sie d³u¿sza. Vegunia nie ma jeszcze takie d³ugiego w³osa wiêc dok³adnie widaæ jej wymiary (prawie dok³adnie  ). Pokuszê siê chyba i zmierzê moje dziewczyny, bo sama jestem ciekawa ró¿nic.

www.bearded-collie.pl
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2008, 19:06:52 »

I dziewczyny zmierzone: Dyta i Kropeczka 47 cm a Ambra 45 cm, d³ugo¶æ mierzona od k³ebu do ogona o oko³o 3 cm wiêksza. Jak widzisz bli¼niacza siostra dok³adnie ma tyle samo w k³êbie, wiêc Vega pewnie rozwija siê prawid³owo i wszystko jest OK. Niestety nie wa¿y³am ich.

www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Lipiec 14, 2008, 20:35:31 »

Dziêkujê Anetko za szczegó³owe "dane rozmiarowe" rodzeñstwa Teraz mogê spaæ spokojnie i nie martwiæ siê, ¿e sunia zatrzyma³a siê w rozwoju, choæ je¶li o charakterek chodzi to czasami mam wra¿enie, ¿e siê cofa
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2008, 12:37:34 »

, choæ je¶li o charakterek chodzi to czasami mam wra¿enie, ¿e siê cofa

H, hi  Chichot Bearded zawsze sprawi, ze nie bêdziesz sie nudziæ i nie zapomnisz, ze masz psa  Ja mam w domu takie trzy, uwierz ze trudno zapomnieæ , ze je mam , jak jest cicho to idê sprawdzic co majstruj± .

www.bearded-collie.pl
Admin
Administrator
Nowy u¿ytkownik
*

Wiadomo¶ci: 36

« Odpowiedz #9 : Lipiec 17, 2008, 16:28:33 »

normy rozwojowe opisywali¶my kiedy¶ w biuletynie... ale angielskojêzyczni mog± poczytaæ w internecie. Poszukajcie "Watching beardie grow" autorstwa Carol Gold :-) powodzenia.
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 21, 2008, 08:31:26 »

Wczorajsze pomiary - 8,5 miesi±ca - Daisy 23 kg, Deep - 24.
Ich mamusia 24 - do odchudzenia jeszcze o 1 kg, a Rafi 25.
W tym tempie nied³ugo bêdê najl¿ejsza w rodzinie
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Sierpieñ 21, 2008, 10:14:39 »

Jezusieñku, ja chyba na prawdê podrzuce Ballu do Ciebie na podtuczenie. A moze Twoje beardo³y próbuj± dogonic dogi 

www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Sierpieñ 21, 2008, 10:49:00 »

Hehe, kto wie

Ale widzia³a¶ "ma³e" - wcale grube nie s±, a Lily tez nie wyglada grubo, choc chcia³abym, by zjecha³a do 23 kg.
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #13 : Sierpieñ 21, 2008, 11:09:18 »

Jest te¿ drugie wyt³umaczenie - to po prostu mutanty
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Sierpieñ 21, 2008, 14:36:51 »

Dobrze , ze to "ma³e" wzie³a¶ w cudzys³ów. Poniewa¿ drudno jest je tak nazywaæ