Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Normy rozwojowe
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
|
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Normy rozwojowe (Przeczytany 41594 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: Normy rozwojowe
«
Odpowiedz #30 :
Marzec 03, 2009, 17:54:07 »
Niestety, bardzo, ale to baaardzo trudno okre¶liæ ile kilo ma wa¿yæ Bearded Collie przy okre¶lonym wzro¶cie, a jeszcze trudniej wg wieku. One s± naprawdê bardzo ró¿ne. Ci co widzieli Oliviera na spacerze, potwierdz±, ¿e Plindza (lat 3) nie wygl±da na starsz± od Oliego, a jest dwukrotnie starsza! On ma 18 mies.
Musisz dotkn±æ psa w okolicy ¿eber, musz± byæ wyczuwalne, ale okryte cia³kiem, przynajmniej tak powinna¶ to czuæ. Krêgos³up powinien byæ równie¿ wyczuwalny ale nie mo¿e tworzyæ "p³etwy" wieloryba
Nigdy nie mo¿na kierowaæ siê tym co pisz± na opakowaniach je¶li jest to m³ody pies!!! One MUSZ¡ je¶æ do woli. Bêd± dni, kiedy bêd± jad³y 2-3 razy tyle co pisz±, a czasem mniej. Bearded Collie, jak zreszt± wiêkszo¶æ psów innych ras, rosn± bardzo nieregularnie. NIE MA TAKICH REGU£, które w tym okresie s± jedyne i niepodwa¿alne (jesli chodzi o rozwój).
5 miesiêcy to wiek, kiedy Bearded Collie zaczyna/zacznie rosn±æ, czasem równomiernie, czasami skokami i bardzo szybko. Pies je tyle ile musi, aby zaspokajaæ potrzeby rosn±cego organizmu, czyli raz mniej, raz wiêcej.
NIE KIERUJ SIÊ DANYMI NA OPAKOWANIU, a tym, ile pies chce i da radê zje¶æ! Beardie teraz powinien je¶æ jak najwiêcej, czyli tyle ile jest w stanie, pomin±wszy oczywi¶cie fochy i manipulacje w³a¶cicielami.
a dla tych co maj± "niejadki", list od takiej jednej Pani, która to, uwierzy³a mi, ¿e maluch beardie ja oszukuje, i... wkurzy³a siê na niegi :-) pies jad³ potem normalnie, a potem... by³ u mnie na tygodniowych wakacjach i co?.. poczytajcie sami
:
Nie wiem, czy on z prze¿yæ nic nie jad³ jak by³ u Ciebie na "wakacjach" (w co w±tpiê - pewnie jad³ normalnie). Natomiast teraz wci±ga wiêcej ni¿ Celta!!!! Rano sucha i twarda bu³ka (miêkkiej nie lubi±) lub nawet dwie. Popo³udniu po naszym obiedzie dostaj± swój obiad - ca³a moja miarka na ka¿dego (czasem nawet wiêcej) do tego co najmniej pó³ miarki dodatków (makaron albo ziemniaki, czasem ry¿, warzywa...) i troszkê sosiku, jajeczka lub innego "mokrego". B³ysk w 5 minut i miski czyste. Jak Celta swojego nie da rady (a to siê zdarza) to Dafcio wci±gnie swoje i dokoñczy jej. No i oczywi¶cie kolacyjka, pó³ miarki suchego na ka¿d± kud³at± mordê. Jak bez dodatków to Celta ju¿ nie chce, wiêc Dafcio na kolacje wciaga obie porcje !!! Czekam z utêsknieniem na czas, o którym mówi³a¶ - ¿e on przestanie tak je¶æ i zacznie je¶æ mniej. Mnie siê co¶ wydaje, ¿e on odziedziczy³ apetyt raczej po mamusi
i ¿e to mu nie przejdzie
buuuuuuuuuuu ratuuuuunku !!!!!!!!!! potrzebujê ciê¿arówki ¿arcia jak tak dalej pójdzie. A jak siê wreszcie przeprowadzê i bêdzie mia³ jeszcze wiêcej ruchu ni¿ ma, to chyba bêdê potrzebowaæ ca³ego tira!
Please, powiedz ¿e mu to przejdzie ?!
B.
ps. Celta to 10 letni Briard
www.smartness.com.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #31 :
Marzec 03, 2009, 18:03:23 »
Dizel - 5 miesiêcy, waga prawie 20 kg, w ci±gu ostatniego tygodnia wystopowa³ z przyrostem na wadze, i dobrze zreszt±, bo ju¿ my¶la³am ¿e bêdê mieæ psa olbrzyma. Dostaje dziennie 3 posi³ki tj. RC plus wywar z rapek a do smaku lekarstwa i witaminy "na ko¶ci", ¿eby by³o ¶mieszniej to wcale nie jest grubasem.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 369
«
Odpowiedz #32 :
Marzec 03, 2009, 18:50:16 »
taka ciekawostka:
dzisiaj mam urlop, ca³y dzieñ w domu. boooooska laba
ale ja nie o tym...
miska z suchym sta³a od rana, nietkniêta. standard.
oko³o 15 stwierdzi³am "aaaa do diaska...zobaczymy jak bardzo m±drego mam psa
" podesz³am do miski i mówiê "peanut albo jesz ¶niadanie albo chowam miche, stoi od rana a ty j± olewasz...koniec tego dobrego, masz 5minut".
i co?
minê³a minuta - miska wyczyszczona
Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #33 :
Marzec 03, 2009, 19:19:36 »
Nawi±zuj±c do listu Pani "B"
, co prawda nie mia³am nigdy w domu obrzartucha tylko niejadki ale z dwojga z³ego wolê chyba obrzartuchy , jako¶ to mniej mnie stresuje.
Co do wagi to faktycznie nie mozna okre¶liæ takiej dok³adnej, bo jeden beardo³ ma 51 cm w k³êbie inny 53 . Jeden szybka przemiana materii inny wolniejsza. Jeden drobniejszej ko¶ci drugi mocniejszej. Wszystko ma wp³yw na koñcow± wagê. I pó¼niej s± ró¿nice np. o 2-3 kg miêdzy suczkami, a to sa spore róznice. Chociaz mog³oby siê wydawac co za ró¿nica 21 czy 23 kg, a bardzo wielka.
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #34 :
Marzec 03, 2009, 19:50:01 »
Powinna mieæ lekko wyczuwalne ¿ebra - wtedy jest OK. Je¶li s³abo - za gruba, je¶li ¿ebra na wierzchu, razem z bioderkami, krêgos³upem - zbyt szczup³a. Je¶li birdo³ek w tym wieku ma pewien zapas to te¿ dobrze, bo zaraz wejdzie - jak wiêkszo¶æ - w wiek szczudlaka-szczuplaka, który czêsto trwa do¶æ d³ugo. Wtedy staram siê pieskowi trochê dodawaæ, a nawet jak to siê mówi "poddawaæ" - szczególnie wystawowym.
Osobi¶cie lubiê jak pieski maj± troszkê cia³ka, wiêc je dosyæ paszê - pewnie zgodnie z wewnêtrznym prze¶wiadczeniem, ¿e jeden kij od szczotki - czyli ja, w zupe³no¶ci wystarczy w domu.
Jako siostrzenica mojego Rafa pewnie ma sporo futra, wiêc normalne jest, ¿e po³owa psa znika po zmoczeniu i z piêknego birdo³ka robi siê "wymoczek"
.
Masa "docelowa" beardie jest jednak ró¿na - jak napisa³a Anetka. Moja Lila 51,5 cm, do¶æ mocna, i wa¿y w stanie odchudzonym 23 kg, Daisy ma 15 miesiêcy, jest teraz na kuracji odchudzajacej, bo wraz z ci±¿± urojon± i mleczkiem wychodowa³a 26 kg! Ma w tej chwili ok 52,5 cm.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Marzec 03, 2009, 19:52:14 »
Cytat: AgataW-B Marzec 03, 2009, 18:50:16
taka ciekawostka:
miska z suchym sta³a od rana, nietkniêta. standard.
..... podesz³am do miski i mówiê "peanut albo jesz ¶niadanie albo chowam miche, stoi od rana a ty j± olewasz...koniec tego dobrego, masz 5minut".
i co?
minê³a minuta - miska wyczyszczona
No i BRAWO!!! w³a¶nie o to chodzi! dowód na to, ¿e Birdo³ rozumie 100% co sie do niego mówi!!! sercem s³ucha! i mózgu u¿ywa! i nie dla niego nauka tylko i wy³±cznie w typie "polecenie".
Dok³adnie tak samo Pani "B" przemówi³a do malucha, kiedy mia³ 10 tyg.... do dzi¶ jest skutek
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #36 :
Marzec 03, 2009, 21:27:50 »
Kupa futra jest
W dodatku futro puchate i codziennie szczotkowane, to optycznie pogrubia Pandziê. Ró¿nica miêdzy puchat± a mokr± Pand± jest kolosalna.
¯ebra, krêgi s± wyczuwalne delikatnie, znaczy czuæ pod palcem, ¿e s±. Ale jak siê odci±gnie skórê od tych ¿eber to pod palcami czuæ do¶æ poka¼n± warstewkê t³uszczyku(? chyba to t³uszczyk).
Jutro jest u mnie znajoma (studentka weterynarii, wolontariuszka w schronie i w³a¶cicielka 2 Bernañczyków, 1 Dobka i 1 Kundelka) my¶lê, ¿e dla ¶wiêtego spokoju zlecê jej obmacanie Pandzisza.
Na kolacjê zwiêkszy³am dawkê Hill'sa - zosta³o w misce. Pandzisz nie zjad³ wszystkiego. My¶lê, ¿e ona jednak dostaje tyle ile trzeba a nawet wiêcej bo jest drobnym z³odziejaszkiem i zawsze co¶ upoluje.
Dizel wa¿y 20kg?
Skrawek pewnie nie mniej
Pandzisz 15kg (dane z zesz³ego tygodnia) a ich kuzynostwo w tym samym wieku wa¿y³o 13kg
Chyba rzeczywi¶cie nie da siê jednoznacznie powiedzieæ ile w danym wieku ma wa¿yæ szczeniê. Grubo¶æ ko¶ci? hmmm... Pandzisz jak przysta³o na niewiastê jest drobniutka.
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #37 :
Marzec 04, 2009, 17:46:08 »
Dizel faktycznie trochę waży, choć jak napisałam gruby nie jest. Niestety przez ten szybki przyrost ma problem z łapami, tak że może czasem lepsze jest 13 kg psa, niż 20. Czy któryś z waszych psów w tym wieku(5 miesięcy) miał podobną wagę?
«
Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2009, 17:50:57 wys³ane przez Tyta
»
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #38 :
Marzec 04, 2009, 18:22:05 »
Moje mia³y ok pó³ roku tyle - te¿ s± du¿e Bli¼niaki. Tyle, ¿e z ³apkami problemu nie mia³am, ale jestem "³apowo" przeszkolona przez odchów stada dogów.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #39 :
Marzec 04, 2009, 20:44:50 »
Gregu¶ jak mia³ 10 tygodni to ju¿ siê na "taniego" psa do przelotu samolotem nie nadawa³ bo... wa¿y³ 12 kg
dzi¶ to ok. 26
www.smartness.com.pl
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 388
«
Odpowiedz #40 :
Marzec 04, 2009, 21:45:08 »
Boss gdy mia³ 5 msc wa¿y³ 20 kg, ile wa¿y teraz nie wiem dawno go nie wa¿y³am
Pozdrawiam
Anna
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Marzec 05, 2009, 07:45:08 »
Przy okazji, zmierz go Aniu, bo do du¿y ch³opaczek
www.smartness.com.pl
DorkaWD
Go¶æ
«
Odpowiedz #42 :
Marzec 17, 2009, 18:03:26 »
Krysia obmaca³a Pandzisza i stwierdzi³a, ¿e jest O.K. Ani chuda ani gruba
Niestety nie uda³o nam siê jej zwa¿yæ, waga w Libi±skiej lecznicy by³a byt ma³a by Pandzisza na ni± wpakowaæ (po dobroci nie chcia³a na ni± wej¶æ).
Co¶ mamy pecha... Znowu wyszczotkowa³am Pandzisz by Krysia podziwia³a jaka ona piêkna, nawet jej kitke zrobi³am i ... deszcz, chlapa, ciapa i nim dosz³y¶my do lecznicy to Pandzisz wygl±da³a jak wiejski Burek
«
Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 18:12:54 wys³ane przez DorkaWD
»
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Marzec 18, 2009, 16:28:55 »
bo Birdo³ki to wsiowe burki przecie¿
www.smartness.com.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #44 :
Marzec 18, 2009, 17:16:12 »
Nie da siê ukryæ, moje birdo³ki uwielbiaj± nasz le¶no-wiejski domek, do ¶rodka zaganiamy je kijem
, a jak rzucamy has³o powrót do miasta to siê nagle ulatniaj±.
Strony:
1
2
[
3
]
4
5
|
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
mundonovelas
k-l
fenixlife