Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Szczeniê i ... sikanie w domu... czyli jak oduczyæ szczeniaka...  (Przeczytany 5034 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« : Czerwiec 12, 2008, 07:22:42 »

odsy³am do innego dzia³u, tylko dlatego, ¿e przypadkiem rozwin±³ siê tam taki w±tek:
http://www.klubbeardedcollie.darmowefora.pl/index.php?topic=163.0

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2008, 07:27:29 »

A ja odsylam rowniez do artykulu pani Zofii Mrzewiñskiej o nauce czystosci: http://pies.onet.pl/3931,13,16,nauka_czystosci,artykul.html

Pozdrawiam,
Iwona
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 15, 2008, 19:32:07 »

Tak go zachwalam a mo¿e po prostu nie sika w domku bo ma mo¿liwo¶æ sikania na bie¿±co na dworze....?

Tak te¿ moze byæ. Moim dziewczynom trudno tak na prawdê nauczyæ siê szybkiego nie sikania. Du¿a przestrzeñ w domu, kazdy  kont jest daleko od legowiska i praktycznie jak tylko wracamy do domu to maj± otwarte drzwi na taras. Nie ma rytua³u wychodzenia na spacer , bo jest ich za du¿o aby szybko wychodziæ. Ale i tak jest lepiej, bo zrobia najwy¿ej  po jednym razie a nie ja jeszcze nie dawno ka³u¿a na ka³uzy , jakby rywalizowa³y, która zrobi wiêcej  .

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 15, 2008, 19:42:48 »

U mnie powoli sikanie siê normuje Wcze¶niej niemal co chwilê biega³am z mopem, bo ciê¿ko by³o mi uchwyciæ moment kiedy ma³a chce laæ. Teraz sama zaczê³a sygnalizowaæ, ¿e chce wyj¶æ, grzeczna dziewczynka  Co prawda zdarza mi siê jeszcze w tygodniu znale¼æ jak±¶ ka³u¿ê, ale nie dzieñ w dzieñ
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 15, 2008, 19:52:34 »

I o tym w³a¶nie mówiê, ¿e Vega ma sta³e godz. wyj¶æ na spacer i nie ma ci±g³ego dostêu do trawnika jak moje , szybciej jej idzie nauka za³atwiania siê poza domem. U mnie nie ma sta³ego rytmu dnia czy tygodnia. Ró¿nie wracam do domu. Przy ciag³ym dostêpie do trawki wygl±da to tak, ¿e bawi± siê i nagle zachce siê siusiu wiêc staje i robi nie musi czekac a¿ ktos j± gdzie¶ zaprowadzi czy wypu¶ci.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2008, 17:05:24 »

no i tu widzê wy¿szo¶æ regu³  nad swawol±   

daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2008, 19:32:44 »

Oj i ta ci±g³o¶æ czasami zawodzi Smutny Ostatnie kilka dni, a w³a¶ciwie noce nie by³y ju¿ takie kolorowe, mimo ¿e godziny spacerów siê nie zmieni³y
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2008, 19:40:48 »

a jak sie zastanowisz czy czasami nie dostaly czego innego jesc? a moze pozniej podana byla kolacja? a moze z jakigos powodu wiecej wody pije? cos musi byc przyzyna...

daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 18, 2008, 21:08:51 »

W ¿ywieniu i porach posi³ku nic siê nie zmieni³o, jedno na co mogê stawiaæ to ilo¶æ wypijanej wody. Podczas upa³ów Vega pi³a jak smok, ale nie sika³a, teraz temperatura spad³a a ilo¶æ wypijanej wody siê nie zmieni³a. Bêdziemy to sprawdzali, dzi¶ nie zostawiam pe³nej miski wody tylko troszeczkê, w razie gdyby dziewczynê suszy³o
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2008, 21:13:52 wys³ane przez daisy » Zapisane
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Lipiec 21, 2008, 18:18:33 »

zastanów siê te¿, czy czasami w te dni, spacer nie by³ pó¼niej? albo cokolwiek innego... a mo¿e to by³ taki przypadek... dzieci lubi± robiæ niespodzianki :-) Moja stara Boogie, jak chce aby zwróciæ na ni± uwagê te¿ lubi... zrobiæ siku lub kupê w domu....

Biedruszczak
GMBC
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 67

« Odpowiedz #10 : Sierpieñ 03, 2008, 09:00:58 »

My z moim Baflem nie mieli¶my wiêkszych problemów je¿eli chodzi o siusianie w domu.
Od 3 miesi±ca za³atwia siê tylko na dworzu, ¿adnych problemów.
Ostatni spacer ma po 22.
Budzi nas ok 6 rano tzn przednie ³apy na ³ózku, dok³adnie wylizuje Pana i Pani± i pó¼niej popiskuje, to znak, ¿e trzeba z nim wyj¶æ.
Chocia¿ ostatnio cwaniaczek o 5 ju¿ budzi ale staramy siê nie zwracaæ na niego uwagi i do 6 jest w miarê spokojny.

Wychowany na Pomorzu Wielkopolsce oddany!
Strony: [1] |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

mundonovelas cinemak muzycznekoloseum watahashiraberu shd