Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: [1] 2 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czesanie, szczotkowanie itd.  (Przeczytany 17482 razy)
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« : Czerwiec 05, 2008, 09:34:17 »

Ciekawa jestem jak czêsto czeszecie swoje beardie? Chodzi mi o taki optymalny okres pomiêdzy jednym szczotkowaniem i drugim. No i jak wyglada caly proces
Np. Basiego najlepiej jest czesac raz na tydzien, natomiast Sammy ma bardzo nieklopotliwe futerko - wystarczy raz na 2-3 tygodnie. Ale najbardziej nieklopotliwe futerko ma Artusek Chichot Wystarczy regularne strzyzenie
Zawsze przed szczotkowaniem kapie psy, a w przypadku Basiego jest to przynajmniej wymyte podwozie i kolnierz.

Pozdrawiam,
Iwona
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2008, 10:57:39 »

Jak Ballu by³a m³odsza wymaga³a czesania raz na 1-1,5 tygodnia, teraz jest luksus , bo wystarczy raz na 3 tygodnie i nie ma wcale duzo roboty. W zwi±zku z tym, ¿e ka¿dy spacer odbywa siê w lesie i  w ³apkach zbiera siê podszycie le¶nie, przed k±paniem podwozia przeczesujê ³apki aby ³atwiej by³o pó¼niej gruntownie wyczesac. Ca³kowite k±panie to raz na 1,5 -2 miesiêcy.

W tych ostatnich miesi±cach po ci±¿y, jest ogólnie inaczej, bo w³os sta³ siê jaki¶ t³usty i lepki i bardzo siê wszystko do niego przyczepia. I szybciej siê Ballu ca³a brudzi wiêc ca³kowite k±panie obecnie bêdzie odbywac siê chyba czê¶ciej. Ale za to nie ko³tuni siê.
Z suczkami chyba jest ogólnie trudniej przez zmiany hormonalne. Nie wydaje Ci siê Iwonka, ¿e to ten powód ró¿nic w pielêgnacji Basiego i Sami?

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2008, 11:12:51 »

Ale wlasnie w przypadku Sammy pielegnacja jest latwiejsza. Wydaje mi sie, ze wynika to raczej z roznicy w siersci, wlos Sammy jest inny nic wlos Basiego, poza tym Sammy ma o wiele mniej podszerstka, ktory to wlasnie lubi sie koltunic.

Pozdrawiam,
Iwona
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2008, 12:02:20 »

My Alme czeszemy raz na dwa tygodnie, kompiemy raz na miesi±c.

Pozdrawiam
Anna
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2008, 12:51:20 »

Ja Peanuta na razie do szczotki przyzwyczajam, ale chyba nie lubi czesania  Niezdecydowany tzn na razie moim zdaniem traktuje szczotkowanie jako ¶wietn± zabawê i okazjê do gryzienia. Mam nadziejê, ¿e z tego wyro¶nie 
a jak to u Was by³o ze szczeniakami? Jak przyzwyczajali¶cie maluchy do szczotki?
No i pytanie osoby pocz±tkuj±cej co do k±pieli: jak czêsto k±piecie psy? Opinie s± ró¿ne. Ilu w³a¶cicieli tyle pomys³ów. Znam faceta który stwierdzi³, ¿e swojego Goldena nigdy nie wyk±pie. Ja Carrusa [york] k±pa³am co dwa tygodnie, ale on mia³ inn± sier¶æ, a w³a¶ciwie w³osy.
Zauwa¿y³am te¿ super sprawê u Beardetów [przynajmniej u Peanuta] - w³a¶ciwo¶ci samoczyszcz±ce  obojêtnie jak by nie by³ umorusany, np. po k±pieli w jeziorze i tarzanku w piasku, albo po kopanku w ziemi, po kilku godzinach wygl±da jakbym go dopiero wyk±pa³a!  Spoko

Pozdrawiam, AgA
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2008, 16:48:54 »

Dobry gatunek futerka czy¶ci siê rzeczywi¶cie sam :-) ale niestety dla dobrej kondycji skóry i w³osa nale¿y k±paæ psisko 1 x w miesi±cu je¶li mieszka w zaludnionej czê¶ci miasta, wsi, przy drogach itp. czasami wystarczy co 6 tyg.

Takie postêpowanie ogólnie siê sprawdza. Poza tym, jeszcze jedna zasada - pies brudny, ³apy szare lub ¿ó³te = k±panie 

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2008, 08:04:33 »

a jak to u Was było ze szczeniakami? Jak przyzwyczajaliście maluchy do szczotki?
Przede wszystkim szczotkowanie musi sie psiakowi dobrze kojarzyc. Dla Basiego czesanie to bycie w centrum uwagi, wiec jak tylko widzi szczotke, zaczyna sie cieszyc i nie odstepuje mnie na krok. Jest bardzo rozczarowany, gdy zaczynam wtedy czesac Sammy To naprawde duzy komfort miec psa, ktory to lubi. A nauka wg mnie powinna wygladac tak:

Po pierwsze, najlepiej szczotkowac malucha przed jakims milym wydarzeniem, np. spacerem lub posilkiem - to dodatkowo wzmocni pozytywne skojarzenia, szczotkowanie bedzie zapowiedzia czegos fajnego.

Po drugie, na poczatku czesz go z kieszenia pelna smakolykow. Ja moje psy nauczylam spokojnego lezenia na boku podczas czesania, ale mozesz zaczac od czesania siedzacego lub stojacego malucha, a jak juz zaakceptuje zabiegi pielegnacyjne w tej pozycji, mozesz sprobowac go polozyc na boku i delikatnie czesac. Zasada jest prosta - nagradzasz kazda chwile spokoju, kiedy maluch pozwala sie szczotkowac. Gdy sie wierci lub probuje gryzc szczotke, powiedz krotko "nie" lub "zle". Gdy sie uspokoi, pakujesz w niego smakolyk itd.

Pierwsze sesje powinny byc krotkie i staraj sie nie ciagnac go wtedy zbyt mocno, by go nie zniechecic. Stopniowo dopiero przyzywczajaj psiaka do ciagniecia za wlosy, czasami bedzie to nieuniknione. Z czasem zmniejszaj ilosc smakolykow, by w koncu dojsc do etapu, kiedy nagradzasz psa dopiero po zakonczeniu szczotkowania.

Mam nadzieje, ze choc troche pomoglam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 08:06:11 wys³ane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam,
Iwona
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2008, 09:17:24 »

dziêkujê Wam bardzo za opinie i pomoc
co do k±pieli: Peanut by³ ju¿ dwa razy k±pany [w ci±gu dwóch miesiêcy]. Ba³am siê ¿e to za czêsto i postanowi³am daæ mu odetchn±æ jeszcze jaki¶ czas od k±pieli, ale widzê ¿e dobrze dedukowa³am.

co do szczotkowania: dok³adnie tak staram siê robiæ jak opisa³a¶, Iwonko. Ale my¶lê, ¿e czasami jestem za ma³o konsekwentna - mianowicie teraz sobie przypominam ¿e nagradza³am malucha na zasadzie "zjedz sobie ciasteczko to bedziesz mia³ zajêt± bu¼kê i nie bêdziesz mnie gryz³" generalnie szczotkowanie Peanuta wygl±da tak ¿e biegam za nim po pokoju bo facet za chiny ludowe nie chce spokojnie siedzieæ. A jak widzi ¿e mam przysmaki to odstawia ca³a pokazówkê: "siad", "le¿eæ", lizanie po rêkach itd. jak nie dostanie po tym cyrku ciasteczka to przypomina mu siê ¿e przecie¿ nale¿a³oby pogry¼æ szczotkê i pani± przy okazji

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2008, 09:28:46 »

Dobrze jest czesaæ psa gdzie¶ na wysoko¶ci np. na stole. £atwiej wtedy nad nim zapanowac.

Pierwsza i bardzo wazna zasada szkolenipowa ( w ka¿dej dziedzinie)   NIGDY NIE BIEGAMY ZA PSEM !!!   

Moje dziewczyny tez siê wierc±, a zw³aszcza jedna nie lubi czesania. Ale stanowczym g³osem mówiênie NIE i stanowczo przytrzymujê aby nie szala³y i bardzo ³agodnym i mi³ym tonem mówie do nich" dobra dzieczynak, tak dobrze" je¶li siê uspokajaj± i stoj± grzecznie, nagradzam równie¿ smako³ykiem ale na koniec czesania. Czesanie trwa oko³o 3-5 min, nie wiêcej. I narazie robie to ze stoj±cym psem.
Jedn± mam i taka która uwielbia robienie przy niej cokolwiek , bo wtedy czuje siê bardzo wyró¿niona 

www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2008, 09:40:00 »

Zgadzam sie z Anetka, ze stol bedzie tu bardzo pomocny, no i bieganie za psem faktycznie nie jest dobrym pomyslem. Ale do stolu tez trzeba by go przyzywczaic, Sammy np. na poczatku bala sie, gdy sadzalam ja na wysokosci.

Pozdrawiam,
Iwona
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2008, 09:52:12 »

oj nooo, to "bieganie" by³o przeno¶ni± taki skrót my¶lowy. chodzi³o mi o to ¿e siedzê na ziemi na ty³ku a m³ody lata wokó³ mnie i cie¿ko go dorwaæ ¿eby sta³ spokojnie. Ogólnie dzieciak jest wulkanem emocji i na razie nie akceptuje opcji pt. "stój spokojnie"
muszê spróbowaæ ze sto³em.

Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 06, 2008, 09:54:08 »

To w takim razie rozpocznij od nauki spokojnego siedzenia lub stania, i nagradzaj kazda seksunde, w ktorej maly wytrzyma Zobaczysz, ze szybko zaplapie, ze spokoj poplaca.

Pozdrawiam,
Iwona
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2008, 09:54:23 »

Stanowczo¶æ, konsekwencja , nagrody !!! Podsumowanie   I cierpliwo¶æ 

Tak jak napisa³a Iwonka warto by by³o równie¿ rozpocz±c naukê podstawowych komend (siad, stój, le¿eæ, zostañ)aby nauczyæ psa koncentrowania siê.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 10:00:22 wys³ane przez Aneta » Zapisane

www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2008, 10:24:59 »

To w takim razie rozpocznij od nauki spokojnego siedzenia lub stania, i nagradzaj kazda seksunde, w ktorej maly wytrzyma

Próbowa³am  m³ody jest szybszy ode mnie. Nauka wygl±da nastêpuj±co: "siad" - siedzi grzecznie bez ruchu - schylam siê ¿eby podaæ mu smako³yk - w miêdzyczasie jak siê schylam m³ody wstaje-cofam rêkê ze smako³ykiem-powtarzam "siad"-siada-schylam siê ¿eby podaæ mu smako³yk-w miêdzyczasie jak siê schylam m³ody wstaje...i tak w kó³ko maryni wiem wiem, cierpliwo¶æ i konsekwencja ale uda siê nam w koñcu, damy rade

Pozdrawiam, AgA
Aneta
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2008, 10:30:03 »

Trudno jest korespondencyjnie t³umaczyæ , wiêc raczej polecam jakie¶ przedszkole dla szczeni±t, w którym stosowane  s¶ tylko przyjazne metody szkolenia.

www.bearded-collie.pl
Strony: [1] 2 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shd fenixlife mundonovelas muzycznekoloseum madagaskar