Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Czesanie, szczotkowanie itd.  (Przeczytany 17475 razy)
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 06, 2008, 10:41:26 »

Spróbujê w dziele szkolenie zrobiæ instruktarz do nauki podstawowych komend, dajcie mi tylko kilka dni, bo jade teraz do Wroc³awia.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 06, 2008, 11:55:07 »

o, mnie by interesowa³o "zostañ"
powodzenia we Wroc³awiu  Buziak

Pozdrawiam, AgA
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 06, 2008, 13:11:32 »

Z tym czesaniem to ja nie ma problemu je¶li Vega siê czym¶ zajmie jednak zazwyczaj ze szczotk± podchodzê jak jest zmêczona i tylko by le¿a³a, mo¿na z ni± zrobiæ wszystko, wyci±gn±æ ³apki, wyszczotkowaæ uszy, ogon itd. Jak widzê, ¿e siê "rozbudza" i zaczyna wariowaæ, odk³adam szczotkê i zaczynam siê z ni± bawiæ.
Koncentracja? Hmm, muszê przyznaæ, ¿e mam zdoln± dziewczynkê - na spacerkach nauczy³a siê ³adnie przychodziæ, na komendê siadaæ i co mnie cieszy, nie wstanie póki nie dostanie smako³yku, b±d¼ pochwa³y. Za nic w ¶wiecie nie mogê jej jednak le¿enia nauczyæ nawet nakierowuj±c smako³ykiem, zamiast ³adnie siê po³o¿yæ to podnosi dupsko i przesuwa siê w jego kierunku.
AgataW-B
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 369

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 06, 2008, 14:26:33 »

zrobi³ siê OT ja Peanuta le¿enia nauczy³am wg wskazówek Fishera - mamy kanapê pod która mo¿na siê przeczo³gaæ [mówiê o psie ]. za kanap± stawia³am psa [a raczej trzyma³ go Piotrek] a przed kanap± klêka³am ja z nagrod±. Pies chc±c zdobyæ nagrodê musia³ przeczo³gaæ siê pod kanap±. W momencie kiedy k³ad³ brzuszek na pod³odze mówi³am "le¿eæ". Powtórzyli¶my to kilka razy. Tak Peanut nauczy³ siê na komendê k³a¶æ....pod kanap± Chichot ale zaczêli¶my powtarzaæ komendê "le¿eæ" w róznych miejscach [g³ównie tam gdzie nie by³o owej kanapy ] i w koñcu zrozumia³, ¿e je¶li chce zdobyæ ciacho to musi sie po³o¿yæ.
A teraz? teraz wystarczy jedno s³owo [albo gest, bo siada te¿ na gest] i m³ody pos³usznie siada b±d¼ le¿y.
Tylko "zostawaæ" nie chce

Pozdrawiam, AgA
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 06, 2008, 14:31:03 »

zrobił się OT

Własnie Proponuje przeniesc dyskusje do odpowiedniego dzialu. Otworzylam tam nowy watek:

Podstawowe komendy
http://www.klubbeardedcollie.darmowefora.pl/index.php?topic=162.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2008, 14:33:13 wys³ane przez Iwona » Zapisane

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 08, 2008, 19:37:27 »

Jedna uwaga ad szkolenie, bo ja juz przerobilam taki blad z Persa.
Jesli pada komenda, to musi byc pozniej inna - zwalniajaca psa z niej!!! to wazne, inaczej uzysujesz efekt taki, ze wykona polecenie ale nie kojarzy ze ma to trwac.... zastanow sie Agatka czy to juz nie nastapilo.

Smakolyk  TAK ale... ale musisz rozwazyc czy aby to nieza mocny bodziec. Czasami birdoly ciesza sie samym obcowaniem z nami i nie za kazdym razem trzeba dawac smakolyk... smakolyk mozesz mu dawac tylko po komendzie zwalniajacej go z czynnosci ktora mial wykonac.

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 08, 2008, 19:57:20 »

smakolyk mozesz mu dawac tylko po komendzie zwalniajacej go z czynnosci ktora mial wykonac.

Nie zgadzam siê z opinia Gosi, smako³yk musi byæ podawany bezpo¶rednio po wykonanej dobrze czynno¶ci, je¶li damy dopiero po poleceniu zwalniajacym bêdzie to kojarzy³, ¿e nagroda jest za zwolnienie a nie za wczesniej dobrze wykonana czynno¶æ.
Czasami trzeba poprostu uzbroiæ sie w cierpliwo¶æ i konsekwentnie d±¿yæ do celu.
Wiem,¿e to temat innego dzia³u ale jeszcze jedno na zakonczenie. Je¶li wstaje zbyt szybko czyli w trakcie podawania smako³yku, mówisz "nie" i ka¿esz ponownie wykonaæ polecenie. Mo¿esz równie¿ narazie wydawaæ te polecenia w kuckach aby ruch reki nie ponagla³ do wstania. Po kilku udanych próbach w kuckach próbujesz to samo na stoj±co. Trening czyni mistrza, b±d¼ poprostu cierpliwa. Wszystkiego siê nauczy i bêdzie OK.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 20:00:26 wys³ane przez Aneta » Zapisane

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 09, 2008, 14:06:53 »

Gosia slusznie zauwazyla, ze potrzebna jest komenda zwalniajaca. Wiele osob popelnia blad, uczac psa wytrzymania w pozycji siad, za pomoca dwoch komend, np. siad i zostan. Prawidlowo wykonana komenda "siad" wyglada tak, ze pies siada i dopiero jak mu powiesz "ok" (lub kazde inne slowo), to moze wstac.

Jednak podobnie jak Anetka nie zgadzam sie, by nagradzac wlasnie to zwolnienie, bo wtedy jest ryzyko, ze psiak wykalkuluje sobie, ze im szybciej przerwie wykonywanie komendy, tym szybciej dostanie nagrode. Poza tym, jak chcemy nauczyc psa siadania, to nie mozemy go nie pochwalic, gdy wlasnie usiadzie

Pozdrawiam,
Iwona
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 09, 2008, 19:46:15 »

Kochani, ja nie wykluczylam podawania smakolyku!!! sama zawsze mowie ze nalezy to robic ale... ale jesli to zbyt intensywny boziec, nalezy poszukac innego! bodziec mocny - zawsze po wykonaniu calego zadania a nie polowy.... a cale zadanie to siad i pozostanie w tej pozycji az Pancio nie zwolni. Poczatkowo to oczywiscie kilka, potem kilkanascie sekund, wiec pies kojarzy niby jedna a tak naprawde slyszy dwie... tylko rozciagniete w czasie np: "siad......slicznie, biegaj". Czas pomiedzy tymi slowami wydluzamy.

Moja stara Persa nauczona byla wlasnie tak piszecie, i mogla przy nodze przejsc na koniec swiata

byle powtarzac komende "noga" co 3 sekundy....

Mysle ze watku nie koniecznie trzeba konczyc, tylko przeniesc :-) a ja nie mam czaau na to - sorki :-)

Aga_Dream
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 132

« Odpowiedz #24 : Marzec 09, 2009, 08:53:09 »

mam pytanie odno¶nie sto³u trymerskiego, jaki on musi mieæ du¿y blat ? przymierzam siê do kupna, a nie chcia³abym kupiæ za ma³ego
znalaz³am co¶ takiego w ca³kiem dobrej cenie, kankan 103

http://www.psy.kankan.pl/stoly-trymerskie.htm
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 11:44:03 wys³ane przez Aga_Dream » Zapisane
Alma
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 388

« Odpowiedz #25 : Marzec 09, 2009, 14:27:29 »

My mamy ten za 420,- i jeste¶my zadowoleni 

Pozdrawiam
Anna
Aga_Dream
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #26 : Marzec 10, 2009, 08:00:09 »

Dzieki za odpowied¿, skoro jest sprawdzony, to zamawiam 
zdzichu
GMBC
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 453

« Odpowiedz #27 : Marzec 10, 2009, 10:20:00 »

Te¿ u¿ywamy 103. Kupili¶my razem z "szubieniczk±" ale le¿y w piwnicy bo siê nie sprawdzi³a.

Wa¿ne - bozposlizgowa p³aszczyzna, du¿e kó³ka (na wystawach s³u¿y jako "towarówka") i mocny dyszel - na koñcu dyszla M 

Aga_Dream
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #28 : Marzec 10, 2009, 13:46:41 »

W takim razie stolik ju¿ przetestowa³am, bo na waszym stole czesa³am Dreama  .
Jednak ze wzglêdów finasowych zamówi³am ten bez kó³ek (m±z tak i tak siê w¶cieknie, bo w salonie na pod³odze go³y beton  , ale pies przeciez musi mieæ stó³ do czesania  ) , takze za towarówkê to ja bêdê musia³a robiæ 
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #29 : Marzec 10, 2009, 14:17:22 »

Aga, obawiam sie, ze nie dasz sama rady ze wszystkim - sam ten stó³ to ju¿ spory ciê¿ar...
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

shd ultrawinterfell watahashiraberu madagaskar muzycznekoloseum