Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 ... 10 11 [12] 13 14 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Vega i nowy lokator Furtiva (Tiva)  (Przeczytany 79492 razy)
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 203

« Odpowiedz #165 : Grudzieñ 03, 2010, 20:33:42 »

Daga, jako¶ babcia na tak± zo³zê nie wygl±da³a, ale có¿, mo¿e to siê kumuluje z pokolenia na pokolenie
Kilka dni temu odwiedzi³am rodzinkê i... ogrodzony ogródek, wiêc Tiva mia³a okazjê poszaleæ z Veg± po ¶niegu, oj szkoda, ze ciemno by³o i telefoniczne fotki w buty mogê sobie wsadziæ. W ka¿dym b±d¼ razie pannom bardzo spodoba³ siê bia³y puch, z tym ¿e Tiva ginê³a w zaspach Po tym ca³ym spacerku zobaczy³a, ¿e ¶wiat na mieszkaniu siê nie koñczy i teraz mam nie lada zadanie - wyj¶æ z Veg± na spacer niezauwa¿ona przez Tivê, która pierwsza wybiega na klatkowy korytarz  Z politowaniem Wczoraj zo³za siê wymknê³a i ani wo³anie, ani cmokanie nie sprowadzi³o jej do domu, wiêc co A¶ka stwierdzi³a? Nie bêdzie mi tu gówniara podskakiwa³a! Przymknê³am drzwi i przez szparê obserwowa³am. Dobrych parê minut krêci³a siê przy drzwiach z korytarza na klatkê, piszcza³a, szczeka³a (biedni s±siedzi), a¿ w koñcu zrezygnowana wróci³a pod drzwi mieszkania. Jeden zero dla mnie   Biedna Vega w tym czasie patrzy³a na mnie jak na wariatkê, która wyszykowana na spacer zamiast j± wypu¶ciæ z ³epetyn± przyklejon± do drzwi czeka³a nie wiadomo na co W ka¿dym b±d¼ razie, po powrocie Tiva zosta³a wyg³askana i zabrana na narêczny spacer..oj chyba czas to zaniechaæ, bo panna coraz wiêcej wa¿y. Teraz jeste¶my na etapie przyzwyczajania do obro¿y. Oj dziej± siê cyrki, ma³a zd±¿y³a ju¿ z obro¿y zrobiæ kantar i wêdzid³o, ale idzie nam coraz lepiej i obecnie, jak zajmie siê zabaw±, nie zwraca uwagi na tê ozdobê
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #166 : Grudzieñ 03, 2010, 23:18:21 »

Hihi, niez³a kombinatorka Ci siê trafi³a A zdjêcie ziewaj±cej Tivy jest cudne
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #167 : Grudzieñ 05, 2010, 10:16:09 »

Oj, Asiu, nie³atwe miesi±ce przed Tob± Dobrze, ¿e przynajmniej to starsze "dziecko" masz ju¿ odchowane

Pozdrawiam,
Iwona
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #168 : Grudzieñ 16, 2010, 20:11:02 »

Zdjêæ póki co nie bêdzie, bowiem kabelek znajomemu porzyczy³am, a czytnik kart odmówi³ pos³uszeñstwa Smutny
Faktycznie, takiego cwaniaka to ja jeszcze nie mia³am (nie licz±c fretki)
Jeste¶my ju¿ po kolejnym odrobaczeniu, szczepieniu i powoli Tiva zaczyna wychodziæ z nami na spacery, choæ w sumie ciê¿ko to tak nazwaæ, bo pannie ³apy marzn±, wiêc ja z Veg± spacerujê, a ta jest niesiona na rêkach (dopóki mi rêce nie drêtwiej±, bowiem ju¿ oko³o 7 kilo wa¿y). ¦nie¿ne harce w wykonaniu tych dwóch panien to istny poemat. Vega tarza siê w ¶niegu, Tiva biega po niej, Vega biega za aportem, Tiva powarkuj±c i poszczekuj±c próbuje j± dogoniæ, jak siê uda aport idzie w odstawkê bowiem panny maj± naprawdê niez³y kontakt, wiêc dajê im siê sob± nacieszyæ
W domu meble zaczê³am spriskiwaæ ¶rodkami przeciw gryzieniu, a to dlatego, ¿e panna stwierdzi³a, i¿ ³awa jest najlepsza na pozbycie siê swêdzenia dzi±se³ek co mi jako¶ nie specjalnie odpowiada. Poza tym jeszcze niczego nie niszczy (nie licz±c butów mojej rodzicielki, która bêd±c z wizyt± nieopatrznie zostawi³a je na wierzchu )
Tivie apetyt dopisuje, czasami a¿ za bardzo i jeszcze trochê, a bêdê mia³a chodz±c± bary³kê Jedno nad czym teraz siê zastanawiam - jak odgoniæ j± od Vegowej miski? Tiva podros³a i bez problemu do niej siêga, ¿are³ko dajê im w jednym czasie (pomijaj±c dodatkowe posi³ki gówniary), by nie faworyzowaæ jednej czy drugiej i wygl±da to tak - Tiva biegnie do swojej miski, w±cha, biegnie do Vegi, która ma dok³adnie to samo i niemal z pyska jej wyjada, po czym wraca do swojej i znów je... Czy dzieliæ je na czas posi³ku?
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #169 : Grudzieñ 17, 2010, 07:42:55 »

Ja uwa¿am, ¿e mimo wszystko powinnas próbowac karmiæ je razem tak aby nauczy³y siê je¶æ w swojej obecno¶ci bez wyjadania sobie z misek. Bardziej mam tu na mysli malutk±.

U mnie mimo obecno¶ci maluszków posi³ki odbywaj± siê mo¿e nie wspólnie ale w obecno¶ci tych drugich. Maluszkom wyra¼nie pokaza³m, ¿e nie wolno wyjadaæ z misiek doros³ych i coprawda kr±¿a woko³o doros³ych jak sêpy ale nie wyjadaj±.

Gdy karmiê maluchy dziewczyny równie¿ nie mog± podchodziæ do misek wiêc tylko czatuj± (zw³aszcza Jolly) kiedy jaki¶ chrupek wyleci z ma³ego pyszczka trochê dalej od miseczek i oczywiscie zjedz± to co maluchy nie pozbiera³y  Chichot .

Wiêc jako¶ to opanowa³am uff.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #170 : Grudzieñ 17, 2010, 08:09:25 »

Ka¿dy ma swój sposób. Moje psy jedz± albo w osobnych pokojach, albo w du¿ych odleg³o¶ciach, maluchy osobno. G³ównie ze wzlêdu na szybko¶æ jedzenia. chcê by ka¿dy sobie spokojnie zjad³.
Jesli chcesz by jad³y razem stañ pomiêdzy nimi i malude konsekwentnie odnos do jej miski.
Nie martw siê, ja w tym wieku dajê "do oporu", po pierwsze za chwilê to wybiega przy tej energii a po drugie bêdzie mia³a z czego traciæ gdy wejdzie w wiek niejadka. Odchowa³am tak ca³e stadka ju¿ i nigdy nie by³o grubasa. Te co s± u mnie na kwarantannie maj± miêdzy prawie 6,5 a ponad 7,5 kg. Nie sa bynajmniej grube. Daisy to mocna sunia - 23 kg jako doros³a w wystawowej kondycji, Vivaldi by³ wa¿ony przy mnie na kryciu - 30 kg. Nie spodzewam sie wiêc, by by³y to ma³e i drobne szczeniêta. L¿ejszej trochê budowy jest Fiordiligi.
Suchego np. zjadaj± po ok. 1/2 kubka na jeden raz.

Szczê¶ciem "moje" za meble siê w ogóle nie bior±, ganiaj± z zabawkami, dostaj± gryzaki i jest spokój. Wiele zabawy dostarcza im tunel z Ikea dla dzieci - 1,70 d³. (nawet Daisy w nim szaleje, choc siê ledwo mie¶ci). Rozk³adam w salonie i po pól godziny zw³oki. Po z³o¿eniu nie zajmuje prawie miejsca.
« Ostatnia zmiana: Grudzieñ 17, 2010, 08:46:08 wys³ane przez Dagmara » Zapisane
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #171 : Styczeñ 07, 2011, 19:23:17 »

Trochê mia³am ostatnio zamieszania w ¿yciu prywatnym i nie udziela³am siê na forum, ale ju¿ nadrabiam zaleg³o¶ci.
Tiva ro¶nie jak na dro¿d¿ach, m³oda panna, na ostatniej wizycie u weta (pocz±tek tygodnia) waga wskaza³a 9,2  Szok Wizytê mieli¶my przymusow±, bowiem na delikatnej skórze brzucha pojawi³ siê okropny, zaropia³y krwiak. Na szczê¶cie po oczyszczeniu, odka¿eniu okaza³o siê to tylko niegro¼nym zaka¿eniem, które przy stosowanej ma¶ci szybko siê zagoi³o.
Na spacery ju¿ legalnie wychodzi i przyznam, ¿e nawet jest pos³uszna jak siê j± przywo³a, gorzej z zapiêciem smyczy, bo jak tylko wyci±gam rêkê do obro¿y to odskakuje, tak wiêc obecnie uczymy siê, ¿e nie ka¿de z³apanie za obro¿e skutkuje zapiêciem
Poznaje coraz wiêcej nowych ludzi, psów i nowych d¼wiêków. Ostatnio nawet zawêdrowa³a z nami na trening, by przyzwyczaja³a siê do szczekania i innych ha³asów zwi±zanych z treningami agility. Oj, zrobi³a tam furorê, a szczególne wra¿enie wywar³a na Basi (od Fanty), która z mety instruowa³a mnie jak nad ma³± pracowaæ Dodatkowo, Ania, jedna z trenerek, stwierdzi³a, ¿e ju¿ mo¿na j± zacz±æ uczyæ podstaw.
Kilka aktualnych fotek: http://pl.fotoalbum.eu/crazydaisy/a570262
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #172 : Styczeñ 11, 2011, 17:04:47 »

Siostry zaczê³y przedszkole i ucz± si± juz siad, waruj, stój, ma³e przeszkódki itp. Od brata z Francji dosta³am filmik - ju¿ cwiczy do wystaw. S³owem mo¿na. Szczeniaczki w tym wieku tak szybko chwytaj±.
Tiva wyglada piêknie, a jakie w³oski jej rosn±, no no. Poproszê grzecznie na maila: hodowla@zdomuetny.pl plisssssss
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #173 : Styczeñ 11, 2011, 17:32:30 »

Zdjêcia poprzesy³am jak dorwê jaki¶ program graficzny, bowiem pod linkiem takie "surowe" umie¶ci³am.
Co do treningów, ju¿ z Magd± ustali³am, ¿e z Tiv± do³±czê do szczeniaczkowa, czyli podstawy PT z agility Póki co jednak znów freciak nie daje mi ¿yæ... operowany by³ w listopadzie, a tu znów wznowa i 3 guzy Smutny Ju¿ nie wiem co lepsze - ci±g³a narkoza i wycinanie guzów w fazie wzrostu czy próbowaæ chemii daj±cej ma³e szanse Smutny
Wracaj±c do Tivy, z tym æwiczeniem do wystaw to chyba mam ma³e problemy, wiêc pomêczê dostêpnych wystawców jak z ma³± pracowaæ, bowiem na stole ca³kowicie mi zamiera i wygl±da mniej wiêcej jak na tym wstawionym zdjêciu, chwilê postawê utrzyma, a potem ³epetyna w dó³ i wyraz mówi±cy "czego Ty ode mnie chcesz?" W ka¿dym b±d¼ razie chodzenie na smyczy wychodzi jej super, tym bardziej, ¿e na smaczki æwiczymy, wiêc grzecznie spaceruje wpatruj±c siê we mnie i moj± d³oñ. Siad ju¿ opanowa³y¶my, teraz jeste¶my na etapie waruj i zostañ
« Ostatnia zmiana: Styczeñ 11, 2011, 17:36:25 wys³ane przez daisy » Zapisane
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #174 : Styczeñ 12, 2011, 16:11:27 »

To æwiczyæ stój na ziemi na takowe¿ smaczki
daisy
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

« Odpowiedz #175 : Luty 01, 2011, 15:22:30 »

Tak jak planowa³am, z Tiv± ju¿ rozpoczê³y¶my treningi agility i szczerze mówi±c póki co bardziej interesuje j± wszystko w oko³o ni¿ ja sama, a tym bardziej wykonywanie poleceñ Pracujemy nad u¶wiadomieniem jej, i¿ ja jestem bardziej atrakcyjna ni¿ otoczenie, dlatego wiele spacerów odbywamy bez Vegi ganiaj±c siê jak wariatki i szarpi±c gryzakami. Efekt? W domu skupiona na mnie, na spacerze sam na sam ok, na hali w gronie innych szczeniaków - totalna olewka
Z wystawowym chodem jako¶ sobie radzimy, ze staniem ju¿ gorzej, przynajmniej poza domem, bowiem ³epetyna krêci siê w tê i spowrotem obserwuj±c czy czego¶ ciekawszego nie znajdzie siê w okolicy. Mimo, ¿e Tiva reaguje na przywo³anie to ostatnio bieganie ma ograniczone, pracujemy nad chodzeniem bez ci±gniêcia, zatrzymywaniem siê, siadaniem, ruszaniem itd... No ale dosyæ o pracyz Tiv±, mo¿e o samej gówniarze co¶ napiszê
To ma³y odkurzacz! Wcina wszystko co znajdzie na swojej drodze, zarówno ze swojej miski jak i wspó³lokatorów, ostatnio przy³apa³am j± jak z ³epetyn± w klatce zjada³a fretkom gotowanego indyka. Co za tym idzie, brzusio i dupsko ro¶nie, nie pamiêtam by Vega kiedykolwiek mia³a tak± masê  Szok W³os coraz d³u¿szy i znacznie ja¶niejszy, szczególnie na ogonie i przednich ³apach, jeszcze trochê a i w spineczki trzeba sie bêdzie zaopatrzyæ, by grzywka w oczy nie wpada³a. Dobrze, ¿e z czesaniem nie ma problemu, choæ czasami odbija jej g³upawka i stara siê zabraæ mi szczotkê i podgryzaæ. Zreszt± kradzie¿e to chyba jej ulubione zajêcie - skarpetki mi gin±, buty... ju¿ siê nauczy³am, ¿e wszystkie, bez wyj±tku trzeba chowaæ, no chyba, ¿e celowo nastawiamy siê na ich poszukiwanie. Piloty, telefony i inne gad¿ety jakim¶ dziwnym trafem z pó³eczki znajdowa³y siê w legowisku (na szczê¶cie nie naruszone), dlatego wyl±dowa³y wysoko, poza jej zasiêgiem.
Marta
Zaawansowany u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 380

« Odpowiedz #176 : Luty 01, 2011, 16:24:21 »

Hihi, nie¼le siê u¶mia³am. Druga czê¶æ Twojej opowie¶ci idealnie pasuje do Mufina- co tam skarpetki, on raz ukrad³ pewnej pani miêso z siatki z zakupami!! Szok Pozdrowienia dla szalonej Tivy
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #177 : Luty 01, 2011, 21:59:26 »

Jej siostry tez szalej± na przedszkolu, kochaj± przeszkody (szczególnie dla Ligi agillity to ¶wiat), ale æwicz± b. ³adnie, postawy wystawowe równie¿  - wstawiê jutro fot. Te¿ s± t³uste - 4 miesi±ce 12 kg. Ale temperamneciki to maj±, oj maj±. A poza tym kto¶ tu chcia³ "¿ywe" dziecko, wiêc zgodnie z zamówieniem )))))
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #178 : Luty 02, 2011, 09:02:19 »

Daisy, mam nadziejê, ¿e nie masz nic przeciwko, ¿e podam link do artyku³u, w którym Twoje zwierzaki by³y jednymi z bohaterów

http://pies.onet.pl/58940,13,17,kiedy_pies_ma_przyrodnie_rodzenstwo,artykul.html

I jeszcze galeria:

http://pies.onet.pl/1304,1,1,pies_i_inne_zwierzaki,galeria.html

Pozdrawiam,
Iwona
Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #179 : Luty 02, 2011, 19:08:57 »

Zdjêcia poprostu rewelacja. Chichot

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl