Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie

Witamy, Go¶æ. Zaloguj siê lub zarejestruj.

Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) - https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.

Strony: 1 [2] 3 |   Do do³u
  Drukuj  
Autor W±tek: Szczotki  (Przeczytany 19212 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1810

« Odpowiedz #15 : Wrzesieñ 28, 2008, 20:50:18 »

na sile da... puppy napewno, ale... nie jest na tyle tansza aby mialo to duzy sens.

Dagmara
Moderator
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1390

« Odpowiedz #16 : Wrzesieñ 29, 2008, 11:13:16 »

To o czym mówi³am na wystawie to np. szczotka 1all system, nie zastêpuj± one maisona w pe³ni oczywi¶cie, ale mnie pomagaj± go trochê oszczêdziæ, i ze wzglêdu na to, ¿e maj± d³u¿sze koñce s± wg mnie lepsze do pierwszego rozczesania, szczególnie przy gêstym futrze, jak Rafi. Ich cena to ok 60-100 z³. Tañsze mozna sobie darowaæ, a i psy za nimi nie przepadaj±. Maisona mam "dopiero" od 2 lat, zastapiæ siê go nie da, ale ¿yæ bez niego tak, szczególnie je¶li beardie nie jest lwem wystawowym. Jesli jednak kogos staæ to gor±co polecam, jest bardzo trwa³y. Szkoda pieniedzy na aksperymenty - futro sie zniszczy i bedzie przy nim jeszcze wiêcej pracy, pies bêdzie niecierpliwy, a szczotka nie wystarczy na d³ugo.
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 66

« Odpowiedz #17 : Wrzesieñ 29, 2008, 14:01:21 »

na sile da... puppy napewno, ale... nie jest na tyle tansza aby mialo to duzy sens.

mi raczej nie chodzi o cenê tylko zastanawiam siê czy ta szczotka handy nie by³a by znacznie za du¿a dla mniejszego pieska??
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #18 : Wrzesieñ 29, 2008, 18:03:29 »

sprawdz rozmiary, to strona producenta. Handy nie jest du¿a, ot, ¶redni szczotka
http://www.masonpearson.com/

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #19 : Wrzesieñ 29, 2008, 18:35:15 »

Ja mam juz 4-letniego Mason Pearsona (junior) i jestem bardzo zadowolona - zywotnosc szczotki niespotykana Ale osobiscie wole czesac psy troche mniejsza handy, ktora ma Krysia - jest dla mnie wygodniejsza i ma troche twardsze wlosie/nylon, przez co lepiej rozczesuje futerko.

Loola, mysle, ze handy dla shih-tzu nie bedzie za duza.

Jesli chodzi o szczotki to mi osobiscie trudno samym tylko Masonem i grzebieniem zadbac o futerko. Od ponad roku mam szczotke typu pin-brush niemieckiej firmy Mars, ktora jest idealnym uzupelnieniem Masona, bo lepiej sobie radzi z wiekszymi koltunami. Szczotke wielkosci Masona juniora kupilam na wystawie za ok. 50 z³. Po roku bardzo dobrze sie trzyma

Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #20 : Wrzesieñ 30, 2008, 09:28:43 »

Ja te¿ mam Marsa i sobie chwalê, szczególnie do cie¿kiej roboty. Mam Maisona handy - doskona³a te¿ na moje koty perskie, wiec i dla shih-tzu bêdzie dobra - to mniej wiêcej podobna wielko¶æ.
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #21 : Wrzesieñ 17, 2009, 21:24:43 »

Powoli kompletujê wyprawkê dla ma³ej Gaji.
Zaopatrzy³am siê ju¿ w szczotkê Mason Pearson Junior i teraz nie wiem czy muszê kupowaæ jeszcze jak±¶ szczotkê, czy na razie ta jedna wystarczy?

By³abym wdziêczna za odpowied¼
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #22 : Wrzesieñ 18, 2009, 07:21:07 »

Moim zdaniem, na razie ta wystarczy, potrzebny bêdzie jeszzce grzebien, metalowy, lub metalowy z obrotowymi zêbami.
pozdrawiam, i odsy³am do ma³ej lektury ad czesanie (tam widaæ sprzêt do czesania):
http://picasaweb.google.pl/smartness.beardies/Grooming_at_smartness#slideshow

Iwona
Moderator Globalny
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1467

« Odpowiedz #23 : Wrzesieñ 18, 2009, 08:37:39 »

Ja kupilabym jeszcze druciana szczotke Marsa, dla szczeniecia moze troche za wczesnie, ale przyda sie gdy malutka troche podrosnie.

Pozdrawiam,
Iwona
Fru
GMBC
Aktywny u¿ytkownik

Wiadomo¶ci: 199

« Odpowiedz #24 : Wrzesieñ 18, 2009, 09:31:03 »

Powoli kompletujê wyprawkê dla ma³ej Gaji.

Koniecznie od samego pocz±tku przyzwyczajaj j± do czesania! Ja oczywi¶cie pe³na dobrych chêci przyswaja³am mnóstwo rad i wiedzy teoretycznej, a z praktyk± bywa³o ró¿nie. Efekt? Do pierwszego prawdziwego czesania wyd³u¿onej ju¿ znacznie sier¶ci musia³am wezwaæ pomoc w postaci Joli Bo sama nie by³am w stanie opanowaæ psa na tyle, aby pos³usznie le¿a³/siedzia³ i pozwala³ siê czesaæ. Zatem malutka Gaja niech bêdzie od pierwszych z tob± dni regularnie miziania szczot± po futerku w jakim¶ specjalnym, tylko do tego celu przeznaczonym miejscu. Jak podro¶nie to oka¿e siê, ¿e takie ³atwe i przyjemne, a przede wszystkim regularne mizianko daje naprawdê dobre efekty w postaci psa przyzwyczajonego do pielêgnacji. Nam idzie coraz lepiej, Skrawek potrafi ju¿ spaæ przy czesaniu, ale ile walki z nim prze¿y³am to tylko ja wiem. I ewentualnie osoby, które podobnie jak ja zaniedba³y przygotowania szczeniaczka Lepiej sobie tego oszczêdziæ.

Nie wiem czy siê nie m±drzê bez sensu, bo nie wiem czy to twój pierwszy pies, czy ju¿ masz do¶wiadczenia, ale chcê siê podzieliæ w³asnymi b³êdami i u³atwiæ innym ¿ycie z birdo³kiem Zw³aszcza, ¿e Gaja to moja faworytka i bêdê siê stanowczo i bez przerwy domagaæ fotek, miej to na uwadze Chichot

"- O, widzê, ¿e rzeczywi¶cie ma dwa..
- Zosta³ mi jeden zapasowy - wyja¶ni³ Igor, a Skrawek podskakiwa³ przy nim. - Pomysla³em, ¿e jesli taki jest zadowolony z jednym, to ile bêdzie mia³ rado¶ci z dwoma.."
T. Pratchett, Carpe Jugullum
loola
Go¶æ
U¿ytkownik
**

« Odpowiedz #25 : Wrzesieñ 18, 2009, 13:05:39 »

Dziêkujê wszystkim za odpowied¼

Instrukcja czesania ogl±dniêta i bardzo pouczaj±ca

Fru Gaja nie bêdzie ani pierwszym ani jedynym psem w domu, jednak pierwszym z takim futerkiem,
a dobrych rad nigdy za wiele
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
**

Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #26 : Pa¼dziernik 20, 2009, 20:36:52 »

Mam pytanie odno¶nie szczotek: co s±dzicie o czesaniu beardedów metalowym zgrzeb³em?  Z okazji pierwszych urodzin, Brock mia³ wizytê w "salonie piêkno¶ci", ¿eby by³ profesjonalnie wyk±pany i wyczesany. Ch³opak dzielnie wytrzyma³ 5-cio godzinn± pielêgnacjê, ale wydaje mi siê, ¿e trochê du¿o futra zosta³o na pod³odze. Pani fryzjerka (która zreszt± jest specjalistk± psów pasterskich i sêdzi± krajowym) stwierdzi³a, ¿e takiego psa najlepiej czesaæ w³a¶nie zgrzeb³em. Do tej pory czesa³am go szczotk± MP i grzebieniem, i prawdê mówi±c trochê obawiam siê tego zgrzeb³a, choæ faktycznie ko³tuny rozczesuje ¶wietnie ( mam problemy z zakupem Marsa). I jeszcze jedna rzecz: czy futerko na ³apach powinno byæ podcinane? Bêdê wdziêczna za odpowied¼. Pozdrawiam                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Dagmara
Moderator
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Pa¼dziernik 21, 2009, 07:15:40 »

Je¶li sêdzia od owczarków zaproponowa³ przycinanie beardie czegokolwiek proponujê mu lekturê wzorca.
Zgrzeb³o?  Szok. U¿ywam MP i dobrych metalowych grzebieni (obrotowego i zwyk³ego) oraz czasami szczotkê z metalowymi ig³ami - typu Mars, 1allsystem.

W£OS:
Sier¶æ: Dwuwarstwowa, z miêkkim i gêstym podszerstkiem. W³os okrywowy gruby, twardy i kosmaty, prosty, nie we³nisty ani kêdzierzawy, choæ dopuszczalny lekko pofalowany. Sier¶æ na tyle gêsta i d³uga, aby dawaæ dobr± ochronê przed niepogod± i podkre¶laæ kszta³ty cia³a, ale nie a¿ tak d³uga, by je zacieraæ. Trymowanie i strzy¿enie zabronione. Grzbiet nosa poro¶niêty w³osem krótkim i rzadkim, trochê d³u¿szym na bokach, tyle, by zakry³ wargi. Na ¿uchwie d³ugi w³os tworzy charakterystyczna dla rasy brodê.

S³owem salon jednak ma³o "profesjonalny" obawiam siê, szczególnie w odniesieniu do wystawowego  beardie.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert

« Odpowiedz #28 : Pa¼dziernik 21, 2009, 07:24:47 »

Mam pytanie odno¶nie szczotek: co s±dzicie o czesaniu beardedów metalowym zgrzeb³em?  Z okazji pierwszych urodzin, Brock mia³ wizytê w "salonie piêkno¶ci", ¿eby by³ profesjonalnie wyk±pany i wyczesany. Ch³opak dzielnie wytrzyma³ 5-cio godzinn± pielêgnacjê,
metalowe zgrzeb³o - zdecydowanie NIE
piêciogodzinna pielêgnacja - czy¿by by³ a¿ tak zapuszczony i sko³tuniony  Co? je¶li by³ to profesjonalista to sporo czasu po¶wiêci³. Czy mog³aby¶ podaæ adres salonu?
Pani fryzjerka (która zreszt± jest specjalistk± psów pasterskich i sêdzi± krajowym) stwierdzi³a, ¿e takiego psa najlepiej czesaæ w³a¶nie zgrzeb³em.
To ¿e jest specjalist± psów pasterskich a nawet sêdzi±, nie oznacza ¿e zna Bearded Collie i ich pielêgnacjê - niestety! Specjalizacjê nasi sêdziowie robi± na naszych ringach i nie maj± obowi±zku czy wymogu widzieæ wszystkich ras danej grupy. Czêsto siê zdarza, ¿e widz± oni w ringu zaledwie kilka sztuk, jesli wogóle, a co dopiero mówiæ o pielêgnacji... czyæby mia³a do¶wiadczenie z Bearded Collie? iloma? i w jakim zakresie, oceny czy pielêgnacji? Pastuchy maj± wiele rodzajów futerka, które miêdzy sob± siê bardzo ró¿ni. Jej propozycja stosowania zgrzeb³a podpowiada mi, ¿e bli¿ej jej do breneñczyków np niz do kud³aczy.

czy futerko na ³apach powinno byæ podcinane?
NIE, nie powinno siê podcinaæ futerka na ³apach. ja tego nie generalnie robiê. Ani na wystawy ani "ot tak sobie". Zdarzy³o mi siê raz przyci±æ ³apy Gregowi, ale to z uwagi na ko³tunki, które mu siê porobi³y miêdzy palcami jednego razu (ka¿demu zdarzy siê gorszy czas w pielêgnacji  ), wycina³am w³osy na palcach, kiedy np. pies z³ama³ paznokieæ i nale¿a³o przez jaki¶ czas opatrywaæ i przemywaæ bol±ce miejsce. Jednak normalnie, zdrowy, dobrze pielêgnowany  spaceruj±cy pies tego nie potrzebuje.
Czy¿by to by³a propozycja z salonu piekno¶ci? profesjonalnego? jesli tak, to propozycja by³a dla piesków domowych, które przycinaæ bez szkody dla zdrowia mo¿na w dowolnym miejscu i sposób. Mo¿na na teriera i na pudelka. Futerko na ³apach mo¿na oczywi¶cie podci±æ. Je¶li kto¶ chce oszczêdziæ sobie b³ota, proponujê wystrzyc na g³adko ca³e stópki, dok³adnie pomiêdzy opuszkami palców, ca³e palce, ot tak na wysoko¶æ skarpetek, niskich, tak, aby w³os spadaj±cy z wy¿szej partii ³apy zas³ania³ stopê. Wtedy przyciêcia nie widaæ, a pies przynosi zdecydowanie mniej b³otka i kule ¶nie¿ne mniej siê tworz±. Je¶li jednak kto¶ my¶li o wystawach i wzorcu - o podcinaniu powinien zapomnieæ. Je¶li ju¿ kto¶ ma tak± potrzebê, to musi byæ to tak zrobione, ¿e nikt siê tego nie domysli  Chichot
Nozyczki, ostre na tyle ¿e bez problemu tn± sier¶æ psa mo¿na kupiæ za ok 35 pln w sklepach fryzjerskich, i mo¿na to z powodzeniem robiæ samemu. Niestety, nie mam dobrych do¶wiadczeñ z "profesjonalnymi" fryzjerami dla psw. Jesli potrzebujesz adresu, kontaktu do tych co to pewnie zrobi± dobrze, pytaj hodowcy albo nas. Podpowiemy.
« Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2009, 07:36:07 wys³ane przez Ma³gorzata » Zapisane

Aneta
GMBC
Ekspert

Wiadomo¶ci: 1293

« Odpowiedz #29 : Pa¼dziernik 21, 2009, 08:03:11 »

Ja równie¿ mam kiepskie do¶wiadczenia z "profesjonalnymi" psimi fryzjerami. W³a¶cicielka mojego Axelka równie¿ chcia³a zrobic dobrze posz³a z wizyt± to salonu i fryzjerka wystrzyg³a mu ³apki prawie jak pudelkowi na g³adko. Na szczê¶cie Axelek by³ jeszcze do¶æ ma³y i wlos krótki, ze sêdzia tego nie zauwa¿y³ albo o zgrozo widzia³ tylko nie wiedzia³... I to by³a ostatnia wizyta Axelka u fryzjera.
Znam tylko jedengo groomera , któremu bym zaufa³a, bo jest posiadaczem beardeda ale tak w³a¶ciwie ufam tylko sobie no i mo¿e troszeczkê Gosi 

Tak mnie to zaintrygowa³o, ¿e wypróbowa³am metalowe zgrzeb³o mojego owczarka na Ballusi (rozczesanej) i jakos kiepsko ty widzê gdyby nie by³a rozczesana , na pewno hacz± sie w³osy i gdybym chcia³a j± rozczesaæ to na pewno wyrywa³abym w³os.

Ja równie¿ u¿ywam do beardedów szczotek MP i dwóch ró¿nych metalowych grzebieni do zbitego podszerstka oraz szczotki KW.

Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Strony: 1 [2] 3 |   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

cinemak k-l catziee watahashiraberu shd