Strona g³ówna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj siê
Go¶æ
.
Zaloguj siê
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzieñ
1 Tydzieñ
1 Miesi±c
Zawsze
Zaloguj siê podaj±c nazwê u¿ytkownika, has³o i d³ugo¶æ sesji
Aktualno¶ci
: Oficjalna strona Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie (GMBC) -
https://sites.google.com/site/grupabeardedcollie/home
O rasie, hodowle, og³oszenia, szczeniêta, wystawy.
Forum Grupy Mi³o¶ników Bearded Collie
>
INFORMACJE
>
Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
(Moderator:
Dagmara
) >
Szczotki
Strony:
1
2
[
3
] |
Do do³u
« poprzedni
nastêpny »
Drukuj
Autor
W±tek: Szczotki (Przeczytany 19217 razy)
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1810
Odp: Szczotki
«
Odpowiedz #30 :
Pa¼dziernik 21, 2009, 08:23:49 »
szczotki z ig³ami, najlepiej metalowymi mo¿na kupowaæ ró¿ne. Tak czy owak, niezale¿nie od ceny ig³y wchodz± w gumê i szczotka po jakim¶ czasie nie nadaje siê do u¿ytku. Trenujê tê "zabawê" ju¿ od 20 lat, i naprawdê nie widzê konieczno¶ci kupowania np. 1 All Syetem, czy Criostiansen itp. Drogie, a i tak wiele zale¿y od egzemplarza
Najlepiej próbowaæ takie szczotki na sobie. Jak s± delikatne i nie wkrêcaj±, nie szarpi± i nie rw± w³osa - s± OK. Ostatnio kupi³am tak± w drogeri... za 4,70 i jest fajna
Szczotka z ig³ami jest jednak tylko pomoc±. G³ówne czesanie, rozczesanie wstêpne czy koñcowe - to zawsze Masson Pearson - nie do przebicia szcotka. Mogê nie mieæ innych, a tylko MP + grzebieñ, byle g³adki i dobry - wystarczy.
«
Ostatnia zmiana: Pa¼dziernik 21, 2009, 08:27:03 wys³ane przez Ma³gorzata
»
www.smartness.com.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #31 :
Pa¼dziernik 21, 2009, 09:03:16 »
Zgrzeblo metalowe na pewno sie nie nadaje! A jesli chodzi o metalowe szczotki to Mars jest wyjatkowo trwaly - moj ma juz ponad dwa lata i tylko 1 igla lekko sie przekrzywila, a i cena jest przystepna (ok. 50 zl 2 lata temu). Wiem, ze trudno ja dostac, raczej tylko na duzych wystawach. Jesli gdzies bedziemy sie wybierac, mozemy Wam kupic.
Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1390
«
Odpowiedz #32 :
Pa¼dziernik 21, 2009, 09:29:52 »
Za 45 z³ jest duzy Mars w Germapolu
http://www.onlineshop.germapol.pl/sklep,2282,,,03,,pl-pln,299680,0.html
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 57
«
Odpowiedz #33 :
Pa¼dziernik 21, 2009, 22:09:41 »
Dziêkujê serdecznie za wszystkie wypowiedzi!!! Niestety, jak widaæ nasze dobre intencje ¼le siê skoñczy³y, choæ chcieli¶my dobrze. Pies wcale nie by³ zapuszczony, ale pani twierdzi³a, ¿e sama k±piel trwa³a 2 godziny, a reszta to suszenie i czesanie. Zaczê³am mieæ obawy, kiedy zobaczy³am t± "górê" futra i podciête ³apki (ca³e szczê¶cie tylko przy pazurkach, wiêc mam nadziejê, ¿e w³os odro¶nie ?!). Od teraz koniec z eksperymentami! Dziêkujê równie¿ za podanie stronki Germapolu; szczotka ju¿ zamówiona
. Mam nadziejê, ¿e na tym zakoñcz± siê nasze przykre do¶wiadczenia i przed nami ju¿ same mi³e przygody.
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #34 :
Pa¼dziernik 22, 2009, 07:36:46 »
Odrosn±, nie martwcie siê, ka¿dy z nas uczy³ siê na b³êdach...
Co do czasu, to Rafiego, który jest gór± futra, je¶li nie jest zapuszczony k±piê i czeszê w sumie ok. 3 - 4 godzin.
Mi³ego czesania nowym nabytkiem
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #35 :
Pa¼dziernik 22, 2009, 08:14:52 »
jak co, pytaj, bedziemy starali sie pomoc. Kazdemu czasami moze byc potrzebna pomoc, i fryzjer, byle dobry, jest wtedy w cenie. Nie warto eksperymentowac... niestety. Ot i obraz naszych sedziow - o zgrozo!!!
ad kapieli - to sama kapiel nie trwa dluzej nniz 30-34 minut. Nie ma co tam tyle trwac. Sama go k±pala¶ i wiesz, napwet je¶li w odzywce, czu szmponie sta³ i czeka³, to nigdy to nie trwa d³u¿ej nni¿ 3-7 minut. a czesanie, jest i rodzia³ o tym jak d³ugo i kto, ale pielêgnuj±c go sama - masz najlepsze rozeznanie
pozdrawiam, i zycze mi³ego szczotkowania, i drapki dla kud³acza
www.smartness.com.pl
Mavi
Go¶æ
U¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 57
«
Odpowiedz #36 :
Pa¼dziernik 23, 2009, 16:18:50 »
Oj drapki to on lubi
! Mam wra¿enie, ¿e coraz bardziej
A wracaj±c do pielêgnacji, to nasza domowa k±piel te¿ nigdy nie trwa³a d³u¿ej, dlatego po 3 godzinach zaczê³am siê denerwowaæ. a po 4 podjecha³am pod salon sprawdziæ czy wszystko w porz±dku. Dobrze, ¿e Brock jest taki cierpliwy... Widaæ faktycznie trzeba uczyæ siê na w³asnych b³êdach, albo... bardziej uwierzyæ we w³asne mo¿liwo¶ci.
Pozdrawiamy serdecznie
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #37 :
Pa¼dziernik 23, 2009, 19:41:14 »
kto pyta - nie bladzi
byle pyta³ przed a nie po
www.smartness.com.pl
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #38 :
Styczeñ 13, 2010, 21:09:09 »
Powy¿ej pad³o stwierdzenie "kto pyta -nie b³±dzi" wiêc ja mam pytanie: Czy do pielêgnacji szaty Bearded Collie mo¿na u¿ywaæ czego¶ takiego jak: przyrz±d do usuwania podszerstka? -lub filcaków??. Dzi¶ chcia³am zamówiæ grzebieñ z obrotowymi zêbami, (bo ja u¿ywam tylko grzebieni i szczotek) i w³a¶nie w sklepie Germapol zobaczy³am wy¿ej opisane przyrz±dy i da³abym sobie g³owê uci±æ ¿e na jednej z wystaw Pani z Niemiec u¿ywa³a takiego "przyrz±du" i muszê powiedzieæ ¿e pies wygl±da³ bardzo ³adnie.
Aneta
GMBC
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1293
«
Odpowiedz #39 :
Styczeñ 13, 2010, 21:38:09 »
Wg wzorca Bearded Collie jest psem z podszerstkiem i wg mojej skromnej opini w jakim¶ konkretnym celu go ma, aby chroni³ przed zimnem , upa³em. Przyrz±dy do usuwania podszerstka czy do rozcinania ko³tunów ³ami± w³os w³a¶ciwy, jest to rownie¿ oponia zawodowych groomerów mimo, ze i oni ich u¿ywaj±. Po³amany w³os szybciej siê ko³tuni i jest trudniejszy w pielêgnaji.
Jestem ciekawa innych opini
Ja nigdy nie próbowa³am tych wynalazków, wystarczy mi regularne czesanie i k±piele i moje psy nie chodz± zako³tunione. Jest to oczywi¶cie równie¿ kwestia wprawy i do¶wiadczenia, czym d³uzej mamy beardeda tym lepiej umiemy go czesaæ (wersja dla chc±cych
).
Pozdrawiamy Aneta i ferajna
www.bearded-collie.pl
Iwona
Moderator Globalny
Ekspert
Wiadomo¶ci: 1467
«
Odpowiedz #40 :
Styczeñ 14, 2010, 07:52:30 »
Wydaje mi sie, ze korzystajac z czegos takiego mozesz bardziej zaszkodzic futerku. Moze jak ktos ma psa z wyjatkowo gestym podszerstkiem to uzywa, ale ja sie nie spotkalam z czyms takim i sama nigdy nie uzywalam.
Pozdrawiam,
Iwona
Dagmara
Moderator
Ekspert
«
Odpowiedz #41 :
Styczeñ 14, 2010, 12:32:32 »
Ja mam psa z wyj±tkow± ilo¶cia podszerstka - Rafi - i nie u¿ywam. Na krótka metê moze by³oby ³atwiej, ale zniszczony w³os podejrzewam, ¿e ko³tuni³by siê bardziej. MOze sie mylê, ale ba³abym siê uszkodzenia w³osa okrywowego.
«
Ostatnia zmiana: Styczeñ 21, 2010, 10:13:17 wys³ane przez Dagmara
»
Tyta
Go¶æ
Zaawansowany u¿ytkownik
Wiadomo¶ci: 253
«
Odpowiedz #42 :
Styczeñ 14, 2010, 20:05:37 »
A¿eby co niektórych uspokoiæ wyja¶niam ¿e, ja z czego¶ takiego nie korzystam no i napewno tego nie kupiê. Jak narazie korzystam z waszej wiedzy i waszego do¶wiadczenia,- i my¶lê ¿e jeszcze d³ugo tak bêdzie. Pozdrawiam i dziêkuje za odpowiedzi.
Ma³gorzata
GMBC
Ekspert
«
Odpowiedz #43 :
Styczeñ 21, 2010, 09:59:00 »
Dotar³am i tu :-) niestety obecnie zajêta mocno jeszcze maluszkami :-)
Taki sprzêt o jakim piszesz Tyta, owszem, czasami stosowany przez niektórych wystawców pomaga, ale jednorazowo niestety. W dniu wystawy usuniety szybko podszerstek a czasami i czê¶æ w³osa okrywowego daje efekt o jakim piszesz, pies wygl±da ³adnie. Do¶wiadczona osoba, która posiada Bearded Collie wie gdzie i jak co¶ "naprawiæ" aby w ringu by³o OK. Niestety w³os odrasta, i wygl±da potem koszmarnie, a je¶li siê nie do koñca zadba - ko³tuni jeszcze bardziej. Tak wiêc w takim wypadku pies nadaje siê na szybkich kilka wystaw a potem... czekanie a¿ poodrasta to co mu wyszarpano czy powycinano.
www.smartness.com.pl
Strony:
1
2
[
3
] |
Do góry
Drukuj
« poprzedni
nastêpny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
INFORMACJE
=> Powitania
=> Hodowla
=> Wystawy - informacje, przepisy, zmiany ZKwp
=> Wystawy i spotkania 2013
=> Wystawy i spotkania 2012
=> Wystawy i spotkania 2011
=> Wystawy i spotkania 2010
=> Wystawy i spotkania 2009
=> Wystawy i spotkania 2008
=> Wychowanie, szkolenie, sport i praca
=> Zdrowie, ¿ywienie i pielêgnacja
=> Beardie i inne zwierzaki w potrzebie
=> Literatura
=> Ciekawe opowie¶ci...
Birdo³kowe FOTO-info
=> Foto info - czyli pochwaliæ siê mo¿na...
Birdo³kowe VIDEO-info
=> VIDEO info - czyli pochwaliæ siê mo¿na równie¿ i tu
£adowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|
Darmowe Forum
madagaskar
mundonovelas
watahashiraberu